...direkt mellan mig och min första digitala systemkamera den dag vi möttes.

Kungligt besök

Hoppas ingen rojalist blir besviken över innehållet :-) 

För 4-5 år sedan hade jag noll koll på fåglar. Kunde väl aldrig tro att jag skulle bli så fast i detta. Jag har alltid varit intresserad av djur o natur och har väl ganska bra koll på växtriket och vad som rör sig där. Men fåglar har jag av någon anledning aldrig intresserat mig för tidigare. Så det är bara kamerans förtjänst att jag har kommit dit jag är i dag med det jag nu kan. ( jämfört med många så är det inte mycket, men glad åt det jag snappar upp ) Och ju mer man lär sig, desto roligare är det. Har ingen direkt koll men det kanske finns runt 15o arter i mina mappar nu. 

Har jag väl fått några bra bilder på en art så vill jag gå över till att få något lite mera konstnärligt, gärna åt det abstrakta hållet. Det är inte alltid så lätt, men det sporrar till att fortsätta fotandet på dom.

Sidensvansarna är ett exempel på några som är roliga att fota. Och som tur är så brukar min kompis Lena K. få dom till sin gård varje år. Hon har även en kungsfågel som kommer ibland. När jag är där så har jag fullt sjå att försöka få någon bild på den. Den har mest rört sig på backen och det är inte alltid så lätt.

Sen är det ju vissa som man vurmar lite extra för, där finn stjärtmesen och kungsfågeln. Mest för att jag ser dom så sällan. Stjärtmesen brukar jag kunna se här utanför vid matningen, kanske en gång om året, så jag får åka runt och leta där dom brukar vara. Men nu, nu har dom överraskat, dom har varit här varje dag i snart en vecka. Tror ni jag är glad ! Och inte nog med det, i går var Lena här och skulle fota dom, då helt plötsligt var det två kungsfåglar i min stora gran. Så ni kan tro att det smattrade i våra kameror !

Jag har ganska nyligen hängt ut en nötpåse där i granen och det var smulor från den som dom små kungarna gillade. Så nu kom hammaren fram, och jag har slängt ut krossade nötter på grankvistarna.

I dag när jag kom hem så var jag ut och kollade en stund. Och oj, vad en av dom smaskade i sig nötter. Tyvärr så har det varit så mörkt de senaste dagarna, hoppas på lite ljus nu så att jag kanske kan få en flygbild i skärpa. Här kommer lite bilder från dom senaste dagarna.

Trevlig helg !

  // Ing-Marie

Inlagt 2017-03-03 20:56 | Läst 3202 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Snyggt som vanligt Ing-Marie, väldigt fina bilder på kungen.

// Hans
Svar från imse 59 2017-03-03 22:39
Tack Hans ! Den är så charmig.
Ing-Marie
2017-03-03 21:57   ingrid Sundman
Vackra bilder. Fåglarna är ju så söta. Du kan nog räknas till dom stora fotograferna Ing-marie. Kram 🐦
Svar från imse 59 2017-03-03 22:41
Tack Ingrid !
Det finns många stora, men jag nöjer mig med "bara" bl.a. fågelfotograf :-)
Ing-Marie
Härligt! På sista bilden, med tanke på fågelns storlek, så smala ben! Ser själv kungsfågel relativt ofta, men får sällan bild på dem. De sitter sällan still, är väldigt snabba, och rör sig gärna på platser där ljuset är lite skumt.
Svar från imse 59 2017-03-03 22:44
Tack ! Visst är den skön med sina smala ben. Men med tanke på sina 5-6 gram så behöver dom ju inte vara så mycket tjockare :-)
Håller med dig ang snabbhet etc. Men fördelen är att dom verkar väldigt orädda. Denna kom jag riktigt nära.
Ing-Marie
Vad roligt! Superfina bilder på några av de minsta vi har i våran fågelfauna! Tänk vad mycket vackert folk går miste om som inte ser sånt här.. Undrar om alla Stjärtmesar i år också kommer från de stora skogarna i öster.. som så många andra fåglar har gjort under denna vinter? Har själv haft ytterligheterna i våran fågelfauna samtidigt några gånger genom åren, och då menar jag den största fågeln Havsörn, samtidigt som jag haft den minsta, Kungsfågeln, i träden närmast mig.. sånt känns fint! Har förresten haft förmånen att få se en 'Brandkronad Kungsfågel' en gång, den är kanske ännu lite vackrare egentligen.. och sällsyntare.. Det var nere vid lunden i Ottenby på Öland. Dit längtar jag alltid.. oberoende av årstid..
Hälsn!
Svar från imse 59 2017-03-04 08:39
Tack Jan !
Det verkar vara ovanligt mycket stjärtmesar i år, så kanske är det som du skriver. Hoppas dom trivs här och stannar.
Den brandkronade skulle det var fint att få se någon gång.
ing-marie
Så det är Kungen men då måste den underbara vita bomullstussen
vara prinsessan...
Ni är många som fotograferar fåglar här så jag behöver inte vara sur för
jag inte gör det...glädjes varje gång jag ser fågelbilder............
Ha fin helg
Gun-Inger
Svar från imse 59 2017-03-04 08:41
Det var väl ett jättebra förslag, att kalla dom för prinsessor, så passande ! Men det måste ju vara några prinsar också så att vi får tillökning :-)
ing-marie
Härliga bilder... som vanligt Ing-Marie! :)
Kan ju skriva under på allt du skrivit här nu så jag behöver inte blogga. Tycker ju dessutom det är svårt, lite i alla fall. ;)
Men så kul att få fota lite fåglar hos dig på andra grenar än de jag är van vid.
/Lena :)
Svar från imse 59 2017-03-04 08:42
Tack Lena !
Man behöver ju lite variation ibland även om du nu har det jättebra i din trädgård.
ing-marie
Det är som du påpekar < något visst med vissa fåglar > kungsfågeln är en sådan tycker jag. Jag har jagat fåglar hela livet men har inga bilder på kungsfågel. Har sett någon vid min matning men inte fått några bilder. Här har du fått väldigt fina bilder på vår minsta fågel.
Sten
Svar från imse 59 2017-03-04 08:46
Tack Sten !
Du har ju nära hit så du får gärna komma förbi om du känner för det. Om du fortfarande vill ha en bild på den. Skall väl ut och kolla lite nu på fm. innan jag drar iväg på 9-årskalas.
Hör av dig på fejjan så får du rapport om du är intresserad.
ing-marie
Sten Björklund 2017-03-05 21:59
Tack för erbjudandet Ing-Marie.
Skulle gärna vilja ha bilder på den men får väl ingen tid för det. Jag får lyssna på den vid tillfälle för visst finns den i skogen men utom fotohåll. Är tyvärr uppbunden av en massa måsten just nu. I April eller Maj flyr jag fältet och drar till Norrland, då kommer jag vara svår att få kontakt med. Gömmer mig i Muddus eller pärlälvs -reservatet kanske.
Sten
De är ju bedårande de små fåglarna, både stjärtmesar och kungsfågeln. Fascinerande att de små kungsfåglarna klarar sej under vintern, de väger bara ca 5 gram. Det behövs nog en hel del nötsmulor för att hålla igång den lilla kroppen. Ser att den har fluffigaste kostymen på sej i alla fall.
Hälsningar Lena
Svar från imse 59 2017-03-06 09:59
Visst är dom för underbara. Nu har jag inte sett stjärtmesarna på tre dagar , så nu har dom väl dragit till annan plats.
Men kungarna är kvar. I går var det jätteblåsigt så då åkte dom berg o dalbana på grenarna :-)
ing-marie
Kungen letar jag efter men här fins inte så många här får leta så finner man Stjärtmesen är jättefin det finns här och den ser man då och då Ha en trevlig helg Gert
Svar från imse 59 2017-03-06 10:00
Tack !
Jag har bara sett kungsfåglar som hastigast tidigare, så jag är så glad att ha dom på nära håll, hur länge det nu varar
ing-marie
Mycket fina bilder från din matning, måste vara väldigt trevligt att få besök av Kungsfågel :)
Önskar att Kungsfågel och Stjärtmes ville komma förbi på min matning men gården jag bor på ligger inte så nära en skog så det är nog inte så stor chans till det men dom fåglarna går ju att hitta på andra ställen som tur är :)
Mvh
Fredrik
Svar från imse 59 2017-03-06 10:02
Tack Fredrik !
Jag är inte speciellt bortskämd med dessa besök, så jag är jätteglad över det.
Plötsligt händer det, så ge inte upp helt om besök :-)
ing-marie