Öhrnen

Det var något nytt

Har sett detta en gång tidigare för flera år sedan. Igår eftermiddag hade jag tur att få den simmande älgen på bild.Så här såg det först ut. Hade ingen aning om vad det var med anade att det var en älg.

Ställde mig upp så att älgen ”såg” mig så att den kunde vika av vid ett annat ställe.

Hello hello 

Postat 2022-04-30 12:05 | Läst 1808 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Suit up

En kväll häromveckan när vädret var på topp fick jag den lysande idén att lägga mig vid sjön iförd ghillin. Vattnet var så gott som spegelblankt, måsarnas läten var det enda som hördes samt den kraxande korpen som ivrigt flög fram och tillbaka mellan tallarna. 

Kastade ut fisken innan jag placerade mig så gott som in i en liten enbuske-liknande-buske.... Det stack lite här och var men det fick det vara värt...

Kanske kommer en havsörn, bara kanske....

Satt där i dryga timman möjligtvis... Sen kom gjusen sakta seglandes där uppe med sina breda vingslag. Följde den med blicken när den närmade sig.

 1.

2.

3.Med ny färsk fångst flög den bort i solnedgången.


Selfie hunden :-)

Postat 2022-04-17 09:22 | Läst 1312 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Welcome to Sweden :)

Jag och min älskade Maja som får stå ut med husse å hans idéer tog en lång vandring igår efter jobbet för att se om gjusse hade kommit tillbaka till Svealand, ja i alla fall till oss här. Vädret var det sämsta tänkbara med snö och hårda kalla vindar ute vid sjön. Jag säger det rent ut sagt.

-Fan hatar snö och kyla i april, usch!!  Nov-feb går bra med örnprojektet =) men inte nu hehe, nä vill ha sol och värme. Det är min grejj det ;)

Någon fiskgjuse syntes inte till under gårdagen. Spanade med kikaren och satt hopkrupen vid sjökanten i ungefär en timme innan jag förfrös nästan. Dags att gå hem...

Selfie med mobilkameran 7/4. 

Det såg dystert ut på fiskgjusefronten. Snön den vräkte ner.

***************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************************

8/4 2022. Efter jobbet. 

Visste att min käre vän legenden Stig skulle ut och vittja nät idag så jag följde med honom denna eftermiddag ut med båten. Kameran fick följa med också (D500). Vädret var betydligt bättre idag än vad det var igår, men så kallt det var ute på sjön. Fingrarna förfrös ju nästan... men tänk om, bara tänk om gjusen är här...

Maja fick vara hemma med Silla inne i Stigs hus i värmen.

Väl framme vid nätet som låg i sjön där Stig snyggt lade båten så att han kunde börja dra upp nätet så dröjde det inte länge innan ett välbekant läte hördes på himlen.

-Åh mitt hjärta brast av glädje!

Där var fiskgjusen. Och den hade sett oss och fiskarna som Stig hade i sin fångst.

-Släng ut ut en fisk Stig. Sade jag ivrigt.

- Ja han ska få en fisk. Svarade Stig medans han plockade loss en björkna från nätet som han drämde till mot båtkanten för att se till att fisken med ens dog.

Sedan kastade han i fisken med full kraft. Fiskgjusen gjorde sitt fina läte samtidigt som den cirkulerade runt båten där högt uppe. Den döda fisken flöt på vattenytan.. en bit bort.. en liten bit bort till... sen gjorde gjusen ett sista läte innan den dök ner...

- Du är bäst Stig! Sade jag efter att jag fotat denna serie här under.

- Ja men det är väl inget speciellt. Han tar ju fiskarna precis som måsen gör när jag vittjar näten. Skrattade Stig :-)

Welcome to Sweden you lovely bird of prey :)

Så vacker rovfågel, och som jag har längtat efter dig :)

Och här dyker han.

Blicken mm!

Kvällens middag är räddad! Ny färsk :)

Igår trodde jag att jag skulle få vänta tills slutet på april innan jag fick se första fiskgjusen. Men så tog jag chansen att följa med Stig när han skulle ut till sjöss och det var ju, ja vad säger man. För Stig är en fiskgjuse som en vanlig fågel som ska ha sig en bit mat han med precis som vilken mås/trut som helst. Men för mig, Wohow! :-)

8 april small det! Välkommen Fiskgjusen!

Postat 2022-04-08 22:03 | Läst 1669 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Kungsörnen

Denna ljuvliga vackra rovfågel :)

Som jag i princip aldrig ser häromkring. Och det hade ju vart en dröm om en sådan dök upp här, men vette fasiken om de äter fisk...

Så det fick bli en runda upp till Svartådalen under november månad 2021.  Jag blev inte besviken. Redan när första ljuset dök upp så satt det fyra kungsörnar framför mig. Vilken morgon. Kungsörnen är en speciell rovfågel. Redan långt innan jag ens fotograferade så var jag fascinerad av dessa rovfåglar. Minns mycket väl klippet när två tjädertuppar slåss och helt plötsligt dyker det upp en kungsörn som slår en av dem. Den andra tjädertuppen fortsätter att puckla på kungsörnen som sitter på den första tjädern. Kan säga att det slutade illa för den tjädertuppen också. Klippet finns på Youtube.

Har dålig koll på åldern med just kungsörnar men tror att iaf en eller två av dem var adulta. Havsörn fanns det också lite smått den här dagen.

 Skriver inte så mycket mer. Bilderna får tala för sig själva denna gång. 

Havsörnarna fick lugnt vänta på deras tur. 

En vacker äldre havsörn som balanserar fint. Samma örn som bilden nedan.

Den här örnen var smart. Den tog en bit kött med sig och försvann från platsen :-)

Postat 2022-04-07 09:26 | Läst 1944 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Ferrari hund

"Lite hundfotografering på Maja & 2st Ferrari hundar"

Åh de var galet snabba.

Som en formel 1 hund svischade de förbi.

Maja genade i kurvan för att ta ledningen men hade inte räknat med att vattnet gjorde "väglaget" svårare, även fast hon är fyrhjulsdriven terränggående hund.

De var redan förbi och långt framför när de gjorde en skarp högersväng rakt ut mot sjön.

Där blev det ett hopp i luften. Kanske något farthinder ivägen?

Inkommande Ferrari.

Ferrari vs Ferrari.

Rond två. Maja är hack i häl. I några sekunder.... tills hon blir frånsprungen...

- Jag är en Ferrarihund!

De sprang på bra och kameran smattrade på.

Mycket plask i sjön blev det också.

Nja, att springa fram och tillbaka, i och ut ur sjön var inte Majas grej. Fanns betydligt bättre saker att sysselsätta sig med.

Som att gå på jakt.

Eller plocka upp stenar ur sjön :)

Och spatsera förbi...

Eller att gräva sig en grop. Kan ju finnas någon sork där någonstans :)

Postat 2022-04-02 20:59 | Läst 1699 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera