Öhrnen

Naturfoto

Som sagt den där skrämsel kanonen som gick på en gasoltub funkade ju perfekt (bortsett från alla fiskmåsar som var på klipporna och grågässen som låg ute till sjöss och simmade runt). Inte en endaste rovfågel här så jag begav mig jag med efter en stund.

SMHI hade ju sagt 0.3mm regn och sen uppehåll från ca 10-13 tiden. Det blev inte så, det blev för det mesta ösregn, ja till och med hällregn i vissa perioder. Solen tittade fram lite då och då för att sedan försvinna bland de gråa tunga molnen med mera regn.

Men dagen blev otroligt lyckad ändå. Fick ett otroligt fint möte med en äldre havsörn och denna ser faktiskt ut att vara riktigt gammal. Fick nog mina bästa bilder på kärrhöken här också. En juvenil som flög ovanför vassen fram och tillbaka, riktiga närbilder på den.

Samt så fick jag en drös med bilder på en närgången lärkfalk tror jag att det är. Här tyvärr så var linsen riktigt immig från regnet och när solen dök upp så dök även denna upp. Får se hur de bilderna blir, har inte redigerat dom än.

Kör Brun kärrhök & lärkfalk i nästa blogg från min serie Naturfoto :)

Men här och nu en vacker serie på min ståtliga örn som flög ja, strax ovanför mig här :)

Och den ser mig här klart och tydligt, ja iaf något grönt som rör sig ;)

Och jag känner mycket väl igen denna äldre havsörn, har fotat den förut. Tänker då på ringmärkningen.

Hade två kompisar som satt en bit bort i regnet och kollade läget.

Det kunde se ut såhär för det mesta denna dagen hehe

Något som jag har tagit lärdom av från denna dagen.

1. Ta med microfiberduk. regnar det och slår om till sol så blir linsen immig. Sökaren också för den delen.

2. Ta med regnställ att ha under Ghillie suiten

3. Köp en ny thermos som håller värmen mer än några få timmar!

4. Använd exponeringsknappen mer! ( Havsörnen var helt svart när jag fotade den, borde haft exponeringen på minst +0,7)

Nästa blogg blir det lite fina bilder på kärrhöken och förhoppningsvis lärkfalken om inte kondensen satte stopp för detta, får se när jag redigerat klart :)

Postat 2020-06-30 18:45 | Läst 1825 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Tornseglare & Tornfalk

Efter morgonens uppstigning vid kl 04:30 för lite fiske ( vilket lyckades) blev det en förmiddag sittandes i skuggan för att läsa en bok. Maja låg nöjd bredvid i skuggan och sov. Hade så fint besök av tornseglare som flög ovanför åkern så jag fick helt enkelt lägga ifrån mig boken och fotografera dem istället :)

Tornseglare 1 :)

Tornseglare 2 :)

Tornseglare 3 :)

Tornseglare 4 :)

Tornseglare 5 & en hussvala kanske? :)

Tornseglare 6 & 7 :)

 

Tornseglare 6 & 7 igen :)

Tornseglare 8,9 & 10 :)

Tornseglare nr 11 som jagar en insekt :)

Fick också besök av en tornfalk som flög över med en sork i sitt grepp :)

Så synd att häckningen misslyckades, hade vart så kul att få följa/se/fotografera denna familj här....

Postat 2020-06-28 19:07 | Läst 2206 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Min drömbild är uppnådd!

Och det med råge!

En stor inspirationskälla/ förebild har alltid varit Mattias Klum. Hans verk som han har gjort har alltid fascinerat såsom när han tillbringade 3 veckor eller om det var månader i en liten koja uppe i ett träd för att fotografera en sällsynt apa. Den gången han hängde från en luftballong för att fotografera eller när han borrade ett hål i ett plexiglas och satte objektivet där i hålet. Plexiglaset var som skydd för det motiv som han skulle fotografera. En av världens giftigaste ormar. han fick sina närbilder på den ormen men han var även nära på att dö på kuppen. Ormen stegrade över plexiglaset och högg, träffade med näppe huvudet på Mattias Klum och så håller det på :)

Så vad hade Mattias Klum gjort för att komma nära havsörnar utan att på så sätt störa dem? Knappast suttit under ett träd helt synlig och hoppas på tur!

Nej han hade nog försökt att blända in i omgivningen. Sagt och gjort jag beställer en Ghillie suit.

