Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Black and white

Vadå svartvitt kanske någon tänker, det där är väl inte svartvitt, men det kommer strax.

Den här förmiddagen blev det inga extraordinära händelser, lite djur som vi inte sett tidigare, men inga som hotade eller skrämde oss, men inte någon tråkig dag för det. Det första vi stötte på under morgonturen var de här större kudun. Torkad kudu fick vi som snacks, det var mycket gott.

Antar att de har bra hörsel med dessa trattar till öron. Söt lite hjärtformad nos också.

Ett lite mindre djur, som vi inte sett tidigare under resan stöter vi sedan på. En ganska stor sköldpadda.

 

Den är till och med klappvänlig, eller är det sköldpaddssoppa som Thuto funderar på här....

Det brakar till i buskarna och ett vårtsvin styr kosan mot en tremitstack, en fripassagerare har han på ryggen. Han är inte vid termitstacken så länge men när han är klar fattas toppen av stacken.

Se ett sådant fynd, men vi är i en nationalpark (även om den är så stor så det är svårt att förstå) så fyndet lämnas kvar där vi hittade det.

En ground hornbill vandrar omkring här också, den är utrotningshotad eftersom lokalbefolkningen använder deras bobyggmateral till ved.

I ett träd hittar vi några velvet monkey eller som de egentligen ska heta green monkey. Jag tycker att hanarna borde  heta blue monkey, syns kanske  varför här.

Ur en grop nära vägen, flyger en stor fågel upp, den sätter sig i ett träd och kollar in vad vi är för några och vi passar på att fota den. det är en giant eagel owl.

Ett tydligt tecken på att det finns någon fara i närheten är det här beteendet, att flocken stirrar uppmärksamt åt samma hål,l och här finns det tydligen något hotande i närheten.

Men inte kan det vara de här lånhalsade som skrämmer dem, de betar så fredligt av bladen i trädtopparna.

Men mycket riktigt, uppe i ett träd får vi syn på något som gör att kamerorna går varma.

Det är en av våra vänner från i går kväll. Det prasslar i buskarna så brodern är tydligen i närheten också. Visst är han vacker där uppe i trädet.

Han sitter där ett tag och låter oss beundra honom, innan han hoppar ner och försvinner in i grönskan.

Vi passar på att ta en förmiddagsfika och den serveras på en plattform byggd uppe i träden. Där kan vi stå och se på djurlivet under oss. Vi ser att impalan är oroade, de skuttar omkring, skäller lite och ser allmänt störda ut, inte av oss utan av något som de stirrar efter. Dessutom så varnar frankelin, det är inte utan att den fågeln kallas för Afrikas alarmklocka. Den hojtar och låter då det finns någon fara i närheten.

Mycket riktigt, när vi avslutar fikat och åker vidare så träffar vi på vår vän leoparden i ett annat träd.

Men se där flyger en bateleur eagle eller gycklarörn som den heter på svenska.

De här träden heter shepherds tree och har fått sitt namn för att herdarna söker sig till dem för att få skugga. Förmodar att det var mycket bra på att ge skugga eller att det inte fanns något annat som skuggade, för de stinker. Bladen används som foder till djuren under torrperioden, eftersom de är mycket näringsrika. Rötterna hackas eller mals för att användas till gröt eller som ersättning för kaffe, även som bot mot hemorojder. De gröna fruktern anses bota epilepsi.

Nu kommer vi så till det svartvita. När jag satt med den här bilden så spelades en låt på radion som heter "Black and white" och det slog mig då, att det borde vara titeln på dagens inlägg.

Min drömbild på sebror var en, där de galloperade iväg i full fart med dammet yrandes omkring dem, men de här stod där och tittade på oss helt lugna utan minsta spring i benen. När de ledsnade så gick de lungt iväg dessutom, inget damm yrde heller eftersom det hade regnat. Men intressant är att rovdjuren har svårt att se sebrorna med det randiga mönstret. När de springer så blir ränderna till ett sudd för rovdjuret och de kan inte fokusera på det. Det som i våra ögon såg ut som den allra sämsta kamuflagedräkten var tydligen den bästa ändå. 

När sebrorna traskade iväg, tittade vi på de här storkarna högt uppe i ett träd istället. De såg så lustiga ut när de balanserade där uppe på sina smala ben.

Sedan återvänder vi till campen och slår oss ner i "salongen" , svårt att veta vad man ska kalla det rummet med sina öppna väggar men möblerat som ett trivsamt vardagsrum.

Bono kommer med kaffe.

Det här är matsalen, där vi snart ska äta lunch.

och så här vacker är baren.

 

Den är inte helt tom fast de som är där nu beställer ingen drink, de leker i trädet.

 

Postat 2009-05-10 10:31 | Läst 11516 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Tubu Tree Camp

Efter båtturen och vår närkontakt med flodhästen kommer vi så fram till Tubu och hoppar iland för en kortare bilfärd upp till campen.

Nu hinner vi inte många meter innan vi träffar på en elefantflock. Rejäla bjässar är en del av dem. De äter hela tiden och det är lite svårt att inse att de där hårda sträva palmbladen kan smaka något vidare gott. Men om man nu behöver så mycket som upp till 150 kg växtmaterial i magen per dag, så får man inte vara kräsen.

Dessutom så går det mesta av maten rakt igenom elefanten, bara en liten del av allt de stoppar i sig tar de till sig som näring.

Det är väldigt svårt att se på en elefant om den är mager och utsvulten, eftersom alla denna bukfylla gör att den är uppsvullen och rund om magen ändå.

Men vad ser vi där under den stora magen på elefanten.

Jo en pytteliten unge, den är bara  omkring sex månader gammal, håller sig till mamman hela tiden. Så söt och den minsta elefant som jag sett.

Elefanter är flockdjur. Flocken leds oftast av en hona och består av hennes nära släktingar av kvinnligt kön och deras ungar. Ungtjurarna lämnar oftast flocken i tonåren. Elefanterna förstör en hel del, man kan se hela skogar  som är skövlade av elefanter och det har blivit lite för många elefanter i Botswana nu. Skyddsjakt skulle behövas men är svårt att genomföra, eftersom man inte kan skjuta av enstaka elefanter i en flock, de andra skulle sörja sig till döds då. En flock kan bestå av omkring 50 elefanter och skjuta av så många skulle ge Botswana dåligt rykte i omvärlden.

Den afrikanska elefanten har liksom två "fingrar" på sin snabel som den kan använda till att plocka upp saker med. De här elefanterna var snälla nog att visa upp sina fingrar.

Vi fortsätter en liten bit frammåt och ser att flocken var större än vi först trott och alldeles vid vägen står det en elefant och kikar ut genom buskarna. Väldigt nära känns det, tryggt att sitta i bilen då.

För att inte störa för mycket fortsätter vi vägen frammåt, men ser att även där finns det fler elefanter. En ung hane som verkar ganska så pigg och lättirriterad.........just då kör vi i diket.

Min första tanke är, att jag vill då inte gå ut och skjuta på bilen och tänk om elefanten får för sig att gå till attack. Han verkar ganska sur och viker fram öronen, lyfter snabeln och trumpetar ilsket.

Men vi har tur, ingen behöver gå ut och skjuta på, Thuto lyckas backa upp ur diket och vi kör därifrån. Kommer inte så långt nu heller för lite längre bort hittar vi en stor hane. Om jag nu tyckte de där elefanterna i flocken var stora, så är den här enorm.

Hatt har han också, det ser så ut på håll, men det är en sändare som han har fast runt nacken. Han är ensam där vid sitt träd, vankar runt lite och ställer sig sedan mot trädet. Vi får veta att de kan stå så och sova ibland.

Han verkar vara väldigt ensam och längtar tydligen efter sällskap, ser så ut eftersom han har ett femte ben.

Nu är det hög tid att lämna elefanterna, hur spännande det än är, för de väntar på oss vid Tubu Tree Camp. De har väntat så länge nu, så de skickar ut en eftersökningspatrull, de tror att något hänt oss eftersom vi är så sena. De kan ju inte veta att vi har hamnat mitt en elefantflock och inte kunnat slita oss därifrån.


