Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Ellens bageri, dagen efter

Några rader om fototräffen på Ellens bageri dagen efter. Dagen efter den internationella kvinnodagen 8 mars. För nya läsare kan jag berätta att Ellens bageri = Café Puck på Hornsgatan i Stockholm. Varför Ellens bageri? Vi tar det en annan gång, men jag kan avslöja att en tårta är inblandad :-). Det här är inget inlägg som handlar om jämställdhet. Kanske mer om förhoppning och längtan. Förhoppning om förnyelse och längtan efter kvinnoperspektiv på fotografering och livet och de å sån't. Den här eftermiddagen hade 15 män i sina bästa åldrar samlats på Ellens bageri för trevlig samvaro kring det gemensamma intresset – fotografering. Det märks att vi långsamt går mot vår för ljuset sprider sig så trevligt allt längre in i lokalen.  

Den här dagen sågs ett antal mycket fina analoga kameror som vördsamt plockades upp på bordet och lika vördsamt fingrades på och kikades i. Visst får följande märken det att vattnas i munnen: Contax, Hasselblad, Leica, Pentax, Rolleiflex och Yashica. Det här är inga museiföremål utan fullt fungerande brukskameror som fortfarande ger utmärkt bildkvalitet. Det förevisades också ett alternativt sätt att ta färgbilder med svartvit film. Mycket intressant. Se mer information på Micke Borgs blogg. Som vanligt fanns det någon ny pryl som visades upp och beundrades av dagens gäster. Den här gången hade Staffan med sig ett Samyang 14mm f/2.8 IF ED UMC Aspherical
till allmän beskådning. Ett extremt vidvinkelobjektiv som enligt uppgift lär vara raktecknande men är helt manuellt. Det ska bli spännande att se bilder tagna med det här "allseende" objektivet.

När jag lämnade Ellens vid pass halvsex så var det fortfarande acceptabelt ljus för att ta några "eftersläckare" på min väg till centralen.

Bengt kan konstatera att det är så gott som fullt hus i kväll

Trånande blickar kastas på bordets läckerheter

Hasselblad, svensk ingenjörskonst på allra högsta nivå. Får man känna...

Olle och Staffan beundrar den fina Hasselbladaren

Claes visar sitt fina Carl Zeiss Planar T* 50/1,4 ZE

Många ambitiösa ungdomar sitter och läser på Ellens

Staffan visar sitt nya Samyangobjektiv för Bengt

Sedan blir det praktisk fotografering

Moderna kompakter fungerar bra vid sådana här tillfällen

Varsamma händer undersöker den gamla, fina Rolleiflexen

Det är svårt att slita sig från en sådan här fantastisk kamera

Ibland blir det riktigt dramatiskt när något ska demonstreras

Micke skjuter skarpt på Claes...

...som genst anlägger moteld. Lite pojkaktig busighet präglar ofta våra träffar

Ännu en trevlig eftermiddag på Ellens bageri går mot sitt slut. Morotskakan och teet är ett minne blott. Jag tar adjö av de vänner som fortfarande sitter kvar och går ut i den halvmörka och blåsiga kvällen.

Bussar tycks liksom kajor vara "flockdjur" och samlas i stora grupper inför den annalkande natten

 

