Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Jönköping, Taberg och äpplen

I dag gjorde som Magnus Ladulås, tog en paus i Jönköping. Ser ut som om han kom med cykel jag kom med bil.

Pirensoffan var i dag lite för blöt för att slå sig ner på och vila men lång var den så där får det plats många en solig dag.

Men soffan var bra att klättra upp på för att kika över piren och där bakom på en sten satt en skarv och vilade sig, fast han blev tydligen lite förskräckt när det dök upp en kamera över kanten och tog till flykten.

Vädret var lite väl ostadigt för en längre promenad i staden Jönköping men orosmoln gör sig bra på bild.

Smålands mirakel kallade Linné den här kullen eller det kanske är ett berg med sina 343 m.ö.h. Molnen sveper trädtopparna på bergssidan men vi åkte ändå upp för att se om det var någon utsikt däruppifrån.

En kunglig topp är Taberg tydligen,  inte bara Oscar II hade varit här såg att även vår nuvarande kung hade gjort ett besök.

Vidsträckt utsikt över nejden.

Kikar ut mellan molnen och ser ända bort till Jönköping och Vättern.

Gränna kallas inte bara för Polkagrisstaden även Äppelstaden brukar man höra och i omgivningarna kring Gränna finns stora odlingar. Behövs inga vakthundar då man har vaktkor.

Är man i Grännatrakten och har riktigt mycket spring i benen så ska man inte missa att gå till Tegnértornet. Det heter egentligen Skogstornet men eftersom det  byggdes på initiativ av idrottsjournalisten Torsten Tegnér så kallas det också för Tegnértornet.

Där har man utsikt över de fyra landskapsom omger Vättern, Närke, Småland, Västergötland och Östergötland och man kan se hela Vättern om vädret är bra.Från parkeringen går det en liten skogsväg, uppför och uppför och uppför i  1,3 km.

Underhållning på vägen upp, förutom naturen, får man av några gjutna plattor med trevliga små budskap på.

Traskar man sedan upp för de 144 trappstegen i spiraltrppan...

...så ser mäniskorna nere på marken ut som små prickar.

Men som sagt en vidsträckt utsikt får man från det 27 meter höga tornet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Postat 2011-09-03 12:37 | Läst 4918 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Vadstena - Gränna

Växlande väderlek i Vadstena, då kan det vara bra att vara beväpnad med paraply för en promenad.

I Vadstena tittade vi på slottet som Gustav Vasa lät bygga på 1500-talet.Passade även på att gå in på borggården och det var vi inte ensamma om, det var tämligen fullsatt där.

Det var någon stor mässa som hölls på slottsgården.

En lite olämplig parkering av cykeln i vallgraven, kan man tycka. Kanske inte i samtycke med ägaren av cykeln.

Vättern såg riktigt idyllisk ut i dag.

I Vadstena klosterkyrka kunde man lyssna till vacker sång.

Hittade även ett roligt fönster i Vadstena.

Det märks att det börjar bli lite höstlikt nu, stora flockar av fåglar samlar ihop sig och det känns nästan som i Hitchcocks Fåglarna ibland. Fick  ducka i bilen då de anföll.

Rådjuren tittade nyfiket på och verkar undra hur det ska gå.

Nästa stopp för oss blir vid Alvastra kloster, inte mycket kvar av det men historiens vingslag känns när man går runt där och tittar.

Det här var det första Cisterciensklostret i Sverige. Den fromma svenska drottning som bett de franska munkarna att komma hit, var troligtvis drottning Ulvhild, maka till kung Sverker den äldre.Det första som byggdes var kyrkan och den invigdes 1185.

Munkarnas livsuppgift var att hålla mässa och lovsjunga Gud även en del praktiskt arbete utförde de.

Men inte visste jag att de även tillbad Musse Pigg.

Men nog syns det tydligt att Musse var närvarande här i klostret.

Sedan var det Omberg som fick ett besök. En  stärkande promenad upp genom den vackra skogen belönades med strålande utsikt över omgivningen och Vättern.

Vi närmar oss målet för resan som är Gränna. Undviker  man motorvägen och istället tar  de små vägarna så ser man Brahehus underifrån.

I Gränna står Amalia, polkagrisens moder, och tar emot oss.

Trevligt eftersom vi skulle bo i hennes gamla hus. Kan rekomendera "Luftseglaren August Andreés rum". Där bor man riktigt mysigt. Det är rummet med balkongen, i det gula huset.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Postat 2011-09-02 11:05 | Läst 5099 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Stockholm - Motala

En varm sensommardag på väg till Gränna blev det först ett besök i Berg för att titta på alla slussar där. Många är de, Carl Johans slusstrappa har 7 sammankopplade slussar som lyfter båtarna 18,8 meter.

Ett fascinerande skådespel att se hur båtarna lyfts upp och också en svindlande tanke att allt det här grävdes för handkraft med stålskodda träspadar för ungefär 200 år sedan.

Av betydligt nyare slag är "Dubbelgångaren" av Kent Karlsson som står på en vågbrytare i sjön Roxen.

Det verkar vara poppulärt att ta en tur med Wasa Lejon för kön till fartyget var längre än vad som fick plats på bilden.

.

Wasa Lejon är så stor så den fick en helt egen slussning i Oscars sluss.

Vi var några där som tyckte det var spännande att se hur fartyget lyftes upp smidigt och elegant av vattnet.

Slussvakten var måttligt road. Han har väl sett det ett otal gånger förut.

Wasa Lejon skulle till Borensberg och dit åkte även jag.  Göta Hotell i Borensberg ligger väldigt charmigt. Där skulle jag kunna tänka mig att övernatta. Har hört att amerikanare har blivit så förtjusta i hotellet att de mätt och ritat av det för att sedan bygga en kopia av det i USA. Vet inte om det är en skröna eller sanning men kul om det är sant.

Strax före Borensberg finns en akvedukt, närmare bestämt vid Kungs Norrby. Den byggdes så sent som 1993 i samband med omläggningen av riksväg 36. Man tömde kanalen på vatten och grävde sedan bort 25.000 kubikmeter från kanalens sidor och botten. Akvedukten byggdes vid sidan om och sköts sedan på plats in under kanalen.

Vill man ta en både stärkande och vacker promenad så är det inte så långt mellan Berg och Borensberg.

Jag var hungrig nu och for till Motala och mumsade på en räkmacka som var så stor så den räckte till två personer och blev över. Försökte mata draken i hamnen med överblivna räkor men han ville inte ha så små djur.

Hittade en vacker stenvalvsbro i Motala, räknade och fick det till nio valv.

 

 

 

 

 

 

Postat 2011-09-01 11:13 | Läst 6525 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
Föregående 1 ... 3 4