En återuppväckt plåtslagare

Lite prylar, lite text och alltid bilder

Äntliiigen Dagnys!

Jag har flera gånger tänkt att jag ska med och fika med Dagnysgänget på Broströms, men det har av olika anledningar inte blivit av. Då jag idag ändå skulle ner på byn för att träffa Fröderberg i ett annat ärende tyckte jag det kanske kunde vara trevligt att göra två flugor på smällen och fika samtidigt.

Tyvärr var det inte så många som var med den här gången, men det var trevligt att träffa er som var där :)

Rauni i ett ganska besvärligt ljus som gick förvånansvärt bra att rädda ...

Latten jag drack var god (smakar som latte gör mest) och hallonpajen var synnerligen smarrig - det finns risk att jag måste testa den igen.

Som väntat blev det en del tekniksnack. Jag vet inte hur det brukar vara annars, men idag blev det kanske mer än vanligt när Redaktörn var med :)

Bara skäggiga farbröder och trevliga damer på Dagnys idag. Jan-Olofs skägg har kanske något mer pondus ...

Magnus fina Leica M6 var jag förstås tvungen att föreviga.

Jag hade förstås med mig min nyinköpta NEX och det var lite kul att se att den och Olympusen Magnus hade med sig var väldigt lika i storlek. OM-D är klart mindre i verkligheten än den ser ut på bild tycker jag. Den var också tyngre än den ser ut - märkligt ...

Det finns en v.s.-tråd om dessa två kameror här på FS. Tror ni den kommer fram till några vettiga slutsatser? :)

Jag vill passa på att be J-O om ursäkt för att jag inte presenterade mig direkt. Jag missar sånt ibland :)

J-O undrade nog vem skägget mittemot tillhörde ...

När det var färdigfikat tog jag en sväng förbi Galleri London och besökte Jonas Lindkvists utställning som Fotosidan skrivit om tidigare. Utställningen finns kvar till den 20 maj, och om ni har möjlighet att besöka den så är det klart värt det. Mycket fina och annorlunda bilder av konstsimmerskor.

Jag åkte också en tur ut till Lurbo som jag brukar besöka någon gång om året.

Lurbo Bro - tungvrickande namn och min jättestora bil

I Lurbo finns ett spännande bergrum som jag alltid undrat vad det innehåller. Förmodligen är det inte alls något spännande där inne, men det kanske har varit :)

Vad döljer sig bakom dessa nedklottrade, och i mitt tycke vackra ståldörrar?

Jag konstaterade att kitzoomen till min NEX har en hel del kuddformig distorsion i vidvinkelläget. Det syntes tydligt på dörrarna till bunkern, men med 24 megapixlar att plocka från går det rätt bra att fixa till i Lightroom utan att tappa så mycket i bildstorlek :)

Distorsion blir också det när man gör självporträtt i backspegeln. Vart tog mina ben vägen?

Det var som sagt trevligt att äntligen få deltaga i Dagnys, och jag tänker definitivt göra om det :)

Alla bilder i inlägget är tagna med NEX-7 och kitzoom, utom bilden av OM-D och NEX-7 som är tagen med iPhone 4s. Om ni vill pixelpeepa finns alla bilder i fullstorlek här.

Postat 2012-05-05 16:44 | Läst 6522 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Återvinning är bra!

En gång i tiden tyckte jag det var bra med stora kameror! Det tycker jag nog i och för sig fortfarande, men bara i de fall när storleken är motiverad; med stora tunga objektiv är det lättare att hålla stadigt med en större kamera.

Nu har jag blivit äldre och klokare (eller åtminstone slöare) och vill inte bära på en massa tunga prylar. Det är dessutom mycket lättare att fotografera obemärkt med små kameror som ser oansenliga ut, och som tekniken utvecklats behöver inte den tekniska kvaliteten på bilderna bli lidande.

Dörr till bergrum fotograferad med Fuji X100

För ett år sedan ungefär skaffade jag en Fuji X100. En mycket bra liten kamera, men det går inte att byta objektiv på den (och den har en del egenheter som en del inte står ut med, men som jag kunde leva med). När Fuji nu kom med sin X-Pro1 blev jag förstås mycket intresserad av den och fick möjlighet att testa den lite snabbt. Tyvärr har den ärvt en del av X100:ans egenheter som småseg autofokus och hopplös manuell fokusering.

Knappar fotograferade med Sony NEX-7 och Nikkor 105 mm f/2,8 på full glugg.

Sony NEX-7 avfärdade jag först - mest på grund av den elektroniska sökaren. Jag tycker att en bra optisk sökare är väldigt trevligt att använda, men efter att läst alla lovord om EVF:en i Sonyn tyckte jag att jag åtminstone borde testa den. Förra veckan fikade jag med en fotokamrat som har en NEX och adaptrar för alla möjliga objektiv (och det är återvinningen kommer in). Jag fick testa kameran med mitt favoritobjektiv Nikkor 105 mm f/2,5, och sedan var det som kört ... :)

Tant plåtad med NEX-7 och Nikkor 105 mm f/2.5. Inte helt skarpt, men funkar :)

Tack vare det korta registeravståndet på NEX-kamerorna går det med hjälp av adaptrar att montera massor av olika objektivfattningar på dem. Den möjligheten finns också för MFT-kameror från Olympus och Panasonic, men den mindre sensorn gör att bildvinkeln blir lite för snäv med de flesta småbildsobjektiven tycker jag. Den absolut största fördelen med NEX är dock det som kallas Focus Peaking - i den elektroniska sökaren markeras konturerna av de områden som är i skärpa med vitt, gult eller rött. Det gör den manuella fokuseringen synnerligen smidig och i många fall snabbare och mer exakt än autofokus (det går att kombinera med förstoring av sökarbilden).

