Öhrnen

Ormvråken Buteo Buteo

Nog för att ormvråken är Sveriges vanligaste rovfågel är den desto svårare att komma nära utan att få rumpbilder på en flygande sådan om man säger så. Det här är samma ställe som jag fotograferade den röda gladan på. Och när man sitter i gömsle så får man ju som sagt se hur de beter sig/integrerar och även lägga märke till hur olika fjäderdräkterna kan vara på en ormvråk.

Det som jag lade märke till var att ormvråken är en tuff liten rackare, den bryr sig inte om att gladan är mycket större. Ville den ha matbiten så tog den matbiten. Även mot korpen gjorde den så, och här är korpen också betydligt mycket större än en ormvråk.

Storleken på vråkarna kunde variera ganska så kraftigt här. Såg en vit (bilden längst ner) den var i det minsta laget, kanske ungfågel?

Om den röda gladan flög elegant ovanför åtelplatsen och för det mesta dök mot eventuell matbit för att plocka med sig så höll ormvråken en låg flygande profil. Där den flög strax ovanför gräset fram till sitt mål.

Om ni kommer ihåg att jag skrev att när en örn kom och flög förbi så lämnade nästan alla fåglar platsen i förra blogginlägget så gjorde vissa vråkar det också, men inte alla. Några satt nöjt kvar och tuggade i sig av sitt mål. Satt och fotograferade en vråk rakt framför mig när jag hör en smäll. Tittar ut genom det lilla kikfönstret och ser en stor ung örn med en vråk hängandes under sig som den släpper i buskaget. Allt gick så otroligt fort så det fanns inte en chans att jag skulle hinna vrida om kameran ( hände ut till höger om mig) och få detta i bild. Hann ju knappt uppfatta vad det var jag såg.

Men just där och då förstod jag varför många fåglar lyfte när en stor örn var ovanför. Detta kanske hade hänt förut?... Örnen flög vidare efter det och landade aldrig. Ormvråken klarade sig helskinnad men den kommer nog att minnas detta möte ett tag framöver och jag var tvungen att ta en stor klunk vatten efter detta, där bakom kikfönstret.

Kan dock tillägga att när väl örnarna hade satt sig på åteln för en liten stund så kom de övriga fåglarna fram de med och allt fortsatte som förut. 

Fick också för en gång skull se en ung havsörn som bet en korp i stjärtfjädrarna och inte tvärtom :)

Bilderna bör förstoras även denna gång. Har fotograferat både med D500 och A7M3, skriver under varje bild respektive kamera modell för den som är intresserad :)

Det här var en mycket "liten" ormvråk sett till kropsformen. 

Nikon D500 200-500

Den här var lite större och betydligt rundare.

Sony A7M3 100-400

En tredje variant av ormvråken. Den här var riktigt mörk.

Nikon D500 200-500

Samma art, olika fjäderdräkter.

Nikon d500 200-500

Här under en serie på fyra bilder, en ormvråk som kommer in för landning :)

Sony A7M3 100-400

Sony A7M3 100-400

Sony A7M3 100-400

Sony A7M3 100-400

Den flög förbi och satte sig på grenen utanför bild :)

De två bilderna här under är mina favorit bilder på vråken. Gillar verkligen hur bra den smälter in i miljön med denna vackra fjäderdräkt :)

Nikon D500 200-500

Nikon D500 200-500

Här under en serie på fyra bilder när en vråk försöker släpa med sig kadavret till en lugn plats. Det gick trögt och den försökte på olika sätt.

Sony a7M3 100-400

Sony A7M3 100-400

Sony A7M3 100-400

Sony A7M3 100-400

Här under en duell med två vråkar och två glador.

Nikon D500 200-500

Nikon D500 200-500

En ormvråk i det sena eftermiddagsljuset. 

Nikon D500 200-500

Är ju bara tvungen att visa två vackra bilder på den flygande gladan :), denna gång fotograferad med Sony A7M3 100-400

Tittut :)

Nikon D500 200-500

Så ett liten uppföljning på hur Sony A7M3 + Sigma 100-400 står sig mot D500 + 200-500 mot flygande pippifåglar efter egna slutsatser. Körde samma inställningar dvs, Manuellt läge med auto iso.

A7:an var riktigt bra, faktiskt över förväntan när det gällde autofokusen men jag fick fler "keepers" med D500. Sen gillar jag att man ser exakt var fokuspunkterna befinner sig när man fokuserar i AF-C och kan på så sätt snabbt fokusera om, om de är helt fel ute.

En fördel med D500 är ju att mitt 200-500 får ju en brännvidd på 750mm ungefär, och det behövs ibland även i ett gömsle ;)

Nu är inte detta något test,,,, mer bara att jag själv ville jämföra dessa två då jag äger båda.

***************************************************************************************************************************

Och precis i detta nu sedan kl 06:30 är jag och vovven precis här. Dimman ligger verkligen tätt just nu. Har hört korpen, fiskmås/trut och kråkor. Får se vad som kan tänkas dyka upp. Det var kallare här än vad jag trodde.....

