Lite prylar, lite text och alltid bilder

Varför fotograferar jag katter?

Riktiga fotografer ägnar sig åt exempelvis gatufoto, och följer givetvis alla oskrivna regler inom genren (och en hel del egenpåhittade regler). Kattfoton (eller bilder av egna barn eller kompisar) hör förstås hemma i fotoalbumet, och är inte något man ska slösa bandbredd med genom att lägga upp dem för allmän beskådan på nätet!

Nony

Nu är det förstås så att jag inte bara fotograferar katter (eller mina söner). Jag fuskar ibland inom gatu-, sport-, naturfoto och annat. Jag gillar helt enkelt att fotografera oavsett motiv.

Smulan

Jag är heller inte så mycket för det där med regler inom fotografi. Gatufoto t.ex. måste inte göras med 35mm och en Leicakamera även om det anses som en klassisk (läs gammalmodig) tradition. Känner jag för det använder jag gärna supervidvinkel eller kort tele, även om jag förstås får det hett om öronen när jag publicerar såna bilder i gatufotogruppen.

Nony

Jag har fått höra av en del att jag är en tämligen usel gatufotograf som borde hålla mig till kattjävlarna, och som tur är för mina belackare är det just det jag oftast gör :)

Hjalmar

Jag arbetar heltid och ägnar stor del av min lediga tid åt diverse ordonnansuppdrag på min motorcykel. Detta gör att tiden som blir över för fotografering är begränsad, och eftersom jag vill fotografera så mycket som möjlig (helst varje dag) får jag nöja mig med de motiv som finns tillgängliga hemmavid. Det råkar vara just katterna!

Nony

Jag tycker mycket om katter, och tycker också att det är en kul utmaning att fotografera samma djur om och om igen och försöka göra olika bilder ändå. Det är inte alltid så lätt, och ofta blir det rätt så lika och tråkiga bilder. Jag har dock turen att ha en katt som är bra på att posera, och det gör att jag fått öva mycket vilket resulterar i bra bilder lite då och då.

Radial blur? Nä, bara Nony som skakar på huvudet!

Som synes ovan blir det ändå missar ibland, även om jag tycker den här missen (no pun intended) blev ganska skoj :)

Testade att fotografera grannkatterna idag, men de låter konstigt och är inte så gosiga ...

Jag fortsätter med att fotografera mina kattjävlar och plåga er med bilderna. När jag går i pension ska jag också bli gatufotograf på riktigt ;)

Ha en trevlig helg - själv ska jag tillbringa morgondagen med att skjutsa trötta löpare på Tjejmilen i stockholm!

Alla bilder är tagna med Fuji X-Pro 2 och Fujinon 56 mm f/1,2 på stor bländaröppning - en kombination som är totalförbjuden inom gatufoto :D

Inlagt 2017-09-01 20:29 | Läst 12619 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Bra bilder är ju bra bilder oavsett motiv, objektiv eller kamera. Typ. Och här är en del bra bilder, fastän på katter.
Sen är det egentligen väldigt intressant att se hur regelsystem utvecklas inom olika genrer...
//GöranR
gorred 2017-09-01 21:27
Tillägg: Sen har du tur och kan skatta dig lycklig att ha en poserande katt. Salig Boris (1993-2015, må du ha roligt i din katthimmel) var dels svart och omöjlig vad gäller ljus, sedan satt han aldrig (sällan) still när jag tog fram kameran.
//GöranR
Tack Anders,
det är just det som jag gillar med dina bilder och att du vågar vara normbrytande. Dina kattbilder har all den personliga och "egodjurtrippade" känslan som så många husdjursfotografer har. Samtidigt visar du också ofta bilder på folk och fä på ett sätt som ger ett helt annat perspektiv på vad de faktiskt åstadkommer och vad människor kan göra tillsammans. Du gör ett bra jobb Anders !
Hälsningar Lena
Såklart ska vi fota det vi vill och som vi vill! Sen må det vara att våra bilder inte passar in i en viss grupp, det är ju fritt att hitta på grupper och gruppregler också :-) Bra kattserie!/ Björn T
Hjalmar ser bister ut men är nog en snäll en tror jag.
Gillar dina kattbilder som jag sagt tidigare, fortsätt med dom! Håller med om alla 'regler' som verkar finnas när man fotar på stan.. verkar urlöjligt och gammalmodigt.. Själv fotar jag mycket människor på stan, och trivs med det.. Med dagens kameror och teknik är det inte så komplicerat, kanske en del tycker att det är för 'lätt'.. Det kanske måste vara 'dyrt och långsamt' för att det ska betraktas som 'riktig' gatufoto.. och det får man väl tycka om man nu vill det..
Hälsn!
Riktigt bra kattjävelbilder!