Lite prylar, lite text och alltid bilder

Små, söta och snabba hundar med EOS 1Dx

Igår skrev jag att jag skulle visa lite resultat från den agilityfotografering jag och Martin gjorde. Jag fick en serie på 60 bilder att leka med i Lightroom (resten tar jag senare när jag slipper överföra allt över nätet), och av dem tyckte jag de sex bilder jag visar här var de som blev bäst.

EOS 1Dx, 300mm f/2,8 L IS @ f/4, 1/3200 sekund, ISO 400

Innan fotograferingen trodde jag att slalomen skulle ställa till problem för att autofokusen skulle hugga på stolparna, men så visade sig inte bli fallet.

EOS 1Dx, 300mm f/2,8 L IS @ f/4, 1/2500 sekund, ISO 400

Stolparna var inget större problem för kameran, men de små snabba hundarna var inte helt lätta att följa ändå. Balansbrädan var snällare då de där tog det lite mer försiktigt ...

EOS 1Dx, 300mm f/2,8 L IS @ f/4, 1/6400 sekund, ISO 400

Den här lilla vita hunden var nog den som jag upplevde som svårast att få kameran att följa ordentligt. Vit hund i ganska starkt solljus är inte det lättaste för autofokusen, men det gick att få till ett par bilder av den också som blev bra.

EOS 1Dx, 300mm f/2,8 L IS @ f/4, 1/6400 sekund, ISO 400

Jag har inte så mycket att säga om hanteringen av EOS 1Dx förutom att den på det hela taget var väldigt trevlig att fotografera med. Möjligen skulle AF-knappen för tumfokusering kunna få vara lite större (som på Nikon D3 och D4), och reglaget för att öppna luckan till minneskorten är inte lika snabbjobbat som på Nikonkamerorna.

EOS 1Dx, 300mm f/2,8 L IS @ f/4, 1/2500 sekund, ISO 400

Den här lilla gråvita hunden visade sig vara den som både jag och Martin tyckte vara lättast att följa med autofokusen. Jag gissar att kontrasterna i pälsen gjorde det lätt för kamerorna.

EOS 1Dx, 300mm f/2,8 L IS @ f/4, 1/2500 sekund, ISO 400

Med tanke på att jag aldrig tidigare fotograferat agility, inte hållit i en Canonkamera på över fem år och inte hade koll på AF-inställningarna tycker jag resultatet blev över förväntan.

EOS 1Dx, 300mm f/2,8 L IS @ f/4, 1/2500 sekund, ISO 400


Jag tycker att det för det mesta inte är så viktigt med snabb serietagning, men för den här typen av fotografering räcker inte ens 12 bilder/sekund alltid. Det var rätt många bilder där jyckarna lyckats flytta på sig så mycket mellan exponeringarna att det inte blev någon bra bild trots den hastigheten ...

Ett stort tack till de hundägare som ställde upp med sina små krabater så att jag och Martin fick något att testfotografera! Agility visade sig vara något av det svåraste jag fotograferat, men 1Dx klarade det galant och om jag haft koll på hur man ställer in kameran hade nog träffprocenten blivit högre.

Alla bilder är fotograferade i råformat och konverterade till jpg i Lightroom 4.1.

