Lite prylar, lite text och alltid bilder

RX100M2 i halvmörker (och varför är det bara Nikon som förstår hur Auto-ISO bör fungera)?

Jag ska börja med att erkänna att jag är fullständigt usel på att hålla kameror stadigt. Bilden nedan av den tidigare forumvärden Jeppe och dåvarande redaktören för Kamera & Bild Göran, togs under en fotomässa 2006 där man kunde tävla i just förmågan att hålla still.

Om jag inte minns fel fick Jeppe ett av de bästa (om inte det bästa) resultaten, och jag hamnade bland de absolut sämsta. Jag kan helt enkelt inte hålla mina kameror särskilt stadigt på längre slutartider (fast lustigt nog är jag inte helt usel på skytte). Hur som helst fick jag förstås inget pris i den där tävlingen, och jag hade inte förväntat mig något.

Nu så här sju år senare är massor av kameror och objektiv försedda med stabilisering som gör fotograferingen lättare för mig och alla andra. Visst, det fanns stabilisering också då, men det har blivit vanligare, billigare och bättre sedan dess (konstigt vore ju annars)!

Bilden ovanför tog jag ikväll med min lilla Sony RX100 II, och visst syns det att den är stabiliserad? Eller... det gör det nog inte (fast den kanske blivit ännu luddigare utan). Det tar en liten stund för stabiliseringen att stabilisera sig, så det funkar inte jättebra för snapshots. Då kan man ju tycka att den här lilla superkompaktens supersensor (som ju är något större än den i andra kompakter) gör att man kan använda högre ISO.

Man kan använda högre ISO än de 500 jag använde i den här bilden, men det var inte jag som valde. Jag hade kameran inställd på Auto-ISO, och då är det Sony som bestämmer vilka kriterier som gäller. Enligt de japanska ingenjörerna räcker 1/30 sekund alltid för att få en skarp bild med den här kameran i och med att den har stabilisering, så jag kan inte påverka det.

Det går ju alltid att försöka göra situationen bättre genom att göra om bilden till svartvitt i efterhand - då tänker man inte så mycket på oskärpan, men vete tusan om det funkade på den här bilden ...

Om jag ska fotografera gatubilder vill jag ha kortast möjliga slutartid, och eftersom den här kameran är utrustad med en ganska bra sensor gör det inget om den går upp till 1600 eller t.0.m. 3200 i värsta fall, men se det får jag inte välja själv (om jag inte missat något). Den ställer hellre in sig på låga ISO än att gå ner i slutartid :/

Korvkiosken tyckte kameran fungerade bra på ISO 800, och resultatet blev väl ganska ok. Framför allt är jag imponerad av hur bra det dynamiska omfånget är i den lilla sensorn - ingen bandning och inte farligt brusigt. Slutartiden är förstås 1/30 sekund, eftersom de små japanska ingenjörerna som bor i kameran tyckte det funkar bäst här också (och på alla bilder med auto-ISO).

Korvmojjen funkar bättre i svartvitt än den andra tycker jag, men det kanske har att göra med att den var skarpare från början. Det är när jag stöter på sånt här jag mest saknar funktionerna i jättetjockkameran Nikon D3 (och andra Nikonkameror) där det går att konfigurera auto-ISO mycket mycket mer.

Vän av ordning (som pixelpeepar) kanske frågar sig vad skillnaden är mellan "Mellan Pomes" och "Storpommes" (det är ju samma bild) - jag har ingen aning, och jag har inte provat någon av dem. Däremot kommer jag sakna den här korvmojjen när de inte längre får vara kvar för att kommunen bestämt att platsen ska kunnas användas för evenemang. Tydligen måste platsen vara tom nästan året runt ifall kommunen plötsligt beslutar sig för något - det duger inte att säljarna där flyttar på sig när det är aktuellt ...

Ska nog ta mig en korv till lunch i morrn, bara för att!

Ha det!

Inlagt 2013-10-31 23:22 | Läst 15232 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Rolig läsning, ja det bästa är nog att själv välja ISO. Fast bilderna blev ju riktigt bra, med tanke på att det ändå är en liten kompaktkamera. LO
Det är kul med ingenjörer som vet hur det ligger till. När händer det något som är riktigt osannolikt så kommer en del ingenjörer fram till att det nog ändå inte har hänt. Fast för det mesta är japanska ingenjörer lättare att ha att göra med än tyska, japaner är kortare, snabbare och mer flexibla lixom...

Alvarligt talat, kan du inte välja ISO-tal själv? (på RX100-II) Nikons auto-ISO där man kan ställa in övre och undre gräns dessutom är så underbart bra att det finns fog att anta att de på ISO-avdelningen anställt ingenjörer från något bemanningsföretag för att hålla lön nere och flexibilitet uppe. På min Nikon har jag uppmätt 3200 flexibel en helt vanlig dag...
Svar från Anders F. Eriksson   2013-11-01 09:13
Det går inte att göra några anpassningar av Auto-ISO på RX100 II eller min NEX dessvärre.
Puh! då är jag inte ensam om detta problem med 1/30 på RX100-II. Letade också febrilt efter inställningen för längsta tid som på min Nikon. Annars är det en kanonkamera som alltid hänger med.
Svar från Anders F. Eriksson   2013-11-01 12:40
Det är som sagt lite märkligt att Nikon verkar vara de enda som förstått hur auto-ISO ska fungera ...
Vilket helt otroligt löjligt beslut av kommunen!! Ibland undrar man ju... Hoppas att den kan stå på ett annat ställe. Äter sällan korv på stan, men iaf. :)
Såg dig i torsdags, men du var fullt upptagen av att leta lunchbord och jag satt i 'konferensgruppen' och ville inte börja hojta. :)
Många trevlig bilder här, tycker jag. Snygga och så där jag skulle vilja kunna fota gatumiljö. :)
/Anna
Svar från Anders F. Eriksson   2013-11-01 12:41
Jag äter inte heller korv särskilt ofta, men det är som sagt fånigt att de slänger ut gatusäljarna just från det där lilla torget - det är ju inte direkt ofta det är evenemang där, och när det är aktuellt kan de ju flytta säljarna just då.
Det där med automatik som nån annan bestämt parametrarna för .......... visst blir det konstigt! 1/30 sek är ju rätt länge om nåt rör sig i bilden, även om kameran är still. 1/60 eller 1/100 är väl urgamla beprövade värden för att ta vanliga bilder.
Svar från Anders F. Eriksson   2013-11-01 12:42
Ja, jag skulle ju hellre gått upp till ISO 1600 i den första bilden för att få en kortare slutartid. Jag kunde förstås gjort det manuellt, men poängen var ju att slippa ställa in manuellt :)