"Hur roar sig en elefant?
"Han gömmer sig bakom ett träd och lägger kroksnabel för myrorna."
 
Här ska vi bo uppe bland träden.
 

Fina rum med sköna sängar.

Egen balkong har vi.

Med den bästa av utsikter.

Fast utomhusduschen ser inte så inbjudande ut i dag, vi använder den som är inomhus i stället. På kvällen bör vi inte använda den ute heller, för där brukar leoparderna tycka om att sova.

Gulliga husdjur har vi, de ser ut som små hundar om man tittar närmare på ansiktet.

Före middagen gör vi en kvällstur. Våra guider ser spår av leopard och kör runt ett bra tag och letar och till slut så ger spaningen resultat. Två unga hanar ligger i det höga gräset och vilar sig före kvällens jakt. de är inte så lätta att upptäcka där.

Syns lite bättre när de sätter sig upp.

Nu börjar det bli mörkt, lite för mörkt för fotografering och den ena leoparden går iväg.

Vi ser att den har siktet inställt på en ensam impala och lämnar leoparderna för att inte störa i jakten. Den yttersta vita svanstippen syns sedan på långt håll när han går iväg. Leoparden har den för att ungarna ska kunna följa efter mamman i mörkret och vi ser att den syns verkligen.

Med en stark ficklampa visar oss Thuto att det är ett rikt djurliv även på natten. De flesta djur ser vi bara som två lysande ögon men några få, fastnar på bild.

Här en genets

och en springhare

Och till slut en brun hyena.

 

Är det någon som vet:
När kan du ha tio elefanter under ett och samma paraply utan att någon utav elefanterna, eller du själv, blir blöt?
 
Postat 2009-05-08 16:09 | Läst 12154 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Pula och Thebe

Pula är landets valuta och även ordet för regn. Namnet kommer från bantuspåket Swetswanas och betyder välsignelse, Thebe som underenheten heter, betyder droppar eller sköld. Så den här dagen när vi skulle byta lodge och även gå en liten vandring till fots, blev vi rikligen välsingade med pula.

I dag var frukosten  inflyttad under tak på bryggan, eftersom det regnade. De små aporna passade då på att hoppa runt på bordet, där den annars brukade serveras. Någon liten smula kunde ju finnas kvar. Vi fick höra att de var så fräcka ibland så de kom och drack upp mjölken som skulle vara till kaffet. Kaffe fanns det alltid framställt och bredvid det en liten tillbringare med mjölk.

Efter frukost  drar vi på oss regnjackorna och hoppar i båten. Ja, hoppa var kanske lite väl överdrivet, jag vinglar väl mer ner i den. Bilen står och väntar och bland det första vi får se i dag är ett till lejon. En lite blöt men ståtlig lejonhane. Det är tydligen fler som upptäckt honom.

Han vandrar runt lite och verkar inte bry sig om oss i bilen.

Några av hjortdjuren hoppar och skuttar omkring, vi får lära oss att det kallas för PRONKING. De gör så för att just de, inte är den svagaste länken i flocken. För att liksom visa att det är ingen mening att du försöker ta mig, se så snabb och vital jag är.

Lejonhanen verkar inte bry sig om dem heller, han sätter sig ner och kliar sig lite.

Men plötsligt blir han väldigt vaksam, ser ut som han har upptäckt något.

och så sätter han iväg i språng, full fart iväg. Jag undrar vad som skrämt honom och kan inte upptäcka något som ska vara farligt för ett lejon.

Vår guide Thuto berättar att det är några människor som är ute och går som skrämt honom. De är så långt borta, så att jag inte ser dem utan kikare. Vi får veta att det är tydligen lejonens minnen från den tid då det var jakt på dem, som gör att de blir skrämda av människor som är ute och går, om de är på långt håll vill säga. Skulle vi gå ur bilarna på nära håll såg de oss mer som mat. Han far iväg så vattnet sprutar om honom.