Inlagt 2012-07-21 07:54 | Läst 15079 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Låter kul att plåta hundar!
Svar från Anders F. Eriksson   2012-07-21 08:50
Det var skoj, men mycket svårare än jag trodde. Som hoppen var uppställda var det inte helt lätt då jyckarna kom direkt från en sån där tunnel till ringen, och då var det inte mycket tid att "fånga" hunden med autofokusen innan de hoppade.
Hundar är inte så lätta att fota och inte då de rusar runt på en agilitytävling men du har lyckats riktigt bra.
Så bra så jag blir sugen på att testa, måste bara leta reda på en tävling först.
Svar från Anders F. Eriksson   2012-07-21 09:21
Vi fuskade lite - det var inte tävling, och alla hundar med ägare var där bara för att vi skulle få nåt att fotografera (hade det vare tävling hade nog inte gräset varit så högt - något som gjorde det jobbigt för de små vovvarna). Jag är glad att det inte var en tävling när jag gjorde mitt första försök med agility, eftersom man inte har lika många chanser till omtagningar då :)
Insåg förresten att de 60 exponeringar jag utgått från endast motsvarar totalt fem sekunder av hela gårdagens eftermiddag ... Med 12 bps blir det rätt många bilder :)
Farten och energin hos hundarna går väldigt fint fram i bilderna!
Autofokusen tycks användbar, jag noterar det korta skärpedjupet...
Svar från Anders F. Eriksson   2012-07-21 09:42
Ja, det korta skärpedjupet var lite av poängen med vårt test. Med 300 mm på så korta avstånd blir det ganska elakt mot kameran (och ändå körde vi nedbländat till f/4) :)
Hallelå Anders
Fantastiska bilder på väldigt söta modeller, verkar va kul å fota hundar, gillar verkligen andra bilden, det ser ut som den väntar på godis efter sitt lopp thithi

Ha de så gött på Lördagen nu
MVH Roger
Svar från Anders F. Eriksson   2012-07-21 12:02
Visst är det så att det var godis som väntade - hundar gör inte sånt här utan belöning :)
Härligt att se hundarnas glädje och entusiasm och jag hoppas att du bjöd de på några Frolic efter tävlingen :). Gillar tredje bilden från slutet som verkligen är tagen i rätt ögonblick, och skarp är den också.

/Torbjörn
Jättefintt fångat! Jag gillar den andra allra mest där hunden ser glad och förväntansfull ut.
//Ewa
12 bilder per sekund är ganska så snabbt. Min fotoapparat tar i bästa fall 2 bilder per sekund och låser sig efter drygt 8 bilder :) När jag ser på det utsökta bilderna är det lite svårt att förstå att Canis lupus familiaris (hund) är en tam underart av Canis Lupus (varg) då många av hundarna på bilderna ser ut som katter och kaniner :)
/Mikael
2012-07-22 21:55   Gunilla Maxén
Vad roligt att få se bilderna så snart. Får jag låna bilderna på Jazz? De är jättefina.
Svar från Anders F. Eriksson   2012-07-23 09:32
Det går bra det :)
Kul att kunna hjälpa till och mina hundar (de två svartvita som var först) tackar aldrig nej till att köra agility!
Ser att flera är sugna på att fotografera. Om någon av er bor i trakterna så kan jag tipsa om att det är agilitytävlingar på Knivsta Brukshundklubb för små och mellanhundar på tisdag em/kväll och för stora hundar på onsdag em/kväll med start runt 16. I Knivsta kommer gräset dessutom vara alldeles nyklippt och kort! ;)
Tävlingar i Sverige hittar ni annars på www.sbktavling.se och om någon vill fota förvaltning säg till!!

Med vänlig hälsning,
Petra (tävlingsledaren på tisdag och arrangör och vanlig tävlande på onsdag)
2012-07-22 22:34   Elin Falk
Gud vilka härliga bilder! Och vad kul att mina två små hundar var både svårast och lättast att fånga på bild! Får jag "sno" bilderna på mina vovvar? (de fem sista bilderna)
Tack för en trevlig eftermiddag i fredags!

Med vänlig hälsning,
Elin Falk
Svar från Anders F. Eriksson   2012-07-23 09:33
Hej,

Sno på du bara :)

/Anders
Kan du skicka bilderna på den lilla vilda bruna terriern till mig även om de inte blev perfekta.
margareta.herrmann@tele2.se
Svar från Anders F. Eriksson   2012-07-23 14:22
Jag har dessvärre inte tillgång till just de bilderna - Martin sitter och trycker på alla minneskorten, men så snart jag har filerna kan du få dem :)
Va kul att ni kom och fotograferade våra hundar. Jag håller tummarna att du även fick någon fin bild på min lilla vovve, han är vit med tre större bruna fläckar på kroppen och brunt huvud. När kan man se resten av bilderna?

Tack för en kul eftermiddag.
Mari