Maggan mellan isbjörnar och pingviner

och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Gopsmor.

I år hade vi tur att vi var i Mora en helg och Gopsmor var öppet för besökare. Efter en liten skogspromenad kommer man fram till platsen där stugan ligger.

Nu är inte det här exakt samma plats som Zorn kom till, för den platsen ligger numera under vatten. 1970 när Dalälven skulle regleras flyttades stugorna till en plats som liknar den gamla platsen. Så det vi ser nu stämmer väldigt mycket med hur det såg ut på Zorns tid.

Även om inte platsen är densamma så känner man väldigt mycket av historiens vingslag då man stiger in i stugan.

Allt ser ut som då Zorn var här och kvar på bordet ligger t.o.m en lista över hur fisket gick. Tittar man på tavlan "Dans i Gopsmorsstugan" så känner man igen sig. Zorn bjöd ofta in ungdomar från trakten till vad han kallade "lekstuga".

Inne i ateljén är det bara Zorn själv som fattas och kanske någon modell också.

Allt verkar de ha tänkt på då stugorna flyttades hit, t.o.m jordkällaren ligger så som den gjorde på originalplatsen.

I dag är det aktiviteter här, nere vid sjön sitter bl.a slöjdarna Thorleif Andersson och Bengt-Åke Nyström och visar hur man täljer dalahästar.

De som vill får gärna prova på att tälja lite.

Små, små hästar kommer till i stora händer. Plastkassen som skymtas där bakom har även den en funktion. Ämnena måste hållas fuktiga för att inte spricka och även vara lättsnidade.

 

Postat 2012-07-21 09:05 | Läst 8844 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

I Mora var det marknad.

Där fanns de vanliga "knallarna" som sålde diverse krimskrams. Vi åkte till Zorns gammelgård, där var det stängt men det var fint att kunna titta runt och beundra Zorns förutseende att bevara det gamla innan det var för sent. Redan 1914 började han samla på sig hus och flytta dem till den här platsen vid Siljans strand.

Många som släkt sin törst vid det här ämbaret.

Huset längst in i hörnet är Sveriges äldsta bevarade timmerbyggnad och är ett sk. Eldhus från 1237.

Vackra låsbeslag hade de förr i tiden.

Nyckeln som passar i det låset är kanske inget man stoppar i jeansfickan.

För att rymma kyrkbåtar behövs det rejäla båthus. Det här kommer från Laknäs och är troligen från 1600-talet.

Kyrkbåtarna är byggda på Sollerön och har tillhört Vattnäs byalag.

Postat 2012-07-20 13:47 | Läst 5691 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Är du ute och fotograferar?

Jag åker på  Ockelbovägen  någonstans mellan Hamrångefjärden och Ockelbo, det är så vackert i dikeskanterna. Det blommar av lupiner i massor av färger och till slut ber jag min man att stanna. Vi hittar en liten ficka vid vägkanten där det går att komma av vägen och jag hasar mig ut med kameran i högsta hugg. Där står jag i dikeskanten nedhukad över färgprakten.

Då hör jag en röst bakom mig som säger; "Är du ute och fotograferar?" Det kan jag förstås inte neka till utan håller med, men tar en sista bild innan jag vänder mig om för att se vem som frågar något så självklart. Jag vet att det inte är maken för han sitter kvar i bilen studerandes kartan.

När jag så till slut vänder mig om, upptäcker jag en uniformerad man, blir ganska så snopen och undrar var kom han egentligen ifrån och vad gör han här. Samtidigt ser jag att bakom honom är ett högt stängsel och där sitter en stor skylt som upplyser om att här råder det fotoförbud. Inte hade jag sett det och inte hade jag heller sett att vi stannat vid någon slags kraftanläggning. Ingen större fara skedd för jag hade ju bara fotat nere i diket. Jag frågade honom om han ville se bilderna och det ville han, gissar att det inte var blommorna på bild som han var intresserad utav, utan att jag inte var någon förklädd spion som låtsades fota blommor. Mina bilder blev godkända trots att jag nu ser att jag även fick med en liten bit av staketet.

Lite kul början på semestern var det väl, att börja fota precis där man inte fick göra det. Satt sedan i flera mil och funderade på var han egentligen kom ifrån. Ingen bil eller cykel fanns i närheten och vi var långt ute i skogen. Var han på riktigt ?

Vi for vidare och på en liten väg mitt ute i skogen hittade vi en intressant sten. Den är rest nyårsafton 1920 av Marnäsbor vid 400-årsminnet av sägnen om Gustaf  Vasa och hans flykt undan danska spejare. Gustaf Vasa fördes gömd i ett hölass av bönder från Isala till Närbo. Här hölls han gömd under en kullfallen fur i tre dygn.

Intressanta saker som dyker upp då man väljer en lite annorlunda väg på färden mot Mora. Kändes lite som att fara i Gustaf Vasas fotspår eftersom även han var på väg till Mora.

Postat 2012-07-19 20:53 | Läst 4499 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Jäkla rådjur.

