Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Östersjökryss - Sankt Petersburg.

Idag ska vi åka på utflykt i Sankt Petersburg, ser när vi kommit till hamnen att vi inte är det enda kryssningsfartyget som kommit på samma idé att segla hit.. Det högra fartyget är "Disney Magic". Det hade en gigantisk TV-skärm uppe på däck där det  visades film nonstop.

Men vi ska inte titta på film, vi ska ut på en stadsrundtur. Ett praktiskt sätt att få komma iland här utan att behöva söka visum innan resan. Då är det bara att fylla i ett litet formulär och ta med passet.

Här är det samling inför utflykten och utdelning av de små runda märkena som visar vilken buss man ska följa med.

Även Ryssland bjuder på en gassande sommarvärme men vi ska åka buss och de brukar ha luftkonditionering. Vår buss som tydligen var en som holländarna utrangerat, den hade visserligen luftkonditionering men i den här värmen så märktes det knappast att den var på.

Vår guidning var på svenska och vi fick veta att det var tsaren Peter den store som grundade staden redan 1703, då kallades staden för Peterburg. Sankt kom till först senare. Innevånarna använder gärna namnet Piter på sin stad, gjorde det även under sovjettiden då staden hette Leningrad. Under en lång period var Sankt Peterburg huvudstad.

Vårt första stopp var vid två fyrar...här den ena fyren.

...det visste tydligen alla försäljare om, de hade god koll på var turistbussarna stannade.

Härifrån var det fin utsikt mot Vinterpalatset. Det ursprungliga byggdes av tsar Peter den store och låg strax intill dagens palats.

Här på torget skulle det bli filminspelning, de ryska skådisarna hade inget emot att bli med på bild.

Nästa stopp var kryssaren Aurora, hon ligger som ett flytande museum förtöjd i floden Neva, som en påminnelse om Oktoberrevolutionen 1917, som inleddes med ett signalskott från kryssaren  Aurora.

Den vaktades av den här uniformsklädda killen. Då hade vi det lite bättre i vår "nästan" luftkonditionerade buss.

Även här hade försäljarna samlats i väntan på turistbussarna.

Bussfäden går vidare och fönstren i bussen var skapligt rena så jag passade på att ta en till bild på Vinterpalatset.

Den här kyrkan har jag tyvärr glömt bort vad den heter, men får vara med här ändå för sitt vackera guldglänsande torn med en ängel högst upp.

Näst sista stoppet på rundturen var vid "Uppståndelsekyrkan", eller "Det spillda blodets kyrka" som den också kallas. Den är byggd på den plats där Alexander II mördades 1881. Under andra världskriget och belägringen av Leningrad, användes kyrkan  som en saluplats för grönsaker.

Även här var turisterna efterlängtade av försäljarna. Ryska dockor är ju en bra souvenir.

Och många fanns det.

Kyrkan är belägen intill Gribojedovakanalen.

Såg att på bron över den kanalen så hade en hel del hänglås satts fast, gissar att det är samma tradition som på Kinesiksa muren, att nygifta låser fast sitt lås där och sedan kastar bort nyckeln, så att ingen ska kunna låsa upp deras lycka och kärlek.

Så har vi kommit till det sista stoppet och det är vid Isakskatedralen. Det är den största kyrkan i Sankt Petersburg. Den invigdes på 1850-talet och har en världsberömd målning i taket av Karl Brjullov. Den är på över 800 kvm.

Är man duktig turist så får man ta och studera alla kyrkor ordentligt.

Den här mannen gick omkring framför kyrkan för att bli fotograferad tillsammans med turister, skulle säkert föreställa någon person från tsarens hov före revolutionen, men jag tyckte att han  mer såg ut som "Kapten Krok" fast utan krok.

Bostadsområdena nere vid hamnen såg inte så inbjudande ut, även om några hade havsutsikt så var det ett gytter av hus. Vi fick berättat för oss att det kallades för "Skeppsbyggargatan". Där blev de som arbetade vid varven anvisade lägenheter och i området fanns det allt de behövde, som affärer, dagis och skolor.

Det var så varmt så luften dallrade, tycker nästan att det syns på bilderna.

