En återuppväckt plåtslagare

Lite prylar, lite text och alltid bilder

Självporträtt sedan urminnes tider (åtminstone sedan 2005) - II

Eftersom det här inlägget heter II på slutet kan nog somliga av er räkna ut att det är en fortsättning på tidigare inlägg - ni som missat det hittar det här: http://www.fotosidan.se/blogs/afe/sjalvportratt-sedan-urminnes-tider-atminstone-sedan.htm

Jag har som ni märker snöat in på det där med självporträtt, och har gått genom vad jag själv åstadkommit i den vägen under de år jag fotograferat digitalt. Resultatet är kanske inte direkt upplyftande, och jag vete tusan om min fotografering utvecklats av det, men det är i alla fall kul :)

Oktober 2006. Jag ser vansinnigt fånig ut i mitt försök att se överlägsen ut här

Den här första bilden från 2006 är hemsk - polotröjan är inte ett sätt att se ut som farbror Jobs, men den passade inte bra med den fåniga minen. Vedervärdig bild helt enkelt, så vi går raskt in på nästa!

26 januari 2007, sent på kvällen

Nu är vi inne på det där med kameraporträtt och täcka ansiktet med kameran igen, fast den här gången tycker jag det är en lite roligare bild än i förra inlägget. Kanske inte så kul och skarp dock ...

27 januari 2007, tidigt på morgonen

En poäng med digitalkameror är att dokumentera förändingar snabbt och enkelt - tveksamt om jag skulle dokumenterat ovanstående om jag fotograferat med film, och jag vet inte om jag ser så vettig ut, men det verkar vara min standardmin (och dessutom lite halvnaket). Bilden visar dock hur man kan förändra utseende på några timmar med hjälp av en rakapparat :)

Augusti 2007

Här var det lite mer hår och lite annorlunda skäggväxt, och jag kan inte för mitt liv komma på varför jag fotograferat mig själv med öppen skjorta på det här viset - det ser för djävligt ut (men minen är samma som tidigare bilder). Jag tänker uppenbarligen inte när jag ska fotografera mig själv, utan jag anlägger en min jag tror ser vettig ut och hoppas på det bästa ...

Den här har jag tidigare publicerat som en profilbild i olika sammanhang, men då kraftigt beskuren av uppenbara skäl :)

Februari 2008

Ett halvår senare har jag inte vett att klä mig ordentligt, utan har på mig mina favoritpolosar (med hål på armbågarna). Blev inte ett dugg bättre då heller!

April 2008

Avslutar med en sista kamera-/spegelbild för den här gången. Det går liksom inte längre att variera såna hur länge som helst, och så himla kul är de inte från början trots att jag uppenbarligen roar mig med att göra dem hela tiden.

Ytterligare en anledning att det är andra som gör teveprogram och inte jag ...

F0rtsättning följer!

Postat 2013-11-19 13:00 | Läst 9653 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Självporträtt sedan urminnes tider (åtminstone sedan 2005) - I

Det har knappast undgått någon att det är kul att göra självporträtt efter att ha sett herrarna Schyfferts och Rheborgs program "Alla är fotografer" som sändes i onsdags. Jag, och många andra medlemmar här på FS har ägnat oss åt sådant under en längre tid, men i mitt fall är det nog inte så mycket längre än sedan 2005 när jag köpte min första "riktiga" systemkamera. Innan dess fotograferade jag antingen i jobbet eller privat (och privat hade jag varken råd eller lust att slösa film på mig själv).

Juli 2005

Min tanke med det här inlägget, och följande som handlar om samma sak fram tills idag, är att försöka reflektera över om jag velat säga något med mina självporträtt och om de utvecklats under tiden. Jag är inte så säker på att jag kommer kunna svara ja på någon av de frågorna. Hur som helst var det först med den EOS 20D jag köpte 2005 jag började fotografera mig själv i någon större utsräckning (några äldre bilder har jag i alla fall inte).

Den första bilden här ovanför har jag uppenbarligen vare sig tänkt eller planerat inför, utan bara placerat kameran på skrivbordet och låtit den gå med självutlösare, med ett resultat som inte är så där särdeles lyckat på något sätt. Jag försöker som jag brukar när jag blir fotograferad anlägga en seriös min där jag ser hyfsat neutral ut (vilket kanske gått bättre om jag träffat rätt).

Nyrakad, december 2005

Nästa bild är direkt efter rakning, något jag ägnade mig åt att göra under många år och i kombination med fel schampo och dylikt resulterade i att jag under någon vecka hade ansikte och skalp fulla med blemmor som ni kan se i bilden. Blev ju inte så vackert det heller, men det kan vara värt att notera att jag redan då fotograferade mig själv med alldeles för lite kläder på mig ...

Januari 2006

I januari hade jag uppenbarligen köpt nya prylar (stativ och extrem vidvinkel eller nåt), och ville visa hur fint det gick att göra med dem. Resultatet är rent tekniskt ganska snyggt tycker jag, men jag ser jäkligt skitnödig och självbelåten ut.

Januari 2006 igen

Blev tydligen ett teleobjektiv också, och den fåniga kompositionen beror säkerligen på att det skulle varit omöjligt att få ett skarpt porträtt utan något att sätta skärpan på i förväg (stolen). Ingen höjdare det här heller ...

Februari 2006

Här börjar det bli riktigt fånigt - jag försöker se ut som att jag inte är medveten om kameran och har en strategiskt placerad gitarr bakom mig (fast till mitt försvar ska jag säga att den gitarren faktiskt stod där nästan hela tiden just då). Bilden är dock aptråkig!

Juni 2006

I juni blev det bildmässigt kanske lite roligare (och väldigt inne med överexponering), men det där med att täcka ansiktet med en kamera är ett otyg, och inte tusan blir det ett självporträtt - det blir ett kameraporträtt. Det är något vi ofta ser, och kommer se mer av i min lilla bloggserie ...

September 2006

Jag nämnde tidigare det där med avsaknad av kläder, och här är ytterligare ett exempel, fast det är tveksamt om det verkligen är ett självporträtt - det är jag, men i spökform med lång exponering och jag har inga byxor på mig (jag har kallingarna på dock, så tro inget annat). Blev ju en bild, men lite svårt att se vem det föreställer :)

Oktober 2006

Den sista bilden för den här gången tycker jag är den bästa - så där ser jag ut när jag har tråkigt på tjänsteresa och inte har lust att glo på teve på hotellrummet. Det är en spegelbild, och det är en kamera med, men det är en tämligen ärlig och bra bild av mig (tycker jag).

Jag gör inga anspråk på att ses som en seriös fotograf som JH Engström, och är heller inte ute efter populariteten hos Schyffert och Rheborg - jag är bara en fotograf som då och då roar mig med att fotografera mig själv, och har så gjort under några år nu ...

Fortsättning följer!

Postat 2013-11-18 23:57 | Läst 8284 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Alla är INTE fotografer ...

... fast jag känner nog bara två personer som aldrig någonsin fotograferar (min mor och barndomskamraten Hasse) :)

Egentligen är det mot mina principer att skriva fler än ett blogginlägg under en dag, men eftersom alla andra lägger in en massa självporträtt måste förstås jag också göra det.

Ni som läst mina tidigare bloggar vet förstås att det här med knasiga självporträtt inte är något nytt för min del, men jag tyckte ändå att programmet "Alla är fotografer" gav en del inspiration till nya sätt att fotografera sig själv.

Just dessa bilder är dock inte tagna på något nytt sätt, utan ungefär som jag brukar göra. För att göra som t.ex. Rheborg gjorde behöver jag en kamera med timelapse, och det har jag i min D3 - problemet med den är att min kortläsare vägrar läsa CF-korten av någon anledning.

För att göra de här bilderna har jag som ni ser i stället använt min iPhone - det fungerar ju det också ;)

Ha en fortsatt trevlig helg!

Postat 2013-11-16 15:56 | Läst 11886 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Akta er, för nu blir det läskigt!

När jag var liten var halloween ett synnerligen exotiskt helgfirande som man mest läste om i Kalle Anka. Nu för tiden har vi importerat den ganska fåniga amerikanska traditionen att spöka ut sig och gå runt och skrämma folk. Somliga av oss behöver dock vare sig mask eller kostymering för att vara gruvligt läskiga :)

En Afe i Kroatien år 2006

För några år sedan körde jag ofta med rakad skalle, men när jag sett hur allt fler av mina jämnåriga kollegor och kamrater blir av med sitt hår och kör rakning för att dölja det förfärliga håravfallet har jag slutat upp med det.

En Afe i trädgården år 2013

Jag vet inte om jag blir mindre läskig med hår, men om man nu har en god hårväxt är det ju synd att inte utnyttja den ordentligt! :)

Min lilla RX100 II har visat sig vara ett alldeles ypperligt redskap för att åstadkomma självporträtt, tack vare att den går att fjärrstyra från iFånen. Skärmuppdateringen är visserligen inte blixtsnabb, men det fungerar för det mesta tillräckligt bra.

Man kan låtsas fotografera med telefonen, fast kameran som tar bilden är en annan ...

