Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Allans tofflor

En solig dag nu i mars for vi till Malmköping.

I Malmköping  huserade Södermanlands regemente från 1700-talet fram till 1921. Här fanns ett stort exercisfält som kallades för Malmahed eller kort och gott "Heden". I anslutningen till exercisfältet ligger Plevnahöjden som är en liten höjd där det nu finns en hel del rester i form av skyttegravar. Namnet Plevna kommer från den bulgariska staden Pleven. Där utkämpades hårda strider år 1877 under det rysk-turkiska kriget på Balkan. Då använde man för första gången skyttegravar och det var när man började öva med sådanan som namnet Plevna kom till. Intill den kullen ligger Plevnagården som då var ett regementsjukhus. Numera är det ett trevligt litet hotell.

I Malmköping är det intressant att gå runt och titta för här har det satts upp en hel del informationstavlor med historik om det man ser.

Vi hade en trevlig vistelse här på Plevnagården och jag kan varmt rekommendera det.

Vi tog en promenad ner på stan, ser att här kan man införskaffa sig ett par av "Allans Pisstofflor" och få leva in och känna efter hur det var för Hundraåringen Allan att gå omkring i sådana tofflor.

Undrar om det var från något av dessa fönster han hoppade ut. Om jag räknade ut rätt så är det mittersta huset som är baksidna på "Hemmet". Det ser lite högt att kliva ut där.

Ett eget brännvin ser det ut som Allan också fått.

Staden är inte så stor men trevlig att ta en promenad i. Såg ett konstverk förfärdigat av hästskor. Fick bara med den lilla hästen för det stod bilar ivägen. Tror det ska vara en häst i alla fall.

Ganska nära Plevnagården hittar vi "Suckarnas Allé". Den byggdes för att kulor från skjutövningarna inte skulle förirra sig till fel ställe. Det finns flera tolkningar av namnet och en är att de skadade soldaterna suckade då de gick den här vägen från förläggningstälten till sjukhuset. De suckade för att de var sjuka och behövde vård. En annan tolkning var tvärtom, att de  gick ifrån sjukhuset friska och ompysslade och nu var tvugna att börja delta i övningrna igen

Klockan tickar på och vi vänder åter till Plevnagården för att äta en trerätters måltid.  God var den också.

Postat 2014-03-31 10:19 | Läst 6783 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera