"Måla med ljus - Les Grands Moments"

Frilansreporter, fotojournalist och rockfotograf. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Kamerautrustningen svämmade över i väskornaFoto ingår i mitt ordinarie arbete och jag jobbar som timvikarie som reporter/fotograf lite då och då. Därför har jag lite större krav på min kamerautrustning än vad jag hade haft om  jag var hobbyfotograf.
 

Jag jobbar oftast med två kamerahus. Ett med vidvinkel och ett med tele. För mig är det viktigt att kamerorna och objektiven håller måttet och levererar när de ska så att jag får med mig de bilderna som behövs till artiklar och bildreportage. Oftast kostar professionella kameror och objektiv fantasisummor och en professionell kamerautrustning med två hus och ett par objektiv kan lätt glida över 100 000 och närma sig 200 000 kronors strecket.

I och med att jag har valt att jobba på timmar och inte har egen firma eller får lön via frilansfinans, kan jag inte göra avdrag på momsen. Det betyder att jag får handla kamerautrustning för egna pengar. Det är bra på så sätt att det pressar mig att inte lägga ut allt för mycket pengar på utrustning utan istället vänta in rätt tillfälle. Jag vill helst inte ge mer än 10 000 kronor för ett kamerahus eller objektiv givetvis utan att göra avkall på kvaliteten. Oftast spanar jag in en kamera eller objektiv som jag är intresserad av och väntar ett par år tills jag kan köpa det begagnat till rätt pris. 

Men trots mina ramar köpte jag på mig alldeles för många kameror och objektiv. Jag har en svaghet i det att jag har svårt att motstå ett bra pris, men problemet var att det dök upp alldeles för många bra priser. Till sist kom jag till en punkt där kameraväskorna svämmade över. Efter det senaste årets rensningar har jag slimmat ned min kamerautrustning rejält. Även om jag i ärlighetens namn fortfarande har lite för mycket grejer, har jag i princip bara det som jag behöver för att klara jobbet och lite till.

Jag har valt att köra med tre olika system. Men kamerorna och objektiven kompletterar varandra och för min del är det faktiskt en billigare och bättre lösning än att bara köra med ett system. Det har gjort att den totala kostnaden för min kamerautrustning inte är större än vad ett professionellt kamerahus från Canon eller Nikon kostar.

Text och foto: Mikael Good

Postat 2017-10-14 10:46 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Rockfoton ska visas och inte döljas

Jag har varit på mängder av konserter sedan jag började med rockfoto i mitten av 1980-talet. Under åren som gått har jag tagit mängder av bilder och även skrivit en hel del recensioner och artiklar om band. Jag lyssnar mycket på musik och trots att det är över 50 år sedan jag blev till tycker jag fortfarande om att upptäcka nya band och artister.För ett par år sedan hade jag en tanke om att starta upp ett webbaserat musikmagasin med namnet ”Metallord”. Tanken var att magasinet skulle komma ut med ett eller ett par nummer per år. Fokus skulle ligga på bilder men magasinet skulle även innehålla en del intervjuer och artiklar om band. Men tyvärr hade jag aldrig tid att sjösätta projektet.I våras fick jag kontakt med en Argentinsk rockfotograf och skribent. Hon hade precis startat en spanskspråkig rocktidning och behövde en av mina bilder till en artikel. Jag har mängder av rockfoton som ligger till ingen nytta på mina hårddiskar. Jag är av den åsikten att bilder ska delas och inte döljas. Därför har jag lovat henne att hon fritt får använda mina rockfoton till magasinet.Text och foto: Mikael Good

Postat 2017-10-13 16:47 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Nakenchocken vid Broccoliträdet i HuskvarnaKvällstidningar brukar vara ganska så aggressiva i rubriksättningen i sin jakt på läsare. Sex och naket gärna i kombination med kändisar ger många inklick och det gör redaktörer och annonsörer glada.

