och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Modertemplet - Batukaru templet.

Regnet som började efter att vi avslutat vår lunch fortsatte fast det blev mer ett "bra för hyn regn" så det stoppade inte våra fortsatta planer.

Sista besöket på vår utflykt är Batukaru templet eller Luhur Watukaru templet som det också kallas för, det är ett av de största hinduiska templet på Bali. Det ligger vid foten av berget Batukaru, som är Balis näst högsta vulkan, omgiven av  tropisk regnskog. Det templet byggdes för att vörda gudar över berg och sjö. Templet grundades i 1100-talet av Empu Kuturan, en stor hinduisk vis man. På den tiden var detta tempel en fristad för eremiter.

Här finns det en hel del regler för besökare.

År 1604 blev templet attackerat och delvis förstörts av kungen av Buleleng, Anglurah Panji Sakti, men hans trupper slogs tillbaka av miljontals bin. Fram till 1959 var templet inte restaurerat, trots det fortsatte pilgrimer att tillbe gudarna här i spillrorna efter attacken.

Man får inte gå in här med bara ben så vi får ett tygstycke att svepa om oss och ett band som bälte. Bältet är tydligen viktigt för de som hade långbyxor fick också ta på bältet.

Se så fina vi blev.

Nu får vi gå in på tempelområdet. I trappen ligger en trött hund och min vana trogen så kan jag inte låta bli att ta en bild på hunden. Den är så trött och jag vill att den åtminstone ska titta på mig så jag säger vov, men ångrar mig ordentligt sedan. Den stackars hunden blir så rädd för detta lilla vov, hoppar upp yrvaket och stirrar sig omkring. Jag vågade mig inte på att locka till mig hunden eller försöka klappa för vi hade blivit varnade att hundarna här på Bali har rabies, fast när vi frågade lokalbefolkningen så sa de att så var det inte.

Även om inget gjordes åt detta tempel på alla dessa år fram till 1959 så pågår det underhållsarbete fortfarande.

Templet består inte bara av en enda stor byggnad utan det är nästan som där familjerna bor, flera byggnader med olika betydelse. Vi träder in genom den stora porten som symboliserar någon form av rening med sin tudelade form.

Det är nog helt säkert att det inte är någon fågel som lagt ägg här utan det är en offergåva på huvudet av statyn.

Ser en ondskefull varelse stirra på oss, liknar en kombination av en sköldpadda och ett troll.

Längre in än så här får vi inte gå.

Undrar om den där tempelkatten får det eller om det bara är så att den inte kan läsa. Tror den var på jakt efter lite offergåvor.

Inga hala risfältstigar här men man får se upp med alla trappor då man går runt och tittar på allt intressant. Robert hade tur som inte slog sig då han missade att det kom en trappa i hans väg.

De här heliga vattnet där man skulle tvätta sig i pannan och i håret tre gånger, sedan fick man önska sig något. Jag gjorde flera försök att ta bilder på den här platsen men av någon konstig anledning så blev ingen riktigt skarp och de allra flesta var bara att slänga.

Här finns också en helt fyrkantig konstgjord sjö. Den är helig och trots att det är fullt med fiskar i sjön så får man inte fiska där. Vår chaufför hade sparat bröd från lunchen som han matade dem med. Mitt i sjön finns en liten ö och det som ser ut som ett streck ute i sjön är en gångväg som kommer fram då man vid speciella högtider sänker vattennivån.

 

Inlagt 2014-12-15 12:41 | Läst 3892 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Oj vilket äventyr i en annorlunda värld.

mvh Tommy
Svar från Margareta Cortés 2014-12-16 11:29
Hela Bali är nog ett härligt äventyr!
Vilka vackra bilder Men annorlunda än här i Skåne Ha det gott : ) // Gert
Svar från Margareta Cortés 2014-12-16 11:55
Tack Gert!
Så är det nog lite annorlunda än i Sverige.
Ett tempel med anor förstår jag med tanke på dess ålder. Jag är verkligen inte religiös man kan förstå deras regler runt klädsel mm. Jag minns när jag var i Indien och besökte något tempel, där var man tvungen att ta av sig skorna, trots att man var utomhus hela tiden.
Svar från Margareta Cortés 2014-12-16 11:58
Fanns nog mycket historia i dessa stenar.
Vi fick behålla skorna på här. Tur för mig det.
Verkar vara människor som lever i fin harmoni med naturen och sig själv, känns inte som att dom är fattiga, men dom lever helt klart ett enkelt liv där religionen betyder mycket för gemenskapen o för hela samhällsstrukturen. Intressant med fina bilder, som vanligt alltså! Må gott, lO
Svar från Margareta Cortés 2014-12-16 11:59
Såg inga tiggare eller några som såg ut att svälta eller leva i armod, fick en känsla av att man tog hand om varandra där. Enkelt men som du säger i harmoni. Religionen hade stor del i deras liv.
Det här var ett intressant ställe med spännande byggander och former. Det lilla trollet var ett kul inslag man kan ju inte låta bli att fundera vad det symboliserade. Ni blev väldigt fina i de extra kläderna ni fick på er. Man kan ju också förstå att det stryker runt djur där det finns mat och katten visste nog var den skulle leta.
Hälsningar Lena
Svar från Margareta Cortés 2014-12-16 12:27
Jag tycker att dessa byggnader från så långt tillbaka i tiden är mycket intressanta att besöka.
Innanför platsen dit vi fick gå var det mycket som skulle ha varit kul att få titta på lite närmare, trollet kunde jag se tack vare zoomen.
Katten såg lite hungrig ut.
Asien har otroligt mkt att bjuda, och ännu mer i tankevärlden än sinnevärlden. Skoj att se dina bilder!/ Björn T
Svar från Margareta Cortés 2014-12-16 12:27
Asien är så olika också på de olika platserna man kommer till.
Bali kommer nog alltid finnas med i mitt hjärta.
Spännande bilder från en läcker plats. Minns att jag läste Lonely Planets Baliguide redan i början av 90-talet och var heltänd på att åka dit. Men det har aldrig blivit av än så länge...
Ha det gott!
/Niklas
Svar från Margareta Cortés 2014-12-16 12:34
Får du möjlighet så kan jag verkligen rekommendera Bali.
Både om du bara vill koppla av eller åka runt och uppleva naturen eller kulturen.
Bali gav mersmak.