Öhrnen

Havsörnarna som kom och lämnade minne för livet

Det här var en helg att minnas tills man ligger i graven och efter det också för den delen.

Fredag morgon för några veckor sedan, visste att det fanns havsörnar i närheten. Ja i alla fall ett par eftersom jag fick se en fantastisk äldre havsörn ta en fisk tidigare.

Gjorde ett test när jag såg en havsörn cirkulera högt där uppe en tidig morgon. Slängde i en fisk i vattnet (en stor fisk denna gång) och lät vågorna göra resten för att öka avståndet från land.

Havsörnen såg det var jag bergsäker på. Nu var det bara att hoppas på det bästa även om sannolikheten var ganska så liten.

Örnen cirkulerade samtidigt som den sänkte sig från sin höga position där uppe i det blå. Men fortfarande på högt avstånd.... Sen efter en liten stund så var örnen på andra sidan om viken och den satte kurs mot oss. Nu var det verkligen läge att börja fotografera där jag satt.

Texten/berättelsen fortsätter under bilderna.

Fredag 07:32

Uppvaktad av en skrattmås flög den med bestämda vingslag mot oss. Förmodligen en 2k örn/fjolårsunge som det såg ut.

Det här blev ju som gömslebilder fast jag satt och njöt i solen denna tidiga morgon med en vacker havsörn såhär, wow :)

Med vackra vingslag närmade den sig.

Hade en liten tallbuske bredvid mig, därav det gröna i denna bild. 

Nu var örnen riktigt nära fisken och mig. Den hade nu vänt blicken mot mig.

Sen gav den fisken en blick.

Samtidigt som jag fotade denna serie här så tänkte jag och hoppades att den skulle våga dyka trots väldigt nära avstånd. (Man kan ju alltid hoppas)

Ögonkontakt som varade länge kändes det som, nåväl ögon mot objektiv kanske är mer rätt.

"Wow du är stor och väldigt nära nu"...

Med en riktigt ståtlig posé flög den sakta över mig tills den försvann bakom trädtopparna bakom mig.

Det var det tänkte jag men vilket häftigt möte, vilka bilder jag fick av den, jösses den blicken. Jag lade ner kameran kort därefter för att klia Maja lite på ryggen där hon låg och sov. Kunde inte släppa det här häftiga mötet med denna unga havsörn som nyss visat sig så fint. Det fick bli en till kopp kaffe och en kaka på det.

Sen vet jag inte hur länge vi satt där men som ett stort Hercules plan kom den i ilfart strax snett ovanför oss. Hörde riktigt suset från vingarna när den flög ovanför. Och det var då som jag såg när denna enorma rovfågel swischade förbi. Jag hann inte ens att uppfatta vad som hände... Havsörnen gjorde ett dyk i farten så nära att det lät som en smäll i vattnet och jag ser hur denna ståtliga riktigt stora örn har greppat fisken för att sedan vara miltals långt bort. Hjärnan är borta och reflexerna likaså. Allting händer i superfart.

"Va tusan just hände Maja???" 

Till och med Maja reste sig upp från sin liggposition för att kolla vad det var som hade smällt så högt...

Tro mig, sånt här får man bara vara med om en gång i livet om ens det! Och nej inte en endaste bild på detta fick jag. Det gick så fort från att jag hörde suset till smällen i vattnet och strax efter det en örn som lyfte i superfart. Det här mina fotovänner var bättre än att ha en örn ca 2-3 meter ovanför huvudet en kall vinterdag. Jösses, pulsen går  när jag skriver detta just nu, alltså de är enorma rovfåglar de här, tur att Maja är en stor hund som är med på såna här sjuka äventyr  :)

Detta var alltså en tidig fredagsmorgon.

Söndag 06:41

Denna söndag blåste det nordväst, körde samma procedur igen i hopp om att någon örn skulle gå ner eller en fiskgjuse också för den delen. Den här förmodligen en 3k örn hade kommit bakom skogen där borta och dök nästan direkt när den såg fisken. 

