Camera Obscura

Fd fotograf, numera förläggare - men plåtar såklart fortfarande och bloggar i tid och otid ;-)
 
Follow johanericson on Twitter

Några tankar om DOGMA och var jag själv befinner mig just nu… #blogg100


ilPhone4 i mycket svagt ljus, tekniken är inte allt ;-) Tessinskapalatset häromkvällen.

H
ar med stort intresse läst ett antal bloggposter här på Fotosidan om DOGMA 07. Vill speciellt uppmärksamma Alf, Bengt, Nils och Eric - deras inlägg sammanfattar bra hela konceptet och tankarna bakom DOGMA. (Följ länkarna i namnen för att läsa respektive bloggpost.) Och det är en intressant diskussion som blossat upp i några av inläggen! 

Själv är jag på resande fot, vi besöker just nu min svärmor samt min frus svårt handikappade syster. Jag har inte ork eller energi att ge mig in i någon debatt just nu. Detta måste få bli en "stilla vecka"...

Vill passa på att önska alla läsare en riktigt Glad Påsk!


  Blogg100 - Ett inlägg om dagen i 100 dagar

 

Postat 2014-04-18 23:53 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Nya omgivningar #blogg100


Ricoh GR-D III som alltid ligger i fickan - nästan. Bilden obeskuren osv i vanlig ordning.

H
ar äntligen fått tillgång till en egen övernattningslägenhet som jag kan disponera under veckorna. Den ligger i Solna och eftersom jag för ovanlighetens skull är kvar här uppe över helgen passade jag på att lära känna omgivningarna. Hittade ett fint promenadstråk kring Råstasjön och Lötensjön alldeles vid Friendsarena. Säkert en självklarhet för alla Solnabor med lite av en aha-upplevelse för en skåning på vift :-)


  Blogg100 - Ett inlägg om dagen i 100 dagar

 

Postat 2014-04-12 23:19 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Sanningen är… #blogg100


iPhone - Schweizisk folkmusik från press-festen igår.

A
tt i kväll orkar jag inte blogga efter en hel dag på Baselworld. Och det är bara början - nu väntar tre dagar av full späckat schema med möten från 09.00-19.00 och på kvällen hypade branschfester som de olika klockmärkena bjuder in till. Ska försöka få ut en bloggpost om dagen samt lite roliga bilder från mässan trots detta.
Stay tuned...


  Blogg100 - Ett inlägg om dagen i 100 dagar

 

Postat 2014-03-27 23:49 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Deutschland top 15 Hitparade #blogg100


iPhone och Instagram appen, skymning över Autobahn och en av de numera ganska få frifartssträckorna.

Y
tterligare några timmar på Autobahn ligger framför mig innan jag är framme i Schweiz. Efter att ha lyssnat på Tysklands motsvarighet till svenskstoppen så är jag lite skakad i mitt inre och har omvärderat min syn på den svenska melodifestivalen med alla dess usla bidrag och delfinaler. De är i ett internationellt (läs tyskt) perspektiv trots allt inte så illa...
Men fri fart förlåter det mesta och radin går ju att stäng av :-)

  Blogg100 - Ett inlägg om dagen i 100 dagar

 

Postat 2014-03-25 08:42 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Farligt att blogga om känsliga ämnen - bättre att blogga om min nya "mini-softie" ;-) #blogg100


Fujifilm X-pro1 med Softrelease i olika varianter  - bilderna tagna med Ricoh GR-D III.

J
ag är beroende av tillbehöret "softrelease" eller "mjukavtryck" på svenska. En liten "knapp" som skruvas i trådutlösargängan i kamerans avtryck och förstorar det samt höjer det något. Vilket gör det lättare att krama av bilden med fingrets sista led och inte med fingertoppen. Att använda en "softie" och krama av avtrycket som på en pistol - mellan andetagen och med fingrets led - gör att men får ett stadigare avtryck. Vilket i praktiken inte bara ger en mer harmonisk fotografi - man kan också använda något längre slutartider om så skulle behövas. Hur långt ner man kan gå är individuellt men för mig hadlar det om ca två steg beroende på aktuell optik, tex 1/15 sek utan vidare med 18/2 på Fujifilm X-Pro1. Med en analog Leica M med vidvinkel så handlar det om tider som 1/8 sekund - tyvärr är den digitala tekniken mindre förlåtande för skakningsoskärpa.
Men - när jag använder beredskapsväskan till min Fujifilm X-Pro1 så är "softien" ivägen när man stänger väskan. Opraktiskt, vilket tvingar en att montera av och på "softien" hela tiden, som förutom själva besväret även medför en risk att man slarvar bort den...Lösningen heter "mini-softrelease" - en mindre och därmed inte lika hög variant. Som trots sin litenhet faktiskt fungerar lika bra som sin storebror. Och får plats i beredskapsväskan utan vidare! 

Tilläggas bör att många moderna digitalkameror har ett avtryck utan gänga men som är ofta är lite större och ofta vinklat så att man rent intuitivt använder fingret på rätt sätt ;-) 

  Blogg100 - Ett inlägg om dagen i 100 dagar

 

Postat 2014-03-23 23:55 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 7 Nästa 
Follow johanericson on Twitter
   

Religion Fotobloggar Dela

fotobloggar.nu  

Innehållskategorier