Visst är de söta att se på och vackra då de graciöst hoppar över vårt staket, men det är inte lika roligt då min trädgård mer börjar likna hur det ser ut hemma hos "The Addams Family" där själva blommorna klipptes bort och bara skaften stod kvar. Fast i morse blev jag något ledsen då jag gick ut och fick se hur mina rabarber, som i går stod så frodiga och gröna, nu var fullkomligt massakrerade. Kan undra om det var som någon hämnd för att jag inte hade några fågelfrön kvar eller för att alla andra blommor redan var uppätna. De verkade dessutom inte gilla rabarber eftersom det mesta bara var sönderslitet.

Är det inte sniglarna som äter upp grönskan så är det rådjuren.

Så här eländiga såg mina rabarber ut.

Får väl trösta mig med att laga Rabarberkyckling till middag. Blev du sugen så kan jag bjuda på receptet.

 

Postat 2012-07-05 10:33 | Läst 8243 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Låkta-Kårsavagge-Abisko

När jag väl fått kläm på det där med att ta en tur på fjället så lockade det förstås med att få göra fler, och fler fjällturer blev det. Har man en gång fått vittring på hur trevligt det är i fjällen så är det svårt att hålla sig därifrån.

Den här turen gjordes också 1969 och den här gången tog vi tåget mot Narvik, från Kiruna till den lilla hållplatsen Låkta. Skulle man stiga av i Låkta måste man  säga till i förväg för att tåget skulle stanna där.

Det här var innan Norgevägen var byggd. Påtänkt var den eftersom ett vanlig skämt i lokalbladet den 1 april var: "Samling vid busstationen för busstur till Narvik". Jag gick aldrig dit för att se om det var någon som gick på det.

Men nu var det en tredagars tur vi skulle ut på. Från Låkta hållplats skidade vi upp till stugan vid Låktatjåkko. Lite busväder fick vi på uppvägen men inte värre än att vi kom fram välbehållna och kunde njuta av en skön bastu och sedan testa Låktaloppet. Det loppet gick ut på att efter bastun springa runt huset utan att någon hann med att se en. Handduk var inte tillåtet. Jag avstod från det loppet.

Nästa dag, då vår färd fortsatte mot Kårsavagge, hade vi tänkt att testa på att gräva snöbivack. Testa gjorde vi också men gav upp när snön i sluttningen där vi grävde var så hårt packad att våra spadar gick sönder. Bakom killarna här syns en lavin som drog ner när vi jobbade med vårt grävande.

Jägarskola från Kiruna hade varit här före oss, så det fanns gott om snöbivacker att testa, de hade tydligen bättre spadar eller varit där när snön inte hunnit packa sig lika hårt. Dessa syns som prickar eller håligheter på bergssluttningen bakom oss.Kul att titta på vår utrustning. Träskidor med stålkanter, kabelbindningar med låg fästpunkt och fångrem i läder. Skidbyxor i 60-talsstil med hälla under foten.

Soligt och varmt hade vi och jackor och tröjor åkte av allt eftersom.

Kårsa betyder ravin och här har vi kommit fram till Kårsakåtan för en lunchpaus..

Det ser inte ut att vara så mycket snö men det var bara en luring, för jag tog av mig skidorna och tänkte gå nedför slänten istället för att kryssa fram bland alla stenar. Då sjönk jag ner till midjan i snön och höll knappt på att ta mig upp igen. Fin utförslöpa hade vi ner i ravinen.

Dagens mål var Kårsavaggestugan och dit kom vi efter en härlig dag på skidor och med färsk solbränna. Den stugan har två rum men ett rum var redan upptaget då vi kom fram, så vi klämde in oss i det andra rummet och fick dela på de slafar som fanns lediga. finns det hjärterum så.....

Tre härliga dagar hade vi i dessa fjäll där t.o.m John Bauer var och fick inspiration till sina troll, fast jag tror nog han var här på sommaren. Så här års då det är vårvinter kan det vara både soligt och myggfritt. Sista dagen tillbringade vi i solen på Kårsavaggesjön och pimplade. Napp fick vi, som synes.

Killarna var tvungna att testa skidorna i backen innan vi fortsatte mot Abisko och om man tittar noga på ryggen på killen på bilden här, så ser man varför man inte ska åka skidor utan skjorta när det är skarsnö och man kan riskera att ramla omkull.

Sedan var det bara att skida tillbaka till Abisko, där passade jag på att hälsa på min morbror som bodde där då. Han tittade mig djupt i ögonen och sa; "Du har blivit snöblind".  Då kände jag ännu inget, men det gjorde jag dessvärre de följande dagarna. Nog hade jag haft solglasögon på mig men det räckte tydligen inte att skydda ögonen bara framifrån, solen letar sig in även från sidorna.

Men hur som helst en härlig tur var det och mina ögon blev bra på några dagar och en fin "bonnabränna" hade vi fått. Många turer till fjälls har det blivit sedan dess men de flesta har varit med vandringskängorna på.

Postat 2012-07-03 11:09 | Läst 8842 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 4 Nästa