Skrämmer slag på en flock impala som inte verkar förstå sitt eget bästa och springer rakt framför lejonet, men de är tydligen snabba för de hinner undan innan han kommer fram.

Sedan försvinner han in i skogen och Thuto säger att det kommer ta flera dagar innan han visar sig igen. Vi åker vidare till ett mindre lejonrikt område för att ta vår promenad. Känns tryggt att Thuto har sitt gevär med sig ändå. Adams vapen är lite annorlunda. Här berättar Thuto om de olika spåren som vi ser.

Nu är det vi som blir iaktagna, här av några gnu.

Undrar just varför Thuto badar med skorna på?

Jo det finns krokodiler i vattnet. Vi såg en liten krokodil som han försökte fånga, men den simmade iväg. När vi strax efter såg den här så tyckte han den var liiiite för stor för att fånga.

Regnvädret gör att flodhästarna är mer aktiva i dag.

Men nu är även vi hungriga och lunchen i dag serveras uppe i träden. En stor veranda är byggd uppe i träden och som vanligt får vi något gott att både äta och dricka.

Efter lunchen är det dags att åka och möta de övriga i gruppen som i två dagar bott på Tubu Tree Camp, dit vi nu ska, och de ska få bo på vårt ställe Jacana. Kul att höra hur de haft det. På vägen dit träffar vi på en av mina favoriter bland djuren här. Red hartebeest, den ser så lustig ut, som om man korsat älg och häst.

Regnet fortsätter ösa ner och det är inte så många djur i farten. Vi kör en smal väg och strax före en kurva säger jag. "Tänk om det kunde stå en elefant runt hörnet", vi rundar hörnet men ingen elefant står där, men vi får se vår första giraff . Så hög och ståtlig, mycket högre än jag hade föreställt mig.

Han är inte helt ensam, har sällskap av en massa fåglar som hjälper till med renhållningen.

Han poserar en liten stund och försvinner sedan in bland buskarna.

Vi far vidare för att träffa våra vänner i den engelska delen av gruppen, ett kärt återseende och alla bubblar över av berättelser om vad vi upplevt dessa två dygn.

De får vår bil för att ta sig till Jacana och vi deras båt för en färd till Tubu. En aning blöt överfärd men även lite äventyrlig då en flodhäst plötsligt spärrar vår väg i vattnet. Tur att det är en skicklig båtförare som varit med förr. Han säger att vi ska göra en undanmanöver och tar fart och svänger precis vid flodhästen som tänker resa sig upp, han får kanske en liten touch av båten och vi ser mest ett stort plask och ett bubbel av honom. Han och vi klarade oss helskinnade från det äventyret. Kameran ligger nedpackad i den vattentäta ryggsäcken, så det blev inga bilder på flodhästmötet, tur eller otur, det vet jag inte riktigt, hade ju kunnat tappa den också. De vanligaste tillbuden och olyckorna med just flodhästar är annars att de välter båtarna.

Nya äventyr väntar nu vid Tubu Tree Camp.

 

 

 

 

 

Postat 2009-05-07 12:55 | Läst 11815 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Fiskafänge

Okavango är inte bara fåglar, det är många andra djur som håller till där. En del av dem är så graciösa och vackra, tar så smidiga hopp över de vattenfyllda vägarna. Se bara hur vackert impalan skuttar över.

Impalan ser lite lustig ut i kroppsbyggnaden, det ser ut som om den har lite för korta framben och det har den också. Ja, inte för korta egentligen utan kortare än bakbenen.

Så finurligt har tydligen naturen skapat den för att det ska bli lite fart över sprången. De kan ta språng som ibland är nio meter långa. Ibland även på ett ben, ser det ut som.

En vacker gammal bro kör vi över

och överallt kryllar det av djur av olika slag. En stor krokodil skyndar iväg.

Det börjar bli dags för lunch och lite siesta, så vi återvänder till Jacana  med båten. På färden åter till lodgen, ser det ut som om det kokar i vattnet framför båten. Det är stimm av fisk som hoppar. Kan vara inspirerad av detta som någon kommer på att vi ska ta en fisketur efter siestan.

