** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **

Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Peradeniya botaniska trädgård

Utanför Kandy ligger Peradeniya botaniska trädgård,  den anses vara en av de vackraste i Asien.

Välkomstkommiten höjer lite på ögonbrynen, flyttar om tassarna och släpper förbi oss in i den pampiga kungliga palmallén. Förr i tiden var den här trädgården bara tillåten för kungliga besökare. Tur att den här hunden inte hade för avsikt att sålla bland besökarna utan att vi kunde vandra vidare i parken.

Bland det första vi träffar på efter hunden är ett helt gigantiskt benjaminfikusträd. Trädet planterades här på 1600-talet och numera är det så stort att det måste stöttas upp. Fikusen räknas som världens största.

Ett annat lite speciellt träd är det här, Crooked Cook Pine. De kallas även för "The drunken trees" eftersom de ser ut som om de vinglar lite hit och dit. De böjer sig efter solen och får på så sätt de här lustiga formerna.

Det finns en hel del vackra träd där i parken.

Stora träd är bra att söka skugga under.

Tjocka rötter fungerar bra som bänk.

Ett annat väldigt speciellt träd är kanonkuleträdet. Trädet planterades 1901 av kung Georg V och drottning Mary av Storbritannien. Frukterna ser verkligen ut som rostfärgade kanonkulor. Couroupita guianensis, som den heter på latin, är en del av familjen Lecythidaceae och kan bli upp till 25 m högt.

Vackra orangefärgade blommor.

Det svärmade omkring en hel del flygfän vid blommorna.

Självklart vimlade det av vackra blommor i träldgården.

Pride of Burma.

Bougainvillea eller Trillingbloma. Den egentliga blomman är liten och vit, men varje samling av tre blommor omges av tre eller sex färgstarka, tunna, pappersliknande högblad.

Rätt vad det var så träffade vi på några söta apor. Otrolig charmig frisyr har de, lite åt pottklippningshållet. Det är  ceylonmakaker.

I en del träd ser det ut som om det samlats stora mängder med humlor

Men vid närmare betraktande ser man att här är något mycket större än humlor. Det är mängder av flygandehundar.

De flesta hänger bara där och vilar, men några flyger omkring. Jag skulle gärna vilja ha en bild på en flygande också, men det var inte lätt. De flyger högt och zoomar jag in är det omöjligt att hitta dem i sökaren.  Men en av dem lyckas jag få på en någorlunda bild.

                                         

                                                                                  föregående - nästa

Postat 2019-03-31 08:25 | Läst 3339 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Kryddträdgård i Matawelle och Tandtemplet.

Sri Lanka är känt för sina kryddor och kryddträdgårdar. På 1500-talet koloniserades Sri Lanka av Portugal och de började snabbt handla med kanel och andra kryddor. Så det var ju självklart att vi ville besöka en kryddodling.

Återanvändning är bra. Av det yttre skalet på kokosnöten kan man bygga stöd för jorden.

Kryddorna används idag både i matlagning och som läkemedel, vi fick en lång föreläsning om vad man kan använda de olika kryddorna till och som avslutning lite massage med en örtbaserad olja. Den oljan var så bra, att svullnaden på mitt meniskopererade knä gick ner, klart att det blev ett köp av den då.

Vi åker vidare, Vår alltid så glade chaufför.

Dagens mål var Kandy som är en mycket gammal stad som grundades på 1300-talet och blev då huvudstad i kungariket Kandy.  De flesta byggnaderna där från 1800-talet och i dag är staden ett Unesco-världsarv. Här ska vi göra ett besök vid Sri Dalada Maligawa - Tandtemplet. Det tempel som vi ser i dag är från 1697 eftersom portugiserna förstörde det gamla templet.

Templet byggdes för att förvara en relik som anses vara en av Buddhas tänder. 

För att komma in på området måste man gå igenom en säkerhetskontroll, en kö för damer och en för herrar. Var tydligen mest kvinnliga besökare den här dagen.

Vissa saker får man inte ta med sig in.

Det är många besökare just den här dagen då vi skulle dit, är en speciell högtidsdag inom buddhismen.