Och jag fick äntligen bilder på en havsörn som tar en fisk såhär :)

Älskar den här bilden, man ser fisken samt havsörnens klo som skugga på vingen.

Och vips så hade den flugit förbi och försvann långt bort ovanför trädtopparna.

Vi satt kvar en stund efter denna händelse och fikade i morgonsolen, Maja tog sig ett litet bad sen var det dags att vandra hemåt längs med sjökanten. På en gren satt den här äldre havsörnen i blåsten. Den hade sett oss men trots det så hann jag ta av mig ryggsäcken och plocka fram kameran för att ta en liten serie bilder på den innan den lyfte.

Väl framme hos Stig där bilen stod parkerad såg jag Stig, han var ute med sågen i handen.

"Fick du någon havsörn?"

Han såg mitt leende och förstod att jag fick en havsörn på bild.

Vi fick sätta oss på bänken i solväggen och så visade jag bilderna för honom i kameradisplayen. 

Den här bloggen har tagit över 4h från första bilduppladdning tills sista raden. Har tagit bort över hälften av all text, det hade blivit en bok tillslut hehe.

Men som avslutning, häftigt när man kan få vilda djur att bli så fotovänliga genom att testa olika idéer med sina projekt :-)

Postat 2021-05-03 08:38 | Läst 247 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Veterinären

"Mot nya äventyr" 🐶

Ovetandes om att vi var på väg till veterinären för vaccinationsspruta, ja inte mot covid då förstås.

Inne i väntrummet försökte hon att fly genom fönstret 🙈

Trevlig helg, nu får det bli ett besök till sjön 🌅🐶

Postat 2021-04-30 16:08 | Läst 229 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Fiskgjusen Stig

Tror jag får berätta lite innan bildserien så att man hänger med.

För drygt en månad sedan flyttade jag & vovven. Genom kontakter så fick jag reda på att ett par skulle flytta, de hade byggt ett hus så jag var snabb med att visa intresse för denna bostad som de hade hyrt tidigare. Ägarna/"hyresvärdarna" Magnus & Jenny samt deras hund Cane var oerhört trevliga och vi klickade direkt. Sagt och gjort nu bor jag och Maja här. Ca 300 meter ifrån sjön och omgiven av skog förutom en drös med hus/ mestadels sommarstugor. Magnus fick snabbt reda på att jag var en hängiven fågelfotograf. Han tipsade om en äldre man som bodde ca 2km ifrån huset som lade ut nät och fick på så sätt mycket "skräpfisk". Jag var inte sen med att hälsa på denna äldre herre ;)

Stig hette han och man kan väl säga att vi blev kompisar direkt. En 77åring men som är en urstark jordbrukare/jägare/fiskare och pensionär om man kan säga så och hans hund Silla en 14år gammal terrier satte Maja på plats direkt hehe

Jag fick en del skräpfiskar som han kallar det efter sina turer. Han berättade även om att en fiskgjuse brukade komma till honom när han vittjade sina nät tidigt på morgonen. Och fiskgjusen fick alltid en fisk av honom. Stig tror till och med att om han vågade så skulle han kunna mata denna gjuse direkt från handen men han har aldrig vågat att göra det utan slänger fisken någon meter ifrån båtkanten och så dyker gjusen nästan direkt.

Du ska veta att när jag fick höra att det fanns en gjuse här så steg pulsen lite extra. Nu har han tagit upp näten då det är förbud pga gösen leker, men när han väl lägger i dem igen så ska jag allt hänga med en tidig morgon och förhoppningsvis få bevittna detta själv framöver.

Jag frågade faktiskt Stig en solig förmiddag när vi satt på bänken (som han hade gjort flera år tidigare) vid ladugårdsväggen om hans fiskgjuse hade något namn. 

"De flesta brukar ju faktiskt ge sina "tama" djur något namn." Sade jag med glimten i ögat.

Stig skrattade kommer jag ihåg.

"Haha nej det har jag faktiskt inte tänkt på." Svarade han.

"Då får gjusen heta Stig, det finns ju inget mer passande namn än det"

"Jasså det säger du"

"Ja det säger jag"

"Ja men då så, Stig får han väl heta då"

Sen går vi ifrån fågelsnacket till jordbruk. Maja ligger på marken framför Stigs fötter och sover i värmen efter denna tidiga morgon.  Två sädesärlor går på gräsmattan framför oss.

"När plogärlan är här då är det vår på riktigt, det och när man hör måsarna ute en tidig morgon på sjön" Säger han med blicken mot en av sädesärlorna.

"Ja exakt, men varför säger ni äldre plogärla? Jag har hört många "äldre" kalla dem för just det. Och då särskilt bönder? Är de med när ni sår/plogar/ arbetar ute i åkern?"

Stig skrattar och berättar att när han ligger på alla fyra i potatislandet så har han sädesärlorna direkt vid fingrarna där de går och letar insekter och är allmänt nyfikna av sig.

Så jag antog att med det så menade han att de kallas för plogärlor för att de är med överallt...typ 

Nåväl nu kommer en serie på Stigs fiskgjuse Stig. Och denna kväll fick jag motionera D500 lite igen kände jag. Ett misstag jag gjorde var att jag hade för lång slutartid 1/2000s, skulle nog ha legat över, tror alla bilder är lite ur fokus också, hm...men men. Stig fick en fisk och det var ju tanken bakom detta :)

Står vid berget och har slängt ut en fisk denna kväll efter jobbet och det är så gott som vindstilla.  Stig var på hugget just denna kväll (har misslyckats flera gånger tidigare med just Stig) 

Blicken mot fisken.

Satt väldigt nära kände jag.

Men han förberedde sig med sina klor.

Tills kamerasmattret skrämde honom. Stig gjorde en tvärvändning. Som du kanske ser här så har den ena stjärtfjädern gått av, det är så jag känner igen Stig. Skulle tippa på att det är en korp, kråka eller liknande som har jagat gjusen när den har haft en fisk i klorna och bitit i stjärtfjädrarna.

Blicken nu mot mig, sorry...

"Jag flyttar på mig" och det gjorde jag. Backade ca 5 meter.

Efter några cirklar där ovan så bestämde sig Stig för att nu vågar han sig på ett andra försök.

Klorna släpade i vattnet först därav vattenstänket (tog bort den bilden här) mot fisken där.

De har rejäla vingar måste jag säga.

Där tog han den och fort gick det!

Ett stadigt grepp om fisken är bra och det hade han.

Strålande Stig!

Åsså kommer måsarna i full fart och skall trakassera Stig.

De dyker upp från ingenstans..

Fin posé

Mot skogen.

Här greppar han om fisken.

Som du ser här. För att få fisken att bli ett så litet luftmotstånd som möjligt.

På vägen hem från sjön mot Stigs hus och där bilen står parkerad tittar jag alltid mot just detta träd. Undrar vem som bor här om det nu bor någon här? Spännande har inte sett någon hittills.

Postat 2021-04-28 08:47 | Läst 356 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Inspiration

I tre dagar i rad (var ledig i fredags) har jag ställt klockan på 05:55 för att bege mig ut till sjön för att vara på plats senast 07:00. Det har gått bättre än förväntat med det. Ja kanske inte för vovven, hon hade gärna velat ha sovmorgon på en helg hehe...

Har velat testa att få ner en havsörn på en utkastad fisk och har det lyckats? Kan säga att det har vart riktigt tufft att försöka få ner en örn trots gratis fisk...och kallt. Har blåst nordlig och västlig vind alla dagar...

