Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Husmåsen

Eftersom mitt liv just nu är sorgligt tomt på  hund, katt, chinchilla eller något annat trevligt husdjur så får jag hålla tillgodo med vad som i naturen bjuds och då är väl inte en husmås ett dumt allternativ.

Han, eller om det är en hon, kommer och landar först lite försiktigt på hustaket.  Kollar in om det möjligtvis finns några Mariekex nere på verandaräcket. Kexen är egentligen till ekorren som brukar komma på besök.

Sedan blir det lov runt och en närliggande tall är nästa utkiksplats, fast där är det lite svårt att hålla balansen.

Han hamnar på backen och jag ser honom genom spjälorna i verandaräcket spatserandes närmare och närmare.

Fast första gången han kom på besök var han lite blyg och försiktig så det blev en utkiksplats från parabolantennen också, sedan dykning ner mot de hägrande kexbitarna.

 Tydligen är kex godis för en mås men ganska svårfångad.

Bitarna flyger än hit och än dit, men skam den som ger sig.

Nu är det inte bara en glups mås och söt ekorre som jag får besök av på min veranda. Den här stiligt metalliclackerade skalbaggen gjorde ett besök också, fast han var inte ett dugg intresserad av kexen. Men hans färg skulle nog göra sig bra på en bil.

Min husmås var däremot väldigt intresserad av skalbaggen, men väldresserad som han är så fick baggen vara ifred. Men nog ser han bra sugen ut.

 

 

 

 

Postat 2011-06-27 15:25 | Läst 6738 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

10 år med Fotosidan.

Tänk vad tiden går fort. Tycker inte alls det var så länge sedan jag var inne på Utsidan.se och upptäckte att en alldeles ny sida öppnat, nämligen fotosidan. Eftersom jag så långt tillbaka jag kan minnas har varit intresserad av foto så kändes det väldigt naturligt att skynda mig in där och bli medlem. Jag blev medlem nummer 1011, alltså den elfte medlemmen som anmälde sig.

Det fanns inte många bilder där då men kommer ihåg en av de första, och om jag inte minns fel så var det Christer Lind som lagt upp den och den föreställde en tomte som gick över gräsmattan på Ålstensängen i Bromma.

Snart började det droppa in lite fler bilder men det var inte fler än att jag hann med att se alla och även att läsa alla kommentarer. Var jag bortrest en vecka så var det inte heller något problem med att hinna se alla bilder som kommit in under veckan. Det tog ett litet tag innan jag vågade mig på att själv kommentera någon bild men efter att ha blivit glatt påhejad i forum så tog jag mod till mig och skrev lite kommentarer. Ändå längre tid tog det innan jag vågade mig på att lägga in någon bild men flitigt påhejad av min dotter så kom strax den första uppladdningen av bild även för mig.

Fast nu vet jag inte riktigt om jag vågar visa den igen.....Jag hade inte fått kläm på det där med den lilla knappen på min nya digitalkamera. Den knappen som det var en liten blomma på. Den kan man väl inte använda då man fotar annat än blommor...........hmmm.

Hade varit bra om jag innan getingen flög sin väg hade förstått vad den var bra för. Der här är i alla fall min allra första bild här på fotosidan. Den är tagen med en Sony kompaktkamera och den kameran hade HELA 3 megapixel.

Hör och häpna så fick jag en hel del kommentarer och alla var väldigt vänliga dessutom. Minns att någon ville döpa bilden till "Vespa jorden runt".

Sedan dess så har mina kameror vuxit i storlek och även i pixelstorlek.

Mycket trevligt och roligt har jag fått vara med om tack vare Fotosidan. Extra glad blev jag då min bild kom med och fick hänga på den första fotomässan i Nacka och även då jag kom med i Fotosidan Magasin.

Jag har fått många nya vänner. Flera av dem har jag även träffat i det verkliga livet, andra känner jag bara via nätet. Har jag fått några ovänner så är jag lyckligt ovetande om det.

Det är även Fotosidan som gjorde mig till en bloggare.

Tack Fotosidan för alla trevliga år.................blir det tårta på ert födelsedagskalas!

 

Postat 2011-06-13 14:04 | Läst 8270 ggr. | Permalink | Kommentarer (14) | Kommentera

Matresan, Thörnströms Kök visavi Fond

Var i Göteborg i helgen och njöt av det underbara vädret och passade även på att avnjuta lite extra god mat. Vet att om man ska gå på krog i Stockholm där de blivit begåvade med någon stjärna i Guide Michelin så får man boka bord ganska lång tid i förväg. I Göteborg var det inga problem att få bord med  kort varsel så vi bokade bord på Thörnströms kök

och även på Fond.

Skulle bli kul att jämföra det två restaurangerna. Så här i efterhand så inser jag att vi borde ha tagit dem i omvänd ordning.

