Lite prylar, lite text och alltid bilder

Vad är egentligen manipulerade fotografier?

Jag läste en artikel på nätet om den amerikanske fotografen Pelle Cass (rätt kul namn för svenska öron), som gjort sig något av ett namn genom att göra sammansatta bilder genom timelapse, men i stället för att resultatet blir en film gör han det till stillbilder.

Det kan tyckas lättköpt och trivialt, men de resultat han uppnår tycker jag tyder på att bilderna är väl planerade och också mycket väl efterbehandlade. En del fotografer kanske blir sura och tycker att det handlar ju bara om att bara vara bra på photoshop, och visst - att få de resultaten utan att vara bra på PS är nog snudd på omöjligt - jag tycker många av bilderna är intressanta och roliga att betrakta oavsett!

Är bilderna manipulerade? Ja, självklart - om man menar efterbehandlade i datorn. Fotograf Cass har dock en intressant inställning till hur han gör sina bilder:

I don’t change a thing and I never move a figure or doctor a single pixel. I simply decide what’s stays in and what’s left out.

Alla bilder han visar innehåller alltså pixlar fångade av hans kamera, men genom att välja vilka pixlar som ska visas skapar han bilder som ger ett helt annat intryck än de skulle gjort annars.

My work looks real because it is real, even though it’s based on a trick.

Många av Pelles bilder ser ut som ögonblicksbilder fångade i helt bisarra situationer, och tricket är förstås att det inte är en enda bild. Det kan låta lätt, men även om jag inte testat själv (ännu) är det nog svårt att välja och efterbehandla några hundra bilder för att få det att se ut som en bild.

De här citaten och fler intressanta hittar du bland annat här: http://petapixel.com/2013/10/16/bts-look-pelle-cass-creates-interesting-single-frame-time-lapse-shots/

I beskrivningen av min blogg står det att det ALLTID ska finnas bilder, och idag blir det bara en bild - inspirerad av de porträtt och självporträtt Pelle Cass gjort med samma teknik - single frame time lapse. Jag har inte lagt ner så jättemycket tid på bilden, och jag är inte så bra på Photoshop, men ni kanske förstår tanken i alla fall :)

Tekniken med gatubilder ska jag definitivt testa - tror det går att göra mycket kul på det sättet, och jag inser förstås att en hel del av FS medlemmar tycker det är fullständigt ointressant och fusk. Det står jag ut med - jag gillar bilder som innehåller lite humor :)

Bilden är förstås manipulerad enligt alla tänkbara definitioner, men de pixlar som visas är direkt från kameran allihopa :)

Trevlig älg på er!

P.S. Om ni mot förmodan vill se en variant av bilden i löjligt låg upplösning och animerad finns den på tumblr (enda stället jag hittade där animerad gif funkar). Filen fick dock inte vara så stor så det blev bara 200 pixlar ...

Inlagt 2013-10-19 00:54 | Läst 16541 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Kul läsning, men framförallt är ditt självporträtt helt underbart! O verkar helt omanipulerat - tyvärr! Ha en väldigt fin älg! Hils, LO
Svar från Anders F. Eriksson 2013-10-19 01:48
Man blir ju inte vackrare än man gör sig :)
Jag har sett Pelle Cass bilder innan, och jag tycker att dom är häftiga! Man skulle kanske prova nån gång!
Svar från Anders F. Eriksson 2013-10-19 14:25
Ja, det är lite skoj att göra sånt här i Photoshop :)

Tack för att du var diplomatisk nog att inte säga så mycket om mitt vackra självporträtt ;)
Heléne Alklid 2013-10-19 15:40
Det glömde jag alldeles av efter att ha kollat på länken! Älskar dina självporträtt för du bjuder alltid på dig själv! =)
Svar från Anders F. Eriksson 2013-10-19 15:53
Hehe, om man inte är vacker från början får man ju göra det bästa av situationen :)