Bilder och berättelser från min resa genom livet.

I pottan låg en film

Jag tänker rusta mitt kök. Ja, inte själv utan jag ska anlita snickare för jobbet. Först måste köket rensas från allt som samlats där under årens lopp. Det jobbet är jag nu färdig med. En hel del har jag kört till miljöstationen och de saker jag vill ha kvar har jag rengjort och stuvat in i skåp och hyllor. Ovanpå ett av köksskåpen stod en porslinspotta, som vi fick av vänner när vår Fredrik föddes 1973. I den låg en massa gamla kvitton. Kvitton som nu var helt blanka och inte gick att läsa! Det är inte bara gamla färgbilder som tynar bort även moderna kvitton går den vägen.

När jag rotade bland de gamla kvittona hittade jag en filmkasett av plast. En sådan som man laddar själv. En gång i tiden köpte jag rålängder och laddade filmkasetterna själv. Det var inte särskilt svårt och på den tiden tjänade man en hacka för besväret. Jag har ingen aning vad det kan vara på den här filmen eller när den är exponerad. Förmodligen någon gång på 1990-talet. Förra seklet alltså ;). Svartvit film rör det sig naturligtvis om, troligen Tri-X.

När jag senare flyttade mina gamla kameror till ett nyinköpt skåp fann jag ytterligare en gammal film. En Tri-X som satt i min gamla Pentax Spotmatic från 1970. Jag erinrar mig att jag för några år sedan tog ut den på en fotorunda men att den krånglade och jag ställde in den i skåpet igen och filmen blev bortglömd.

Jag har en flaska XTOL i kylskåpet och övriga kemikalier har jag i badrummet så det är bara att sätta i gång.

I pottan hittade jag en film...

...liksom i min gamla Spotmatic

Rapport följer.

På återseende

/Torbjörn

Inlagt 2012-01-10 11:35 | Läst 3264 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Spännande att få höra om det var några bilder. Vet att jag har en rulle som sitter i en analig kamera där hälften är exponerade men batteriet är slut och jag har inte brytt mig om att köpa något nytt för att ta slut på rullen. undrar just vad som finns på den...;)
Svar från pic-tor 2012-01-10 16:06
Vad som finns på filmen i plastkasetten blir väldigt spännande att se :). Tyvärr misstänker jag att många bilder på den andra filmen inte blev så bra p g a att kameran krånglade :(. Du får se till att din kvarblivna film blir framkallad och vi vill naturligtvis se vad där finns ;).

/Torbjörn
Can't wait!
Svar från pic-tor 2012-01-10 16:07
Du får hålla dig ett tag till ;).

/Torbjörn
Hehe jag hittade också en gammal film häromdan i en gammal kamera. Halvexponerad. Jag har ju inga mörkrumgrejjor som du så jag slits mellan att kasta bort pengar på att lämna in den på framkallning och att bara låta den vara ;-)

mvh Tommy
walter-g 2012-01-10 15:58
Hej!
Nä, inte kan du väl slänga bort ett stycke fotohistoria.Det finns en medlem här på Fs som också gör mörkrumsarbeten med hög kvalité och billigare än dom stora Crimson etc.Om du är intresserad -sök på annonser arbeten ,och firma namnet "En bra bild"
Svar från pic-tor 2012-01-10 16:15
Tommy, skaffa dig en dosa och börja framkalla själv. Det är inte alls så svårt. Mörkrum behövs inte bara ett mörkt rum, eller särskild säck, när filmen laddas in i dosan. Jag använder badrummet och det fungerar hur bra som helst.

/Torbjörn
tomazon 2012-01-10 16:18
Jag kanske gör det en vacker dag Torbjörn, men en sak i taget får det bli. När jag väl sätter igång med det så behöver jag handgriplig hjälp. Jag orkar inte söka runt bland alla forum. Bättre att någon vänlig typ här skulle tycka det var kul att utbilda mig :-)

Walter : tack för tipset! det ska jag kolla upp
Härlig historia! Ser fram mot fortsättningen. :)
Detta påminde mig om att jag faktiskt har en film i min första kamera, som jag tänkt att lämna in för att se om det är något på den. Kameran är över 30 år och filmen nära 30 år gammal. Får se om det fungerar.
/Anna
Svar från pic-tor 2012-01-10 17:21
Men hur har du kunnat vänta så länge Anna ;)? Se nu till att få filmen framkallad. Den kan ju innehålla världens scoop ;).

/Torbjörn
Ja tänk vad som kan gömma sig i gamla pottor! Låter som en bra start på det nya året att rensa och städa i köket. Ser fram emot resultatet av dina nyfunna rullar.
//Ewa
Svar från pic-tor 2012-01-10 17:28
Jag fattar inte hur den där rullen en gång hamnade i pottan ;). Jag som hela tiden tyckt att jag haft god ordning på mina filmrullar och negativ :(. Det ska bli skönt att få köket rustat. Jag har planerat att göra det själv länge men nu får duktiga hantverkare ta hand om det så kan jag ta fotopromenader i stället ;).

/Torbjörn
Spännande att följa, men också kul att du haft en "riktig" kamera du också :-))

En av de tre Pentaxerna
Svar från pic-tor 2012-01-10 19:10
Jag har bara haft "riktiga" kameror Bert-Ola ;).

/Torbjörn
Vad spännande, väntar på fortsättningen
Marianne
Svar från pic-tor 2012-01-10 19:14
Du får vänta några dagar till :(. Alldeles nyss tänkte jag framkalla filmerna men märkte att både framkallare och fix var utgångna. Jag vet inte vart de har gått :-). Jag måste m a o skaffa nytt och det tar några dagar. Spänningen stiger ;).

/Torbjörn
Jag har också en mystisk film som satt i min analoga kompakt. En del av den är jag rätt säker på är bilder på var i väggarna i ett hus nya ledningar lades in. Inte särskilt spännande. Frågan är om det är något på rullen innan de bilderna?! Jag har inte den blekaste...

Fenomenet med mystiska filmrullar verkar vara ganska vanligt förekommande av svaren ovan att döma. :)
Svar från pic-tor 2012-01-11 10:15
Rullen måste framkallas och mystikens dimridåer skingras ;). Mystiska filmrullar som blivit kvar i gamla kameror är ett spännande tema och många vill naturligtvis veta vad som finns på rullarna. Jag kan knappt bärga mig vad gäller mina två rullar. Nya fotokemikalier är beställda och jag hoppas kunna framkalla till helgen.

/Torbjörn