Öhrnen

Ut i naturen :)

Efter mitt senaste blogginlägg så behövdes det piggas upp lite tyckte jag. Så visar en salig blandning från naturens invånare fotograferat under september månad, någon enstaka kan vara från slutet på augusti också säkert.

1.

Älgkon & kalven en tidig morgon på väg till jobbet. Var ju bara tvungen att stanna vid sidan om vägen för att få detta fina ögonblick på bild!

Gjorde även bilden i svartvitt, kanske blev det bättre än i färg?

ISO talen upp i skyarna här!

2.

Gröngölingen. Den fina hackspett som vi har i Sverige.

Den har varit här lite titt som tätt och plockat myror på gräsmattan. Har en myrstack vid skogskanten.

3.

Råbocken ute i fältet, med nyanser av höstfärger bland träden.

4.

Den här lilla söta rödhake juvenilen satt i trädgården en regnig eftermiddag. Har nog aldrig sett en sorgsnare -fågelblick. Öppnade fönstret och frågade om den ville flyga in å värma sig lite. Det ville den trots allt inte...

5.

Tofsmesen i skogen. Här i jakt på föda. Ser ut att vara fröna i kottarna som står på menyn.

6.

Gråhägern som valt att parkera vid en soptipp :)

7.

Kanske fanns det något intressant för den att smaka på där..

8.

Dessa fina rovfåglar. Två stycken som lekte med varandra en varm solig förmiddag :)

9.

Åh där försvann dem bakom trädkronan.

***************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************

10.

En sen eftermiddag med Maja och ghillin ute vid sjön. Väntade på havsörnen såklart den här eftermiddagen.

Det kom en ungfågel tillslut :)

11.

Hopp-hopp.

12.

Den visade upp sig mycket fint!

13.

Den fick sällskap av en äldre havsörn någon timme senare.

14.

Där bakom stenen låg det något gott för dem.

15.

Och nu var det ju så att den här gången hade jag D500 med mig. Det skulle blåsa lagom kraftig vind enligt SMHI, men kvällen visade sig vara helt vindstilla. Så såklart hörde ju den äldre örnen varenda slutarljud från kameran där borta i buskaget.

16.

Så det var ju inte heller så oväntat att den tog den halvätna fisken med sig...

17.

...när den begav sig bort, för att aldrig mer komma tillbaka den här kvällen. Nåväl det var kul att du kom på besök för en kort stund :)

18.

Ungfågeln blev kvar, omedveten om min närvaro där den sköljde ner maten med lite friskt vatten. Dryga timmen senare flög även den här iväg. Vi packade ihop och begav oss hemåt.

19.

Avslutar min bilddagbok men en färsk bild från idag. Då vi tog våran kvällspromenad.

Postat 2022-09-19 19:37 | Läst 312 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Tragiskt slut

Fick ett samtal om att det låg en livlös stor fågel ute på ett fält. Åkte dit så fort jag fick se fotona, vilket visade sig vara en ung havsörn.

Nu är den skickad till Statens Veterinärmedicinska Anstalt för en analys.

Örnen var helt intakt, inga brutna vingar, skotthål eller liknande. Den hittades några få meter ifrån elledningar vilket får min gissning att den förmodligen suttit på en elledning och fått genomförande ström i sig när den lättat pga dess stora vingspann.

Jättetråkigt slut för den här unga havsörnen som jag tror är en årsunge. Vill ju helst se dem levande där de flyger och mår gott. Men nu får jag avvakta och se vad SVA säger efter deras prover.

Väntar också på svar från RC så får vi se om jag har rätt om åldern. 

Postat 2022-09-16 19:30 | Läst 446 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Förberedelse

Är A & O.

Min käre vän Stig efter att vi har varit ute på sjön och vittjat nät en kall förmiddag. Det är bland annat såhär som jag får tag på fisk om jag inte fiskar själv, vilket händer ganska så frekvent :)

Höst/vintertid. När mörkret lagt sig så beger vi oss ut mot sjön. Ryggsäcken är packad med brax bland annat. Pannlampan som enda belysning. Många vandringar i mörkret blir det också , fram å tillbaka. Fler misslyckade dagar än lyckade som reslultat.

