Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Jag köpte en ny skanner.

Min gamla skanner hade gjort sitt så det var dags för lite nyinköp och plötsligt har det blivit roligt att skanna in gamla bilder. Kul att ha något att göra också då man inte är så "gångbar".

Tog mig an min mors gamla fotoalbum, från 1938 fram till de första åren på 40-talet, för att kunna dela med mig till släkten. Men då jag la ut dem på Facebook så var det inte bara de närmast inblandade som tyckte det var kul med de gamla bilderna. De speglar ju så mycket från den tiden.

Den bilden som jag själv tycker så mycket om är den här på min mormor och morfar och två av mammas syskon. Då den skannades in från den lilla, lilla bilden gjorde att jag kunde förstora upp och se en hel del detaljer.  Mormor och morfar bör vara i 40-årsålder och är troligtvis på väg ut på myrslåttern. Platsen är Puoltikasvaara som ligger mellan Gällivare och Kiruna.

Men när jag bläddrade vidare så fanns det även en hel del bilder som inte hade med släkten att göra som den här boxaren i stilig pose. Har ingen aning om vem det är men en kul överraskning bland alla bilder.

Den här bilden på två soldater som står och hälsar på varandra är väl inte så spännande, men när jag fick upp den i lite större format så upptäcker jag att det är tydligen en svensk soldat och en tysk som står vid gränsen och hälsar på varandra. Drar den slutledningen av flaggan med sin symbol i mitten som syns i bakgrunden. På originalbilden som bara är 6x8 cm och väldigt grå i tonen så syns inte flaggan. Av placeringen i mors album så bör året vara 1940.

Hittade en till lite kul bild från krigsåren.

Postat 2017-04-19 10:45 | Läst 5099 ggr. | Permalink | Kommentarer (13) | Kommentera

Esrange - Till Ylva

Har följt Ylva Houltz spännande blogg om raketen MAXUS 9 och i senaste inlägget var hon uppe vid Esrange och jag kom ihåg att jag varit dit på studiebesök när jag var ung och gick i skola i Kiruna. Ylva frågade om jag hade några bilder från besöket så jag letade fram mitt album från den tiden och det visade sig att jag faktiskt hade två bilder. Fota var ett dyrt nöje då så fler blev det inte, trots att besöket var väldigt spännande.

Det står dec 67 i kanten på bilderna, 1967 stämmer men besöket var i september därav bristen på snö i billerna. Att de är framkallade i december beror också på ekonomin för på loven var jag nere och jobbade på Kodak i Järfälla och då hade jag rabatt på framkallning och kopiering så då gällde det att passa på.

Fler bilder än så här var det inte, men det kanske går att jämföra lite med hur det ser ut nu.

PS. Hittade en till bild, tagen på håll över området. DS.

Postat 2017-04-14 10:03 | Läst 4569 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Ristningar

Ibland blir jag nyfiken på var orden vi använder kommer ifrån, ofta använder vi ord som vi inte har en tanke på hur de uppstått eller varför. Kommer ihåg från skoltiden hur vi fick i uppgift att ta reda på en massa ords ursprung och den övningen var så rolig och intressant så det händer fortfarande att jag letar ursprung. Fast i dag är det lättare, då satt vi på biblioteket och slog i böcker, nu kan man bara gå in på nätet och ofta har någon annan gjort arbetet åt en.

 Så var det med ordet graffiti, där har jag sett flera olika stavningar och undrade också vilket som var den rätta. Efter att ha sett att ordet har sin ursprung i italienskan och deras ord graffito, som betyder ristning, så vet jag numera hur det stavas.

Lite graffiti från Nepal.

Kathmandu


Bungmati

Patan


Postat 2017-04-11 09:54 | Läst 5629 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera