Lite prylar, lite text och alltid bilder

Arbetsbefriad - vad roar man sig då med?

Som jag skrev i ett tidigare inlägg är jag sedan några veckor uppsagd p.g.a. arbetsbrist och nu arbetsbefriad till början av mars.  Jag har ägnat mig åt en massa ingenting, kollat på diverse teveserier på nätet, gluttat jobbannonser och undersökt möjligheten att starta eget inom foto och IT (eftersom jag har rätt lång erfarenhet inom båda områdena tänkte jag att man kan kombinera dem för att få lite omväxling).

Jag har också fotograferat en del under tiden, fast inte så mycket vettigt (förutom Lidingöloppet men många fotografer skulle nog säga att det är vansinnigt att ge sig på dylika engegemang).

Idag, och ett par dagar tillbaks har jag dock tagit några pauser i mitt tevetittande och ägnat lite tid åt att gräva upp delar av gräsmattan hemma på tomten.

 

Nu grävde jag som synes inte så jättemycket, utan endast ett smalt spår och en grop. Någon frågade om det var dags för fiber, men fullt så roligt var det inte. Vi bor utanför stadsplanerat område, så någon fiber blir det inte, och det innebär också att vi inte har någon gatubelysning (trots att det inte är mer än tre kilometer till centrala Uppsala). Det jag grävt för är helt enkelt för en elledning till en alldeles egen lyktstolpe på tomten (och som bonus också eluttag för motorvärmare vid grinden så jag slipper dra jättelång skarvsladd).

P.g.a. väder och annat har elektrikerna dragit ut lite på tiden (oväntat va?), men idag var de här och kopplade in det sista och såg till att stolpen stod där den ska.

Det där är inte någon liten stolpe - den är tre meter hög, i galvat stål och ser mest ut att höra hemma i en stadspark eller så. När växtligheten runt den är tillbaks tror jag dock man inte tänker på den fullt så mycket, och det är bra att ha belysningen högt monterad jämfört med de flesta trädgårdslyktor som bara lyser upp till knähöjd.

Belysningen är tänd i bilden ovan, men det syns ju inte så jättebra då bilden togs i dagsljus, så jag roade mig med att åka ner på byn och handla snus och en gorillapod att ha till min blixt vid behov. När jag var där passade jag också på att dokumentera ombyggnaden av Åhléns (vilket jag gör då och då) och ta en bild som möjligen kan passera som gatufoto ...

När jag kom hem igen var det fortfarande inte mörkt nog för att dokumentera den nya jättestora trädgårdslampan (som för övrigt är ett knippe LED-lampor som anpassar sig efter rådande ljus), så jag tog till mina vanliga fulknep och lockade ut kattjävlarna.

Som ni ser var Nony inte så där väldans entusiastisk, men man kan ana att lyktstolpen faktiskt är med där i bakgrunden ...

Hjalmar fick stock, men såg inte ett dugg gladare ut för det. Lampjäveln syns åtminstone bättre i den här bilden :)

Så småning om blev det dock som tur var (och inte helt oväntat) becksvart ute, och då gjorde jag två flugor på smällen genom att dels dokumentera hur mycket den jättestora lyktstolpen lyser, och dels testa hur en lite större gorillapod fungerar med långa slutartider (rätt bra som ni kan se om ni förstorar bilderna, vilket ni redan borde gjort om ni inte vill se fult automagiskt nedskalade bilder).

Gorillapod fastklämd på pall stående på högkant - funkar!

Gorillapod fastklämd på grinden - funkar!

Gorillapod stående på taket på Lilla Bilen - funkar!

Gorillapod stående på ranglig halvrutten soffa - funkar!

Slutsatsen är alltså att belysningen fungerar mycket väl (de här bilderna är tagna på ungefär 30 sekunders exponering på f/8 och ISO 100) och att Gorillagrejjen också fungerar, fast med den måste man vara noga med att inte pilla på objektet man ställt den eller satt fast den på - då blir det bara skit.

Kontentan av inlägget är att jag faktiskt lyckats åstadkomma något under den här veckan, även om det inte blev att börja ett nytt jobb eller starta karriär som egen företagare. Det var i alla fall bättre än att bara sitta och kolla igenom alla gamla avsnitt av Top Gear.

Känner ni någon som behöver en IT-tomte med 20 års erfarenhet av serverdrift, support, offentlig sektor, internätet, ärendehantering, och som bonus kan fotografera ibland är det bara att hänvisa till mig :)

Ha en fortsatt trevlig helg!

P.s. Jag vet att bilderna inte är så bra, men de är dokumentära ... D.s.

Inlagt 2014-10-10 21:10 | Läst 9581 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Dina bilder är absolut tillräckligt bra. Uppskattar dina texter. Även om vi "hänger" på en fotoblogg behöver inte bilderna vara så jä**a perfekta alltid. Jag läser gärna om vardagen för människorna på fotosidan och lite enkla bilder till... Hade gärna anställd dig om jag hade haft möjlighet :)

Trevlig helg!
IT branschen skriker ju efter arbetskraft och har gjort så i 30 år, bortsett från tiden efter millenniumskiftet, så du kommer säkert att hitta ett nytt jobb. Kontakta företag och IT-konsultbolag, även om det inte ger resultat i morgon så gör det det i övermorgon. Snyggt med lykta i trädgården, men köp en dieselbil nästa gång med motorvärmare så får du det skönt på hemvägen också:)
Svar från Anders F. Eriksson 2014-10-10 23:42
Hade en Skoda Diesel innan :)
Då kommer den gamla frågan igen: Vad är en bra bild? Och för vem? I vilket sammanhang etc. Dina bilder är ju definitonsmässigt bra ur många aspekter, inte minst ett gott hantverk. De är dokumentära, vilket innebär att när du tittar på dem om, låt säga, 5 år så kan du komma ihåg hur det var, kanske till och med situationen runt om och så. Det finns ett budskap i bilderna. Och då är det väl bra bilder? Jag undrar om inte många bilder av de stora mästarna betrakta som bra bl a för att de just dokumenterar situationer från flydda dagar, att vi genom de bilderna får en inblick i hur det var på den tiden, typ.
Jag tycker att det var bra bilder som jag gärna tittade på. Historien runt om förstärkte.
Det är bara fotbollsplanen som saknas. ;)
Vad menas med att lysdioderna anpassar sig? Är det ljusstyrkestyrning, färgtemperatur eller båda?

Hjalmar ser onekligen lite purken ut... :)
Svar från Anders F. Eriksson 2014-10-11 22:00
De ändrar ljusstyrka beroende på hur ljust det är ute, så om man inte släckt lampan så lyser den bara lite på dagen.