Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Datorservice från Egypten

Telefonen ringde och i nummerpresentatören såg jag att det var ett långt telefonnummer innehållande landsnummer. Jag kollade snabbt i katalogen innan jag svarade och såg att samtalet kom från Egypten. Vad kul, tänkte jag, känner de till mig i faraonernas och pyramidernas land ;). Jag svarade och en mansröst frågade:

– Do you have problems with Windows?

– No, I havn't, I use Mac, svarade jag som förstod att det var något lurt på gång.

– Oh, I understand, but then we can't help you, sade han då och jag slängde genast på luren.

I globaliseringens tid erbjuder man alltså datorservice från Egypten? Nej, det gör man naturligtvis inte. Jag berättade för Kristoffer när han kom hem från jobbet på kvällen och han visste naturligtvis vad det handlade om. Han undrade om jag lämnat uppgifter om e-post mm men det hade jag naturligtvis inte gjort och samtalet med egyptiern tog högst 20 sek.

Antagligen är de här förslagna människorna ute efter att komma in på din dator på ett eller annat sätt för att få uppgifter om password till banker mm. Antagligen ber de en att gå in på deras "hemsida" och tanka hem ett "antivirusprogram" som är fullproppat med just virus, maskar och annat otyg som sedan kan härja fritt på din hårddisk.

Vem backar och vem går framåt?

Resklar

Får ni samtal från Egypten så var på er vakt!  Annars då. Snön åkte av mitt altantak i dag så nu är det mycket ljusare i vardagsrummet. Liksom droppen till slut urholkar stenen så tär plusgraderna på snötäcket för var dag som går. Det ska bli intressant att se när Valloxen sköljer.

På återseende

/Torbjörn

Inlagt 2012-02-24 16:02 | Läst 5232 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Bluffmakare finns det gott om. Min mor fick ett Nigeriabrev i snigelposten idag (fast det kom från Spanien), och i och med att hon aldrig använt en dator eller har koll på sånt där ringde hon och frågade mig vad det kunde vara för nåt.

Hoppas att vad som känns som vår håller i sig, men det är nog ännu lite för tidigt att ropa hej ...
Svar från pic-tor 2012-02-24 22:59
Jag har fått 3–4 sådana här samtal och två har kommit från Egypten. Det känns som att ha dem innanför dörren och jag undrar hur de får tag i mitt telefonnummer. Nigeriabreven har ju existerat i många år nu och alltid är det någon som åker dit. Vi får massor på jobbet och ibland slinker ett och annat genom filtret.

/Torbjörn
Har fått några samtal från ett långt utlandsnummer som jag dock inte kollat upp var det kommit ifrån. Sambon svarade första gången men hörde bara nåt avlägset och la på... dom andra gången har vi inte svarat, vilket nummer kommer samtalen ifrån om det är "datasupporten" i Egypten?
/Sirpa
Svar från pic-tor 2012-02-25 11:33
Telefonnumret från Egypten börjar med landsnumret 0020. Väntar du inget samtal från Egypten så svara inte.

/Torbjörn
Det kan räcka med att du svarar i telefon, så har du godkänt något och får en faktura på det,
en faktura som är svår att "komma åt" och att bestrida!
Fantastisk teknik vi omger oss med numera! :)
/B
Svar från pic-tor 2012-02-25 11:36
Än så länge har jag inte sett till någon faktura från de här jepparna och de har ju inte levererat något heller ;). Tekniken är underbar men även då tekniken saknades grasserade bondfångeriet ;).

/Torbjörn