...direkt mellan mig och min första digitala systemkamera den dag vi möttes.

Smålom Knuthöjdsmossen

För en vecka sedan så var det dags för mitt årliga besök vid mossen. Från början så hade vi bokat vårt boende på herrgården Mån - Ons, men efter att ha kollat på väderappen så bokade vi om till Sön - Tisd i stället. Det var ett bra beslut. Nu var det ju väldigt varmt dygnet runt så den där mysiga morgondimman i guldljus som man önskar blev ju inte av. Men jag skall väl inte vara besviken över det, har haft stor tur med dimman tidigare år så det kan ju inte falla rätt varje gång. Och just vid den pölen där ljuset kommer som vackrast så fanns det inga lomar heller detta år. 

( Här är bloggen från förra året då det blev en fullträff vädermässigt )

https://www.fotosidan.se/blogs/imse59/smalom-knuthojdsmossen.htm 

Det är något visst med att traska runt där på spången, så rogivande och lite spännande, man vet aldrig vad man skall få se. Lite lugnare än vanligt med det där underbara ljudet från lomarna. Men visst fanns dom där. Och vi var i stort sett dom enda människorna där så det gjorde ju det hela ännu lugnare.

Vi skulle inte vara på spången så länge på söndag kväll, ( sa vi eftersom vi skulle gå upp kl 03.00 ) men vi blev kvar till 22.30. Svårt att somna så det blev väl lite drygt en timmes sömn, men man över lever det också :-) 

Dessa bilder är fotade på söndag kväll: 

Här sen man verkligen att dom springer på vattnet för att få upp farten. Dom har sina ben långt bak pga detta, så dom kan inte gå på land. Och pölen får inte vara allt för liten utan dom måste ha en viss startsträcka. 

I år såg vi endast en unge, förra året var det 4 eller 5, men det har också varit noll vissa år så man får vara glad att denna lilla fanns.

Måndag morgon:

Min resekompis Kerstin

Ett ögonblick av guldigt ljus blev det.

Här har jag fotat min första gök, vad jag kan minnas i alla fall

På väg söderut till den stora sjön för att fånga fisk. ( finns ju ingen fisk i dessa vatten ) 

Vid ett tillfälle så var det 5 st lomar tillsammans, det har jag aldrig sett tidigare. Och inget kiv var det heller 

Tog en lite motionsrunda på tisdag fm innan det var dags att sätta sig i bilen och åka hem. Blev några bilder då också 

Hoppas nu den lille klarar sig.

  // Ing-Marie

Inlagt 2021-07-11 17:35 | Läst 1223 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Var "tvungen" att kika på din förra blogg från det stället och man riktigt fastnar i de bilderna från förra året, så otroligt vackert :-)

Men den här bloggen med denna bildsvit är ju nästan lika bra, alltså den är riktigt bra. Fantastiska bilder. Gillar verkligen bild nr 3, 8:an framförallt, så fint fotat! 9,10,11,14 superfina.
Sammanfattning, Vacker magi!
Vilket ställe! Och ja hoppas att den lille klarar sig.
Bonus för flygande gök också :)
Svar från imse 59 2021-07-11 22:24
Tusen tack Jocke för dina trevliga rader !
Det ÄR ett underbart ställe och det finns alltid något att sikta på :-)
Det var ju en hel del lomar i luften och massor med pölar som man inte kommer i närheten av så förhoppningsvis är det flera småttingar även där.
Det flög något och satte sig bakom en smal trädstam, såg inte ens vad det var, men man fotar ju på allt som rör sig, efter ett tag så flög den iväg och jag hann få någon på bild, tyckte det var kul att det var en gök då jag aldrig fotat en sådan tidigare.
Ing-Marie
Åh vad fin serie. Gillar många men framförallt åtta och de andra springa fart flyga och ropande mm. Kanske för att när jag varit där har typ inget hänt.
Riktigt fint
Svar från imse 59 2021-07-11 22:29
Tack Nini !
Man måste ha lite tålamod för att få några flygbilder. Nu hade jag tur med flera av starterna och behövde inte vänta så länge. Och nu har jag varit där så många gånger så jag har lärt mig hur dom beter sig innan dom skall sätta fart så jag kan vara något så när förberedd även om det kan vara svårt att hinna med. Det blir ju en hel del bilder där halva fågeln är med också :-)
ing-marie
Kul att se bilderna men så tråkigt att det bara var en unge.
Kan det bero på pandemin det också, för mycket folk där under känsliga tiden kanske.
Hur som helst så visar du bra och fina bilder. 🙂
/Lena 🙂
Svar från imse 59 2021-07-11 22:31
Ja, man vill ju helst se flera. Men jag har ju varit där flera gånger då det inte funnits en enda unge också.
Vet inte om det varit mera folk där, men just dessa dagar var det lugnare än vad det någonsin varit, såg en enda person på spången under alla tre tillfällena vi var där.
Tack Lena !
Ing-Marie
Så fint, den nästa sista från första dagen är ju fantastisk, har du gjort en spegelvändning i redigeringen eller var den sådan, otrolig bild iaf. Den sista i kvällssolen var också riktig fin. Samt de i dimma på morgonen. Ska ju till Uppsala om några veckor, man får ju lust att sticka dit en tidig morgon
Lena Holm 2021-07-11 20:54
Om du vill göra en avstickare dit från Uppsala behöver du inte gå och lägga dej. Om du åker vid midnatt kommer du fram precis när det börjar bli intressant :-)
Hälsningar Lena
pdahlen 2021-07-11 21:13
Tack för det :), var nog lite rädd för det
Svar från imse 59 2021-07-11 22:37
Tack så mycket Peter !
Det är alltid roligt om det kan bli lite speglingar, det är ju ofta blankt vatten men för det mesta hinner det bli krusigt när dom är på väg.
Kvällsljuset var riktigt vackert.
Som Lena skriver så är det en bit från Uppsala, kan nog vara ungefär samma sträcka som jag har från Sandviken, ca 20 mil.
Ing-Marie
pdahlen 2021-07-12 06:15
Kanske klokare att åka upp på eftermiddagen och få med både kvällsljus och morgondimma om man har tur. Är det Hellefors herrgård du bor på? Låg ett vandrarhem i närheten också om det nu bara blir några timmars sömn :)
Det finns alltid möjligheter för fina bilder på detta ställe och ingen gång är den andra lik. Tack för din fina rapport då jag överväger när jag ska åka denna sommar. Nu i veckan eller i mitten av augusti. Hoppas den enda ungen klarar sej bra och att det kanske finns fler i pölarna runtomkring. Jag tycker din 8:e bild är helt fantastisk. En explosion i rörelse med skärpa precis där den ska ligga.
Hälsningar Lena
Svar från imse 59 2021-07-11 22:50
Tack så mycket Lena !
Tycker det är underbart att vandra runt där och som du säger så finns det alltid något att fota.
Har varit ner v 27 i flera år nu, mycket beroende på att det nästan alltid är fullbokat på Herrgården övriga veckor i Juli och vi vill bo där så det blir som en liten minisemester. Men jag gillar denna tid, ofta väldigt lugnt med folk då.
Men det var häftigt i Augusti också. ( var tvungen att kolla tillbaka på bloggarna nu ) 2019 lade jag in en blogg 28 aug så då var vi väl där kanske veckan innan det datumet. Då var det ett par som hade två ungar och dom tränade ju start och landning, det var verkligen en upplevelse att kolla på. Nu finns det ju bara en unge att kolla på men det kan ju räcka.
Ing-Marie