...direkt mellan mig och min första digitala systemkamera den dag vi möttes.

Siskor och åter siskor

 Hela veckan har det varit full fart på gråsiskorna, ibland färre och vissa dagar har det varit massor. Så kul att fota dessa, speciellt när det blir bråk om maten.

Har testat med olika objektiv, 80-400, 70-200 och i dag testade jag med 24-70 på Nikon Z6. De 6 sista bilderna är fotade med 24-70 . Temperaturen har varit varierande, ibland sol, snö eller enbart mulet. När det var som kallast så stod stativet på altanen med fjärr så jag kunde sitta inomhus och klicka.

De är väldigt orädda, i dag hade jag stativet med vidvinkel bara några dm från maten, anv. ju fjärren då, och när jag skulle ställa in skärpan så landade siskorna ändå bara några dm ifrån mig. 

Så här kommer en hel radda bilder i olika väder.

Inlagt 2024-01-21 17:46 | Läst 510 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Oj, det blev ju väldigt bra bilder tycker jag! Gillar också att bakgrunden inte är helt utsmetad, det blir fint! Snöflingorna i bilderna förstärker också att det är en 'vinterfågel'.. Bra med en 'fjärr'! Här ser jag dom bara vintertid, lite halvt invasion av dom i år.. är känslan! Däremot har jag bara sett några få Grönsiskor, och då endast den första fången när de första 'siskorna' dök upp här nere vid Alträden i närområdet vid Årstaviken. Det är där jag sett och fotat Gråsiskor sen dess, även nära med mobilen en gång, kanske 0,5 m. ifrån där den obekymrat satt i ett träd och åt frön..
Hälsn!
Svar från imse 59 2024-01-23 17:47
Tack så mycket Jan !
Snöväder gör sig fint på bild.
För många år sedan hade jag ett gäng grönsiskor här under lång tid, men efter det har jag bara sett någon enstaka.
Jag har träd med alkottar på tomten och de varierar ätandet med dessa frön med "mina" frön.
Ing-Marie
Hej,
Sista bilden är ju kronan på verket.
Respekt
Ha det gott
Bob
Svar från imse 59 2024-01-23 17:48
Tack så mycket Bob !
Ibland sköter de sig och hamnar i bild :-)
Ing-Marie
Grymt häftiga actionbilder på gråsiskorna. Att de var så aggressiva mot varandra var något nytt. Sista bilden ja, kronan på verket som Bob skrev.
Svar från imse 59 2024-01-23 17:50
Tack så mycket Jocke !
Rätt snälla ändå tycker jag, vissa år bråkas det mest hela tiden. Men kanske är det grönsiskorna som bråkar mer, minns inte riktigt då det var många år sedan just de var här.
Ing-Marie
Jättefina bilder, roligt att du använt korta brännvidder också. Actionbilderna är verkligen grymma, fåglarna använder vassa klor och skarpa näbbar på fullt allvar.. och vem vet, det pågår nog en kamp om liv och död för många fåglar, djup snö, också på träden, ock så kyla därtill. Mkt fin blogg!
Svar från imse 59 2024-01-23 17:54
Tack så mycket Björn !
Ja, de med korta brännvidder blev nog bäst i denna serie.
Runt -20 och massor med snö kan inte vara lätt för de små.
Ing-Marie
Det är verkligen jättefina bilder! Rena vidvinkeln jämfört med de brännvidder jag brukar använda ute. Har funderat på din metod sen jag köpte första kameran med denna möjlighet (någon Panasonic tror jag) för ett antal år sedan, men har aldrig kommit till skott. Idag regnar det hemma, en stor vattenpöl på gången där 4 koltrastar badade samtidigt.
Svar från imse 59 2024-01-23 17:59
Tack så mycket Stefan !
Har testat med kort brännvidd tidigare för länge sedan men då blev det inte lika bra. Så jag blev förvånad att en hel del bilder blev så pass ok här.
Här är ishalka och töväder nu. Över en natt gick det från -25 på kvällen till -1 på morgonen.
Ing-Marie
Fantastiskt fina bilder på gråsiskorna. Men jag undrar varför de hela tiden ska slåss? Det går åt mycket energi som man kan tycka i onödan. Dålig strategi när det är kallt och normalt ont on mat.
Svar från imse 59 2024-01-23 18:00
Tack så mycket Torbjörn !
Ja, eller hur, så onödigt med dessa bråk då det finns mat på flera ställen här.
Ing-Marie
Vilka coola actionfoton. Dom bjuder verkligen på allvarsam show.
Snygg serie att beskåda
/N
Svar från imse 59 2024-01-23 18:01
Tack så mycket Nini !
Kul att se på, men de har ju mat på flera ställen så lite överdriver dom, men kul för mig :-)
Ing-Marie
niniz 2024-01-23 18:07
Verkligen ..hungriga å matglada :) då kan de gå lite hett till
Bilderna mot slutet är de häftigaste tycker jag. Kul att ställa ut kameran och använda fjärrkontrollen. Verkligen lyckat! Bilden före den med domherren är också riktigt fin. Vilket gäng du har på besök och vilken action de bjuder på. Vi hade hundratals gråsiskor några veckor efter jul ett år. Det gick åt sanslöst mycket frö.
Hälsningar Lena