Nu tycker jag att jag varit nog läskig för den här helgen, så jag lättar upp stämningen med en bild av kattjäveln!

Nony

Ha en riktigt trevlig allhelgonahelg!

P.S. I morgon är det DAGNYS på Konditori Fågelsången kl. 10:30! Eventuellt orkar jag masa mig ur sängen och ta mig dit ...

Postat 2013-11-01 16:05 | Läst 19676 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Elaka porträtt funkar inte alltid!

Många av mina vänner och bekanta har i flera års tid hävdat att jag är en duktig fotograf, men att jag inte kan göra porträtt som är till fördel för motivet (en uppfattning som förstärks när man tittar på mina självporträtt t.ex. här). Ibland händer det dock att jag gör porträtt där syftet är avbilda någon på ett sätt som inte verkar som stötande för motivet, eller t.o.m. att göra en bild som kanske kan anses vara smickrande för både mig som fotograf och motivet som modell :)

Så råkar vara fallet just nu när vårt företag bytt profil och vi behöver nya bilder. Jag har förstås gladeligen åtagit mig att göra detta, trots att jag vet att tiden per porträtt är mycket begränsad och jag gör alla bilder i befintligt ljus ...

De kollegor jag fotograferat hittills.

Jag har gjort det här förut, vid diverse sammankomster där de olika kontoren sammanstrålar, men den här gången gör jag det genom att besöka respektive kontor och fotografera folk när de har tid (och de har de sällan). Jag ämnar enbart använda min NEX-7 med 50/1,8 och jag kör inte med blixt, så det gäller att hitta bra ljus på kontoren och någon plats med något så när neutral bakgrund.

Christian

Vid tidigare fotograferingar jag gjort för samma ändamål har det varit löpande band-princip som gäller, och det blir sällan bra. Nu har jag haft något mer tid på mig, och jag har framför allt bestämt mig för att försöka göra en snygg efterbehandling av bilderna ...

Marika

Jag är inte så bra eller van på det där med att göra porträtt snygga i efterbehandlingen, så jag googlade runt lite och hittade en del matnyttiga tips för hur man får till det i Lightroom (de här bilderna är bara pillade på i LR - har inte tid eller plats för att göra ytterligare finlir i PS).

Jocke

Ni som kan det här med porträtt har säkerligen synpunkter på efterbehandlingen, och en och annan tycker säkert att det ska bli rätt direkt ur kameran. Det kan jag meddela att det blev det inte, och eftersom den här fotograferingen kommer äga rum vid olika tillfällen och olika ljus tror jag det är tämligen omöjligt att få det bra (eller konsekvent) direkt från kameran :)

Therese

Bara de bilder jag gjorde idag skiftar mycket i ljusstyrka och färgtemperatur, då de tagits under hela dagen på ungefär samma ställe. Ljussättningen består av en (hyfsat) vit bakgrundsvägg och snedställda fönster i taket.

Erik

Det viktiga var dock inte ljuset, utan att jag faktiskt försöker (och kanske kan) fotografera folk på ett annat än elakt sätt ibland :)

Sofia

Jag har valt att göra en tämligen moderat retuschering (vad det nu kan vara) - jag har inte tagit bort något utan jobbat med färg och kontraster (utom i en bild som inte är med här där motivet hade nåt stort skräp på kinden som jag klonade bort). Jag har heller inte frågat mina motiv om de går med på att jag lägger ut dem på bloggen på det här viset, och det finns det förstås risk att de blir sura för.

Joakim

Jag tycker dock att det är väldigt snälla bilder jag lagt ut (i synnerhet jämfört med vad jag gjort tidigare), och att det är bra bilder. Frågan är om de (eller någon annan) tycker det :)

Sanna

Varför postar jag då alla dessa porträtt av otillfrågade kollegor? Jag vill helt enkelt ha tips och kommentarer - vad kan jag göra bättre under de förutsättningar som råder, och är jag verkligen en fotograf som bara tar "elaka" porträtt? :)

Daniel

Personligen tycker jag dagens fotosession blev rätt lyckad med tanke på att varje person inte fick mer än några minuter, men det finns garanterat saker jag kan göra bättre! Alla tips mottages med tacksamhet!

Camilla

Ha en fortsatt trevlig helg, och påpeka gärna vad jag kan göra bättre för att inte vara en elak porträttfotograf :)

Alla bilder är gjorda med NEX-7 och 50/1,8 - för fler detaljer se EXIF,

P.S. Om någon av inblandade kollegor läser detta och inte vill vara med - ring (eller SMS:a) så fixar jag :)



Postat 2013-10-11 23:33 | Läst 12587 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera
Föregående 1 ... 3 4 5 ... 6 Nästa