...direkt mellan mig och min första digitala systemkamera den dag vi möttes.

Brudand. Det hade jag ingen aaaaning om.

Brudand, det namnet var nytt för mig. Häromdagen så såg jag att det fanns en vacker fågel vid namn brudand i Forsbacka  ( ca 1 mil hemifrån )hade ingen aning om att det fanns en fågel som hette så.  Solen sken när jag kom hem från jobbet så jag åkte dit för att kolla. Inga problem att hitta den, den höll till alldeles vid parkeringen tillsammans med ett gäng gräsänder. Så vacker den var, skiftade i alla möjliga färger när solen sken på den. Den hade även ett gulligt läte, lite pipigt jämfört med ändernas kvackande.

 Den är ringmärkt, upptäckte att jag fått bilder på ringen först när jag kom hem. En som jag känner har nu skickat iväg info så att vi kanske får veta vart den kommer ifrån. Den har väl troligtvis "rymt" från någon park.

Den poserade villigt både på land och i vattnet så det blev ett helt gäng bilder på den.

Väljer ut några ( ganska många :-) ) som jag visar här

På den sista bilden hade gräsandhonan tröttnat på att inte bli fotat, men tyvärr så hamnade hon inte i skärpa :-) 

// Ing-Marie

Inlagt 2022-10-15 19:47 | Läst 1071 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Ja, visst är dom fina, men de är säkert 'parkrymlingar' precis som Mandarinänder.. En fågel som annars hör hemma i Sydostasien.. De sistnämnda fanns här i mitt 'närområde' (Tantobadet) hela förra vintern med 1 hane och 2 honor, likaså vintern innan det i minst en månad, såg även en inte helt utfärgad hane här i augusti. Testade en del '3D' fokus på Mandarinhanen förra vintern bland massor av Gräsandshanar c:a 10 m. bort för att se hur '3D' skulle lyckas hålla kvar fokus just på den fågeln och inte fastna på nån av massorna av Gräsandshanar, och det gick rätt så bra! Mandarinen var nog ett lätt mål för kameran att lyckas med fokus, den sticker ut rejält jämfört med Gräsänderna.. Vi får se om Mandarinänderna återkommer även denna vinter..Och man får väl hålla koll även på Brudänder nu, även om jag inte tycker det är så kul med dessa 'parkrymlingar'.. Sista bilden blev väldigt bra!
Hälsn!
Svar från imse 59 2022-10-16 10:07
Ja, det är väl en liten rymling. Dagen före hade det även varit en mandarinand där, men den drog nog för ingen har sett den igen.
På den sista bilden så halvlåg jag ner, trodde det blåste löv el något framför linsen då det blev "grått" men fick se att det var fru and som var lite närgången. Tycker själv att bilden blev rätt lyckad.
Ing-Marie
ehrsa 2022-10-17 16:56
Gick förbi 'Tantobadet' nära mig nu på eftermiddagen, och nu fanns det ett par Mandarinänder där, och en individ som kanske var en 'mandarin' den också, men skiljde sig åt en hel del från de utfärgade.. möjligen var det en hane som inte fått sina 'praktfjädrar' än.. den höll lite avstånd till 'paret', och alla var helt orädda. så även Gräsänderna så klart! Hälsn!
En vacker fågel som jag varken har hört talats om eller sett. Man undrar ju vad de vanliga gräsandshanarna tycker när det kommer en sådan skönhet till dammen? Den ser iaf ut att trivas. Fina bilder fick du på den, vackert med lite höstfärger också i några bilder
Svar från imse 59 2022-10-16 10:09
Hade heller aldrig hört talas om den. Egentligen är ju gräsandshanarna rätt vackra men i jämförelse med den här så blir dom nästan bleka.
Den var kaxig i vattnet men såg mera försiktig ut på land.
Ing-Marie
Otroligt vacker fågel och vilka fina foton! Mvh Nina
Svar från imse 59 2022-10-16 10:10
Tack så mycket Nina !
Ja, visst är den vacker. Speciellt i sol då färgerna verkligen framhävs.
Ing-Marie
Härliga bilder på vacker fågel.
Den sista sticker verkligen ut. Urläcker, helt i min smak.
/Lena 🙂
Svar från imse 59 2022-10-20 07:43
Tack Lena !
Ja, den blev lite läcker, kul att skärpan satt på "bruden"
Ing-Marie
Den var verkligen tjusig och jag kände inte heller till den. Man tänker ju direkt mandrinand och det är väl samma visa för dessa, dvs att den rymt. Du fick i alla fall strålande bilder i solljuset och den sista är ju extra läcker när den tittar fram bakom gräsanden.
Hälsningar Lena
Svar från imse 59 2022-10-20 07:47
Tack Lena !
Lena K var dit dagen före mig och då var även mandarinanden där. Men den drog nog vidare, ingen har sett den just där igen. Den kanske kände sig underlägsen den här "bruden" :-)
Trodde det var löv som kom framför linsen då det plötsligt blev suddigt, men det var fru and som var lite närgången, kul att skärpan blev på den färggranna.

Ing-Marie
Det ar en väldigt vacker anka, in i minsta detalj. I porträttet av huvudet rakt framifrån ser den väldigt olika ut andra änder. Vacker serie av något som kan vara en rymling.
Svar från imse 59 2022-10-20 07:49
Tack så mycket Stefan !
Jag fick rätt bra bilder på ringen, väntar på svar som en vän skickat iväg. Skulle vara kul att veta var den kommer ifrån.
Ing-Marie
Väldigt vacker fågel, och vackra bilder. Men är det verkligen en brunand? Rättar mig själv. Kan uppenbarligen inte läsa, så det är nog dags att gå och lägga sig... Står ju faktiskt brudand.
Svar från imse 59 2022-10-20 07:51
Tack så mycket Susan !
Jag läste också fel första gången, brudand är ju lite knepigt namn tycker jag.
Ing-Marie
Ja här sparas det inte på färger och mönster minsann.Sista bilden i topp :)
HaD/Gunte..
Svar från imse 59 2022-10-20 07:51
Tack Gunte !
Färgerna framhävs verkligen i solskenet.
Ing-Marie
Nytt för mig också. Den är på helt fel sida om Atlanten. Otroligt vacker och toppenbilder fick du på den.
Snyggt!

MvH
Johnny
Svar från imse 59 2022-10-20 07:53
Tack så mycket Johnny !
Jag fick rätt bra bilder på ringen, en vän har skickat iväg en förfrågan, skulle vara kul att få svar vart den blivit märkt nåognstans.
Ing-Marie