...direkt mellan mig och min första digitala systemkamera den dag vi möttes.

När man får oväntat besök. Sibirisk nötkråka

Lite tunt med bloggande den sista tiden. All energi har gått åt till jobbet som krävt en hel del de sista veckorna. Men nu böjar vi få ordning på allt så man får energi över till annat. ( vår förskola har tillfälligt flyttat från våra lokaler i ca 8-10 veckor pga. stamrust )

Har knappt varit in här och läst om jag skall vara ärlig

Fotolusten finns, men vädret har ju varit lite för grått för att man skall få till det med alla vackra höstfärger som börjar visa sig.

Har man inget att lägga pengar på så kan man börja mata fåglarna, har aldrig varit med om något liknande, vad dom äter. Jag har matat lite hela sommaren men nu är det helt enormt vad dom är hungriga.

Fyllde på matarna när jag kom hem från jobbet i går, lade mig på soffan en stund. När jag lite senare tittade ut så såg jag att nötmataren var nästan tom och något rätt stort satt där och flaxade. En nötkråka ! Enda gången jag sett en sån var ju för några veckor sedan då jag fotade den "smalnäbbade" uppe i Hamrånge. ( har nu fått veta att detta också är en "Sibirisk" el. smalnäbbad. Har inte så bra koll på det där )

Tog först en bild genom fönstret, gick försiktigt ut på altanen men den var inte ett dugg rädd så jag satte på mig varmare kläder och gick ut. Fyllde på nötter i min lilla stubbe. Gick några steg för att inta fotoläge, då hade den nästan hunnit äta upp allt. Tror nästan den hade kunnat äta direkt ur handen, men näbben såg väldigt vass ut så det vågade jag inte testa. Innan den drog så  pickade den  ner de sista  nötterna i gräsmattan, den blev väl mätt.

Så idag när jag kom hem och skulle fylla på tänkte jag inte så mycket på kråkan men då får jag se att den sitter i björken och kollar på mig och väntade säkert på påfyllning . Så då blev det några bilder igen då. Ringde även min kompis Lena K så hon kom hit och fotade en stund.

Här kommer några bilder, lite grått var det båda dagarna men  man kan inte få allt :-)

Och snackar gör den :-)

"Det här verkar vara ett bra ställe, skalade nötter och frön"

"skulle du kunna hjälpa mig att ta bort lövet från klon ? "

"Här brukar det finnas nötter"

" Men hallå, dom är slut ! "

"Nä, inte en enda finns det kvar"

"Hallå, ser du mig inte "

" Det var ett evigt väntande "

" Skojar du, har du lagt hit jordnötter med skal ? "

" Oh, här hittade jag en skalad"

" Och här har hon tappat en "

" en hit o en dit är väl inget. Jag får ta saken i egna händer, eller klor kanske jag skall säga "

" Ha, här var det lite annat "

" Hoppas hon inte märker vad jag gör "

" Törstig blir man, fattar inte att vissa kan äta dessa med salt på "

" Rätt bra ställe det här, kanske kommer jag tillbaka "

" Poserar väl lite innan det blir mörkt då "

Ha de gott !

  //   Ing-Marie

Inlagt 2016-10-13 21:24 | Läst 5196 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Snygga bilder. Det verkar vara en trevlig fågel som du har hos dig, och du har någon att prata med om än något krävande :-)
Kan den finnas vid Gunnarudden i helgen?
//Hans
Svar från imse 59 2016-10-13 22:18
Tack !
Ha, ja den är verkligen krävande. Den satt kvar länge när jag gått in men någon måtta får det vara. Inte så kul för grannarna att få gräsmattan full av jordnötter :-)
Igen aning vart den är på väg eller om den stannar. Men skrakarna är väl kvar vid Gunnarudden.
ing-marie
Himla trevlig fågel. Har hört från norrlänningar, att nötkråkor kommer nära folk, men i Skåne har jag aldrig sett nån sån kråka. Snygg är den, och näbben är märklig, är den möjligen anpassad till att pilla ut larver med? Eller skala frön ur kottar? I vilket fall som helst får vi hoppas att du får tid och energi att ut och lufta kameran.
Svar från imse 59 2016-10-13 22:23
Ja, visst är den fin !
Den här ser lite speciell ut i näbben. Den brukar vara jämnlång uppe o nere.
Jag frågade en "expert" ang. detta. Jag trodde att den undre hade gått av men han sa att det snarare var att den inte nött den övre som den skulle.
Kanske detta är en riktig slöing, som bara äter skalade nötter från matare. Normalt är dom ju hasselnötsätare, i alla fall dom i söder. Häromkring brukar dom äta frön ur vissa kottar som du skriver.
ing-marie
Hej,
Härliga bilder av en skön nötätare.
Röda äpplen i bakgrunden?
Ha det bra
Bob och Ninni
Svar från imse 59 2016-10-13 22:25
Tack Bob !
Det är rönnbär där i bakgrunden, bara det blir lite mera frost på dom så hoppas jag att sidensvansarna kommer och äter lite. Dom var hit och vände en dag men tydligen så var bären inte riktigt godkända ännu.
ing-marie
Grattis! Vad kul! Jättefina bilder på den här trevliga fågeln! Känns som dom är lite som Nötskrikor i sitt beteende.. Att den är så orädd är väl ett tecken på att det just är en 'smalnäbbad' från Ryssland, och inte en vanlig skygg 'tjocknäbbad' Svensk fågel. Bild tre tycker jag var extra fin..
Hälsn!
Svar från imse 59 2016-10-16 10:25
Tack Jan !
Ja, det är jättekul att kolla på den. I går såg jag den inte ( var inte hemma så mycket heller ) så jag trodde att den hade flyttat. Men i morse när jag tittade ut så stod den där i fågelbadet.
Den verkar gilla det mesta, äter både av fettet och ostskivor som jag slängde ut. Påminner om lavskrikan i sin oräddhet, den kanske gillar falukorv också :-)
ing-marie
Mycket fina bilder på den långväga gästen. Den här har dessutom en ovanligt lång övernäbb. Över och undernäbb ska ju vara lika lång. Den tycks klara födosöket rätt bra ändå. Den kommer säkert att gå av med tiden.
Sten
Svar från imse 59 2016-10-16 10:27
Tack Sten !
Enligt Johan Åhlen så har den inte slitit den övre näbben så som den skall. Kanske därför den är i behov av färdigskalade nötter.
ing-marie
Kanonfin serie bilder, både porträtt och med natur. Att det dessutom verkat vara en festlig liten gynnare i kombination med dina texter blir pricken över i.
Trevlig helg, Mats
Svar från imse 59 2016-10-16 10:29
Tack Mats !
Man tycker sig "höra" vad den tänker :-)
( såg den inte i går men i dag var den tillbaka igen )
ing-marie
Väldigt fina bilder på den ovanliga fågeln!
Svar från imse 59 2016-10-16 10:29
Tack så mycket Dan !
ing-marie
Tusan, en nötkråka i trädgården! Jag blir verkligen avundsjuk och jättefina bilder fick du dessutom.
Hälsningar Lena
Svar från imse 59 2016-10-16 10:30
Tack Lena !
Ja, så kul när det händer något utöver det vanliga. Och att den är så orädd gör ju inte saken sämre.
Saknade den i går men i morse var den tillbaka igen :-)
ing-marie
Vilka fina bilder på nötkråkan och vilken lycka att ha den i trädgården. Hade förmånen att se en vid en fågelmatning för någon vecka sedan, vilken härlig filur det var!
Svar från imse 59 2017-02-10 13:38
Tack Anna !
Tror den stannade i drygt en vecka så det blev en hel del bilder.
Och så tomt det blev när den inte kom mera :-)
Men en fotovän några mil från mig har nu haft flera stycken i sin trädgård en längre tid så jag har varit dit en sväng och fotat.
ing-marie