Vi ligger kvar länge här i Sankt Petersburg och lägger ut först efter solnedgången.

Den här kvällen har vi fått en ståtlig svan på sängen.

 

 

 

Postat 2010-07-21 12:37 | Läst 6516 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Östersjökryss - Helsingfors

En god natts sömn och sedan frukost på balkongen med sol och sjöutsikt, ja sjöutsikt så långt ögat når, det känns som lyx.

En dryg timme senare seglar vi in i hamn i Helsingfors.

Måsarna blir alldeles vilda och jagar efter mat i virvlarna efter fartyget. Några hittar en liten firre och andra försöker knycka till sig fångsten.

Tallinfärjan kommer in ungefär samtidigt med oss, den är riktigt färggrann den.

Vårt fartyg är lite diskretare i färgerna.

Varmt är det, solen gassar från en molnfri himmel, inte någon lämplig dag för vare sig promenad eller fotografering, så vi gör bådadera. Hamnar först vid den gamla saluhallen där det är loppmarknad i dag.

Några småkillar har fått tag på en spegel och roar sig kungligt med att skicka iväg solkatter. Kul har de.

I Helsingfors har jag varit förut så jag hoppar över shoppingstråken och de mer centrala delarna och går på smågatorna istället. Mycket intressant kan man se där som t.ex att det har funnits en Fruntimmersskola här. En svensk dessutom.

Traskar vidare och tittar på alla vackra byggnader, först den här pampiga tegelbyggnaden som är "Skillnadens räddningsstation".

Det här vackra huset är inte så dåligt det heller, vilket är "Helsingfors telefonföreing".

Ser också att Nya vindar blåser i Helsingfors.

En vacker kyrka med svenska anor.

Eftersom jag börjat titta på byggnader och vackra hus så kan det var på plats att ta några till. Det här huset, med sin lite speciella arkitektur, verkar heta Maja.

Husen på Villagatan är också både vackra och lite speciella.

Alla hus i Helsingfors är inte gamla, nära hamnen har det byggts en hel del nya och med väldigt speciell karaktär. Kan gissa att utsikten där högst upp i etagevåningarna är formidabel ut över havet.

Hittade även ET:s tvilling, han hade inte samma tur som ET med hemfärden och blev kvar här på jorden. Lite trött på oss jordbor verkade han vara, låg bara där och vilade svarade inte när jag undrade om han behövde hjälp med att ringa hem.

Såg också att det även finns finska ankor, de i Norge som jag såg på hurtigrutenresan hade gula näbbar men här i Finland håller de stilen och har blå näbbar. man fick egentligen inte gå in till dem men jag smet in en liten bit innanför stängslet och tog en bild. Tror inte de var ilskna av sig.

En mycket varm promenad var det som vi tog i Helsingfors och efter den smakade det utmärkt med en drink i Schooner bar, ombord på vårt fartyg.

Fotografer fanns det gott om och de gjorde sitt bästa att få oss alla att posera framför kameran.

Det lyckades inte alltid utan de hamnade själva framför kameralinsen.

Efter kvällens middag hittade vi den här gulliga kaninen på sängen, den hade vår hyttstäderska vikt ihop av handdukar.

Resan går nu vidare österut, fripassagerare har vi med oss.

 

 

 

Postat 2010-07-20 19:23 | Läst 6567 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Östersjökryss

Efter att ha fått förmånen att se den norska kusten från Bergen och upp till Kirkenes, så tyckte jag det var dags att se vad det fanns att se i Östersjön, eller Västerhavet som den kallas när man kommer över på vår östra sida. Låter ju väldigt vettigt eftersom det ligger västerut för dem.

Resan startade i Frihamnen vid Stockholm Cruise Center, väldigt praktiskt att bara ta en taxi checka in och gå ombord. Kändes nästan som att gå ombord på någon av finlandsbåtarna.

Men det kändes mycket lyxigare på det här fartyget.

Efter en stärkande lunch ombord... ...var det dags för den obligatoriska säkerhetsövningen "The drill" . Vi behövde inte ta på flytvästarna den här gången och det var skönt i den här värmen.

Besättningen slapp dock inte undan flytvästarna.