Allt som oftast upptäcker läsarna att tidningarna gjort en höna av en fjäder i och med att rubriken inte riktigt stämmer överens med innehållet i artikeln. Men märkligt nog går läsare som fallit för de läsarlockande rubrikerna oftast på samma trick igen och igen! Sex och naket säljer

Bilden i inlägget tog jag vid ”The Broccoli Tree” vid Vätterstranden i Huskvarna. Efter att trädet vandaliserats så illa att det var tvunget att tas ned har jag börjat gå igenom mitt bildarkiv i jakt efter bilder. När jag zoomade in till 100% för att klona bort lite sensordamm i en av bilderna såg jag något som jag inte uppmärksammat tidigare.

Några kvinnor bytte om vid trädet och en av dem visade lite för mycket hud. Det var inget som man skulle lägga märke till om man inte förstorade upp bilden. Men jag valde att destruera bilden och ersätta den med en likvärdig bild från samma fotograferingstillfälle där trädets stam skymmer den oavsiktliga nakenchocken.

En redigerare på en kvällstidning hade säkerligen lett brett och förstorat upp det aktuella partiet och lagt in bilden på tidningens hemsida med den läsarlockande rubriken "Nakenchocken vid broccoliträdet i Huskvarna". 

Text och foto: Mikael Good

Postat 2017-09-29 08:33 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Rīgas CentrāltirgusDe senaste tio åren har jag varit i Lettland på många uppdrag som reporter och fotograf. En plats som jag gärna återkommer till när jag har lite tid över är Rīgas Centrāltirgus (The Riga Central Market).


Text och foto: Mikael Good

Postat 2017-09-28 21:29 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Huskvarnas landmärke "The Broccoli Tree" har vandaliseratsI tisdags upptäckte en förbipasserande sågspån vid “The Broccoli Tree” i Huskvarna. Vid en närmare anblick syntes det att vandaler hade sågat djupt med motorsåg i flertalet av trädets stammar.Enligt polisen vandaliserades trädet förmodligen i helgen. När parkförvaltningen i Jönköpings kommun inspekterade trädet upptäckte de att flera grenar var genomsågade och utgjorde en risk för allmänheten. När nyheten spred sig att “The Broccoli Tree” höll på att sågas ned samlades många Huskvarnabor för att ta ett sista farväl. Alla som jag pratade med på platsen var bestörta över det som hänt och ingen kunde riktigt förstå vad det var för vettvilling som hade förstört deras vackra träd.
- Om jag inte var en fattig pensionär skulle jag utlysa en belöning för att få tag på förövaren, sa en äldre Huskvarnabo som jag pratade med.- Vi var tvungna att såga ned trädet akut, det kan ramla när som helst. Oset är en populär utflyktsplats och vi vill inte att någon ska få en gren i huvudet. Men vi kommer att spara stubbarna och med tiden kommer det att komma nya skott. Men det kommer nog aldrig mer att bli ett broccoliträd utan det kommer snarare att se ut som ett gräslöksträd. Sa parkförvaltaren Glenn Öster från Jönköping kommun när jag pratade med honom.
Många turister och förbipasserande har passat på att ta en sväng in till Osets badplats i Huskvarna för att titta på det världsberömda trädet som även finns utmärkt som en kulturell sevärdhet på Google Maps. Under dagen kommer resten av trädet att sågas ned och endast stubbarna kommer att återstå av “The Broccoli Tree” i Huskvarna.Fotografen Patrik Svedberg har dokumenterat “The Broccoli Tree” sedan 2013. Han skapade Instagramkontot “thebroccolitree” där han har lagt upp 250 bilder. Patriks bilder har satt “The Broccoli Tree” på kartan och trädet var ett av Huskvarnas viktigaste landmärken. Tills en vandal bestämde sig för att förstöra det i september 2017...Jönköpings kommun har polisanmält skadegörelsen och uppmanar personer som vet något att kontakta Polisen på 114 14.

Text och foto: Mikael Good

Postat 2017-09-27 12:59 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
1 2 3 ... 254 Nästa 
  • Intresse - Reportage / Situation
  • Intresse - Svart-vitt