Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Bildtextens placering

I tidningar och böcker, men även när bilder visas i album och pooler här på FS placeras bildtexten under respektive bild. På Fotosidans blogg däremot är det många som i stället väljer att placera bildtexten ovanför bilden, som en slags rubrik. Jag vill inte påstå att det på något sätt är fel men för mig blir det förvirrande när bildtexten placeras på det här viset. Speciellt i de fall inlägget innehåller många bilder. 

Kommer du från tidningen Land, säger du?


Farbror med käpp

Farbror med käpp


Bekymmer

Bekymmer

Nej, placering av bildtext ovanför bild fungerar inget vidare för mig. Nu har jag arrangerat så att det är mycket luft emellan och då går det lättare att förstå vilken bild texten tillhör. I många fall förekommer inte det och då tycker jag det blir väldigt förvirrande. Jag föredrar placering under bild, som i första exemplet med de nyfikna korna.

På återseende

/Torbjörn

Inlagt 2012-09-08 15:19 | Läst 3026 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Jag brukar lägga mina bildtexter i kursiv stil under bilderna då jag också tycker det blir tydligast hur de hänger ihop då.
Håller med till fullo.
Jag måste erkänna att jag har haft svårt att bestämma mej var jag ska lägga texten till bilden i bloggen. Jag har nog också varit inkonsekvent. Ska försöka bättra mej på den fronten. Gillar korna och bildtexten är ju bara perfekt.
Hälsningar Lena
Jag skulle också vilja ha texten under bilden, men eftersom man i bloggen läser uppifrån och nedåt så känns det ändå bäst att ha texten före innan man ser bilden.
Annars tycker jag att det blir ett evigt skrollande med att först läsa texten och så skrolla upp till bilden igen.
Lämnar man så ett litet mellanrum ner till nästa text och bild så tycker jag det inte är så svårt att se vad som hör ihop.
Jag håller med du. Det trodde jag var "standard", så har man ju i alla tidningar. Jag kan i alla fall inte påminna mig att jag sett någon tidning med bildtexten över bilden. ;-)
Jag håller helt med dej, jättefina bilder som illustrerar inlägget!
För mig känns det också mest naturligt att ha bildtext under bilden men det viktigaste är att lämna lite luft emmellan så det blir mer tydligt vilken bild texten hör till då alla tycks gör olika och det kan bli lite förvirrande...
Ett tag funderade jag på hur jag skulle göra och sen har det rullat på. Inser nu att jag är en som går mot strömmen och gör det svårläst för andra, och det är ju inte meningen. Men ibland har jag kännt att när texten är under att det blir ett evigt skrollande uppåt för att titta på bilden. Kanske har det att göra med min lilla skärm, 13". Jag ska testa och vända på allt för det tycks vara bekvämast för de flesta läsare. Tack för att du gjorde mig uppmärksam på detta!
Ha en fin söndag Torbjörn!
//Ewa

P.S. Bilden från tidningen Land är underbar! ;-)
Tack alla för att ni har kommenterat mitt inlägg. Jag vill självklart inte komma med några pekpinnar utan bara lufta olika åsikter kring publicering av bild och text i blogginlägg. Oftast använder jag min stationära dator med 24 tums skärm när jag tittar på bilder, och alltid när jag bildbehandlar. Att titta på bilder på en liten laptop är ingen höjdare. Man vill ju kunna se hela bilden på skärmen utan att skrolla.

/Torbjörn