och ett och annat lejon. Mina resor i isbjörnarnas och pingvinernas land och alla ställen jag kommer att besöka mellan dessa utposter också. Inte bara bilder utan även lite berättelser och äventyr. Blogglista.se

Besvikelse och ändrade planer - Frans Josefs land - Rubin Rock

Miljön utanför vårt ventilfönster i hytten  ser annorlunda ut nu när vi lämnat packisen och befinner oss vid Frans Josefs land. Ett taffelisberg, stort som en fotbollsplan och högt som en trevåningsvilla, seglar förbi.

Vi passerar öar med spännande silhuetter. Ön till höger heter Cape Tchkalova.

Tanken är att vi ska göra en landstigning på Northbrook Island och den gamla övergivna forskningstationen Cape Flora. Det var hit till Frans Josefs land som Nansen och  Johansen tog sig då de övergivit fartyget Fram i sitt förök att nå Nordpolen. På Cape Flora mötte de  Frederick Jackson, en brittisk polarforskare. Ingen hade hört något om Framexpeditionen på tre år och alla befarade att de var döda. Det finns två versioner av vad som blev sagt när Jackson och Nansen tillfälligt möttes på Kap Flora. Brittens förlösande ord lär ha varit ”How do you do?” eller ”Doctor Nansen, I presume?”, Nansen och Johansen fick skjuts med det brittiska fartyget till Nordnorge. Det finns en bild på det mötet här. Den kan väl knappast vara arrangerad. ;)

Eftersom jag läst en hel del om Nansen och även varit ombord på fartyget Fram, så tyckte jag att ett besök på Cape Flora skulle vara både spännande och intressant. Men vädrets makter i de här regionerna rår man inte på. Trots stort och robust fartyg så kunde vi inte komma dit och vädret var för hårt för att helikoptern skulle våga lyfta.

Jag får fortsätta att fantisera om vilka bilder som jag skulle ha kunnat få där.

Vi beger oss till Rubin rock istället.

Här vimlar det av fåglar. Det är inte en rejält nedsmutsad lins som åstadkommer alla prickar på himmelen.

Plötsligt sticker en säl upp huvudet också.

En grissla flyger förbi.

Tittar man lite närmare på fågelberget så ser man att det är ganska tätbefolkat där.

En märklig formation på det berget, det ser nästan ut som om det är uppbyggt av tändsticksformade bitar som travats på varandra.

Vädret är inte så bra, det både regnar och blåser och vår kapten vågar inte gå närmare utan backar ut till havs igen.

Vi lämnar fågelberget men jag stannar ute på däck och försöker få några fågelbilder.

En ensam tretåig mås seglar fram över lite is.

Det här isberget ser inte stort ut, men fågeln som seglar bakom det ger en liten fingervisning av storleken. Fast det är kanske för litet att få kallas isberg, är mer ett isflak.

Vi far vidare.

Inlagt 2013-04-19 09:06 | Läst 11658 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Landskapet blir så renodlat under dessa karga förhållanden och samtidigt är det imponerande hur mycket liv det faktiskt (än så länge) finns här. Men visst var det väl skönt att resa bekvämare än Nansen och Andersen.
Svar från Margareta Cortés 2013-04-19 22:00
Håller med att det var ett betydligt trevligare sått att färdas på. Längre norrut var det inte mycket djurliv. Inte en enda fågel och mycket glest mellan isbjörnarna. Det sägs att isbjörnen inte går så långt norrut som till Nordpolen, men det vet inte isbjörnen om för året före oss så blev det ingen promenad på isen där för det kom en isbjörn traskandes.
Underbara naturbilder! När man tittar på dem, så känns det nästan som om man själv har varit där.
Svar från Margareta Cortés 2013-04-19 22:02
Tack Sten, kul att du följer med i min berättelse som blev mer och längre än jag tänkt mig från början. Men när jag började bläddra bland bilderna så kom det fram fler minnen än jag hade trott.
Mycket intressant att se dessa bilder! Vi har läst mycket om Nansen i skolan. Min skola i Berlin hette nämligen Frithjof-Nansen-Schule, men det har jag nog redan berättat. :-)
Svar från Margareta Cortés 2013-04-19 22:05
Tror inte att jag hört om namnet på din skola förut. Men de gamla polarfararna är beundrans värda. Tänker på deras utrustning jämfört med vad som finns nu. En GPS skulle t.ex inte varit så dumt för dem att haft.
Härligt reportage från det rätt klimatet.
Ha de bra
Bob
Svar från Margareta Cortés 2013-04-19 22:06
Jo, nog väljer jag hellre detta sommarklimat än +30 grader i skuggan.
Tack Bob!
Nu har jag läst tre av dina bloggar men inte skrivit till de två.
Du vet härvidlag hur intresserad jag är att få se dina bilder och läsa om ditt stora livsäventyr.
Jag kan glädjas med dig skall du veta.
Inte många som är ägare till bilder som du nu har.
Lycklig skall du vara
hälsar
Gun-Inger
Svar från Margareta Cortés 2013-04-26 08:32
Tack Gun-Inger, glad blir jag för dina trevliga och innehållsrika kommentarer.
Trevligare än bara " Fin bild".