På bryggan vid Jacana sitter personalen och flätar vackra korgar.

Under siestan blir det inte så mycket vila, det gäller att tömma minneskort och försöka hinna med att se lite av de bilder som tagits. Den här vilan blir också lite störd av små fötter som trampar på vårt tak och massor av prassel i träden lockar ut mig med kameran igen. Jakten blir lyckad, för där är ett gäng små apor som skuttar runt i träden. De ser ut att vara lika nyfikna på oss som vi av dem.

 

De verkar så orädda så nu förstår jag varför vi fick rådet att inte lämna något ute i tvättrummet. En söt liten unge sitter i ett träd kikar nyfiket på mig och det ser nästan ut som om den vinkar till mig.

Sedan efter vilan och afternoon tea är det så dags för fisketuren.

Undrar vad Peter fått syn på i kikaren här, någon stor fisk kanske?

Nej det enda som liknade fisk och som vi såg på den turen var den här krokodilen. Tur att inte den fastnade på kroken. Den såg ganska stor ut.

Bottennapp?

Jag hade ont i armen och kunde inte fiska så jag passade på att föreviga de stora och vackra näckrosorna.

Jag trodde att de vita och blå näckrosorna var två olika sorter, men fick höra att de blev blå när de blev pollinerade.

Så är det dags för den sedvanliga G&T innan vi återvänder till middagen, men någon har tydligen glömt att packa ner gin bland tonicflaskorna. Undrar just vem den skyldige kan vara....

Sista kvällen på Jacana för oss och avskedsmiddagen är dukad ute på bryggan.

I morgon åker vi till Tubu Tree Camp.

 

 

Postat 2009-05-06 10:29 | Läst 6242 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Okavanga, ett paradis för fågelskådare.

Har nog aldrig fotograferat så mycket fåglar och av så många olika arter och utseende som här i Okavangadeltat. Förstår att de samlas i de här våtmarkerna för det verkar finnas ordentligt med föda åt dem här.

Här ett litet smakprov på områdets fåglar, jag försökte memorera vad de flesta var för sort men eftersom det var så många så hann jag inte med hela tiden, tyckte det var bättre att få en bild på dem.

Så jag är tacksam för hjälp med namn på de som jag inte har. Även tacksam för att bli rättad om jag har fel namn på någon art.

Börjar med en lilac-breasted roller , som satt på ett visset palmblad.

Sedan kom en lite lustig fågel promenerandes. Ser ut som om den är radiostyrd med sin antenn uppfälld där bak, fast det är en av fjädrarna som sticker upp. Det här är en Southern ground hornbill.

Den såg inte bara lite lustig ut, den hade ett lite lustigt beteende när den skulle över vår vattenfyllda väg. Den promenerade fram till kanten av vägen, vände sig sedan ryggen till och hoppade upp.

Fick tydligen luft under vingarna och kunde flyga över vattnet.

Vände sig sedan om i luften och landade.

En vit häger trippar fram, på jakt efter mat.

Sadelnäbbad stork.

flyga kunde de också, trots den stora näbben.

En hamerkop, på svenska heter den skuggstork.

 

En african openbilled stork.

.

 

Häger?

 

Fiskörn

Lite suddigt men den flög så snabbt förbi. Tror att det är en long-tailed widow, men är lite osäker för den här har röd näbb. Ska den verkligen ha det?

En liten sångfågel satt på en gammal termitstack och sjöng så intensivt, det är tydligen så att dessto obetydligare färg dessto vackrare sjunger de.

Ullhalsstork

Kohäger

Pied kingfisher

Gissar på en Bush Stone-Curlew.

En del fåglar gömde sig i vassen.

Andra satt på djur och lät sig väl smaka av godsaker de hittade där, som den här oxpeckern.

I en palm hittade vi en slags kråka, en Pied Crow.

Blacksmith plover

Burchell`s  coucal

Slutligen en Striated Heron.

Många, många fler fåglar fanns det men det här är några av de som jag hann med att fånga på bild.

 

Postat 2009-05-04 11:17 | Läst 8453 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera