Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Dubai creek - Deira

Efter att ha tittat runt i Dubais gamla souk så drog vi oss ner till floden. Där finns de gamla passagerarbåtarna som kallas för Abra och de fungerar fortfarande. De användes för att transportera folk över floden innan det fanns några broar och jag ser att det är inte bara turister som tar sig en nöjestur utan de används fortfarande av ortsbefolkningen. Det kostar en dirham att åka över till Deira (ungefär 2 kronor)

Båten går när den är fullsatt.

Vi ska över till Deira sidan, där finns det en hel del gamla souker som guldsouken, kryddsouken och fisksouken.

Men det som är mer intressant på den sidan är nog myllret nere vid hamnen. Det var här som det gamla Dubai låg och det är här de billigare bostäderna finns nu.

Men även här förändras området och det går ibland under namnet Business Bay.

Men borta där fraktfartygen ligger kan man mer eller mindre tro att man rest tillbaka i tiden.

Inga kranar som sköter lastningen utan allt sker för hand och med människokraft.

Det är trängsel och livligt.

När jag såg båtarna trodde jag att de bara trafikerade närliggande områden, men de här kommer långväga med sina laster.

Känslan av att ha gjort en tidsresa var hög när jag såg de här arbetarna. Det var nästan som om bronsfigurerna i statyn som står i Singapore vaknat till liv.

Vi hoppar på bussen igen och åker tillbaka över floden.

Postat 2015-02-25 12:48 | Läst 9528 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Dubai creek - Bur Dubai

Om man åker med sightseeingbussen Big Bus i Dubai så får man också en inträdesbiljett till Dubai museum. Det ligger i Al Fahidi Fort, som är byggd 1787 och är den äldsta befintliga byggnaden i Dubai. Det ligger i stadsdelen Bur Dubai, som betyder ungefär Dubais fastland.  Där finns även den gamla souken, vi hoppade av bussen där och passade på att besöka museet.

Fortet är en fyrkantig byggnad med ett torn på tre av hörnen.  Här kan man också se rester av den gamla stadsmuren och även en traditionell båt, en s.k. dhow står här vid fortet.

När man kommit in i själva museet så har de byggt upp ett traditionellt sommarhus som kallas för Arish de var ofta tillverkade av palmblad.

Vi går ner i det underjordiska gallerier, passerar en hel del historik om Dubai och även ett intressant bildspel där man får se hur det nya Dubai växt fram. Här finns också en gammal stadsdel uppbyggd så man kan se hur det såg ut när Dubai bara var en liten pärlfiskeby.

Bredvid fortet och museet ligger den stora moskén Grand Mosque.

Den är en av de största i Dubai. Böneutroparen förkunnar att det är bönetimme när vi passerar. Här får inte icke muslimer gå in.

Moskén har ett spännande tak

Vi fortsätter till den gamla souken som ligger invid Dubai Creek.

Här är det betydligt livfullare än i de nybyggda och moderna soukerna.

Alla försäljare gör sitt bästa med att locka in en till just deras butik.

Utbudet är stort och varierande.

Mycket att titta på och även handla om man har spenderbyxorna på sig.

Vi drar oss ner till floden istället för att titta på de traditionella passagerarbåtarna "abra", men det tar vi i nästa inlägg.

Postat 2015-02-24 10:17 | Läst 9410 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Burj Al Arab Jumeirah

Arabernas torn blir det översatt till svenska och det är ett av Dubais alla lyxhotell. Det öppnades 1999 och var då världens högsta friliggande hotell - naturligtvis. Trots att hotell vanligtvis klassificeras med stjärnor 1-5 så anser det här hotellet att det är ett sjustjärnigt hotell. Huset är byggt så att det ska likna ett svällande segel på en dhow och Jumeirah Beach Hotel som ligger i närheten ska föreställa en våg.Jumeirah Beach Hotel mer anas än syns i bakgrunden på den här bilden.