Han hade förmodligen inte tagit med sig sin hund (om han nu har en). Sagt och gjort Maja får vara hos sin favorit Debbie =)

Han hade läst på om det djuret han skulle fotografera. Hm här behöver jag nog inte läsa på något mer känner jag...

Han hade åkt tidigt i gryningen. Sagt och gjort jag lämnade Maja tidigt hos Debbie och drog vidare mot örnarnas jaktmarker.

Det som jag fick uppleva nu efter att ha suttit så gott som blixtstilla ( förutom en mackpaus och kisspaus)

i nästan 6,5h är bland det bästa som jag har upplevt i naturfotoväg ja fotografering överhuvudtaget.

Har koll på ett havsörnspar som sitter långt långt bort i varsitt träd och där sitter dem, länge och länge....

Ser en lärkfalk, tar några bilder på den och några andra små fina fåglar. Väntar, lutar mig mot trädet, regnet håller på, allt är blött. Ghillie suiten känns helt plötsligt tung. Får en inre kamp i huvudet, hjärnan säger att jag ska ge upp, åka hem och ta en varm dusch. Men nej inte än, bara lite till...

Det slutar regna och vinden börja öka i styrka till min fördel. Det blåser i ryggen och ut mot sjön. Det här gillar havsörnar, de kommer säkerligen att börja "vindsurfa" snart i vinden.

Tur att man kan sina havsörnar ;)

När vinden har blivit riktigt stark och vågorna större ja då ser jag hur en havsörn är där uppe och cirkulerar ovanför sjön. Sitter blixtstilla nu lutad mot trädet som jag sitter under med sökaren riktad mot örnen. Den kommer närmre och närmre....

Hjärtat slår i snabbare takt, jag rör inte en muskel, det enda jag tänker inombords är "rör ingenting" 

Nu är den väldigt nära, jag kikar lite uppåt från kameran med höger öga, det vänstra är blundat. Den kommer rakt emot mig.

Och det är ingen ung örn som kommer, utan en fullvuxen vacker sådan.

Jag sitter så stilla jag bara kan, frös till is på riktigt här, vågade knappt att titta på den ifall den skulle se mitt öga och avslöja mig....  så cirkulerar den framför mig och tittar ner för att......

Ja det ni ser här :)

1. Fiskmåsen som mobbade örnen såg jag aldrig förrän jag senare kikade lite på bilderna i displayen. Var så fokuserad på örnens blick sekvensen lång. 

2. Fisken som hade flutit upp på det lilla berget såg jag aldrig heller förrän jag såg att örnen landade på det lilla berget.

3. Havsörnen såg aldrig mig först ( eller jo visst såg den mig men inte som en människa) men den hörde kameran mycket väl  precis när den greppat tag om fisken och med det så såg den att "busken" rörde på sig, ja i alla fall den stora svarta delen (kameran) av "busken". och den tog några kraftiga vingslag bort från det smattrande ljudet.

På några få minuter,kanske en minut så var allt över, örnen hade precis lämnat ett oerhört starkt magiskt ögonblick som med ens blev bästa jag har fått uppleva inom naturfotografi! 

Våra rovfåglar är fantastiska, och med lite planering, tur, tålamod, vetskap, respekt och att blända in i miljön då kan man sannerligen få uppleva saker utan dess like som det här, den 22 Juni 2020. Glömmer aldrig denna dagen. 

Det här är ju havsörnens verkliga miljö/jaktmarker. 

Till sist, utan att ha fotograferat det, två stycken örnar hade en kamp ovanför vattenytan. Ser att den ena tar tag i klorna på den andre och drar ner den till vattnet där den släpper den. Den som föll ner i vattnet blev kvar där för en kort stund från sitt nederlag innan den tog några kraftiga vingslag och var uppe ur vattnet igen och flög långt bort.

Maktdemonstration var det här mellan två vuxna havsörnar. Aldrig sett detta med egna ögon förut bara läst om det.

Så det var riktigt häftigt att få se, men på väldigt långt avstånd så fotograferade ej, utan använde kameran som kikare :) 

Blöt, varm, superduperlycklig, nya tavlor :) 

Postat 2020-06-24 07:43 | Läst 2950 ggr. | Permalink | Kommentarer (16) | Kommentera

Några kg lättare (Projekt fiskgjuse)

Tror att det får räcka nu med att försöka mata gjusarna på ett tag. Slit å släp och väntan för att sen se hur havstruten flyger ner och sätter sig i vattnet en bit bort för att sakta simma fram mot fisken och norpa åt sig den, medans den simmar lugnt iväg med bytet i näbben :/

Tror jag har tappat ett X antal kg sen jag började med fiskgjuse projektet =/, bra bantningskur om man behöver gå ner hehe, "vandra i skog med fisk i ena handen, en stor kamera + objektiv i den andra och en ryggsäck med 2 liters vattenflaska + kaffethermos + 3st mackor + hundmat + kikare ( som jag har tappat bort nånstans nu i skogen) + jacka ( ifall regn skulle komma) + en bra bok + handduk + lite hund saker m.m. Och sen när man väl är framme vid sjökanten efter några km vandringar hit och dit så får man sitta och vänta, länge.....