- Men Yes idag, imorse runt 07:40 dök den på en fisk :-)

Men nog om det, det får bli i en blogg framöver med en mer utförlig text.

Sent denna eftermiddag efter lunch och vila så var det dags för nästa uppdrag. Att ösa ur vattnet ur båten. Vi tog vårt pick och pack och begav oss genom skogen ut mot sjön.

Tog en eftermiddags fika vid båten och valde att gå längs med sjökanten tillbaka där vi stötte på två sädesärlor.

- Men va gör ni här ute i blåsten?

Var tvungen att fotografera dem, ja den ena i alla fall :)

Det är en tuff liten rackare. Flyttar sig inte för vågorna som piskar mot stenarna!

Och så stöter jag på en kille som plockar skräp, två fulla sopsäckar hade han. Jag blev faktiskt riktigt imponerad och glad över att se detta. Samtidigt som man blir lite besviken på hur mycket skräp som finns i skogen/sjökanten... För det här är en skog som jag har vandrat i/på/runt sedan urminnes tider men aldrig någonsin tänkt på att göra som Tommy gjorde. Visst har jag plockat med mig någon flaska eller ölburk när jag ändå passerat. Men det här var, jag blev uppriktigt sagt riktigt glad över detta.

Och det roliga i detta är att jag kände igen honom men kunde inte först komma på vart. Sen dök det upp. Vi hade gått på samma högskola (7-9) för en herrans massa år sedan.

Frågade om jag fick ta en bild eller två.

Det här fick mig själv att tänka på att göra sånt här, iaf en gång per år. Det är ju nyttigt både för kroppen och miljön. Så Tommy i november tar jag med mig en eller två sopsäckar och kör ett röjj i skogen ;)

Tommy med fulla säckar, innehåll, plastflaskor,ölburkar,plastdunkar,rör m.m

Grymt Jobbat mannen!!!

Postat 2021-04-25 20:49 | Läst 478 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Havsörnen anländer

En upplevelse utöver det vanliga!

Så får jag inleda denna blogg.

Återigen vid sjön och klockan är strax över sju på morgonen. Solen skiner men det blåser kallt. Nordlig vind. Ser att min kompis Stig håller på att vittja sina nät långt där borta. Följer lite genom kikaren och ser alla dessa vita fåglar som cirkulerar strax ovanför båten. Och en bra bit upp en havsörn.

Lägger ifrån mig kikaren och inleder med en kopp kaffe tillsammans med ost&skinkmacka. Maja får en hon med.

Blir sittandes och njuter lite smått denna tidiga morgon. Höra vågorna slå lite lätt samt måsarnas läten i solljuset är fint.

Och så händer det som jag har drömt så länge om. Vänder mig om för att spana lite med kikaren och ser hur en havsörn närmar sig riktigt fort.

Får i det närmsta panik, sliter upp kameran, startar den och försöker att ställa in inställningarna.

För här kommer en äldre ståtlig havsörn, tidigt denna morgon, woho 😍🙏

Den hade alltså från ett oerhört långt avstånd fått syn på en fisk riktigt långt bort framför där vi satt och satt kurs rakt mot den.

Du förstår vilken fantastisk bra syn dessa rovfåglar har🦅 och vilken tur att jag blev nyfiken och spanade åt det hållet.

Den swishade förbi med hjälp av nordan så det gick fort, riktigt fort!

Hann iallafall att få en serie när den drog förbi och tack vare vindens riktning så flög den tillbaka mot mig efteråt.

Tror att instinkten att skaffa föda till sin unge/ungar var större än rädslan för mig i detta ögonblick.

Och så på kvällen när jag redigerar dessa bilder i lightroom tittar jag på min hund som sover djupt och utanför altan dörren hörs koltrastens vackra stämma.

Jag får ett inre harmonisk lugn och njuter av tillvaron :)

Sonyn användes denna gång.

Postat 2021-04-23 12:53 | Läst 421 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera
1 2 3 ... 59 Nästa