Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Eken har fallit

Ja, så har till slut den omtalade TV-eken fallit. Människors engagemang för det gamla trädet har varit näst intill rörande och kanske ibland svår att förstå. Man ska ha vördnad för livet och ett så här gammalt träd är naturligtvis värd all respekt och uppskattning. En dag tar dock livet slut, även för ett vördnadsfullt gammalt träd. Trädets dödskamp och lidande är över och bäst var det kanske som skedde. Ruttna rötter har ingen bra prognos. Kan eken ha fungerat som ett känslomässigt substitut för alla de människor som engagerat sig för det?

Något slags ställföreträdande engagemang som egentligen har sin botten i något helt annat. Något som människorna inte förmår artikulera och uttala. En livssituation, eller företeelse i samhället som man reagerar starkt mot men som man inte klarar av att hantera. Energin riktas i stället mot det gamla trädet och man finner stor gemenskap i den gemensamma kampen. Jag har full förståelse för att dessa människor mår mycket dåligt i dag och jag hoppas att staden tar lärdom av det inträffade och ser till att sköta om alla gamla träd på bästa sätt men även ser till att ständig förnyelse sker.

Varmkorvkö

Fot bland fötter

Högfotad

Hoplänkad

När jag var liten fanns en jättestor ask som växte alldeles intill landsvägen som gick genom byn. Vi grabbar brukade klättra upp i den och kolla på alla bilar och människor som passerade under oss. Trädet blev en samlingspunkt för oss. Ibland hade vi fickorna fulla med krusbär för det fanns rester av en gammal trädgård alldeles i närheten och där växte både vinbär och krusbär. Kanske kastade vi ett och annat kart på någon ovetande som cyklade förbi under oss. Så småningom skulle vägen breddas och asfalteras och ett flerfamiljshus byggas. Trädet sågades ned och vi grabbar stod harmsna och såg på eländet. En era var slut och en annan stod för dörren.

På återseende

/Torbjörn


Inlagt 2011-11-25 13:44 | Läst 5855 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Kolla Epsteins blogg i DN: http://www.dn.se/blogg/epstein/2011/11/25/manga-sorjde-tv-eken-nar-den-sagades-ned-i-natt/
Bilden längst ned visar ju att det finns 3-4 dm frisk vad runt om i stammen. Att grenarna är helt friska syns ju på övriga bilder. Så det här var definitivt förhastat och man börjar undra om det inte finns en dold agenda här någonstans. Ska det dras en motorled eller något sådant?
Vad man vill se nu är att man omgående gräver upp platsen och förbättrar jorden där, ställer i ordning en växtbädd som håller i flera hundra år, samt planterar den största ek som går att uppbringa. Samt dessutom fridlyser den. Då kan man kanske tro på det som sades om att eken endast togs ned för att den var farlig.
Svar från pic-tor 2011-11-25 14:34
Vad jag kan se av Epsteins bilder ser veden helt frisk ut. Någon röta syns inte. Det ska bli intressant att få ta del av de fristående arboristernas rapport. Trist om fällningen hastades fram medvetet innan alla fakta fanns tillgänglig.

/Torbjörn
Lars Forslin 2011-11-25 16:40
Hasse Wester har varit vid stubben och mätt den friska veden. Den är 40-60 cm tjock och med den tjockleken hade eken kunnat stå i flera hundra år till.
http://gardener.blogg.se/2011/november/bara-ett-trad.html?_tmp=1aba754e2bfb728d4546ee39341f0050e390cd9f
Det är fanimig för jävligt!!
Svar från pic-tor 2011-11-25 14:36
Fanns inte fog för fällning så är det här naturligtvis ett bottennapp för de styrande och ett exempel på folkförakt och maktfullkomlighet.

/Torbjörn
Jag läste att de tydligen har projekterat för nån annan slags stadsplanering där eken stod och att det var därför de ville fälla den. Att den var gammal var bara en dålig ursäkt, vilket nu visade sig vara sant. Det var därför det hade så bråttom att fälla den innan proverna som tagits hann bli klara.

