En återuppväckt plåtslagare

Lite prylar, lite text och alltid bilder

Nej, du kommer inte att vinna den här diskussionen!

Som en del av er vet agerar jag moderator här på FS, och det dyker då och då upp argument för hur det ska modereras och varför. Oavsett vad man tycker om moderering förstår jag inte varför det är så svårt att förstå för somliga att det inte är möjligt att vinna en debatt i ett forum. Ingen av de som ägnar sig åt att käftas kommer att ge sig, och alla är övertygade om att de har rätt.

Det är helt ok att det är på det viset, och det är bland annat därför t.ex. FS är så populärt. Det jag tycker är trist är att många av alla dessa som ständigt måste göra sin åsikt hörd gör det i alla nybörjartrådar där någon stackare frågar om vilken utrustning de ska köpa ...

Väldigt få av dessa nybörjare kommer någonsin vara intresserade av att uppgradera till så kallade "proffsprylar". En del av dem kommer så småningom kanske vilja ha en större sensor och skriver då en fråga om Fullformat - genast blir de påhoppade av fåntrattar som hävdar måste diskutera sjäva begreppet Fullformat, och helt saknar intresse av att hjälpa frågeställaren.

En del nybörjare får rådet att titta på andra tillverkare än Canon och Nikon, och genast övergår tråden till att bli ett krig mellan anhängare till de ena eller andra systemet, och vad TS frågade om från början blir helt ointressant.

Jag kommer inte att vinna något med det här inlägget heller dessvärre, eftersom de som enbart skriver för sin egen skull inte läser bloggar och inte heller bryr sig mycket om påpekanden i forumen, men ni som faktiskt läser kanske kan tänkta på det innan ni skriver inlägg enbart efter era egna erfarenheter och användning ...

Jag läster själv just nu diverse andra forum, och framför allt ett som handlar om tvåhjuliga fordon som man lätt kan använda till att köra ihjäl sig med. Diskussionerna där är lite liknande tyvärr, men de allra flesta är hjälpsamma och de som hävdar att man måste göra på ett visst sätt blir snabbt avfärdade.

Här är det uppenbarligen omöjligt för somliga att använda det ena eller andra märket, och den åsikten måste förstås förmedlas till alla nybörjare. I motorcykelforumet jag börjat följa är folk oerhört mycket mer mindre märkesfånar än många är här (det är ett forum för folk som vill använda sina motorcyklar till allt möjligt, till skillnad från de som bara kryssar runt med en jättestor HD). Jämför gärna med de som här hävdar att gatufoto ska bedrivas på visst sätt, eller att man måste ha en tjockkamera med jättetele för att plåta det ena eller andra :)

Tyvärr finns det dock bra sätt att få igång lika meningslösa diskussioner i det forumet - det är bara att fråga om man ska all utrustning på sig hela tiden (ATGATT) eller starta en diskussion om motstyrning :D

Kontentan av detta svammel är att DU HAR INTE RÄTT (men det har inte jag heller). Du behöver inte heller hela tiden posta samma åsikt om det du tycker har rätt, om det inte för diskussionerna framåt!

Bilderna togs under kvällens synnerligen välbesökta veteranträff på Ulva Kvan med en NEX-7 och 35/1,8.

/afe (som försöker lära sig köra såna där tvåhjuliga donatorscyklar - gärna från samma tillverkare som i sista bilden, fast nyare ...)

Postat 2013-08-21 00:32 | Läst 16465 ggr. | Permalink | Kommentarer (19) | Kommentera

Det var nog bättre förr, trots allt ... 2

Det här är en fortsättning på mitt förra blogginlägg där jag visar bilder jag tog i ett tidigare liv som pressfotograf på en småstadstidning. Min genomgång av gamla analoga bilder har fått mig att blir sugen på att börja plåta med film igen, bara jag hittar rätt kamera (har hittat en FM3a som jag eventuellt köper när jag får tillbaks mina skattepengar i juni).

Den som spar han har! Har inget som helst minne av vilka prylar som användes.

I början av 90-talet fanns det inget som hette stockphoto, så när tidningen behövde genrebilder fick vi fotografer se till att fixa dessa själva. Visserligen gick det att köpa från bildbyråer, men det var dyrt och involverade långsam telefoto med pissig kvalitet.