Postat 2020-10-30 09:18 | Läst 1595 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Ringmärkning ålder

Lite havsörns info för den som är intresserad :)

Stötte på en gammal välbekant äldre örn nu i slutet på september och kände igen ringmärkningen från sist. Den enda örnen som jag har sett med en orange/blå ringmärkning här. Fotograferad på ungefär samma ställe som sist också dessutom, så den bor ju här någonstans :)

Fotograferad nu i slutet på september och visst är det samma havsörn som jag fotograferade i mars 2019. 13 år gammal och ser mycket frisk och stark ut! :) Ej visad här förut.

Fotograferad i slutet på mars 2019 och den är född i Gästrikland och ringmärkt 1 juni 2007. Visad här förut.

Den här örnen är också visad förut, men här kommer lite info.

Den är född i Västergötland och ringmärkt 4 juni 2016. Fem år och snart inne på sitt sjätte kalender år om jag räknar rätt :)

Kanske en unge till örnen här född 2007? Inte omöjligt.

Den här är fotograferad tidigt i september och den är född i år. Ringmärkningscentralen hade inte fått in ringmärknings nr samt info när jag skickade in bilden men de kunde säga genom ringen att den var född i år, men inte vart. Jag tror jag vet vart ändå :)

Postat 2020-10-27 13:54 | Läst 1503 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Skånes vackraste rovfågel!

Och i mitt tycke Sveriges vackraste, självklart så är det den röda gladan. Vissa säger att den är Sveriges näst största rovfågelfågel (sett till vingspannet) efter havs och kungsörn och inte fiskgjusen. Men det låter jag vara osagt, kan dock säga att det är en mycket stor rovfågel med ett långt vingspann när man ser den glidflyga uppe i det blå.

Och det fina med röd glada förutom deras ståtliga fågeldräkt, är när man får se dem i sina vackra flygkonster. Här var de flera stycken som störtdök ner mot bytet för att sedan gripa tag om det för att sedan ta med sig bytet. Lite som en fiskgjuse/havsörn när de tar fisk i sjö och hav.

De glidflyger mycket vackert där med sina vingar och med stjärtfjädrarna svänger de elegant. Vad jag såg så kunde den röda gladan göra en helt fantastisk "omsvängning", störtdykning i luften där allt skedde på någon enstaka sekund. 

De var inte heller det minsta bekymrande om kameraljudet.

Vad jag däremot lade märke till var att de var inte särskilt kaxiga, ormvråkarna kunde lätt ta över deras byte eller fösa iväg dem. Kom det en örn som seglade över så stack de med detsamma. Förstod senare varför. Men hade örnen väl satt sig så var de tillbaka lika fort.

Och framförallt, de gillade att ta med sig något byte för att sedan lämna platsen omedelbart :)

Bilderna bör förstoras för en gång skull! :)

Vi har röd glada här där jag bor på sommaren, har faktiskt sett och fotograferat vid två olika tillfällen men inte såhär, inte så nära, inte sådana här bilder. Inte fått uppleva och se hur de integrerar. Och det bästa med gömsle?, du kommer nära och det är magiskt om man verkligen brinner för rovfåglar!

Ni skånebor skatta er lyckliga med sådana här vackra rovisar :) 

Postat 2020-10-21 21:02 | Läst 4678 ggr. | Permalink | Kommentarer (19) | Kommentera

Räven i Juli

En sen julikväll runt 22 snåret när vi var på väg hem från en trevlig spelkväll ( yatzy & kort) stötte jag på den här vackra lilla krabaten som gick längs med vägen.

Hade precis sakta passerat honom/henne så stannade och smet ut ur bilen för att ta ett foto eller två. 

Han/hon tittade på mig en stund innan den ruskade om sig precis som Maja gör ibland.

Här hade vi en kömpis, kände jag så den här ville jag ju ha med mig hem, men han/hon ville inte följa med. Den återvände till skogs, kanske lika bra det :)

Lev väl Mickeräv!

En tidig augustimorgon, en lördag klockan 07:45, solen sken och med nybryggt kaffe stod jag på altanen och njöt av de varma solstrålarna. Fick se en tornfalk så hämtade kameran. När jag kom tillbaka så fick jag den här bilden :)

2Kajor, 1 tornfalk och 1 skata på samma bild :)

Postat 2020-10-20 08:46 | Läst 1300 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Havsörns klipp

Idag denna eftermiddag så stötte jag och Maja på ett mycket vackert havsörnspar som satt långt där ute på ett berg mitt i sjön. Och i blåsten.

Tyckte att de var otroligt granna, vilket vackert kärlekspar. Det var bara att sakta ta av sig ryggsäcken och lägga den på berget, hasa sig ner och lägga kameran på ryggan för stabilare video.

Lade till lite musik.

Gillar du musiken så heter artisten Daniel Lanois och låten heter That's the way it is :)

Blir inte annat än så glad när jag får se dem såhär. Tillsammans i ur och skur.

Havsörnar håller ihop hela livet om ingen av dem dör av någon orsak. Det är fint :)

( klickar du på youtube symbolen/texten så kan du se den i 4K)

Postat 2020-10-17 18:48 | Läst 1347 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera
1 2 Nästa