STOR SKANDAL !!!!!
Svar från pic-tor 2011-11-25 20:53
Som jag redan skrivit ovan är det jättetråkigt om eken fälldes på felaktiga premisser. Det visar i så fall vilken enorm distans politikerna har till vanliga människor.

/Torbjörn
Gamla träd är värda all respekt.
Kommer inte ihåg almen, stod den där hyreshusen står
Vi hade en stor lönn på syster Astrids gård som vi klättrade i varje dag.
Tur att inte våra föräldrar b visste hur högt vi var
Ha en skön !: a Advent. Själv ska jag sjunga Otto Olssons Advent så taket lyfter sig i kyrkan
Kram Marianne
Svar från pic-tor 2011-11-25 21:03
Det var en ask (har rättat nu) och den stod knappt 100 meter innan polishuset på höger sida (om man åker norrut), strax före "lysbolaget". I dag finns ett hyreshus där och trädet stod alldeles vid vägkanten. Stammen var väldigt omfångsrik nedtill, sedan grenade trädet upp sig. Ja, det var tur att inte föräldrarna alltid visste vad vi gjorde för då hade det lätt kunnat bli husarrest några dagar :). Det låter härligt med ditt adventsfirande i kyrkan. Själv åker jag in till Uppsala och tittar på Luciakröningen och fyrverkeriet som UNT står för. Allt sker vid slottet och Botaniska trädgården och det brukar alltid vara fullsmockat med folk.

Jag önskar dig också en skön 1:a advent

/Torbjörn
Torbjörn, jag tror tror du sätter fingret på ett vanligt fenomen idag: Ekar, fotbollslag, kameramärken ... Vi har en tendens att stoppa in en massa känslor i ställföreträdande engagemang för eller emot saker och fenomen som sakligt och logiskt kan verka lite oväntade.

Vi har helt enkelt ett enormt behov av att engagera oss. Människor drivs av känslor, och det är ofta vi inte kan eller får ha utlopp för dem i vardagen. Då hittar vi andra saker att känna för - och emot. Styrkan i känslorna står väl inte alltid helt i proportion till frågans sakliga storlek, men känslor är nu just känslor och inte logik. Det är så vi människor fungerar

Bra bilder för övrigt.

PS
Jag tycker för övrigt också det är trist att man har agerat så oflexibelt kring hanteringen av ett levande väsen som levt där på sin plats där genom hela Stockholms framväxt - trädet var ju äldre än staden omkring det. Det känns respektlöst att vi människor inte kunde anpassat vår stad lite till någon eller något som bott där före oss.
Svar från pic-tor 2011-11-25 21:14
Jag hoppas det framgår klart att jag inte på något vis nedvärderar de som engagerar sig för eken och jag blir väldigt beklämd om det visar sig att den fälldes på felaktiga grunder. Folkligt engagemang behövs inom många områden. Visst kan det här finnas inslag av ställföreträdande engagemang och det är givetvis inget fel i det. Tyvärr verkar det som om politikerna inte har haft lust att möta det folkliga engagemanget vilket inte bådar gott inför framtiden.
Kul att du gillar bilderna.

/Torbjörn
Lars Forslin 2011-11-25 22:40
Den moderna människan har tyvärr alltför ofta mist förmågan att värdesätta det levande, ens om det är en vördnadsbjudande gammal ek. Det är säkert många som det kvittar totalt lika om den här eken står eller ej. Dessvärre är det de andra som får sitta emellan när teknokraterna härskar.
Själv tycker jag att det är ytterst logiskt att bevara en ek i stadsmiljön som är lika gammal som staden, och världsunik genom sin placering.
Man ser faktiskt den här skillnaden mellan människor här på FS väldigt tydligt också. De som uppskattar naturfoto kan förstå att den här frågan engagerar, medan de som är likgiltiga inför naturfoto och inte tycker att det är något speciellt, kanske mest för att de inte har någon känsla för motivvärlden, de är också mer eller mindre likgiltiga inför den här eken.