Testade även att slänga några fiskar från min båt som jag använde till att ro hit å dit. Visst funkade det, men bara när jag lessnat på att sitta i den båten och glo på en död fisk som flöt på vattenytan. Med andra ord, de tog fisken när jag hade rott därifrån.... Hehe vad man har hållit på :) 

Har fått en del bilder trots allt så valde ut en del som jag visar som tumnaglar. 

Men den här under är tagen ifrån båten. Här satt den och vi hade ett dödläge. Vem skulle tillslut brista och ge upp? 

Jo det blev jag som gav upp. Gjusen vann och fick sin fisk utan behöva bli fotograferad när den dök ner. Jag rodde ju därifrån... 

Maja förtjänar att visas som stora bilder, en duktig medarbetare som simmar ut och plockar upp fisken om den har flutit för långt in mot oss :) 

Kör ett svep igen i slutet på juli början på augusti när ungarna är flygfärdiga och skall testa att söka fisk självständigt. Förhoppningsvis så är de mycket tuffare än sina föräldrar och kanske dyker ner så fort de får se en god smarrig fisk som ligger där och "plaskar" i vågorna :)

Till sist, det har varit en riktigt fin upplevelse att få se dem såhär nära trots allt flera gånger om. Särskilt den kvällen när hanen kom och dök så nära oss där jag inte fick hela gjusen på bild. Och även när jag av misstag gick rakt emot ett bo som jag aldrig sett förut. Honan skrek och först då såg jag det boet. Slängde ut en fisk med all kraft mot vattnet. Hon tystnade och cirkulerade ovanför fisken. Stannade inte kvar där och då utan raskade fort ifrån det boet. 

Ha de gott :)

Postat 2020-06-22 08:56 | Läst 1875 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Närbilder på mina små fina grannar

Fick besök av mina små grannar till vattenskålen här i veckan. Hade lagt ut några få små brödbitar för att locka till mig dem till vattenskålen. ( jag vet, man ska helst inte mata fåglar med bröd) och det dröjde inte alls länge innan den första dök upp för att senare bli ansluten av övriga sparvar. Hade sju stycken som mest som hoppade på hyllan och räcket :)

Satt kanske fyra fem meter ifrån vattenskålen med altandörren öppen, kameran på ett stativ.

Avvaktade tills de hade ätit och druckit för att återvända igen och dricka lite till.

Sen började jag att fotografera vilket de hörde mycket tydligt, satt ju endast 5 meter ifrån dem, kanske kortare avstånd ändå. Men det var inget de brydde sig något värst vidare om. Testade även Sonyn med en dum adapter, på 200-500mm i tyst fotoläge. Underbart ju, de hörde ingenting och inte jag heller förutom att minneskortet blev typ fullt ganska så fort :) tyvärr så blev de bilderna väldigt oskarpa. fotade manuellt ( adaptern) och även fast jag hade DMF focus med röd kontur framhävning på pippin så blev den inte skarp. Kanske berodde på F 5,6? Vet inte... vet iaf att Sonyns seriehastighet är likvärdig den som satt i d500. Gick jättefort. Får hoppas att de släpps ett lite billigare 100-400mm objektiv framöver så kan man testa BIF även med den kameran :)

OBS det blir en del bilder, hade tänkt att göra två bloggar men slår ihop dem till en och avslutar med denna blogg för ett tag framöver. (någon/vecka iaf :)...)

Gråsparvshona kikar på vattenskålen.

Gråsparvshane här under :)

Hanen & honan :)

Gråsparvs juvenil som vill ha mat. Fotograferad i veckan innan vattenskålsbilderna.

************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************

Kvällskvisten hade vi besök av sädesärlan och pilfinkar som hoppade runt i gräset :)

Glad Midsommar önskar vi :)

Postat 2020-06-18 07:27 | Läst 2179 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera
1 2 3 Nästa