Lite prylar, lite text och alltid bilder

Pre- och postfika

Man kan ju tyvärr inte fika hela dagarna, och ska man fika måste man ta sig både till fiket och därifrån. Jag har redan skrivit om dagens fika som inte tog hela dagen, men väl en halv arbetsdag, och här tänkte jag visa några bilder jag tog på vägen dit och vägen hem. (Klicka gärna på bilderna för att se dem förstorade - de blir bättre så.)

Trädgårdsgatan

Bilden från Trädgårdsgatan innehåller för mig mycket nostalgi. I det blekgula huset på vänster sida av bilden hölls en del av lektionerna under mitt första år på gymnasiet (fast jag kommer inte ihåg vilka), och i det rödgråa huset till höger hade vi språklektioner. Trots vilda protester flyttades tyvärr denna synnerligen centralt belägna skola ut till stadens ytterkanter till andra året, och den vägrar jag fotografera eftersom den ser ut som vilken högstadieskola som helst som byggdes på 60-talet.

Grillska Gården

Grillska Gården ligger också på Trädgårdsgatan, och jag har aldrig varig inne på den. Jag kunde ha smitit in idag innan den elektriska grinden på bilden stängts, men då hade jag väl aldrig kommit ut igen så jag lät bli. Här huserar en del av Röda Korsets verksamhet i Uppsala.

Gravkapellet

Detta lilla kapell har jag aldrig sett förut (eller åtminstone inte lagt märke till) förrän i dag. Efter ett långt och idogt sökande (några minuter på google) har jag tagit reda på att Patologiska Institutionen höll till i det här kvarteret tidigare, och i kapellet förvarades döingarna som skulle karvas i bitar av studentjävlarna i början av 1900-talet.

Konditori Fågelsången

Förr eller senare tar allt roligt slut, och så också den inte alltför långa promenaden längs Trädgårdsgatan. Det man då kan trösta sig med är att svänga av till höger och kliva in på Konditori Fågelsången där man möts av 19 andra glada fotosidianer och prata om allt från motorcyklar till råkonvertering.

Åhléns

När man efter många om och men fikat färdigt lämnat Fågelsången kan man promenera vidare i Uppsala, och då i kvarter som innehåller en bebyggelse av nyare slag. Åhlénshuset fick mycket kritik för sin tårtpappersfasad när det var nytt, och nu kritiseras i stället att den fina fasaden ska ersättas av något annat. Bestäm sig nån gång!

Cyklar

Här är det en väldans blandning av gammalt och nytt, på ett väldigt lyckat sätt tycker jag. Husen på båda sidorna av vägen är renoverade och ombyggda, och passar väl in i miljön. Jag tycker dock att den jättestora skylten som talar om att det står cyklar bakom den är tämligen onödig; det krävs nog en väldigt kraftig synnedsättning om man ska undgå att se det, och har man en dylik kan man nog inte läsa skylten heller ...

EPA

I huset till vänster bodde i min barndom lågprisvaruhuset EPA som var känt för sin totala brist på kvalitetsvaror (i min umgängeskrets används fortfarande utrycket EPA för att beskriva skräppryttlar). Posten har också bott i huset, liksom ett knippe olika nattklubbar av skiftande kvalitet. Sedan inte allt för länge har fasaden beklätts med koppar (?), och någon på Facebook kommenterade att det ju blir grönt och skabbigt efter ett tag. Jag läste dock att huset ska inrymma s.k. gröna kontor, så det är nog rätt passande ändå :)

Efter den här bilden satte jag mig på en ful grön buss och åkte hem.

Tack och hej!

Inlagt 2014-03-01 20:22 | Läst 10528 ggr. | Permalink

"En trevlig bildsvit från Uppsala, en stad där jag visst varit någon gång ibland men inte känner så väl till ändå. Det är ju fint att gammal bebyggelse har bevarats i centrum. Kopparfasaden på det gamla EPA-huset verkar jättefin. Det är ju inte alls säkert att den blir ful av att åldras. Man får hoppas att inga tjuvar kommer smygande på natten och skalar av kopparplåtarna. Det finns en del byggnader som blivit av med sina tak på det sättet, har jag hört."


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Trevlig promenad genom Uppsala
Kul inlägg med intressanta fakta! Mycket visste jag inte, men jag bara ler av de första 2 bildrna! :)
Det gulvita huset är Gästrike Hälsinge nation… där har jag varit som student, min pappa på hans tid och min farfar på hans tid. :) Och så har du fotograferat min älskade arbetsplats. Riktigt fin bild på Röda Korsets hus. :)
/Anna
Svar från Anders F. Eriksson 2014-03-01 22:07
Det är alltid kul att lära sig nytt. Jag fick t.ex. nyss lära mig att du jobbar på Röda Korset, och något tidigare historien kring kapellet :)
Härligta snygga justerade lodräta linjer...gjort i lightroom 5!? Jag känner dåligt till Uppsala trots att jag gjorde lumpen där på forntiden...det är klart kyrkan och fiket känner jag till från nutiden, bild 2 gillas extra mycket! Ha en fortsatt trevlig helg! // Sören
Svar från Anders F. Eriksson 2014-03-01 22:06
Ja, alla linjer är justerade i LR under fliken Lens Corrections och ett klick på knappen "Auto" :)
Kul att se dig igen efter "Gör om mig" stylingen av hår uppe och på överläppen. Ser fram emot din nästa film för sen kan nog Errol Flynn slänga sig i väggen..
Tack för titten på fina bilder från din platta.
Svar från Anders F. Eriksson 2014-03-01 22:05
Med tanke på hur du såg ut i min första bild förstår jag att det där med knävelborrarna är något du fastnat för. De är helt ofarliga - jag lovar :)

Skämt åsido tackar jag för gott sällskap :)
En trevlig bildsvit från Uppsala, en stad där jag visst varit någon gång ibland men inte känner så väl till ändå. Det är ju fint att gammal bebyggelse har bevarats i centrum. Kopparfasaden på det gamla EPA-huset verkar jättefin. Det är ju inte alls säkert att den blir ful av att åldras. Man får hoppas att inga tjuvar kommer smygande på natten och skalar av kopparplåtarna. Det finns en del byggnader som blivit av med sina tak på det sättet, har jag hört.
Jag tycker ju staden är som finast där den har kvar den gamla "looken" och gillar därför de bilderna bäst. De andra ser jag mest som skräckexempel ;) (Husen alltså, inte bilderna).
Vi hamnade på Stadsmuseet efter fikat och fick en rejäl dos av Uppsalas gamla byggnader.
Fina bilder som alltid från dig!
ewa
Hade tänkt säga att du kan be Anna visa runt där bakom grinden, men hon gav sig till känna redan!
Dessa kvarter tillhör definitivt Uppsalas mest charmiga, fina foton därifrån!