Först ut av kryssningsfartygen var "Seven seas voyager".

Sedan var det vår tur att kasta loss och starta färden.

Början på resan går förbi välkända platser om man rest med finlandsbåtarna till Helsingfors.

Så vi går till matsalen och avnjuter en god middag och bekantar oss lite med vårt resesällskap.

Postat 2010-07-20 09:18 | Läst 2592 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

En dag till i Bergen.

Bergen var en positiv överraskning, en stad med många sidor och bara man tog med sig paraply på promenaderna så blev det inget regn. Trots att Bergen är Europas regnigaste stad.

Vi tog en tidig promenad då det mesta av Bergen sov, men inte "trumslagarpojkarna" dem hörde vi redan nu på morgonen, de som bor i de här små gränderna, som de tågade igenom, de sov nog inte så länge till.

Vår promenad förde oss upp till ett äldre område med gränder, trappor och små fina hus och framför allt blommor. De som bor här verkar älska blommor.

Det var så vackert där med alla blommor.

Trånga mysiga gränder som lockade in mig.

Små hus och stora hus och gulliga hus.

Den här skylten som satt på ett av husen, tror jag har något att göra med "trumslagarpojkarna". Efter att ha Googlat runt lite så var det tydligen här allt började.

Fönster gillar jag.

Jag samlar på dem.

Harald Hårfagre har en egen gata här.

Här är Harald själv. Han var tydligen mer hårfager än bildfager.

Synd att den här butiken var stängd, där hade varit kul att botanisera bland alla varor.

Men det hade nog inte varit så lätt att ta sig in heller.

Universitet och museum med de Naturhistoriska samlingarna samsas här och den Botaniska trädgården ligger strax bakom.

Vi drar oss ner mot centralare delar av staden och hittar en byggnad som går i en helt annan stil med en spännande fasad. Det här är ett parkeringsgarage.

På torget ser jag en liten damm som ger fina speglingar.

Hade kunnat leka med kameran där en bra stund.

Men om jag gjort det så hade vi inte hunnit till järnvägsstationen.

Så här välkomnad blir man, om man kommer med tåg till Bergen.

Inte så långt från järnvägsstationen ligger St: Jörgens hospital, det gamla leprasjukhuset. Idag är det ett lepramuseum där.

Därifrån är det inte långt till den gamla stadsporten.

Den uppfördes av länsherren Oluf Parsberg 1628 som ett led i stadens försvarsverk. Den hade vindbrygga, palisader och bestyckningar. Numera fungerar den som arkiv.

Det här är den gamla katedralsskolan.

Där Ludvig Holberg gick. Vem är Holberg? Jo det var han som skrev komedin "Jeppe på Berget".

Intill skolan ligger domkyrkan, eller om det är tvärtom.

Nu tar vi bergbanan upp  till Flöien.

Där uppe är det en fantastisk utsikt över staden.

Svårt att få med allt på en bild.

Det röda tegelhuset där nere, det är vårt hotell.

Vi åker ner dit nu.

För nu är det dags att packa ihop allt och avluta resan och åka hem.

Ingrid ser ut att vara klar redan. Har ju bara med sig det allra nödvändigaste.

Till sist ett stort tack till min käre make och reskamrat på alla mina resor.

 

 

Postat 2010-07-10 10:37 | Läst 7773 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Hurtigruten är slut, men Bergen är kvar.

Inte kan man sova då det är så vackert utanför fönstret. Då måste jag bara upp och försöka få någon bild som jag sedan kan ha och förstärka minnet med. Klämmer in kameran mellan balkongräcket och blomlådan och det får fungera som stativ. Var inte det enklaste att hålla stadigt, men så här blev det. På andra sidan vattnet badar "Bryggen" i nattens ljus.

Flöibanen upp till utsiktspunkten lyser också vackert.

Natten är ljum, här behövs varken jacka, vantar eller mössa.

Sover en stund och vaknar till en strålande morgon med spegelblankt vatten, skeppet Stadsraad Lehmkuhl speglar sig fint.

Bryggen ser lite annorlunda ut i dagsljus och visst är det väl en regnbåge som speglar sig i vattnet.

