Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Fotografen föredrar färg

Vid Gävle Fotoklubbs senaste månadsmöte hade Dieter Stöpfgeshoff inbjudits. Han talade mycket engagerat om fotografering i allmänhet och om sin egna fotoprojekt. För projekt ska man ha enligt Dieter. Bilder man tar ska helst ingå i något sammanhang. För att själv veta vad han ska ha sina bilder till brukar Dieter skriva ett synopsis till varje projekt. För sig själv men också naturligtvis till eventuella köpare av bilderna.

Dieters nytagna storformatsbilder av Slussen har ställts ut på b la Stockholms stadsmuseum, Gävle konstcentrum och Galleri Horn, vid Hornstull. Det som lite grand förvånade mig var hans klara ställningstagande för färgbilden. Vad jag förstår så fotograferar han enbart i färg. Svartvita bilder är inget han gillar och han har inte mycket till övers för fotografer som Christer Strömholm och Anders Petersen. 

Han möttes av mycket lite protester, de flesta i klubben kan man nog säga är naturfotografer och i de allra flesta fall är det då färg som gäller. 

För min egen del så gillar jag det svartvita uttrycket. En färgbild innehåller all information och lämnar inte mycket över till betraktarens egen tolkning och fantasi. För mycket information kan trötta ut betraktaren. Den svartvita bilden reducerar informationen och ger därför också ett lugnare intryck. Abstraktioner väcker nyfikenhet och fantasin flödar. Olika för oss alla. Nu tillhör jag inte de som förkastar färg. Absolut inte. Färg, rätt använd, har också sina förtjänster och jag försöker ständigt förkovra mig där.

Får fundera lite mer om kommande projekt och författande av synopsis.

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2015-01-20 16:14 | Läst 2767 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Svart vita bilder är kanske lite mer distinkta än färg.
Jag börjar luta mer och mer åt det hållet
Marianne
Svar från pic-tor 2015-01-22 12:08
Jag gillar svartvita bilder. Till en del beror det nog på att jag för länge sedan arbetade mycket med svartvit film i mörkrum. Jag tror att det skulle vara utvecklande för många, som uteslutande fotograferar i färg, att också prova på svartvitt några gånger.
Inget fel på bilderna, jag gillar helst svartvitt själv.
Tycker att den gula byggnaden i andra bilden sticker lite, var nästan det första lag märke till.

Kenneth
Svar från pic-tor 2015-01-22 12:11
Ja, precis så är det ibland. En färg i bilden stör intrycket. Kanske blir bilden då bättre om den konverteras till svartvitt?
Tycker som dig Torbjörn, utan att förringa det ena eller andra. :)
-affe
Svar från pic-tor 2015-01-22 12:14
Tack Alf. Jag uppskattar både färg och svartvitt och tycker det berikar mitt fotograferande att inte utesluta något av dem.
Intressant - jag träffade Dieter då han ställde ut sina Slussenbilder på ett litet galleri i Hornstull i Stockholm. Det blev ett långt och engagerat samtal om fotografi. Vi diskuterade också färg kontra svartvitt - i hans bilder blev färgen viktig. Samtidigt är dina bilder här ovan bättre för mig i svartvitt.
Svar från pic-tor 2015-01-22 12:18
Vad kul att du också sett Dieters Slussenbilder och fått ett samtal med honom. Personligen tror jag att några av dem hade vunnit på att konverteras till svartvitt. Jag ifrågasätter inte hans alls åsikt, men blev ändå förvånad över hans klara ställningstagande för färg. Tack för din kommentar Göran.