...direkt mellan mig och min första digitala systemkamera den dag vi möttes.

Gysinge

För 3 år sedan var vi några som åkte med personalföreningen till örngömslet i Gysinge. Vi såg många örnar sitta i grantopparna lång där borta, men efter en stund så kom det en jakthund och ställde sig mitt i åteln så då var det kört. Alla örnar stack och kom inte tillbaka. Vi blev lovade en ny sittning gratis. Året efter kom corona, förra året var vi ute för sent med att försöka boka. Nu tre år senare blev det äntligen av. Och den här gången fick vi utdelning med råge. Under ca en timme vimlade det av örnar, ca  20 st var nere och åt samtidigt och flera satt långt där borta i träden. Kan ju säga att det blev massor med bilder, men samtidigt svårt då det ofta var en enda röra, men fantastiskt att få se. 

Hade hoppats på lite snöväder men det regnade på vägen dit och det förblev ganska grått. Dom första örnarna landade strax för nio och då var det fortfaranade väldigt skumt ute. Men det var bara att höja isot rejält, sällan jag fotar med 32000 iso men det blev det på många bilder här. 

Som vanligt så är det korparna som kommer först.

Här ser man att det sitter några där borta i träden

Blir det för trångt så kan man alltid sitta på en pinne och vänta tycks den här tänka

Det fanns många sittpinnar men mera sport att ta någon annans plats

Svårt i röran att försöka fånga dom som bråkade men här fick jag i alla fall en halvsuddig bild på ett par.

Linslusar. Kan det vara en vuxen med sina ungar ? Jag är dålig på det där med ålder på dom.

Mycket skrik var det emellanåt

Tycker det var rätt bra åtlat, inte så mycket av maten som kom med på bilderna. Men här ser man att den här vaktar sin bit.

Ser lite uttråkad ut, kanske trött på korparna

Om blickar kunde döda

Vi var nästan andfådda efter den här timmen som det var fullt fart, men efter det så hände knappt någonting så vi hann både fika och äta innan det var dags att återvända till bilen. Vilket man kan göra här innan mörkret kommer. 

 // Ing-Marie

Inlagt 2023-01-22 18:33 | Läst 1078 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Så fint att ni fick till den där turen till slut och den här gången blev det ju rejäl utdelning. Jag håller med om att det var snyggt gjort med åtel för man tänker inte på det på många av bilderna. Den örnen är ju rätt cool när den vaktar sim måltid. Posen på nästa sista bilden är också läcker. Örnar i all ära men korparna på första bilden är ju toppen. De är dråpliga tillsammans på grenen och de ser dessutom ut att snacka ned varandra.
Hälsningar Lena
Svar från imse 59 2023-01-22 20:24
Tack Lena !
Korpar är roliga att kolla på, blev en del bilder på dom också där i början.
Jag gillar inte när man ser ett helt djur ligga där mitt på åteln. Ok, det stannar på plats, här flög en del iväg med en matbit men eftersom det var så många så kanske det bara var bra 😊
Ing-Marie
Jag är nog lite tveksam till åtel för fotografering. Det känns lite onaturligt. Dock är bilderna bra.
Svar från imse 59 2023-01-22 20:34
Har du suttit i gömsle ?
Olika uppfattningar om det där. Man matar fåglar hemma så varför inte i skogen. Och ibland måste man gömma sig när dom är riktigt fega.
Jag tycker det är spännande. Kan nästan jämföras med att gå på t.ex en fotbollsmatch, man vet inte vad som händer, om man är glad eller besviken när man går därifrån.
Sen är väl inte foton från gömslen något att skryta med men klart att man vill ha dom så bra som möjligt. Där hänger det mest på tur och vilken kamera du har. Själv är jag gladare över en spännande annorlunda komponerad bild på vilken fågel som helst i rätt ljus eller kanske rent av oskarp på rätt sätt.
Så anledningen för mig att sitta i gömsle är spänningen, inte för att imponera med någon bild.
Tack Sven för din kommentar 😊
Ing-Marie
Där fick ni utdelning, minst sagt! Kul :)
Sista bilden och den på örnen bakom de två korparna ur fokus får jag nog säga blev favoriter.
Svar från imse 59 2023-01-23 18:38
Tack Jocke !
Ja, jag gillar ju att ha något "suddigt" i förgrunden på mina naturbilder, kul att det gick hem även här :-)
Ing-Marie
En imponerande mängd örnar, så många har jag aldrig sett samtidigt. Fina bilder när de sitter på grenarna, nere på marken blir det oftast för rörigt.
Svar från imse 59 2023-01-23 18:39
Tack Peter !
För mig var det också första gången jag såg så många samtidigt och med tanke på att vi kammade noll förra gången så var det ju extra kul.
Ing-Marie
Lite konstigt med en massa örnar så där.. Blir man inte ganska blasé.. är min känsla! Jag blev ganska 'blasé' på Sidensvansar i förrgår (200 st.) och igår (50 st.) på samma plats, och tämligen orädda dessutom.. De första Sidensvansarna för säsongen såg jag redan i början på november och fick fina bilder redan då.. det kändes däremot bra och inte 'blasé'..
Det höga ISO:t har ingen betydelse för bilder som visas här på Fotosidan, däremot kanske när man tittar på de egna bilderna hemma, är min erfarenhet! Och bilderna i sig är ju bra här så klart!
Hälsn!
Svar från imse 59 2023-01-23 18:44
Nä, blasé hinner man inte bli på en timme och om det är första gången det händer så är det ganska spännande. Svårfotat kanske men desto roligare att bara titta på dom.
Sidensvansar tröttnar jag aldrig på. Vissa år har jag ju haft dom här hemma flera veckor i sträck och då fotade jag dom varje dag. Men då var det mest med långa slutartider så dom skulle bli abstrakta. Såå kul ! Testa det om du känner dig blasé på dom :-)
Tack Jan !
Ing-Marie
Vilken kul stund ni fick till slut! Och fina bilder blev det också. Kan bli en fin liten tavla av någon av bilderna.

MvH
Johnny
Svar från imse 59 2023-01-25 21:16
Tack så mycket Johnny !
Det var nästan jobbigt där en stund.
Ing-Marie
iso 32000 - respekt! Misstänker det är Nikon. Fenomenalt fina bilder, mycket bra bildbehandling. Du har lyckats väl. Det är bra att fåglarna matas så här, de kan behöva det.
Svar från imse 59 2023-02-02 09:30
Klart det är Nikon :-) ( Z6 med Nikons 300 )
Ja, alla är nog tacksamma över att få lite mat serverat.
Stort tack Stefan !
Ing-Marie