När vi kommer ut så syns den bättre.

Klippfisk  ska vara gott, men jag får erkänna att det lockade inte så där värst mycket till ett smakprov.

Tog en sväng över till "Bryggen" som är med på UNESCO:s världsarvslista sedan 1997.

Under medeltiden och Hansatiden var det här en betydande hamn och handelsplats. Bryggen blev anlagd runt 1070 och var från 1360 till 1754 en central knutpunkt för Hansans handelsverksamhet i Norge. Hansan var f.ö nordens första handelskompani. Bebyggelsen blev återuppbyggd 1702 efter en brand, efter bränder på senare år så är det nu en fjärdedel av den återuppbyggnaden kvar.

Inne på gårdarna finns det en del stenhus där källarvåningen är från 1702.

Många butiker och konsthantverkare håller till här vid Bryggen.

Vi hade hört att man inte skulle gå ut, utan paraply, i Bergen, så då kan man undra varför vi inte hörsammade det, bara för att det såg så soligt och fint ut när vi gick ut. Tur att man kunde söka skydd under tak här.

Regnskuren var intensiv men kort så när den dragit förbi tog vi en sväng över fisketorget.

Där fanns det läckerheter.

Valbiff, men det köpte vi inte.

Vi köpte inte krabba...

...och inte krabbklor heller...

...men räkor, det köpte vi till lunch.

Av den här trevlige unge mannen.

Efter att ha avnjutit de goda räkorna med lite bröd och vin så drog vi ut på stan igen. Nu beväpnade med paraply och då blev det förståss inget regn. Vi hälsade på stadens berömde son Edvard Grieg

.

Där han stod omgiven av blommor.

Då hör vi en annan sorts musik, den här mer taktfast. De hördes vida omkring och vi hörde dem sedan hela dagen.

Ett helt gäng trumslagarpojkar tågar genom staden, det gäller att hålla tungan rätt i munnen då man ska både gå och trumma samtidigt.

Efter de som slår på trumma kommer lite mindre pojkar bärandes på armborst.

Ser senare att det är flera olika grupper som marscherar omkring. De här har gevär på axeln

Den här gruppen har också armborst men en annan uniform.

Hittar sedan ett intressant konstverk.

 Det är som en magnet på fotografer.

Jag passade på att ta lite bilder där också, såg en kvinna som satt på huk och fotade. Tänkte ta en bild på henne och bredvid mig hade jag en till kvinna som kommit på samma idé, jag slängde iväg en bild och just då reser hon sig och går. Trodde inte att det blev något av den bilden och vi två där bakom tittade lite uppgivet på varandra. Då kom hon på en bra idé. Hon sa: Jag sätter mig där så får du ta en bild på mig, så tar jag en på dig sedan.

Fast jag tror att mitt ivägkastade skott blev bättre i alla fall. Inte så dumt att skjuta från höften ibland.

Den kuben lockade till fler bilder.

Ett självporträtt.

Ett till.

Nu ska vi vila benen lite och tar en tur med det lilla tåget.

Vi kommer upp på Flöjen och får en fin utsikt över staden.

Här uppe bodde den fattiga befolkningen förr i tiden, numera är det inte billigt att bo där. Tjusiga hus klättrar upp efter berget.

I morgon tänker vi ta bergbanan upp hit.

Tillbaka nere på Bryggen så har det ställts upp en monstermaskin av något slag, det verkar vara några gigantiska högtalare och de brölar ut sitt entoninga ljud med jämna mellanrum, då lät trumslagarpojkarna betydligt bättre.

Läsa eller parkera verkar inte vara bergenbornas styrka. Om man förstorar den här bilden så ser man att det står "Parkering forbode!" på den.

Den här parkeringen, såg inte den heller så lyckad ut.

När vi skulle ut och äta middag på kvällen träffade vi på tre tyska motorcykelturister. Jag är inte så bra på tyska och de var inte så bra på engelska men jag förstod att de filmade och fotade sin resa för att lägga ut på internet.

Vår middag var delikat och i morgon har vi ännu en dag i Bergen.

Postat 2010-07-09 09:39 | Läst 8614 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 4 Nästa