Sten-Åke Skoog - vakthavande befäl vid Salapolisen 1991-03-30. Troligen Nikon F4 och 35-70/2,8

Tidningen jag arbetade för, Sala Allehanda, hade vid den här tiden hyfsat gott om resurser och satsade mycket på bra journalistik och bilder. Det lönade sig förstås inte, och några år senare (när jag redan fått sparken) var tidningen en av de första som satsade på s.k. multijournalister. På svenska innebär det att man sätter en kompaktkamera i händerna på en skrivande journalist och skippar fotografen.

Har inte nåt datum på denna, men den är högst troligt fotograferad med Nikon F4 och 300/2,8 (utan AF).

Nu för tiden är det sällan man ser lokaltidningars fotografer sitta en hel fotbollsmatch och plåta, men på den här tiden gick det bra (och det gick många rullar film). Det ska dock tilläggas att det är mycket mycket lättare att fotografera sport med moderna kameror och objektiv med autofokus, så nu behövs det nog egentligen inte lika många bilder :)

To be continued ...

Postat 2013-05-19 15:35 | Läst 16298 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Kraftigt efterbehandlade (manipulerade?) sportbilder

I veckan var det lite rabalder om Paul Hansens prisbelönta bild från en begravning i Gaza, och många tycker att bilden är lite väl kraftigt efterbehandlad trots att det visades att bilden inte var sammansatt av flera olika bilder.

Jag är inte i närheten av Paul Hansens klass, och jag tar heller inte nyhetsbilder längre, så därför tog jag mig friheten att dra lite extra i spakarna när jag behandlade dessa bilder från cykelloppet Skandis GP som gick av stapeln i söndags :)

Jag vet inte vad de här cyklisterna heter, men bland "riktiga" cyklister tror jag inte det anses korrekt att förse sin tävlingscykel med ringklocka ...

Ingen aning om vilka de här är heller, men jag tycker det blev lite fint när de kom ut ur valvet.

De här är Johan Landström, Johan Lindgren och Staffan Arvidsson som slogs om segern i loppet (fast det syns inte så bra på just den här bilden att det är dem)

Det blev Johan Lindgren som tog hem en ganska överlägsen seger till slut

Vad säger ni - blev det för mycket efterbehandling, eller fungerar det? Ni kan jämföra med mer återhållsamt behandlade bilder i mitt förra inlägg om Skandis GP.

Postat 2013-05-18 15:26 | Läst 19134 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Skandis GP - många långa backar ...

Fast egentligen är det inte så många backar - bara Carolinabacken och Slottsbacken, men de skulle upp för dem 30 gånger :)

Bilderna är tagna med min NEX-7 och Sigma 19/2,8, förutom telebilderna där jag använt en Canon FDn 200/2,8.

Johan Lindgren tog tidigt en stor ledning, som han fick behålla nästan hela loppet.

Roberto Vacchi intervjuar en av de tävlande mitt under loppet

Johan Lindgren passerar Domkyrkan i full fart

Skärmsökare har sina poänger när man vill komma nära utan att stå mitt i gatan ...

Uppsalacyklisten Staffan Arvidsson var med och fajtades i täten

Johan Lindgren och Staffan Arvidsson

Tror de är lite less på backen efter att kört upp där 25 gånger ...

Inte många varv kvar nu

Det gick undan för de tre som låg i täten ...

Men Johan Lindgren ryckte på slutet och vann!

Som synes går det att fotografera sport med spegellösa kameror också - bara man inte försöker sig på att använda följande autofokus :)

Postat 2013-05-12 19:27 | Läst 21511 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Helgtips: cykeltävling i Uppsala (Skandisloppet)

Den här helgen är det åter dags för årets stora cykelevenemang i Uppsala - Skandis Bike Weekend, och höjdpunkten är Skandis GP på söndag. Proffsen kör en bana på 2 km där de var tredje minut måste ta sig upp för Carolina- och Slottsbacken. Något som de flesta har svårt att göra en gång :)

Från förra årets Skandis GP

Jag ska dit på söndag och hoppas på lika bra väder som förra året! Program och tider finns här om intresse finns.

Postat 2013-05-10 19:11 | Läst 14227 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
Föregående 1 ... 3 4 5 Nästa