NEX-7 med samma 105:a som ovan, men nedbländad till f/4 - skärpan blir klart bättre då ...

Den här funktionen för manuell fokusering var det som avgjorde mitt val. Jag kan helt klart stå ut med en elektronisk sökare när den har fördelar som gör det möjligt för mig att få skarpare bilder.

Ett problem som uppstått med alla dessa adaptrar för gamla manuella objektiv är att objektiv som för ett par år sedan gick att köpa för en spottstyver (många fina Canon FD-objektiv till exempel) nu har gått upp granska rejält i pris. Det finns fortfarande en hel del som går att få billigt, men det gäller att hitta objektiv som funkar bra på en högupplöst digitalkamera.

Sonen Felix fotograferad med NEX-7 och Nikkor 45 mm f/2,8P på f/4

Många av dessa gamla objektiv gör sig bäst nedbländade, men fungerar i många fall förvånansvärt bra även på full bländaröppning - även om man betraktar dem i 100% förstoring :) Tack vare att NEX-kamerans sensor är i APS-C-format och objektiven oftast är gjorda för småbild slipper man en del av problemen med skärpa i hörn och kanter av bilden (och vinjettering, så det lägger jag till i efterbehandlingen ...).

NEX-7 med Nikkor 45 mm f/2,8P fotograferad med Nikon D3 och Nikkor 105 mm f/2,5

I och med adaptern tar en del plats vill man (åtminstone jag) helst ha så små objektiv som möjligt. Både den 45:a och 105:a jag testat med hittills är rätt smidiga i formatet, och ger helt OK bilder tycker jag.

Spännande det här med att leta gamla gluggar att återvinna - gäller bara att hålla tangentbordet i styr så man inte ruinerar sig på Tradera :)

Om ni vill se bilderna i inlägget i jättestort format så finns de här.

NEX:en har för övrigt minst en miljard funktioner (oftast gömda i det rätt hemska menysystemet), men jag fotograferar nästan bara i råformat så jag slipper leta reda på bjäfset :)

Postat 2012-05-03 20:38 | Läst 5460 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Var det verkligen bättre förr?

En dag som denna är det många som beklagat sig över det eländiga aprilvädret, och det med rätta. Den här utsikten från fönstret på kontoret var inte sååååå himla kul.

SEB, Forumhuset och långt bak gamla Tempo (som de tänker byta ut den fina betongfasaden på).

Jag kollade lite i gömmorna och arkiven, men hittade inte så mycket från exakt samma tid på året, men den 21 april 2008 såg det ut så här.

Son och nyfriserad hund inför kvällspromenad. Hunden har ungefär samma frisyr idag (då vi alltid väntar för länge med frisörbesöket).

Honkatten Pekka på samma promenad - hon gillade att gå långt, men fick en stroke eller nåt julafton 2011 och finns inte längre.

Det ser inte ut som om det var så jättevarmt och mysigt 2008 heller, och jag hittade inte så många andra aprilbilder som visar annat heller. Den här är från 2005 ...

Den inte allt för välstädade baksidan av tomten ...

Så nej - det var nog inte så mycket bättre förr - kanske inte fullt så mycket hagel, snö och regn som idag, men det ser inte så mycket varmare ut ...

Postat 2012-04-20 21:48 | Läst 8550 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Släng inte dina gamla bilder!

Under den gamla mörka analoga tiden tappade jag bort många bilder. Jag har fortfarande gömmor med oframkallade filmrullar som jag inte har en aning om vad de innehåller - dessa hanterar jag som i TRISS-reklamen - jag kanske har den perfekta bilden :)

Nu för tiden plåtar jag bara digitalt, och då kan man tycka att bilder inte borde trilla mellan stolarna. Förmodligen gör de inte det om man alltid går igenom sina bilder i fullskärm, men så är inte alltid fallet. Jag satt och bläddrade bland mina egna bilder och hittade nedanstående som jag glatt sorterat bort i grovgenomgången efter min resa till NYC 2009. Tur att jag inte slänger bilder om de inte är uppenbar skit - det här är nog min bästa bild från New York, och jag tycker det är en bra gatufotobild också.

Jag gick igenom ytterligare en massa gamla bilder och konstaterade att de faktiskt blir klart bättre när jag råkonverterar dem med Lightroom 4 än när jag gjorde samma sak i LR1, LR2 eller Rawshooter.

Ugglan här var ganska brusig och innehöll en hel del bandning i bakgrunden när jag först konverterade den från råfilen ur min EOS 20D (gammal konvertering finns att beskåda här). Skillnaderna må vara subtila, men enligt mig värda att kolla.

Postat 2012-04-13 01:17 | Läst 17615 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Konstig nummerplåt

På vägen hem från Stockholm passerade jag denna högerstyrda Porsche Cayenne. Jag tycker nummerplåten är lite märklig :)

Olympus ZX-1, ISO 100, 1/800s, f/2,5

Postat 2012-04-12 19:37 | Läst 16417 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 ... 115 116 117 ... 120 Nästa