EMAKS BETRAKTELSER

Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 479/Skit i naturen och skitiga bilder...

Några av alla lithkopior från mörkrummet i år. Jag har tänkt göra en bildserie som har denna lite smutsiga (eller kanske man ska skriva skitiga) karaktär. Det får bli en liten början på ett annat projekt parallellt med stenarna. För nu har jag tiden. 100% för bilden! Lönearbetslivet har jag lämnat bakom mig, men lite annat än bildmakeri får man ju sysselsätta sig med också. Idag har jag t.ex på förmiddagen plockat skräp utefter en vägsträcka i kommunen, i Naturskyddsföreningens regi. I hela Sverige har idag 80.000 personer pysslat med det. Och det är inte lite skit man hittar, det kan jag vittna om. På eftermiddagen har det sedan blivit kopiering på samma tema kanske man ska säga, "skitiga" bilder. De två sista är från dagens session i dunkelkammaren.











//

Postat 2020-09-19 22:07 | Läst 656 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

EMAKS BETRAKTELSER 478/Bara hård is och ännu hårdare sten...


Lith 3 - 2018
Forte Polywarmtone 17, Moersch Easylith.

Mönster i sten. Linjer som löper och ibland bildar geometriska figurer. Verkar genomkorsa hela stenen invändigt. Hur har dom bildats? Var kommer dom från? Frågorna är många hos den som står och tittar på detta som uppenbarat sig för ögonen, på en liten oansenlig sten i strandkanten. Det är kallt och isen ligger tjock, men ingen snö. Bara hård is och ännu hårdare sten. Kameran sitter på stativet, det står Agfachrome 25 på filmkasetten. Kolla hur ljuset faller, vinkla, komponera, skruva åt. Fälla upp spegeln, exponera med trådutlösaren. Ta några alternativa exponeringar. Sedan går man vidare på isen längs strandkanten och fortsätter spana, letar med det inramande ögat man har utvecklat som fotograf.

En bild från 1990-talet, kopierad i mörkrummet först 2018, och som kan passa väl in i ett projekt om stenar.
//

Postat 2020-09-18 15:05 | Läst 552 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

EMAKS BETRAKTELSER 477/Projekt STENAR fortsätter med gamla bilder från förr...

Samma tillfälle i början av 1990-talet som bilderna i förra posten togs, så kom de här två till. Och ytterligare några kanske ska tilläggas. Jag har gjort dom då, strax efter att de fotograferades, med min rasterteknik. Här kommer lithversionerna som jag nog tycker minst lika bra om.


Lith 84 - 2020.

Små saker som träder fram för ögat. Sen är det bara att komponera på ett sätt som man tycker ger någon slags harmoni, eller hållbar inramning. När det gäller komposition så håller jag med dom som säger att det egentligen inte finns några regler. Var och en ser på sitt eget sätt.


Lith 85 - 2020.

Idag städdag annars, men jag hann med att göra några bilder i mörkrummet ändå. Det finns ju en del stenar i negativhögarna sen förr, och det kommer att bli några till som kan passa in som objekt i stenprojektet. Hur urvalet sedan blir och vad det resulterar i till slut, det får framtiden utvisa.
//

Postat 2020-09-17 16:41 | Läst 713 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

EMAKS BETRAKTELSER 476/Stenarna talar till mig...

Hemma vid sjön Läen i Lessebo. Rakt över viken där jag bor. En av mina många turer med kameran i de närmaste omgivningarna. Då var det vinter i början av 1990-talet, is och kallt, inte mycket snö. Mest bara frost som satt på stenarna i strandkanten. Blev fina ytor för fotografiskt bildmakeri. Tänk så mycket man hittat här, alldeles invid husknuten...


Lith 82c - 2020.

Stenarna talar till mig. Stumma, men ändå vill dom säga något. Ögon, blickar möts, mun - men utan ljud. Tyst är bildens språk. Bara isen som knäpper och knakar när sprickor bildas. Och jag hittar saker, jag ser det. Det som kommer fram om man ger sig tiden. Men kanske inte andra ser det ändå? Jag vet i alla fall att jag funnit något som jag själv uppskattar, det räcker...


Lith 83 - 2020.

//

Postat 2020-09-16 20:17 | Läst 550 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

EMAKS BETRAKTELSER 475/Stenbild från ett negativ fotograferat i början av 1990-talet.

Gjordes först med min speciella rasterteknik, där jag använde ett papper typ smörpapper, fast mycket mera finstrukturerat, i sandwich med negativet vid kopieringen i mörkrummet. Det gav en bild med grövre struktur och lite grafisk karaktär. Fungerade bäst om negativen hade ungefär samma täthet som papperet och inte var för hårda eller hade för detaljerade skuggor. Jag underframkallade därför (och ibland även underexponerade lite) dessa negativ medvetet för att sedan kopieras ihop med rasterpapperet på extrahårt bromsilverpapper. Det enda papper det fungerade vettigt med var Fotokemikas Bromal av hårdaste gradation. Men sen försvann det papperet och då slutade jag göra de här sandwichbilderna. Men med lithframkallning går det utmärkt att använda även tunnare negativ med lägre densitét. Kanske ska prova den här bilden på ett papper som inte ger så mycket färgton istället? Här var det Fortes gamla Porturex Rapid igen. Får se om jag provar ny bild på något annat papper imorgon?


Lith 82b - 2020.
En av två från dagens mörkrumssession. Där det också blev en vanlig svartvit på min fru, naken och höggravid augusti 1986.

För övrigt så såg jag på fejan att två förstoringsapparater, en Durst 800 och en 1000 som tar 4x5" neg, gick för 2400 resp 4400kr på Tradera nyss. Någon menade att det nu verkar ha blivit ett trendbrott och att fler gör sina bilder färdiga på papper i mörkrummet också. Att det därmed blivit större efterfrågan på lite bättre grejor typ dessa. För såna här apparater fick man ju till skänks om man hämtade dom för något 10-tal år sen. Någon annan menade också att folk som börjat fota analogt,  fått upp ögonen för att man kan göra mer med negativen än bara scanna dom å lägga ut på Instagram och andra websajter. Nu är jag inte så  säker på att det ligger till så, men man kan ju alltid hoppas :-)
//

Postat 2020-09-14 21:21 | Läst 724 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 5 Nästa