På Thörnströms valde vi den mindre avsmakningmenyn, jag tycker visserligen inte om marulk som ingick i den menyn men eftersom de var så vänliga och bytte ut marulken  till slätvar så var även jag nöjd.   Meny

 Måste säga att jag var mer än nöjd med både mat, vin och bemötande på Thörnströms. Maten var som en smekning i gommen med lagom stora protioner. Sex rätter, med några små mellanrätter därtill, kan låta mycket men som sagt så var portionerna väl avvägda utan att bli övermätt, bara nöjd.Menyn var väl komponerad och eftersom vi valde även vinpaketet fick vi viner som passade perfekt till de olika rätterna. Personalen var kunnig och visste även hur man presenterade mat och vin på ett både trevligt och pedagogiskt sätt.   

Vi kände oss väl omhädertagna och väldigt välkomna. Vi gick därifrån med ett leende och även med en önskan att få återkomma.

Här ett lite bildsmakprov på några av maträtterna.

En förrätt på halstrad pilgrimsmussla med confiterade tomater från Trollåsen, cremé på cocobönor samt dragonskum.

 

 

Brödet på Thörnströms borde nästan var värt ett besök  bara för att få smaka på det.


Här har vi kommit till huvudrätt nummer två och det är  Pärlhöna med ankleverkrokett och en variation på morötter och ankleversås. Minnet av den rätten får det att vattnas i munnen på mig.

Lite svenska ostar med säsongens tillbehör

Flamberad rabarbertartlette med vaniljglass, rabarbergelé samt mjölkchokladmousse. Vaniljglassen är i den lilla burken.

Flambering vid bordet är alltid trevligt.

Även om jag skulle försöka så hittar jag inget att klaga på, inte ens om jag anstränger mig väldigt mycket. Visst kostar det lite extra att äta där men med den maten så känns det som om det är värt det också. Så är du i Göteborg, missa inte Thörnströms kök, det ligger lite avsides men den här bilden kan vara en ledtråd för att hitta dit.

Nästa dag hade vi bokat bord på Fond. 

Där valde vi bort avsmakningsmenyn eftersom jag och min man fastnade för olika rätter och de ingick inte avsmakningsmenyn.

Meny

Vi fick inte en lika bra start på besöket som på Thörnströms eftersom vi blev placerade vid ett bord där vi nästan satt i knät på ett bröllopsällskap som hade långbord i mitten av lokalen. Varken vi eller det sällskapet gillade den närgångna placeringen, dessutom satt vi mitt i solgasset, så vi bad att få ett annat bord vilket inte var något problem eftersom det var tomt i restaurangen förutom långbordet.

Även här fick vi en liten rätt att starta med, det var en ljuvligt god kräftsopp serverad i en liten kopp. Bröd fick vi även här, gott men det kändes inte som om det var nybakat.

Min förrätt var, Fonds burfångade och pankofriterade havskräftor med svartpepparglacerade morötter i olika färger, samt en krämig apelsinbuljong mixad med smör som mjölksyrats på gammalt vis. Lång titel på rätten men den var god, mycket god så den förtjänade nog ett långt namn.

Min man åt Löjrom från bröderna Persson i Piteå med Vallmobackens syrade grädde, lök och brioche. Inte lika långt namn men dessto större portion, lite för mycket tyckte min make. Hade räckt med hälften, men gott var det. En liten miss av servitrisen var kanske att hon frågade " Ska jag berätta om maten?" På ett sådant ställe känns det som en självklarhet.

Eftersom bröllopssällskapet nu hade kommit till sina varmrätter fick vi vänta lite längre på våra men vi fick lite underhållning utifrån istället. Tre herrar kom och var väldigt intresserad av vår mat.

Min nästa rätt var Pärlhönsbröst, stekt med rabarbersyrad sky, ristad pastej på toppmurkla och örtrimmat lårkött, smörkokt vit sparris samt färskpotatiskrokett med extralagrad cheddar och krasse samt vit sparrisvelouté. Pärlhönan var delikat men pastejen var lite hård i konsistensen och smakade inte lika bra.  Den smakade jag bara på.

 Min man valde en Kalventrecôte med brödstekt bräss. Tiphs ärtskott, bondbönor och färsk lök i sötad ättiksgrädde, sockerbakad färsk lök samt kalvsky med mild smak av
kryddpeppar och små nypotatisar värmda i ost. Den var helt till belåtenhet tyckte han.

 God mat var det på Fond men jag blev så mätt så osten min man valde som avslutning avstod jag från och tog en liten Crème Caramel, den smakade som den skulle. Min man blev mer nöjd med sina ostar som kom från Lars på Vilhelmsdals Gårdsmejeri
och från Sivans mognadslager i Lidköping.

Som avslutning kan jag bara säga att vid nästa besök i Göteborg så kommer jag att välja Thörnströms kök igen. I jämförelse mellan de här båda matställena där båda har en stjärna i Guide Michelin så vinner Thörnströms kök med hästlängder.

 

Postat 2011-06-07 15:03 | Läst 7271 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera