** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **

Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

PCB och isbjörnar

Rädda isbjörnen, bli isbjörnsfadder stoppa den globala uppvärmningen läser vi överallt numera. Men nästan ingen berör det PCB och andra gifter som släpps ut i våra hav.

Om isen försvinner så kan isbjörnen anpassa sig och gå upp på land, en gång i tiden så muterade den från brunbjörn till isbjörn. Huden under den vita pälsen är fortfarande svart även på isbjörnen.

 

Men mot gifter som PCB har den inget skydd. Fiskarna får i sig  giftet, sälarna äter sedan fiskarna och isbjörnen äter sälarna. Trots att PCB är förbjudet i nästan hela världen så hittas det fortfarande långt  från de områden där det användts bl.a i isbjörnar.

Stora mängder PCB riskerar att ge leverskador som i värsta fall kan vara ett förstadium till cancer. PCB betraktas idag som cancerframkallande.Metaboliter till PCB liknar molekylärt sköldkörtelhormonet tyroxin, vilket gör att dessa metaboliter binder till de transportproteiner som i normala fall transporterar tyroxin vilket leder till hypotyrodism. en hormonstörning alltså.

Forskare har konstaterat att spädbarn som har höga halter PCB har ett försämrat korttidsminne. Detta genom att utvecklandet av barnets nervceller påverkats av PCB under graviditeten. Forskare kom fram till att personer som föder många barn får mindre halter av PCB i kroppen, då barnet tar över halterna. En vuxen person som utsätts för höga halter PCB kan få fysiska skador, medan ett barn som föds av en person med höga halter PCB däremot kan få psykiska skador. PCB drabbar alltså i hög grad våra avkommor.

I naturen har man upptäckt att djur med hög PCB-halt har ändrat grundläggande beteenden. Detta har medfört att djurbestånd har försvunnit från vissa områden. Även så kan de bli sterila och det har visat sig att honor fått så kraftiga hormonstörningar så att de blivit hemafroditer.

Det jag vill få fram är inte att vi ska sluta kämpa för att stoppa den globala uppvärmningen, även om forskarna är i två läger där den ena sidan säger att det spelar ingen roll hur mycket vi minskar på utsläppen i luften, det kommer att bli varmare ändå, eftersom vi är inne i en varmare cykel just nu. Även inlandsisen försvann, utan bilar och utsläpp. Fast den sidan av forskare har väldigt svårt att få gehör hos journaliser och politiker.

Men det jag vill med dessa rader är att vi inte ensidigt ska tänka på den globala uppvärmningen, det kanske inte finns några isbjörnar kvar att bevara när eller om isen försvinner. Vad kan vi göra för att stoppa det nu när PCB redan är förbjudet, det vet jag inte men vill att det ska belysas likväl som faran med den smältande isen.

Det vore väl bra synd om de försvann, för visst är de vackra.

Postat 2008-10-15 23:14 | Läst 18307 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Helsingfors strömmingsmarknad

eller Helsingin silakkamarkkinat.

Den marknaden har funnits ända sedan 1743, då hölls den vid Mikkelsmäss den 29 september men flyttades 1819 till början på september.

Priset på fisk var speciellt viktigt på den marknaden,  för det bestämde priset på saltfisk i hela landet ända fram till 1800-talets slut. Fisk och andra skärgårdsprodukter var mycket efterfrågade för Helsingforsborna på den tiden.  På somrarna var det lätt att få tag på fisk, men på vintern när isen låg och båtarna var infrusna kom det ingen färsk fisk dit. Därför var de tvungna att på hösten, köpa saltfisk för hela vinterns behov. fiskeperioden tog slut vid Mickelsmäss och då hölls strömmingsmarknaden.

Då och även nu så kommer båtarna in från skärgården, lägger till vid kajen och sätter upp sitt lilla stånd i fören eller aktern på  båten.

Där man kan köpa en massa godsaker.

Inte bara fisk, svartbröd är ett måste också.

Även icke ätbara produkter är till salu.

Den här mannen sålde mynt och medaljer

Och så frukt, bär och grönsaker förståss, i ett färgsprakande sortiment.

Ingen behövde gå hungrig heller.

Bara att slå sig ner för en matstund i det strålande höstvädret.

 

 

 

Postat 2008-10-12 09:52 | Läst 13268 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Helsingfors, snart framme.

Morgonen gryr och vi närmar oss Helsingfors.

Sveaborg som byggdes redan på 1700-talet ligger där fortfarande och kollar av alla fartyg som passerar i det trånga sundet.

På håll är det svårt att tro på att de stora fartygen ska få plats.

Skylt med passkontroll men någon kontroll såg jag inte till. Men visst är den pampig och även vacker den gamla fästningen.  En av världens största sjöfästningar. På finska heter den nu Suomenlinna  och tidigare Viapori. Den är byggd på flera öar och kallas även ibland för Nordens Gibraltar.   Finns nu med på UNESCO:s världsarvslista.

En till bild på Sveaborg.

Nu är det inte långt kvar.

 

Postat 2008-10-11 09:08 | Läst 11499 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Åland

Mitt i natten kommer vi till Åland och lägger till en kort stund. Tänk så mycket besvär bara för att vi ska få handla till sjöpriser.

Ser ut som Vikingbåtarna var först på plats.

Inte bara jag som är vaken.

och inte bara jag som har kameran framme heller.

Dags att sova nu.

God natt!

Postat 2008-10-10 21:56 | Läst 9746 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Helsingfors

Tänkte ta en tripp över till Helsingfors. Det är strömmingsmarknad där och den är alltid givande att besöka.

Välkommen att följa med på en tripp. Vi tar båten över dit och passar på att skåla för hösten.

Postat 2008-10-10 08:59 | Läst 9786 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 Nästa