...direkt mellan mig och min första digitala systemkamera den dag vi möttes.

Orolig natt....12 familjer utan hem

Några har säkert läst om branden i Sandviken. Det är i mitt område det brunnit. 

Det var en härlig dag, efter jobbet åkte jag iväg till Gävle för att titta efter kungsfiskaren. Satt där och njöt i solen med fjärren installerad på kameran. Efter ett par timmar ringer sambon,  ( kl var väl ca 17 ) och berättar att det brinner i vårt område ! Jag satt kvar en liten stund innan jag kopplade att jag måste åka hem. Såg då röken ca 1,5 mil hemifrån, då förstod jag att det var ingen liten brand. 

Kaos efter vägen, jag fick parkera så gott det gick och traska hem. Någon nyhetsfotograf eller paparazzi blir jag nog aldrig. Skämdes nästan över mina två kameror som jag bar med mig. Den ena hade jag i ryggan men den andra stoppade jag i en påse för att ingen skulle tro att jag var ute för att fota. 

Det var en otäck syn som mötte mig, lågorna stod högt. Det är 10 radhus i området och två är nu helt utplånade. Det var ingen stark vind med det blåste åt "rätt håll" , hade det varit inåt området så har säkert flera hus strukit  med. Vi bor längst ifrån de drabbade husen så här var väl ingen risk för utrymning.

Inte många timmars sömn i natt, tankarna har gått till dom drabbade då man känner alla mer eller mindre. Men en tröst i eländet är väl att det inte blev några personskador.

Några mobilbilder var jag ju tvungen att ta så jag visar några av dom här. Kanske vågar mig ut med kameran framöver då det värsta har lagt sig.

Nästa blogg blir lite trevligare, då kommer några bilder på kungsfiskaren.

Dom sista två bilderna är från i morse

Sköt om er och var rädda om elden

  //  Ing-Marie

Inlagt 2017-05-06 08:09 | Läst 3736 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Det är mycket svårt att ens tänka sig att bli av med sitt hem i en brand, med allt vad hemmet innehåller. Kanske man borde tänka ut en plan på hur rädda ex. fotomaterial ... Ditt bildreportage ger nog en tankeställare.
- hawk
Svar från imse 59 2017-05-06 08:24
Ja, man bör nog tänka till lite extra.
Sambon såg en äldre farbror gå in i sitt förstörda hem nu på morgonen. Brandmannen sa att det var risk att taket skulle rasa så han fick inte vara där. Han kom ut med några fotografier i handen. Så Sorgligt !
Så fruktansvärt otäckt, bränder är så läskiga och förödar så mycket.
Inte nog att många nu blivit av med sina hem och ägodelar, tänk alla minnen i form av fotografier och liknande som bara är utplånat.
Har en vän som blev av med hela sitt flyttlass i en brand, där var det komplikationer med försäkringar dessutom. Tufft att bli av med allt.
Livet är skört, kan kastas om på ett ögonblick Kan inte ens föreställa mig tragedin och förlusten för de drabbade, alla minnessaker, flytta till en ny plats o.s.v. Det är förfärande grymt.
Anlagd var branden också verkar det som, det är omänskligt.
Otäckt när det är så nära hemma och visst får man en tankeställare som flera andra också nämnt.
Hälsningar Lena
Otäckt är det!. Trots attvi vet att mkt händer hela tiden blir det annorlunda så fort det kommer närmare/ Björn T
Det är verkligen jobbigt för alla inblandade när det brinner så här, förutom själva elden så blir det så mycket som blir rökskadat och vattenskadat, allt släckvatten från räddningstjänsten kan ofta ställa till mer problem än själva branden.. men det måste ju samtidigt släckas! Såna här par eller radhus är ofta extra sårbara, det är sällsynt att det är tillräckligt bra 'sektionerat' mellan de enskilda fastigheterna, en brand sprider sig ofta från en bostad till en annan genom att brandgas sprider sig via 'krypvindar' som inte är tillräckligt tätade, då kan brandspridningen gå väldigt fort! "Tjo faderalla, brinner en brinner alla" vet jag att någon 'vanvördigt' uttryckte sig om det hela, på 'min tid' i branschen.. I Stockholm har många gamla fastigheter tegelmurade väggar mot grannfastigheterna ända upp på vindarna som ett sätt att hindra eventuell brandspridning, och det fungerar rätt så bra så länge som ingen tagit hål någonstans i väggen.. Skönt att det gick bra för er!
Hälsn!
Tack för era kommentarer !
Mycket känslor i dag.
En äldre man som fått hela hemmet utbränt går runt och letar sin katt, men han har fått besked om att den lever så vi har lovat att höra av oss om någon lyckats fånga honom.
En annan man förlorade sin fru för ett halvår sedan, inte ens fyllda 50. Höll tummarna för att han inte skulle drabbas, men tyvärr så förstördes även hans hem.
Skulle kunna göra listan lång men stoppar där.
Sköt om er !
Ing-Marie
Känns hemskt att detta hänt.
Vilken rökutveckling det blev.
När jag ser dina bilder känns det svårt förstå att
verkligheten är så grym.
Det lär gå så fort när det börjat brinna.
Stackars stackars de som drabbats så hårt.
Jag önskar dig en mindre sömnlös natt.
På natten blir svåra tankar större.
Önskar dig också en fin dag i morgon i naturen.
Gun-Inger
Svar från imse 59 2017-05-07 07:45
Tack snälla du !
Tog igen en del i natt, sovit som en stock.
Får nästan lite dåligt samvete över att jag tycker det är jobbigt, jag som egentligen inte blivit drabbad. Men man kan nog inte sätta sig in i hur de drabbade känner sig men dom har nog inte riktigt fattat ännu.
ing-marie
Det är lätt att glömma bort hur nära det kan vara. När jag var liten tände grannungen eld på något hemma hos dem, deras hus satt ihop med vårt, hade en på samma gata som omkom när han valde att rädda sin familj.
Det måste vara en otrolig sorg då hemmet oftast är ens trygga vrå.
Hoppas att det kommer gå smidigt för alla drabbade och att de slipper krångel med försäkringsbolag osv.

Gällande kungsfiskare så låter det som ett underbart äventyr.

Sköt om dig!
Svar från imse 59 2017-05-10 21:16
Ja, det tragiska minnet kommer nog alltid att sitta kvar.
Jag hoppas också det löser sig för dom drabbade.
Ing-Marie