"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Minnesdagen över förintelsens romska offerSedan 2015 är den 2 augusti officiell minnesdag över förintelsens romska offer. I år är det 77 år sedan SS-chefen Heinrich Himmler beordrade att de sista kvarvarande romerna i dödslägret Auschwitz-Birkenau skulle dödas.
Händelsen har i efterhand kommit att kallas för "Zigenarnatten".

Fram till den 2 augusti hade romernas område i förintelselägret Auschwitz-Birkenau varit fylld med sång och dans, enligt judiska ögonvittnen. Trots alla umbäranden valde romerna att låta sången och musiken föra med sig glädje i sorgen och hopp i hopplösheten. Men natten mellan den 2 och 3 augusti tystnade musiken i dödslägret. På order av SS-Oberstormführer Otto Moll, kommendanten för Auschwitz-Birkenau II, Josef Kramer, och lägerchefen Hans Schwarzhuber, forslades tretusen romer bort och fick möta döden i nazisternas gaskammare. De flesta av dem var äldre och sjuka, men det fanns även många kvinnor och barn fanns bland offren.

Drygt 20 000 romer internerades i Auschwitz-Birkenau under andra världskriget. Deras kläder märktes upp med en brun triangel, och bokstaven Z tatuerades in på deras armar. Många av dem gasades, sköts eller slogs ihjäl, flera av dem dog av sjukdomar och en del utsattes för grymma medicinska experiment. Bara ett fåtal överlevde.

Man vet inte exakt hur många romer som mördades under kriget. Det var inte ovanligt att romer saknade identitetshandlingar, vilket gjorde att de inte fördes in på några listor. Därför kan man bara uppskatta antalet offer. Även forskningen kring folkmordet på romer är bristfällig. Men man tror att omkring en miljon romer mördades av nazisterna och deras kollaboratörer. Bland annat tvångsförflyttade Rumänien, som var Nazitysklands allierade, 30 000 romer till det ockuperade Transnistrien. 11 000 av dessa dog av umbäranden och sjukdomar.

Än i dag kränks romernas mänskliga rättigheter runt om i Europa; värst är situationen i Ungern, Tjeckien, Rumänien och Bulgarien, där romer i många fall behandlas som andra klassens medborgare och regelbundet utsätts för den övriga befolkningens fördomar, hån och förakt. I kölvattnet av corona-pandemin har romer även anklagats för att sprida smittan. Hatbrotten mot romer har ökat i Sverige, framför allt mot romer från Bulgarien och Rumänien som kommit hit i jakt på arbete och försörjning. Många av hatbrotten har anmälts men polisen tror att mörkertalet är stort.

Den 2 augusti klockan 14.00 anordnar Forum för levande historia en minnesceremoni för romer under förintelsen på Raoul Wallenbergs torg i Stockholm.

Text och Illustration: Mikael Good

Postat 2021-08-02 07:58 | Läst 128 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Nakenchock i Göteborgs norra skärgårdI söndags var jag på Öckerö i Göteborgs skärgård tillsammans med familjen och släkten. Mellan sköna havsbad och solande passade jag på att ta några landskapsbilder på den vackra bohuslänska naturen. Men i efterbearbetningen visade det sig att jag fick med betydligt mer på ett par av bilderna än vad jag såg i sökaren.I början av den här veckan gick jag igenom bilder från semesterveckan i Göteborgs norr skärgård för att leta fram bilder som jag tänkt ha till ett par artiklar. Jag markerade dem och framkallade dem i Adobe Camera Raw. Väl i Photoshop zoomade jag in i en bild för att med hjälp av den smarta lagningspenseln ta bort några ilskna dammkorn som letat sig in på sensorn. Det var då jag upptäckt att det fanns med två kvinnor på bilden som i allra högsta grad var nakna. Jag såg dem inte i fotograferingsögonblicket. Men när jag förstorade upp bilden till 100% i Photoshop syntes de väl.Som tur var hade jag tidigare under dagen tagit en likvärdig bild på samma motiv och på den bilden har alla personer kläder på sig. Det är förövrigt den bilden som är sist i denna artikeln. Det har hänt tidigare att jag oavsiktligt har fått med nakna människor på bild, och precis som i detta fallet valde jag att slänga bilderna.Text och foto: Mikael Good

Postat 2021-07-30 12:00 | Läst 627 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Instagram är inte längre någon fotodelningsappInstagrams chef Adam Mosseri meddelade nyligen att de på grund av hård konkurrens med TikTok och Youtube beslutat sig för att prioritera filmer i flödet och att foton kommer att prioriteras ned.Det var den 30 juni som Instagrams chef Adam Mosseris publicerade en video på sitt Twitter- och Instagramkonto där han berättade att Instagram inte längre vill betraktas som ”fyrkantig fotodelningsapp”. Instagram kommer istället att fokusera på att bli en utpräglad underhållningsapp som drivs av algoritmer och videor. Instagram kommer stegvis att förbättras och anpassas för att ge användarna en bättre videoupplevelse. Det kommer bland annat att leda till att fotografer som använder Instagram i sin marknadsföring, eller som bilddelningsplattform kommer att få allt svårare att nå ut med sina bilder.


Du kanske minns min artikel med rubriken Twitter kan bli en allvarlig utmanare till Instagram där jag höll fram microbloggen Twitter som en tänkbar bildutmanare till Instagram. Nu har jag kört ett par månader till och både tillväxttakt i form av följare och exponering av bilder är betydligt högre än på mitt Instagramkonto. Detta tillsammans med att Instagram lutar allt mer mot reklam, underhållning och video gör att min migration till Twitter känns än mer rätt.

Jag upplever också att bildflödet håller betydligt högre klass än Instagram och jag slipper att exponeras för reklam, influencers och selfies i parti och minut. Det är även högre i tak på Twitter vilket gör att fotografer som exempelvis fotar fine art nude slipper att pixla eller lägga vissa delar av sina bilder i oskärpa.Text och foto: Mikael Good

Postat 2021-07-29 12:00 | Läst 668 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

The ancient ruins of PergamumAll that is left of the ancient city Pergamum are worn and looted ruins. The main sites of Pergamum are to the north and west of the modern city of Bergama in Turkey.Pergamum lies on the north edge of the Caicus plain in in the northwest of Turkey. Even if the town was once known for it's beauty it was also one of the darkest and greediest cities in the Roman Empire. The town was a political, religious, cultural and economical center in the Roman province Asia Minor.Pergamum had three temples that was dedicated to the worship of the Roman emperor, it had one temple for the goddess Athena, and the Great Altar of Zeus, the king of the Greek gods was also located in the city. The Altar of Zeus, is believed to be the Throne of Satan which is mentioned in the book of Revelation.Pergamum was one of the most influential cities in the Empire. Pergamum was also the center for worship of the Roman Emperor who was believed top be part God and part human in ancient times. In 385, Christianity became the state religion in the Roman Empire and after that Pergamum lost its status and the city decreased in size. In the end, only the fortified Acropolis remained, but it was abandoned during the Byzantine period. And the city was slowly turned into ruins.After that, the city slowly fell into oblivion. The new city of Bergama was built on the slope of the old city. Some stone was taken from the older city. 1878-86 excavations were made at the expense of the Prussian state and many of the finds from excavations together with The Altar of Zeus were moved to Berlin. Today is Pergamum a popular tourist site. And in 2014 was Pergamum added to UNESCO World Heritage List.


Text and Photo: Mikael Good

Postat 2021-07-20 16:29 | Läst 1387 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Min första fotobok är skickad till tryckDet finns ingen bra svensk översättning av uttrycket "Kill your darlings" men innebörden är ungefär att man måste var beredd på att offra sina egna favoriter om de inte tillför något till helheten när man jobbar med en fotoutställning eller bok.Kristallsjuka och värmebölja är ingen bra kombination. Efter ett par timmar ute i 30-grader värme kände jag mig såpass däven att jag behövde ta det lugnt nere i svalkan i källaren en stund. Som tur var hade jag en god bok att ta tag i. Men i detta fallet var det ingen bok som jag läste utan gjorde. Under arbetets gång fick jag ordentlig feeling och började med att sålla bort nästan 800 bilder. Många av bilderna som jag sållade bort var starka självständiga bilder som inte riktigt passade in i boken och som inte hade fört berättelsen framåt. När jag skrivit klart ett längre förord på engelska till boken började jag redigera klart de utvalda bilderna i Photoshop.

Efter att ha laddat upp bilderna i redigeringsprogrammet på datorn, layoutat boken, och strukit ytterligare åtta bilder skickade jag slutligen in boken till Photobox där jag fått ett riktigt bra pris. Nu återstår en spänd väntan till 28 juli som är beräknad leveransdag för boken. Tanken är inte att jag ska printa boken på Photobox men det kan vara bra att ha en färdig bok att visa upp om jag bestämmer mig för att trycka den, och om jag väljer att söka ekonomiskt stöd för den. Layouten på den slutliga boken kommer att bli ungefär som boken som printas på Photobox men då kommer jag att jobba i Indesign för bättre precision. Textblockshanteringen på Photobox lämnar en hel del att önska.Jag passade även på att göra och beställa en bok i A5-format på MyFujifilm. Den boken har bara 32 sidor mot 64. Tanken är att den ska bli ett billigare alternativ för den som gärna vill köpa en fotobok av mig men som inte vill lägga ut allt för mycket pengar på den. Den billigare boken kommer att printas på MyFujifilm. Layoutprogrammet på MyFujifilm var väldigt primitivt till skillnad från det på Photobox, och det var svårt att få till layouten. Men å andra sidan är det inte utformat för proffs utan för amatörer. Om boken inte trycks lutar det åt att jag kommer att layouta den i Indesign och sälja den via Blurb för enkelhetens skull. Där är det enkelt för köparen att själv göra sin beställning och sedan få hem ett exemplar.Text och foto Mikael

Postat 2021-07-16 10:55 | Läst 1595 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 3 ... 306 Nästa