Det finns inga vanliga rum på Burj Al Arab utan endast sviter, den minsta på 169 m2 och den största 780 m2 och priset för billigaste sviten går på ungefär 16.000 sek för en natt men vill du slå på stort så kan du boka den dyraste och får då punga ut med lite över 400.000 sek. men det sägs att lyxen är överdådig och uppassningen mer än vad jag skulle vilja ha. Bor du inte på hotellet så kommer man det inte så nära, men det syns på långt håll.

I närheten finns en allmän strand där även sightseeingbussen stannar och dit är det många som beger sig för att få en bild på hotellet.

Vid den stranden är det populärt tillhåll för surfarna.

Höjer man blicken och spanar ut över havet så anar man hur " The World" växer fram där ute.

Det är en konstgjord ögrupp med 300 öar som ska bilda formen av en världsatlas, Sverige lär vara klar och bebyggd men jag vet inte om det är sant.

Det är mycket folk på stranden och vågorna ser ut att vara surfvänliga.

Vi hoppar inte av bussen vid den här stranden utan fortsätter till Souk Madinat Jumeirah.

Som det mesta i Dubai så är det här en nybyggd souk, men fördelen är att man kan gå omkring här i lugn och ro utan att bli påhoppad av en massa ivriga försäljare.

Det är lite venedigkänsla över området med en del fina kanaler.

och i souken finns det massor av turistprylar att köpa...om man vill.

Man kanske ska köpa sig en grön kamel med hem?

eller en rosa elefant?

Här finns även en del serveringar och många kommer hit bara för att uppleva den stillsamma miljön, äta lite...

...och titta på Burj Al Arab.Längre fram än till det röda bandet framför bron, får vi inte gå. Det området är bara till för hotellgästerna.

Vi återvänder till bussen för nya mål.

Postat 2015-02-21 11:41 | Läst 7845 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Wafi

Wafi är ytterligare ett shoppingcenter i Dubai, om man tycker det är kul med lite annorlunda arkitektur så kan det vara kul att se. Det är dessutom byte av de olika linjerna för sightseeingbussen där.

Vi kollade in stället när vi ändå hade gått av bussen.

Stället är byggt i Egyptisk stil och de vill nog att man ska tänka på pyramiderna då man är här.

Här finns Cleopatra's Spa.

Vill du shoppa så är det definitivt ingen trängsel här och det är fint inrett.

I källarvåningen är det en Souk där man kan köpa  mattor, lampor, guld, arabiska kläder m.m.

Här finns också Raffles hotel, där inne var det så tjusigt så  jag tyckte inte det var passande att gå omkring att fota, ;)

Men bussvärdinna ville väldigt gärna vara med på en bild.

Vi hoppade på en ny buss och tog en till runda.

Postat 2015-02-18 12:58 | Läst 7387 ggr. | Permalink | Kommentarer (13) | Kommentera

Hur tänkte de här?

Höga hus och enorma byggnadskomplex var det gott om i Dubai men alla byggnadsplaner blev tydligen inte lika lyckade. Vet inte om det var fel i planeringen här eller om det var pengarna som inte räckte till, men det kan ju vara lite förödande om man irrar in sig på den här vägen. Tror inte ens det skulle räcka till för någon stuntförare eftersom det var ganska så långt mellan de två vägsluten, dessutom så borde det komma till en sväng på vägen. Såg något liknade i Kapstaden men där fanns det en förklarande historia om den vägen.Jag försökte lägga ihop de här två bilderna men det var så pass långt mellan vägstumparna och med svängen så blev så krångligt och tidsödande så det fick bli den enkla vägen med två bilder istället.


Här tänkte desto mer. Ganska så dyrbart att köra mot rött eller hindra spårvagnen.  AED 30.000 är ungefär 68.622 SEK. Körkortet sitter löst också.

Postat 2015-02-16 09:50 | Läst 5707 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
1 2 3 ... 4 Nästa