Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Gesällen/Kobläng

Ingen kan blänga som kor. Som fånar står de där och blänger – och vi blänger tillbaka, likaledes som fånar. Nyfikenhet lär betyda ett visst mått av intelligens. Kor är säkert intelligenta djur som är nyfikna på oss människor. De är sociala och tycker säkert det är trevligt att träffa andra än sina kokompisar.

Tänk hur det var en tid när korna stod i sina bås även på sommaren. Vilket djurplågeri. Man behöver bara se ett s k kosläpp på våren för att förstå hur mycket korna gillar att vara ute.

Nu är det nog mest kvigor och ungtjurar jag fångat på bild, men de får alla sorteras in under "kor". En liten flicka skrev i en uppsats om kor: "Bland korna är framförallt tjuren farlig." (sign Purre: "Stilblommor och grodor").

De här blängande korna passerade jag när jag åkte upp till Rönnåsstugan i Ockelbo. Den är designad av Ralph Erskine och vid vissa tider har den öppet och serverar fika samt lättare förtäring. Man har en väldigt fin utsikt därifrån och vid klart väder kan man nästan skönja havet. Ockelbodalen breder ut sig vackert nedanför åsen. 

Ett fint utflyktsmål om man är trakterna.

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2018-03-01 15:14 | Läst 1977 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Trotts närheten så är det inte förrän för två, tre år sedan jag första gången besökte Rönnåsstugan. Vacker utsikt och fin skog om än begränsad där nere vid skidbacken.
Varför skulle det bara vara vi människor som är intelligent. Tycker det verkar dåligt med det hos somliga. Skönt för djuren att få vara ute. Har dock sett en del som får stå i lervälling och det ser inte roligt ut. Min dotter har besökt djurbesättningar för en tid sedan och det finns glädjande nog kor som har det riktigt bra.
Sten
Svar från pic-tor 2018-03-05 10:53
Tack Sten. Ja, det är klart att djur har mer än instinkter. Det skiljer sig säkert mellan olika arter, men t ex kråkor lär vara lika intelligenta som schimpanser. Ockelbobygden är fin med en hel del gårdar kvar med djurhållning. Betande kor hör sommarbilden till.
Håller med Sten, det finns en betydande intelligens bland djuren, men de är inte så bra på att fylla i de av människor konstruerade testerna. Jag tror glokon (kallar dem gloko för att de glor) är den vanligaste kosorten, åtminstone vad jag själv sett. Kul bilder!
Svar från pic-tor 2018-03-05 10:55
Tack Stefan. Alla kor glor därför att de är nyfikna och intelligenta. Idisslande kor filosoferar säkert också.
Kossor är lätt att gilla! I alla fall när dom går utomhus! Deras lugn smittar av sig på något sätt.. Dom bryr sig liksom inte.. Trevliga bilder!
Hälsn!
Svar från pic-tor 2018-03-05 10:56
Tack Jan. Ja, betande kor sänker säkert blodtrycket hos stressade stadsbor.