Vid pennan och kameran

/Torbjörn

Inlagt 2011-03-10 14:07 | Läst 4459 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Tack för en mycket intressant och trevlig redovisning av onsdagens Ellens-fika! :)
/Bengan
Svar från pic-tor 2011-03-10 14:40
Tack Bengt. Roligt att du gillar mitt inlägg :-).
Trevligt att se bakom-scenen-bilder från Ellensträffen. Medelåldern är rätt hög men det är mycket trevligt att mentaliteten är ung. Jag som antagligen tillhör den yngre generationen finner dock det väldigt intressant att lyssna och utmana den äldre generationen. Dock förlorar jag oftast då jag knappt är torr bakom öronen. ;-)
Svar från pic-tor 2011-03-10 16:10
Att vi blir äldre kan vi inte göra något åt. Däremot kan vi ändra vår attityd gentemot människors ålder. Fotografering är en typisk sysselsättning för alla åldrar. Det är spännande att umgås och utbyta erfarenheter över generationsgränserna. Till Ellens är alla välkomna, oavsett ålder. Alla har vi något att tillföra, även de som "knappt är torr bakom öronen" :-).
"Det gör ont när kroppen brister". Jag har vissa besvär med min 69+ hydda ett tag nu vilket gjort att missat två Ellen-träffar. Skall försöka vara på plats nästa gång. Staffans 14 mm verkar spännande för fullformat.
Svar från pic-tor 2011-03-10 16:03
Jag tror nog att våra hyddor längtar efter sol och värme som mjukar upp och lenar värk och stelhet. Till nästa träff hoppas jag Staffan har med sig några bildbevis från Samyangen.
Verkar jättetrevligt och jag skall verkligen försöka ta mig dit, men som dom sa i chipsreklamen:
- var är tjejerna?
Svar från pic-tor 2011-03-10 16:23
Det är mysigt på Ellens. Så är det bara. Tjejerna kanske kommer med dig Per :-).
Vilka härliga bilder!!!
Ni ser verkligen ut att ha det gott också...på era träffar.
MVH lena
Svar från pic-tor 2011-03-10 22:31
Hej Lena! Vad roligt att du gillar min bildkavalkad. Det är alltid trivsamt och mysigt på Ellens bageri. Har du vägarna förbi någon gång är du naturligtvis välkommen in.
Trevliga bilder från vad det verkar ett trevligt Ellens =)
Och visst är det väl underbart skönt att ljuset börjar träda fram.
Jag längtar nåt vansinnigt nu, speciellt en sån här dag då det kommer snöblandat regn ovanifrån =)
Ha det så gott
Kram Lena
Svar från pic-tor 2011-03-10 22:35
Träffarna på Ellens bageri är för det mesta givande och trevliga. Vi börjar ju känna varandra rätt väl nu och då flyter allting bättre. Man går alltid hem lite klokare än vad man var när man kom :-). Jag tror att träffarna på Broströms café kan utvecklas till något väldigt bra också. Ljuset är definitivt på gång.
Det var en fin kavalkad över gårdagens träff. Undrar om Micke nå'nsin släpper kameran?? HAr den säkert under kudden när han sover :-))
Ha de' bra!//Kurre
Svar från pic-tor 2011-03-10 22:37
Micke har nog ingått någon slags symbios med sina kameror :-). Det är nog därför hans bilder blir så bra. Kul att du gillade bilderna Kurt.
Skönt att få vara med virtuellt åtminstone då man inte har möjlighet att pallra sig iväg fysiskt :)
Svar från pic-tor 2011-03-10 22:39
Vid uselt väder kan den virtuella världen t o m vara att föredra :-).
Ogillar alltid att komma som nr 20 eller nr 30 och kommentera, men här blev jag tvungen att göra ett undantag! Misstänker starkt att du är en spion utskickad av Ellen till Ua-filialen i syfte att locka iväg den spirande filialens medlemmar till Sthlm. ;-) Aja baja! Noterar dock att jag med min Yashica hade smält in i ert sällskap väldigt väl...
Svar från pic-tor 2011-03-10 22:43
Du och din Yashica hade tagits emot med mycket varsamma händer kan jag lova :-). Oss emellan kan jag avslöja att jag är dubbelagent, men det stannar mellan oss :-). Apropå Yashican, har du fått fart på den?
RHelena 2011-03-10 23:09
Misstänkte väl det, dubbelagent... Yashican får garanterat vänta ett bra tag, det är tusen andra saker som ligger på listan före den... Kanske inte tusen, möjligen hundra, en himla massa i alla fall, både fotorelaterade saker och annat som behöver göras. Puh...
Kul att se Micke Borg med en riktig fotoapparat istället för det gamla möget han vanligtvis använder :-) Vi körde en improviserad Ellens träff på ett café i St. Petersburg tidagen den 8/3. Jag var magister och berättade för mina ryska vänner hur man berättar med bilder och bygger upp ett dokumentärt socialreportage.
//Chasid
Svar från pic-tor 2011-03-17 13:49
Innerst inne tror jag nog att Micke vill ha en sådan här modern kamera :-). Kanske överraskar han oss en dag? Träffarna på Ellens sprider sig i österled, ända bort till i St. Petersburg. Kul. Jag har inte sett dig blogga om detta, fast jag kan ha missat. Det skulle vara kul annars att se lite bilder därifrån.
Chasid 2011-03-17 14:09
Jag har inte bloggat om Ellens träffen i St. Petersburg och några bilder har jag inte heller. Vi pratade mest om hur man ska närma sig motiven vid dokumentärfoto och hur man tar porträtt och vikten av att ta anteckningar. Det var en del av den mediaträning som jag höll i när jag var där.

Att lägga kameran synligt på ett bord på en restaurang eller ett café i St. Petersburg är ungefär som att säga varsågod att ta till dem som har svårt att skilja på mitt och ditt, så det undvek vi att göra :-)
//Chasid