...direkt mellan mig och min första digitala systemkamera den dag vi möttes.

Strömstare

I lördags var det fint väder och jag kände att jag ville åka ut en sväng. Drog till Forsbacka för att se om det var någon strömstare i farten. 

Jodå, en var i farten. Vill ju helst ha den i lite mjukt vatten genom längre tider, men bekväm som jag är så lämnade jag stativet i bilen ( för jag trodde inte jag skulle se någon stare då det var så mycket vatten ) 

Inte många meter till bilen men jag är ju lite obekväm med att fota med stativ, så muren som finns där fick räcka som stöd. Det är ju inte bara kameran som skall vara still, staren har ju också lite krav på sig och skötte sig skapligt tycker jag.  

Kommande tre bilder är det 1/15 sek.

Och brudanden är kvar

här tillsammans med sin tjej, hoppas dom skaffar smått framöver, skulle vara kul att få se.

Gokväll ! 

// Ing-Marie

Inlagt 2023-02-22 22:01 | Läst 1335 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Fint med den längre slutartiden, se lite ut som målad med oljefärg. Jo jag brukar också ta med längre tider, men i min lilla bäck så blir det inte så stora effekter. Den är vacker brudanden
Svar från imse 59 2023-02-26 09:06
Tack Peter !
Här är det ju helt klart en fördel då det är en väldans fart på vattnet
Ing-Marie
Strömstaren skötte sej väldigt bra och du med :-) Solen föll dessutom vackert på den lilla fågeln. Jag undviker också helst att släpa på ett stativ. Kul att brudanden är kvar. Jag kanske hinner dit i vår så jag får se den. Brudand är visst en väldigt vanlig andfågel i Texas och stora delar av USA men jag har aldrig sett någon.
Hälsningar Lena
Svar från imse 59 2023-02-26 09:12
Tack Lena !
Ja, den stod still rätt bra vissa stunder.
Brudanden är visst där för att stanna.
Undrar hur det blir om dom får ungar. Gräsandhanen struntar ju fullkomligt i sina avkommor. Är det lika för alla änder tro ? Eller kan det vara så att den här vill vara med "hela tiden" . Har du någon koll på hur det ligger till ?
Ing-Marie
Det blev helt perfekt med 1/15 sekund till dina strömstarebilder. Jättebra bilder med skarpt/oskarpt korrekt fördelat. Har testat denna tid själv med stöd av dörrkarmen hemma, inga problem, men på frihand hade det inte fungerat. Brudandhannen är stiligt färggrann, i motsats till den kamouflagefärgade honan. Aldrig sett en brudand i det fria.
Svar från imse 59 2023-02-26 09:32
Tack så mycket Stefan !
Lite kul också att se vad man klarar utan att använda stativ.
Vet inte hur brudandshonan ser ut, detta är ju en "vanlig" gräsand som han har fattat tycke för.
Ing-Marie
Det är knepigt när man vill ha lite längre tid för bara delar av motivet, medans en Strömstare bör få vara skarp.. Olika exponering i samma bild, typ.. Undrar när en sån kamera med avancerad 'AI' mjukvara kommer..? Brukar själv aldrig ta med ett 'vanligt' stativ, det är inte kul att släpa på! Däremot har jag alltid med ett 'enbent' stativ just när jag fotar 'min' Strömstare, då i en oftast ganska mörk bäckravin vid Nacka, det fungerar förträffligt och blir tillräckligt stabilt för att få ett skarpt motiv och ändå sudd i rinnande vatten, kan verkligen rekommenderas. Fungerar även bra som 'stödkäpp' vid knepiga promenadförhållanden, även när kameran är monterad.. Kameraremmen kan ändå hänga runt halsen, det fungerar fint, så man inte råkar tappa hela 'ekipaget'.. Ska själv ta mig till min Strömstare när det blir en solig dag igen, nu har troligen ljuset kommit tillbaks där.. Ser att Brudandens tjej är en Gräsand.. kanske kan det bli 'hybrider' då, men det vet inte jag? I mitt närområde (Årstaviken) ses Mandarinerna nästan varje gång jag passerar, senast var det 2 hanar och en hona, har sett att dom dyker efter föda och inte bara simmar på ytan som Gräsänderna nästan alltid gör.. Du fick ändå bra bilder här trots frånvaron av stativ!
Hälsn!
ehrsa 2023-02-23 12:03
Ett tillägg.. Det fungerar fint också om man vill ha bilder tagna 'lågt'.. Vänd på stativet när kameran är monterad och håll stativet 'upp och ner', t.ex. nära en vattenyta, strandkant.. och låt 'självutlösaren' eller en 'fjärrutlösare' (om du har nån) ta bilden! Jag har en till min Z50 som fungerar rätt så bra. Sen får man givetvis rotera bilden 180° i redigeringen efteråt.. Ett enbent stativ (monopod) öppnar upp en del möjligheter, utan att vara för tungt!
Hälsn!
Svar från imse 59 2023-02-26 09:37
Tack så mycket Jan !
Det skall bli spännande att se hur denna hane gör om det nu blir så att dom får ungar. Gräsandshanen bryr sig ju inte ett smack om sina avkommor.
Jag kan använda mitt stativ som ett enben, men då skall jag skruva loss och dona, det är också lite bökigt.
Så man kanske skulle skaffa sig ett "riktigt"
Ing-Marie
ehrsa 2023-02-27 18:12
Hej! Tycker absolut att du ska investera i ett specifikt 'enbent' stativ! Som är lätt och känns stadigt och med handlovsrem, så att det är lätt att bära med sig ihoptryckt också.. Man ska slippa en massa 'mek', utan bara kunna greppa det i farten ut genom ytterdörren.. Mesta nyttan ett sånt här stativ gör är att 'avlasta' tyngden från kamera med telet tycker jag! Just Strömstare brukar jag få stå ganska länge och vänta på för att sen snabbt hinna få in den i sökaren.. det underlättar mycket om jag då redan har kameran i ögonhöjd och bara behöver vrida/luta den rätt, det går snabbt och sparar axlarna rejält.. Imorgon ska jag troligen åka till 'min' Strömstare och kolla, vädret ser ut att bli ok! Jag skulle inte åka dit utan ett 'enbent' stativ..
Hälsn!
Blev ett fint samarbete där med dig och strömstaren. Väldigt vackert med det mjuka vattnet. Men vad kul att brudanden är kvar. Kanske kommer en liten hybrid där senare.
Snyggt!

MvH
Johnny
Svar från imse 59 2023-02-26 09:46
Tack så mycket Johnny !
Den var skapligt stilla vissa stunder så den fick lite plus där :-)
Skall bli spännande att se hur det går för anden i framtiden.
Ing-Marie
Läckra bilder på både änder och strömstare!
Hälsningar Halina
Svar från imse 59 2023-02-26 09:46
Tack så mycket Halina !
Ing-Marie