Såhär ser jag ut :) Men det räcker inte med bara en ghilliesuit. Du behöver smälta in i miljön.

 

Har en vacker gran vid sjön med riktigt fina täta grenar som jag sitter under. Den är även påbyggd med diverse döda grenar och kvistar. Här kan jag befinna mig i timmar höst som vinter. Blir det kallt? Ja så inni hel**** ;)

Raw filen som syns här på kameradisplayen.

Färdig Jpeg bil.

Det händer att Maja har fått följa med också. Men då väljer jag alltid att befinna mig en längre bit ifrån.

Fotograferar alltid i silentmode på Sonyn. Det vill säga, kameran är helt tyst. Ingenting hörs.

En tidig morgon i september förra året och bland de finaste mötena jag har haft med en äldre havsörn. Kämpade mot mygg där under granen kommer jag ihåg men vad skulle man göra hehe. bara att härda ut.

Naturfotografering eller ej. Såhär gör jag och det ger fina resultat. Men det ligger mycket bakom, glöm inte det ;)

Postat 2022-09-09 20:35 | Läst 446 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Oväntat möte

Den här morgonen blev en överraskning från naturen. Ingen havsörn kom på besök (vilket var hela idén) utan en fiskgjuse (ej Victor) valde att landa i vattnet, där den med kraftiga vingslag försökte få med sig fisken i sina klor. Fisken var för tung så den valde att äta på plats. Lena Holm skrev i en bildkommentar att den måste ha känt sig trygg där. Och det stämmer säkerligen för annars hade den nog inte valt att stanna såhär? I vilket fall som helst så var det riktigt kul att få se en fiskgjuse på mitt tilltänkta örnställe kalasa på den tunga braxen. Och väldigt oväntat.

Fiskgjusen var kvar länge här tills den med snabba vingslag lyfte och försvann. Hann inte reagera men där satt nu en ung duvhök på stenen. Lockad av vad gjusen åt hade den anlänt för att inspektera maten. Den såg besviken ut (om man nu kan se hur en besviken rovfågel ser ut🤔) när det var fisk som låg där och inte viltkött för något försök att tugga i sig fisk verkade den inte vilja göra. Men besöket blev kortvarigt då gjusen gjorde en snabb flygattack mot duvhöken som på studs lämnade platsen.

Gjusen gick inte ner resten av de följande två timmarna. Däremot anlände havstruten följt av yngre trutar. Packade försiktigt ihop och gick hemåt. 

Körde en tidig morgon några dagar senare i hopp om att nu kommer örnen :-)

Fick denna morgon besök av en juvenil gjuse som kalasade ostört på braxen. Den fick äta i lugn och ro från både duvhök, gjusar, örnar och havstrutar. Fick lugnt sitta kvar tills den var mätt och belåten. 2gjusar på två separata mornar. Mycket vackert att få bevittna samt mycket oväntat.

Postat 2022-09-03 20:30 | Läst 488 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Sista Augusti

Den här bloggen får bjuda på lite landskapsbilder från slutet på Augusti. Höstkänslan var tydlig dessa två dagar. 

Dag 1. En tidig morgon på väg till jobbet. I skogen bröt solens strålar vackert igenom den dimmiga skogen. 

1.

2.

3.

4.

"Svensk Amazonskog"  

5.

6.

Dag 2, Söndag. Det blåste 8-9 m/s. Perfekt för lite våg-fotografering.

Fotograferade vågorna med telezoomen.

7.

8.

9.

10.

Stötte på Vänerns sjöodjur också där ute.

11.

Men så har det ju varit några riktigt varma eftermiddagar också. Har vart hos Stig några gånger där han har hjälpt mig med att bygga fågelholkar :-)

Fågelholk för tornseglare :)

Fågelholk för kattuggla.

Postat 2022-08-31 08:06 | Läst 489 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
1 2 3 ... 72 Nästa