Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Palace of Fine Arts Theatre

På promenaden i förra inlägget fick vi syn på en pampig byggnad som vi bara måste kolla lite närmare på. Hade läst att det var det enda som fanns kvar efter den stora utställningen Panama Pacific. Allt skulle egentligen rivas efter utställningen och var byggt därefter, men den här byggnaden som vi såg har rustats upp och fått stå kvar. 

Sagt och gjort vi promenerar iväg och på en promenad ser man en hel del, det första vi träffar på är Oktagonhuset. Det heter Colonial Dames Octagon House.

Tidigare fanns det fem åttkantiga hus i San Francisco. William C. McElroy byggde det här 1861, fast då låg det tvärs över gatan från sin nuvarande plats.  Han valde att bygga ett hus i denna form, eftersom man trodde att om man bodde i ett åttakantig hem resulterade det i ett längre och friskare liv - en slags artonhundratalet feng shui.  Det stod länge tomt och försummade, men 1951 när National Society of Colonial Dames of America i Kalifornien köpte huset, flyttade det tvärs över gatan och restaurerade upp det. Det går att få komma in och se hur det ser ut inne också, men av skylten så verkar det bara vara möjligt på sommarmånaderna, så vi fortsätter vår promenad.

Man får bra träning av lårmusklerna i den här staden och jag är glad över att min fot och även jag själv är så tränad nu att jag klarar av det bra. Det är svårt att göra de branta och backiga gatorna rättvisa på bild, men kullarna syns lite i alla fall.

Det är lätt att orientera sig i San Francisco, för gatorna är långa och raka utan att byta namn, dessutom så behöver man inte leta gatuskyltar på husväggarna för i gathörnen finns namnen på gatorna nere vid trottoarerna.

En lite kul effekt som jag undrar om fler än jag ser, när jag tog bilden var texten upp och ner, så jag vände den rätt och då ser texten ut att sticka upp och de gula knopparna bli gropar istället för tvärtom.

Fast nu var det till Palace of Fine Arts Theatre som vi tänkt gå. Den byggnad som vi såg på håll i förra blogginlägget.

Det vi först träffar på där och som drar till sig min uppmärksamhet är ett vackert svanpar.

Lite gråtrist väder, där regnet hänger i luften, så någon vacker spegling i dammen framför byggnaden blir det inte.

Men en pampig byggnad är det. Allt det här och en hel del mer, byggdes 1915 till utställning som hölls för att fira att Panamakanalen var färdig för invigning.

Vi är inte de enda som är här för att beundra den pampiga byggnaden. Här sitter de på rad.

En del av de besökarna poserar villigt för en bild.

Andra är upptagna av lite mer kärleksfulla sysslor.

Nu hänger inte regnet bara i luften längre, det regnar och vi lämnar fåglarna och palatset.

Jag vet att San Francisco är en stor stad, men jag fick aldrig känslan av storstad då jag var där, tror det beror på den lite mer gemytliga bebyggelsen. Mitt emot palatset var det visserligen stora villor. Den här var kul med ett litet hus ovanpå skorstenen.

Vi drar oss ner mot stranden för att kolla hur bron ser ut i diset och regnet, passerar ett gatukök där några fåglar sitter i regnet och hoppas på en smakbit.

Hoppas de fick smaka något av de här två fikande personerna, när vi gick tillbaka sedan var det tomt på kunder och även fåglarna hade övergivit stället då, så de hade tydligen koll på att om där var folktomt så fanns det inget mat att få heller.

Man såg inte mycket av Goden Gate bride nu men det var lite häftigt att stå där och se hur den förändrades med av hur molnen drog förbi och hur regnet ökade och minskade intensitet.

Regnet avtog och vi fortsatte vår promenad, men det tar vi en annan gång.

Postat 2016-01-30 11:14 | Läst 6261 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Promenerar vidare i San Francisco.

Vet inte om jag kan säga att San Francisco var en promenadvänlig stad med alla sina backar, men trots det så blev det många och långa promenader där. Efter sjölejonen traskade vi vidare utefter kajerna. Ute på en brygga låg det här lilla kapellet. The Fishermen’s and Seamen’s Memorial Chapel. Byggt 1979 för att hedra de som har ägnat sitt liv åt havet. 

Kapellet har en fin placering mitt bland alla båtar och fartyg.

Vi kommer inte fram utefter vattnet på alla ställen och hamnar ute bland husen i Fisherman's wharf och ser att här lever Appelbee´s kvar. Kommer ihåg att de hade ett kort gästspel här i Sverige.

Sedan snirklar vi oss ner bland båtarna igen.

Det här ståtliga fartyget får man besöka ombord om man vill.

Här ligger en söt liten hjulångare också.

