Bilder och berättelser från min resa genom livet.

Gesällen/Mässa eller requiem?

Jag har under åren besökt väldigt många fotomässor och mina åsikter om årets baserar sig naturligtvis på detta faktum. Det går inte att komma ifrån att mässan har tappat lite i både djup och bredd. Canon t ex visade, som i fjol, enbart professionell video. Att få känna på deras nya 5D Mark IV hade varit roligt. Epson var inte närvarande alls, förutom deras maskin att trycka motiv på t-shirts. Hade gärna velat vara lite frågvis där. Leica fanns inte där, saknaden för mig var minimal. Genomgående är det för mörkt på mässan och med tanke på innehållet känns lokalerna för stora med trista, döda utrymmen.

Det fanns naturligtvis en hel del roligt att se. Jag satte mig ned och lyssnade på Amy Vitale som visade bilder främst på noshörningar och pandor. Jag hade gärna velat se mer av bilderna från Indien. Hon visade sig vara en skicklig estradör, även om en del av bilderna inte var så värst imponerande. Hennes val av utrustning bekymrade mig en aning. Klumpen hon bär om halsen hela dagarna måste vara påfrestande för den späda kroppen.

Böcker och tidskrifter fanns som vanligt att köpa. Själv köpte jag första numret av den nya Lightroomtidningen.

På en vägg kunde man skriva och rita.

Jag stannade till några gånger hos Sony. De hade mycket folk ute och var som vanligt mycket hjälpsamma och trevliga. Passade på att få kamerans sensor rengjord där. Zeiss Batis 85/1.8 vill jag gärna ha i min fotoväska.

Den nya A99II klämde jag naturligtvis på och den gav ett mycket positivt intryck. Mycket snabb autofokus, fin sökare och snabb serietagning. Den lär finnas i handeln om en dryg vecka.

Testade Sonys fina 85/1.4 G Master. Den anses vara snäppet vassare än Zeiss Batis 85/1.8 med framför allt mjukare, lugnare bokeh med perfekt runda oskärpecirklar. Här är en cirkel dock inte helt rund. Tyvärr är objektivet på tok för dyrt. För mig är Zeiss Batis intressantare och 6 000 kr billigare.

Ett annat intressant objektiv jag testade var Zeis Batis 18/2.8. Lätt och behändigt med mycket fin skärpa.

Gofika fanns att få på flera ställen.

Människor kopplade av bakom ett spännande tråddraperi.

Man visade hur man filmar en Merca med utlagd räls och allt.

Trevliga Terese Asplund berättade om sitt fotoprojekt "Beauty of Garden". Den enorma klunsen hon bar i ett bälte runt midjan såg däremot inte så trevlig ut. 

Temat för dagen i "Beauty of Garden" var grönt.

Profoto ville sälja ett blixtpaket, men jag avböjde vänligt men bestämt. För dyrt tyckte stämman.

Man kunde lämna in sin bildfiler till skickliga retuschörer som imponerande och snabbt visade hur man kan förbättra sina bilder. Kul att se.

Var detta requiem för en mässa, eller kommer den tillbaka nästa år med förnyad kraft och fräscht innehåll?  Själv skulle jag vilja se bildframställning från "ax till limpa." D v s från fotografering i studio, bildbehandling och utskrift till färdig pappersbild. Det är ju trots allt den färdiga pappersbilden som är det ultimata målet för fotografering. Att själv skriva ut sina bilder är mycket mer givande, och roligare, än att skicka bildfilerna till ett labb.

På återseende

Torbjörn

Inlagt 2016-11-13 17:49 | Läst 1450 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Trevligt mässreportage! Jag stod över denna gång, så det var extra roligt att få ett intryck av vad som presenterades.
Det är oroväckande om mässan bara minskar år från år. Jag tror att utställarna underskattar den försäljning mässan genererar i efterhand. Det är ju inte alla som tar ett köpbeslut på plats, vissa av oss måste i bland få gå och "suga på karamellen" ett tag först.
Sen gäller det ju att de är intresserade av att ta emot presumtiva kunder också, Minns att jag verkligen hade bestämt mig för att köpa en pekplatta för två år sedan och gick till deras bås för att få en demo så jag visste vilken modell jag skulle slå till på. Fick då beskedet att de "hade plockat ihop för dagen" men jag "gärna kunde komma tillbaka följande dag". Blev så besviken att jag ännu inte har köpt någon.
Svar från pic-tor 2016-11-14 09:45
Tack Ylva. Där fanns pekplattor att köpa till mässpris. Hur mycket billigare det var noterade jag aldrig. Retuschörerna hade alla pekplattor och de arbetade väldigt snabbt. Är själv också intresserad av en sådan.
En fin mässereportage :-)
Hade varit kul att vara där och träffa kände, men det är lite långt att åka....
Kram
Svar från pic-tor 2016-11-14 09:47
Hej Synnöve! Jag träffade en hel del vänner där och det är kul. Bor du i Norge igen? I så fall blir det lite långt att åka. Ha det gott.
Innehållsrikt och bra reportage från mässan, jag var ju där på fredagen och håller med dig om det mesta! Hälsningar/ Björn T
Svar från pic-tor 2016-11-14 09:51
Tack Björn. Har man varit på många mässor så har man ju en annan referensram än de som besöker mässan för första gången. Vad gäller fotoutställningarna så har jag svårt för utställningar i så stort format. Föredrar mindre utställningar. Det blir för jobbigt att ta in så många bilder.
Ett givande och bra reportage som i stort stämmer med andras intryck jag läst. Jag trodde att jag nog skulle ta mig dit men det blev inte så. Delvis pga eller tack vare det jag hann läsa innan. Tack!
Svar från pic-tor 2016-11-14 09:55
Tack Gunnar. Det fanns en hel del intressant att ta del av och jag är nöjd med mitt besök. Men visst känns det lite magrare när flera utställare från förr inte dyker upp.
Trevligt reportage som stämmer rätt väl med mina intryck. Hur som helst är det ändå trevligt att gå på mässan, men tycker att den sjangserat de senaste åren, de stora utställningarna till trots - håller med om att det till och med blir lite för mycket, orkar inte heller ta in allt... Men sen går man ju ändå, och några höjdpunkter finns alltid, inte minst när man träffar bekanta och människor man känner från exempelvis Fotosidan och får träffas och prata i det verkliga livet.
//GöranR
Svar från pic-tor 2016-11-14 13:13
Tack Göran. Även om utställarna blivit färre så tycker jag att seminarierna fortfarande är mycket bra. De kanske t o m har blivit bättre och fler. Det är alltid kul att se hur proffs jobbar. Alltifrån fotografer till bildbehandlare.
Trevligt reportaget som även jag känner igen en hel del i.
Angående Canon (som är mitt märke) så hade dom 5Dmk4 i den lilla montern i videosektionen men där visa de mest dess videofunktioner. Scandinavian Photo hade demo och kläm&känn av bl.a. Canon produkter i sin monter bakom försäljningsdelen. De fyllde därmed en del av tomrummet av att Canon uteblev även i år. De visade även Sony och lite annat.
/Lasse
Svar från pic-tor 2016-11-14 13:27
Tack Lasse. Stannade aldrig till vid videosektionen och vid Scandinavian Photo var det alltid så mycket folk så det blev inte något stopp där heller. Jag använder Sonys kameror men det är alltid roligt att kolla in vad konkurrenterna har på gång.
Lars Parbring 2016-11-14 15:23
Jag håller med dig :-)