Öhrnen

Kinnekulle och vänern

Igår var en fin dag. Idag inte lika så fin om man inte gillar grå regniga dagar vill säga. Var på Kinnekulle igår och promenerade en bra stund och det blev några foton. Senare på kvällen så åkte vi till sjön för att fotografera solnedgången ( Timelapse) och käka kvällsmacka. Det gäller att passa på när vädret var så fint som det var :)  

Den stora bilden här är tagen med Nikon samt 200-500mm då solen gick ner över horisonten, fast här var jag och Maja djupt inne i skogen och fick se den såhär :)

Postat 2019-05-12 12:11 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Regn och utrustning

Regn, snö ,kallt, varmt. nix jag e inte rädd för att använda utrustningen i olika årstider :)

Sonyn har ett tufft liv här men den lever än och kommer förmodligen att göra tills jag lägger den på hyllan :)

( nej jag kommer inte att sälja denna kamera. Då hade den inte fått utstå regn och snöoväder)

Och i vintras var den med i snö och yr väder :)

Senaste investeringen som har vart en nöje att fotografera fåglar med :)

Olympusen från förra sommaren, lite Timelapse fotografering :)

På foto torka så fick det bli det här.

Postat 2019-05-09 21:45 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Ytterberg Hornborgasjön vandring

Efter att ha läst Lenas blogg om hennes vandring på Hornborgasjön så tänkte jag direkt att dit måste jag ju dra och vandra, bor  ju inte så långt därifrån. Sagt och gjort imorse tog jag och Maja bilen på en liten tripp till Naturum Hornborgasjön. Vi begav oss  på pilgrimsleden och valde destination Ytterberg 4km enkel väg och sedan samma väg tillbaka. Jag tog med mig sonyn och det    enda objektiv som jag har kvar till den just nu sonyzeiss 55mm 1,8. Så allt är taget med just den kombon. Inga prisbelönta              mästarbilder här men vilken vacker miljö att vistas i. Vädret var ok, ingen sol direkt men heller inget regn. Gick och nynnade på    John Denvers låt " Take Me Home, Country Roads :)

Ett urval av lite fotografier :)

a

Postat 2019-05-04 19:18 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Fiskgjusen

Förutom Örnen så är Fiskgjusen på absolut topplistan över våra vackra fåglar. Men Fiskgjusens sätt att ta fisk är magiskt då man kan se den nästan stå still/ ryttlande en bit ovanför vattenytan för att sedan stört dyka ner mot eventuellt byte. Och som jag har uppfattat det så tar den fram sina ben strax innan den slår ner mot vattenytan för att greppa tag om fisken. Och en annan intressant sak är ju att vi i Sverige har ca 40% (källa fageln.se) av alla Europas Fiskgjusar samt att den jagas i andra delar av Europa tråkigt nog.... 

Iallafall så har dessa Fiskgjusar som jag har stött på genom veckorna som gått varit vänliga att flyga väldigt nära och inte visat minsta rädsla. Jag brukar tänka, "Sitter jag här vid sjökanten och solar så dyker den nog så småningom upp i jakt på fisk" och mycket riktigt det gör den och den gör det med stil :)

 

Några bilder med fångst också såklart 

Denna bild hade jag med i mitt förra blogginlägg men jag tycker den är bra, då Örnen tänkte ta fisken från Fiskgjusen men Fiskgjusen kämpade emot och fick behålla sin värdefulla fångst :)

Fiskgjusen är stor men Örnen är riktigt stor!

Postat 2019-04-26 17:26 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Reality In Nature (Rovfåglar del 3 Action)

Tog en "day off from work" i måndags (ledig) men tog inte en sovmorgon för det. Ställde klockan på 0600 och 0645 på morgon hade jag och Maja parkerat bilen vid vårat favoritställe och begav oss ut mot sjön. temperaturen visade -4 grader. Vi började att gå, kaffetermosen/ frukost mackor, ett märgben till hunden samt korv (för senare grillning) var med. Det var vindstilla och solens strålar värmde lite försiktigt ansiktet. Man kunde höra alla fågelkvitter i skogen och det bästa av allt inte en enda människa så långt jag kunde se.

Mer berättar text efter/under bilderna.

Den första riktiga rovfågeln som jag såg var denna bruna Kärrhök som satt och pysslade om sig den tidiga morgon.

Vi kom ner till sjökanten och blickade ut och där satt två  större fiskmåsar.

Ett skäggdopping par "flöt" förbi oss upptagna med sitt egna.

En grågås ensam flöt omkring.

I vasskanten låg det två knölsvanar och åt vad sjön hade att erbjuda.