Tillbaka på gatorna igen kan jag inte låta bli att ta en bild på en av stadens backar. Det här är Hyde street.
Så går vi ut på den långa och svängda Aquatic Park Pier.
Där ute på piren kan man få en bild över Golden Gate bridge utan en massa störande moment framför.
Härifrån och i motljuset ser stan nästan färglös ut.
Fast gräsmattan är dock grön, tittar man nog så kan man se att det finns några som simmar där längre in.
Vi fortsätter vår promenad upp till Black Point, backarna suger rejält i den här staden.
Här uppe kan man titta ut över Fort Mason.
Vi fortsätter ner till parken som breder ut sig på andra sidan kullen vi just bestigit.
Där står det här konstverket, det finns ingen skylt om vem som gjort det eller vad det symboliserar.
Här i parken står också kongressman Philip Burton och håller en evig monolog och argumenterar för vikten av aidsforskning.
Härifrån kan vi även se Palace of Fine Arts Theatre.
Den byggnaden ser spännande ut, dit måste vi gå och titta snart. Men efter att ha traskat runt i över fyra timmar så kan det kännas skönt med lite vila nu.
Förra blogginlägget om San Francisco.
Postat 2016-01-28 10:27 | Läst 5341 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Vad gör man i San Francisco?

Ja, vad börjar man med när man kommit till en ny stad och allt som där finns att se och göra ligger som en stor kaka framför en att börja plocka russinen ur.

Vi började med att gå ner till Fisherman's Wharf som är ett av alla välkända ställen i staden. Förmodar att det kan vara ganska trångt i de kvarteren en sommardag. Även en solig januaridag var det ganska mycket folk, men absolut ingen trängsel. Här vid Pier 33 kan man ta färjan och åka över till fängelseön Alcatraz.

Det ska vi göra en annan dag, men redan här kan man få en inblick i hur där ser ut.

En bra bit där ute kan vi även se den omtalade ön.

Eftersom vi inte ska ut och åka båt i dag så tar vi en promenad utefter kajerna här vid Fisherman's Wharf , det är inte bara Alcatraz som de flesta känner till om San Francisco, utan det är nog så att många vet att det finns en mycket berömd bro där.

Något annat som jag också hade hört talats om var Pier 39...

...och sjölejonen.

Sjölejonen har funnits där sedan 1990, då de anländer i drivor strax efter Loma Prieta jordskalvet 1989 (forskarna är fortfarande inte riktigt säkra på varför).

De såg ut att må gott där i solskenet.

Det fanns några riktigt biffiga ena, antar att det var hanar.

Blev det för varmt hoppade man i och tog en liten simtur.

Sedan gällde det att kunna klämma sig in i högen av sjölejon igen.

En och annan fågel sökte sig dit också.

Läste någonstans att det kan vara lika kul att ställa sig på piren mitt emot och iaktta och fotografera åskådarna, men den här morgonen var det bara ett tiotal turister som var där så jag tyckte nog att sjölejonen var roligare att se. De var inte speciellt tysta av sig så jag filmade en liten snutt bara för att få med deras läten. Går att se och höra här.

Vi lämnade sjölejonen och traskade vidare.

Fortsättning följer...

Fortsättningen

Postat 2016-01-26 13:23 | Läst 7005 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Dags för en resa.

Dags för en resa ut i vida världen.

Dagen började okristligt tidigt så frukosten fick bli på Arlanda.

Eftersom det var ett morgonflyg så blev det ytterligare en frukost på flygplanet.

Mellanlandning på London Heathrow och där blev det dagens tredje frukost. Ägg Benedict och ett glas champagne var ju inte så dumt att avsluta dagens frukostar med.

Med flaggan i topp så lyfter vi för en flygtur på elva timmar.

Lite ost, portvin och en film kan vara bra avslutning innan det är dags att försöka sova lite.

Ganska skönt att kunna sträcka ut sig och försjunka in i en god bok före landning. Nio timmars tidsskillnad till där vi ska landa gör att man inte riktigt vet om det är morgon eller kväll.

Vår taxi körs fram och nog blev vi lite snopna när den här bilen uppenbarade sig.

Ibland kan det vara kul att få känna sig som en filmstjärna, fast barskåpet var mest till lyst och med en massa glas. Men man fick verkligen plats att sträcka ut benen.

Utsikten från vårt hotellrum, var ut över en välkänd profil för den staden vi hamnat i.

Tidsskillnaden gjorde att det fortfarande var samma dag som när vi lämnade Sverige och för att försöka komma in i dygnsrytmen här tog vi en liten promenad innan det var dags för att krypa till kojs.

Postat 2016-01-25 11:06 | Läst 6321 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Något för er som gillar graffiti.

I Rio de Janeiro fanns det verkligen gott om graffiti.

Det som jag samlar här är förstås bara en bråkdel av allt som fanns på väggarna där.

På den här muren var det minnen från ett fotbollsmöte mellan Tyskland och Brasilien. Kanske ett VM där de länderna gick till final. Vet inte men gissar på det.

Klicka gärna upp bildrutorna så syns de olika motiven bättre.

Postat 2016-01-19 17:42 | Läst 5345 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
1 2 3 Nästa