Öhrnen

Skånes vackraste rovfågel!

Och i mitt tycke Sveriges vackraste, självklart så är det den röda gladan. Vissa säger att den är Sveriges näst största rovfågelfågel (sett till vingspannet) efter havs och kungsörn och inte fiskgjusen. Men det låter jag vara osagt, kan dock säga att det är en mycket stor rovfågel med ett långt vingspann när man ser den glidflyga uppe i det blå.

Och det fina med röd glada förutom deras ståtliga fågeldräkt, är när man får se dem i sina vackra flygkonster. Här var de flera stycken som störtdök ner mot bytet för att sedan gripa tag om det för att sedan ta med sig bytet. Lite som en fiskgjuse/havsörn när de tar fisk i sjö och hav.

De glidflyger mycket vackert där med sina vingar och med stjärtfjädrarna svänger de elegant. Vad jag såg så kunde den röda gladan göra en helt fantastisk "omsvängning", störtdykning i luften där allt skedde på någon enstaka sekund. 

De var inte heller det minsta bekymrande om kameraljudet.

Vad jag däremot lade märke till var att de var inte särskilt kaxiga, ormvråkarna kunde lätt ta över deras byte eller fösa iväg dem. Kom det en örn som seglade över så stack de med detsamma. Förstod senare varför. Men hade örnen väl satt sig så var de tillbaka lika fort.

Och framförallt, de gillade att ta med sig något byte för att sedan lämna platsen omedelbart :)

Bilderna bör förstoras för en gång skull! :)

Vi har röd glada här där jag bor på sommaren, har faktiskt sett och fotograferat vid två olika tillfällen men inte såhär, inte så nära, inte sådana här bilder. Inte fått uppleva och se hur de integrerar. Och det bästa med gömsle?, du kommer nära och det är magiskt om man verkligen brinner för rovfåglar!

Ni skånebor skatta er lyckliga med sådana här vackra rovisar :) 

Postat 2020-10-21 21:02 | Läst 262 ggr. | Permalink | Kommentarer (16) | Kommentera

Räven i Juli

En sen julikväll runt 22 snåret när vi var på väg hem från en trevlig spelkväll ( yatzy & kort) stötte jag på den här vackra lilla krabaten som gick längs med vägen.

Hade precis sakta passerat honom/henne så stannade och smet ut ur bilen för att ta ett foto eller två. 

Han/hon tittade på mig en stund innan den ruskade om sig precis som Maja gör ibland.

Här hade vi en kömpis, kände jag så den här ville jag ju ha med mig hem, men han/hon ville inte följa med. Den återvände till skogs, kanske lika bra det :)

Lev väl Mickeräv!

En tidig augustimorgon, en lördag klockan 07:45, solen sken och med nybryggt kaffe stod jag på altanen och njöt av de varma solstrålarna. Fick se en tornfalk så hämtade kameran. När jag kom tillbaka så fick jag den här bilden :)

2Kajor, 1 tornfalk och 1 skata på samma bild :)

Postat 2020-10-20 08:46 | Läst 242 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Havsörns klipp

Idag denna eftermiddag så stötte jag och Maja på ett mycket vackert havsörnspar som satt långt där ute på ett berg mitt i sjön. Och i blåsten.

Tyckte att de var otroligt granna, vilket vackert kärlekspar. Det var bara att sakta ta av sig ryggsäcken och lägga den på berget, hasa sig ner och lägga kameran på ryggan för stabilare video.

Lade till lite musik.

Gillar du musiken så heter artisten Daniel Lanois och låten heter That's the way it is :)

Blir inte annat än så glad när jag får se dem såhär. Tillsammans i ur och skur.

Havsörnar håller ihop hela livet om ingen av dem dör av någon orsak. Det är fint :)

( klickar du på youtube symbolen/texten så kan du se den i 4K)

Postat 2020-10-17 18:48 | Läst 241 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Walk

          "Blessed Are The Curious For They Shall Have Adventures"

Bra citat från någon klok människa :)

Har fotograferat lite annat än fåglar på sistone och nu känns det som man verkligen får passa på att ta vara på ljuset innan det släcks för några månader (-helgerna då).....

Här är ett ställe där många av mina bloggar kommer ifrån. Det finns ett rikt fågelliv här som nu har avtagit men å andra sidan när skogen byter skepnad från grönt till gult & rött och när man kommer ut till sjön där man får se att den ligger helt spegelblank, ja det är Lisa för själen...

Sen gillar jag ju att vandra, vandrade jämt med Maja innan fågelfotot tog över. Får nog ta upp det igen till vintern :)

Testade 100-400 för lite djur och landskap/skogsmiljö förutom den första som är fotad med Google Pixel 3A kanske den heter. 

Ett av ställena som man kan komma ut till och här har det tagits många fågelbilder.

Början på vår "lilla" promenad :)

Ekorrar finns det gott om i denna skog som är en riktigt fin skog, finns lite av varje trädsort men kanske mest ek.

Och Maja nosar upp de flesta korrar ;)

Den lilla björken ute på den lilla ön

Detta lilla berg som Maja står på är en egen liten ö som man får vada över till vanligtvis men nu är Vänern så låg så nu kan man hoppa på större stenar för att nå det. Ett fint berg som vi har fotat gjuse/örn/skarv/lärkfalkar m.fl ifrån och badat såklart :)

Fin utsikt har man också därifrån.

Eller hur? ;)

En annan vinkel av det "lilla" berget.

Stöter även på mycket folk särskilt nu efter jobbet när vi stannar till här och vissa har vi fått en riktigt bra kontakt med. Maja har fått en ny vän (hund kompis) så när vi stöter på varandra så blir det oftast inget fotande utan det blir "hundpromenader"

Och så har Maja fått ett äldre par som nya favoriter här, de satt och fikade en gång och Maja är ju inte sen med att komma fram och säga hej.

Det gjorde hon och hon fick Digestivekex så nu när vi stöter på dem här ute så får hon alltid ett eller 2 st digestivekex hehe :)

Det är något som jag har märkt, har man en hund så blir det ofta att man "stannar till" och pratar med okända människor. Och det är något som jag uppskattar nu för tiden. Annars så är det ju typiskt svenskt att knappt säga hej till okända människor. Men skulle du möta oss så kan du vara så säker på att vi kommer att hejja :)

Så med andra ord man lär helt enkelt känna nya människor genom sin hund, och det hade ju knappast hänt annars, nä jag hade förmodligen varit en sådan där "typiskt svensk" ;)

Solen bryter igenom de tunga molnen och skapar ett vackert ljus över sjön.

En ensam skarv hoppade upp därute och flaxade med vingarna. Tror att den torkade sig :)

Solen har nu nästan gått ner och Iso talet är högt på väg tillbaka mot bilen. sådana här fina stora ekar finns det gott om här och det gillas mycket!

Allt för oss denna gång :)

Postat 2020-10-14 10:03 | Läst 251 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Vråkstrecket 11 Oktober

63 vråkar räknade jag tills jag lessnade på det.... det dök upp vråkar i stort sett hela dagen som vi var där ute vid sjön. Från Karlstad/Säffle hållet kom de och for mot Lidköpings hållet. Skulle absolut inte ljuga om jag sade att de var över ett hundratals vråkar. Såg och fotograferade Fjällvråkar, ormvråkar och sparvhökar som flög tillsammans i små grupper, kanske 6-7 stycken i intervaller... Och här kunde en sparvhök flyga tillsammans med en vråk vilket var en trevlig syn!

Det var en mäktig syn att få se, och vi som "bara" skulle vandra runt lite vid sjön. ( blev kvar därute i 5h) Det blev mest att sitta ute vid udden och spana i kikaren. Fotograferade så gott som 300 bilder men räcker med att visa de som vågade sig närmast.

Och dit hör fjällvråken. Som visade upp sig fint. Och den kommer ju som bekant från norradelen av Sverige, så den kommer att finnas häromkring nu i vinter :)

Ormvråkar var den största delen i vråkstrecket, kanske 85-90% av de jag såg på nära håll.

Och på vägen hem genom skogen hör jag en kråka som kraxar riktigt frekvent och högt. Tittar upp och åt det hållet. Och då kommer favoriten här i fullhast. Gick så fort, så detta var vad jag hann å ta.... Typiskt, skulle suttit kvar iaf någon timme till så hade den garanterat passerat oss..

Postat 2020-10-11 18:48 | Läst 255 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera
1 2 3 ... 55 Nästa