Vi kom ut till udden på en ö där vi satte oss ner för att äta frukost samt invänta rovfåglarna. Vi fick besök utav sädesärlan samt en drös med måsar. Maja fick sitt märgben så hon hade något att göra medans jag inväntade de större fåglarna.

Långt där ute över Vänern uppe i skyn ser jag två större fåglar, där den större attackerar den mindre. Jag tycker att de är för långt bort för att fotografera trots min 500mm zoom på en crop kamera. Men jag tar ett kort ändå när de delar på sig. Och det visar sig när jag kommer hem och öppnar upp bilden i lightroom ( efter lite redigering) att det var en havsörn som hade försökt att ta fiskgjusens fisk men fiskgjusen hade kämpat emot och vunnit denna strid. Bra gjort fiskgjuse detta var ju din väl förtjänta fångst :) 

En skarv flyger förbi oss med kvistar i näbben, den ska förmodligen bygga sig ett bo för kommande ungar.

Sedan flyger den bruna kärrhöken förbi en snabb sväng.

Sen dyker den upp bakom några höga tallar långt ute på en annan ö, den kära Havsörnen och den flyger inte så värst långt upp i himlen, Jag ser genom linsen att den tittar på oss där nere vid sjökanten. Jag tackar den med en nickning för att den ville visa sig. 

Efter Att Havsörnen har flugit förbi blir vi sittandes ett bra tag och njuter av solens strålar som nu har blivit varmare, vinden är fortfarande väldigt stillsam och jag tittar på klockan, hon runt 10 snåret så ca 3h har vi vart ute. Jag bestämmer mig för att lägga ner kameran och sätter mig bredvid Maja och kelar lite. Sen kommer den, Fiskgjusen rakt emot oss. Jag tar försiktigt tag om kameran men sitter kvar och riktar gluggen emot fågeln. Den har sett oss för längesedan men vi är inget hot för den så den flyger snett över oss och stannar upp ovanför vattenytan och tittar ner.... 

Jag reser mig så sakta jag kan upp, trots att vi är väldigt långt borta ifrån den. Nu vill jag absolut inte resa mig hastigt och förstöra för den. Jag kollar igenom kamerainställningarna. AFC-C check, Iso Auto Check, Slutartid 2500 Check, Bländare 6,3 Check, Hi burst mode Check. Jag är redo!

                                                                                    Och Den dyker!!!

Det går så fort att kamerans autofokus system inte riktigt hinner med att sätta fokusen, och det värsta av allt är att de där 5-6 sek bilderna per sekund gör kameran fruktansvärt seg och jag får lätt panik när kameran segar. Inte nu viskar jag snabbt, inte nu, kom igen. Jag har även märkt att maja har ställt sig vid min sida för att kolla vad det var som plaskade därute. Jag ler :)

Fiskgjusen kommer upp, skakar av sig vattnet och flyger rakt upp. Och den stannar kvar på samma ställe svävandes. Jag kan inte tro att det är sant, Ska jag få en chans till? Ger den mig en chans till? Och det gör den, Tack Gode Fiskgjuse!!

Den fick ingen fångst och jag tyckte verkligen synd om den, 2 försök, 2 chanser fick jag tack vare denna vackra fågel och så fick den ingen fisk.... Utan den fick istället en arg fiskmås på sig när den hade stigit upp. Stackars fågel!

Men den flög snabbt ifrån måsen och vidare längs med sjökanten efter ett nytt mål. Jag önskade den all lycka och tackade Fiskgjusen för sin fina uppvisning! Vi gick vidare in mot skogen där det finns en grillplats och där startade jag en brasa och grillade korv 2 till mig och 2 till Maja. Sedan bestämde vi oss för att dra tillbaks mot bilen, klockan var nu ca 13:00. När vi väl var framme vid bilen fick jag se denna vackra Ormvråk flyga över åkrarna och rakt över oss så jag passade på att ta "ett" eller "två" foton på den.

När jag kände mig nöjd och precis skulle lägga in kameran i passagerarsätet dök den upp på väldig låg höjd. Min kompis den Unga Havsörnen som jag hade stött på i skogen några dagar innan. Snabbt fram med kameran igen :)

  Ståtlig och vacker och vilken bonus :)

Så detta var våran måndag, en riktig höjdardag med mycket spännande i djurlivets värld och som jag kallar det,

                                                                                 " Reality in Nature"

                                                      Glad påsk Önskar Joakim Öhrn & Maja :)

Postat 2019-04-17 20:02 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
1 2 3 ... 20 Nästa