Skorna får vi lämna utanför och sedan är det bara att följa strömmen in i templet. 

Här uppe var trängsels så stor så det kändes faktiskt lite obehagligt och jobbigt att vara där. Folk trängde på från alla håll så man hade bara att följa med i strömmen för att inte bli mosad.

Om jag inte har helt fel så är det bakom silverdörren där framme som tanden finns, men jag stannade inte tills de skulle öppna för att visa den. Trängseln var så obehaglig så jag valde att ta en snabb bild och gå vidare.

Många, många hade med sig blommor.

På nedre våningen trummades det och någon sa att ceremonien var försenad eftersom det var så mycket folk där.

Jag gillar inte trängsel, så jag valde att gå ut istället. Såg ingen tand, men templet var vackert.

                                                                                        föregående - nästa

Postat 2019-03-28 10:08 | Läst 4922 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Galle Face Hotel

På anrika Galle Face Hotel ska vi bo en natt, det hotellet har funnits där sedan 1864 och lär vara det äldsta hotellet öster om Suez. Många kända personer har varit gäster här genom åren, kända namn så som Sir Conan Doyle, Mahatma Gandhi och Roger Moore bl.a. Förmodar att även de blev hälsade välkomna av en dörrvakt i denna tjusiga uniform.

Bor man på Galle Face Hotel får man inte missa deras välkända afternoon tea. Får hoppas på att alla dessa kändisar som bott där genom åren också fått det. Vi fick det i alla fall och gjorde vårt bästa med att länsa faten som bars in. Men vi fick se oss besegrade och mätta lite i överkant och även med en hel del kvar på faten då vi gick ut för att njuta av solnedgången.

Pusta ut i hammocken och sedan...

... en drink i solnedgången.

I den ljumma vinden vajar palmerna lite lojt och solen sänker sig sakta.

Då är det dags för flagghalningsceremonin. Säckpipemusik hörs och sakta kommer det två stiliga herrar vandrandes.

Flagan halas och ...

...sedan försvinner solen ned bakom horisonten och det blir kväller.

Ny dag randas och det är dags att ge sig ut på äventyr, känns tryggt att vår buss är välsignad med både rökelser, lite speciella frukter och inne i bussen ljuder "om mani padme hum" ur högtalarna.

Vi ska upp till de grönskande bergen i Kandy där det även är lite svalare klimat än nere i Colombo.

Vi åker genom små byar, trafiken är tät och dessutom är det massor med vägbyggen. En liten annorlunda detalj i trafiken här är att vid omkörning så är det den mötande trafiken som ska hålla undan och släppa fram den som håller på och kör om.

Det är inte bara vägbyggen som gör att det blir stopp i trafiken, även här är det demonstationer. Vad de demonstrerade mot vet jag inte.

Men vi har ingen brådska, kul att se byarna vi åker igenom. Många bilverkstäder och de flesta har lagt ut sin specialiteter ute på infarten.

Vatten är viktigt värmen.

Att det säljs burgare där förstår jag, men undrar vilken sorts burgare det är. En filial till Burger King kanske.

Bra att det finns olikheter, något att komma ihåg i dag då många rockar sockorna för att hylla våra olikheter.

                                                                                föregående - nästa

Postat 2019-03-21 11:44 | Läst 3225 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

En sväng ut på stan till Pettha.

Man kan inte bara tillbringa sina dagar i Colombo på hotellet, även om det händer en hel del där, utan nu är det dags att bege sig ut på stan. Vi tänkte först gå till hamnen och titta men dit kom vi inte fram utan fick nöja oss med att titta på alla kranar på avstånd.

Pettha är Colombos marknadsområde, här är det livfullt och energin riktigt dallrar mellan gränderna.

Här kan man nog hitta allt som man kan tänkas behöva, en del butiker verkar ha lika brett sortiment som det störst varuhus,vill man köpa något blir det förstås ett köpslående om priset fast med en vackert leende expedit.

Vi kryssar oss fram i dessa gränder och försöker att inte bli överkörda av någon av alla dessa kärror som transporterar varor, alla drivna av människokraft.

Emellanåt blir det riktigt trång då stora lastbilar av lite okända modeller vill fram.

Har man ingen kärra så är det bara att bära, många män knäar under sina enorma last. En sak är i alla fall säker, de behöver inte gå till gymmet på kvällen.

Varje gata och gränd har sin eget specialitet, behöver man köpa nya skor eller till exempel behöver anlita en skomakare så vet man vart man ska gå. De finns samlade på samma gata och där kan man även köpa de redskap som en skomakare har behov av.

Av att promenera runt här i marknadsområdet blir man hungrig, inga problem det finns gott om matställen. Bara att ta en matrast … om man är lite modig och tror sig ha en mage som klarar det.

Coca Cola är tydligen gångbart i alla världsdelar.

Frukt och grönsaker finns det gott om också.

Fast köp inte någon durian för att ta med in på hotellet, då är risken stor att du blir utslängd. Den har inte någon behaglig doft och passar sig bäst utomhus. Har hört att man inte ens får ta med den på bussen.

Fast en lite vindruvor kan man passa på att köpa, den här druvan fick jag som provsmakning. Den var god och doftade gott också.

Ska man äta durian så kan man behöva en kniv, saknar man en så är det bara att gå ut på nästa gata och köpa sig en. Inga knivförbud här inte.

Blir törsten för stor och Coca Cola inte lockar så finns det en vinbutik också, det går inte att slinka in där, men genom en liten lucka i gallret kan man köpa sig en flaska vin. Alkohol är dyrt i Sri Lanka så det är kanske därför det är rejäla galler framför försäljaren.

Behöver man lite upplysning så kan man slinka in på elektronikgatan.

Jag tror att jag sagt det förut att lankeserna är ett mycket vänligt folk och när jag känner att mitt relativt nyopererade knä behöver få lite vila och letar efter en plats att sätta mig på. Då hämtar polisen ut en stol ur sin lilla kur och där kan jag sitta och vänta på att de övriga i sällskapet vandrar vidare runt i marknadsområdet.

Till slut är vi alla både trötta och svettiga och tycker att det är dags att återvända till hotellet.

Där, av en  slump, träffar vi på resten av det resesällskap som vi ska ha för de följande dagarna på vår rundresa i Sri Lanka.

                                                                                          föregående - nästa

Postat 2019-03-19 10:27 | Läst 4424 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Tårgas och kravaller

Efter att ha tagit en promenad i värmen i Colombo, pustade vi ut ett tag på hotellet. Några av oss drog till poolen för ett dopp men jag hörde hur ljudnivån nedanför vårt rum förändrades och kikade ut. En massa ungdomar hade samlats där och skanderade slagord.

Fler och fler slöt upp och under gångbron, som gick till hotellets poolområde; där hade polis och militärer satt upp barrikader.

På andra sidan barrikaderna hade stora mängder poliser och militärer samlats. Den stora vattenkanonbilen var där och även några pansarvagnar.

Bakom barrikaden finns regeringsbyggnaden och det var dit som demonstranterna ville ta sig.

De demonstrerande ungdomarna var missnöjda över arbetssituationen i landet. När de blev för våldsamma och började slita i barrikaderna och slänga smällare så tröttnade polisen på dem och satte in sina vattenkanoner. Några ihärdiga ungdomar satte sig i en grupp och försökte stå emot vattenkanonerna.

Men gav upp.

Vi gick ner och ut på hotellets tomt för att eventuellt kunna få lite bättre bilder där. Vi var ju på tryggt avstånd från både de demonstrerande och vattenkanonerna. Det vi inte visste om då var att nu hade poliserna tröttnat rejält och tog till tårgas.

Tårgasmolnet drog även in över hotellområdet och nu vet jag hur det känns att hamna i ett tårgasmoln.

Ögonen sved och tårades och halsen kändes som man ätit sandpapper. Det var bara att göra som ungdomarna, retirera. 

                                                                                  Föregående - nästa

Postat 2019-03-17 10:52 | Läst 4166 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
1 2 Nästa