Öhrnen

Tornfalk ,brun kärrhök, gråhäger ,Maja ,starar, göken, fiskgjusen, storlom & ljus ormvråk

Det får bli en blogg ganska så tätt inpå lärkfalksbloggen den här gången.

Text under bilder för den som vill läsa :)

Tornfalken. Byggde en holk till dessa små juveler som blev bebodd första året, men av någon anledning så var de bara borta en dag. Kanske var det någon mård eller uggla som gjorde livet surt för dem... 

Får nöja mig med att fotografera och se dessa vackra rovfåglar när tillfälle ges istället. Som den här dagen, då en ringmärkt hona eller unge satt på elledningen för att kort därefter dyka ner mot marken.

Den flög upp tomhänt från marken tyvärr.

Både ute vid sjön och här hemma har de bruna kärrhökarna synts till. Oftast hanen på födosök. Den första bilden är fotograferat ute vid sjön. De andra hemma vid fälten.

Nästan lite idylliskt med korna där i bakgrunden samt den svävande kärrhöken på födosök en sommardag.

Juli har regnat bort i år och augusti nästan så också hittills. Fick återigen se den bruna kärrhöken ståendes ute på fältet.

Den här gången var han inte lika villig att stanna kvar, utan fortsatte vidare.

Ibland har man tur, som när en gråhäger flyger förbi rakt ovanför en.

Maja redo, väntar på husse. Dags att dra iväg någonstans :)

Stararna har börjat samlas nu i hundratals ute på åkrarna. Och dessa lyfte allihop i exakt samma stund som den bruna kärrhöken uppenbarade sig ovanför åkern.

Och ja, vem ska man rikta kameran emot ?

De blev som en enda stor svart klump. Om kärrhöken var ute efter någon enstaka stare eller om den bara passerade förbi låter jag vara osagt.

Trodde först att jag hade fått syn på en vacker sparvhök sittandes där på grenen. Då det visade sig att det var en gök. Vilket var extra kul då jag aldrig sett en gök tidigare, bara hört dem.

En vacker sommarkväll när det inte regnade. Sitter ute vid sjön med Maja och väntade på fiskgjusen Stig. Han hade nog redan varit & tagit en fisk när detta fotot togs om jag inte minns fel.

Också har vi Victor. Fiskgjusen som jag fått ett väldigt starkt band för, om man kan säga så. Det känns så :)

Storlommen. En graciöst vacker sjöfågel. Dessa är fotograferade i augusti 2019. Och mig veterligen så har jag nog aldrig visat dem förut i någon blogg.. Hittade dem nu när jag gick igenom mitt bildarkiv, och vad jag kommer ihåg så låg jag lite gömd inne i en vik för att fotografera dessa. Ser du att de är två?

Avslutar med en bildserie på en vacker morgonstjärna. Fotograferat nu på morgonkvisten medan solens strålar knappt orkade bryta sig igenom molnen som var, men solen belyste ormvråkens fjäderdräkt på ett vackert sätt.

En ljus ormvråk (börringevråk).

Postat 2023-08-11 18:32 | Läst 1069 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Lärkfalk jagar tornseglare

Ännu en regnig morgon när jag tittar ut från sovrumsfönstret. Juli å augusti (hittills) har så gott som regnat bort här. Kanske dags att ta tag i lite bildredigering då tänkte jag. Hade ju bilder från april och framåt som ej blivit redigerade än. Fick sitta vid datorn i 1,5h idag innan Maja kom på besök. Hon var uttråkad. Tittade ut, regnet öste ner, tittade på Maja...

15 minuter senare var vi ute och vandrade. Kameran var med för säkerhets skull. Och tur för det får jag säga. 

Första mötet blev på en brun kärrhök sittandes på fältet, urless på vädret...Brydde sig inte om att flyga iväg heller. Vi fortsatte ut mot sjön.

Ute på ett berg vid sjön där var det lika gråmulet som hemma, med lätt regn i luften. Dock så fanns det en hel del tornseglare här som svischade förbi oss både ovanför vattenytan och ovanför oss. De flög i en hiskelig fart, fram och tillbaka. De såg ut att jaga små insekter som höll sig i luften på låg höjd. Tog fram kameran för att försöka få någon bild på dem, nu när de flög så extremt nära här ute. Men det är ju lättare sagt än gjort. Packade ner kameran igen. Och var på väg att dra vidare med Maja på våran promenad.

När ett mäktigt sus på extremt nära håll flyger förbi oss på riktig låg höjd. Packar upp systemkameran i all hast igen. Lärkfalk! Den såg ju oss såklart men hade siktet inställt på tornseglarna. 

Och den hade valt ut en tornseglare som den förföljde.

I ena sekunden så var både falken och tornseglaren så nära oss att jag varken fick fokus på dem eller såg vart de tog vägen, för att i nästa sekund befinna sig en bit ut över sjön.

Jag "sprayade" på med bilder i hopp om att få i alla fall någon bra bild på dem i regnet.

Valde att följa lärkfalken då den var större. Men lika svår att följa ändå i dess superkvicka svängar.

Tillslut så gick det inte att fotografera dem längre då de flög längre och längre ut över sjön. Lärkfalken hack i häl på den lilla vettskrämda tornseglaren.

Gick över till att filma jakten istället.

Filmen är filmat i slowmotion samt handhållet i regn, så kameran tappar fokus i vissa stunder. Lägg märke till hur snabbt lärkfalken ändå flaxar med sina vingar, trots slowmotion. Välj upplösning 1080p ;)

Postat 2023-08-09 17:07 | Läst 873 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Vänern 💙

Sveriges största sjö.

Europas tredje största sjö. En sjö där du kan åka ut med en båt och se bort mot horisonten och det känns som om att du är ute på det stora havet.

Vänern är där jag tillbringar absolut mest tid med mitt fotograferande. De två stora favoriterna lever och jagar här, fiskgjusen & havsörnen. Men så har Vänern även över 20 000 st öar! Jag befinner mig på en utav dem. Och den här bloggen kommer att handla om en skärgård på en speciell plats som jag vuxit upp i, fiskat i, badat i, vandrat runt på, en plats som jag älskar över allt annat. Ja förutom min hund Maja då såklart.

Fick tillfället att åka med min vän Jonny Bergren en kväll i slutet på juli när vädret visade sig från sin bästa sida. Nästan helt vindstilla. Lite stackmoln på himlen och med en fin klarblå kvällshimmel så var det bäddat för en vacker kväll ute på sjön i skärgården.

Text under bilderna.

Ute bland kobbar och skär syntes grågäss tillsammans med småskrakar.

En trana stod ute på den lilla ön och hade koll på oss när vi sakta åkte förbi. Jag kände en inre lycka, för det är ju såhär jag vill se en trana. Ute på sjön i en skärgård, med en lugn blick tittandes på oss när vi for förbi :)

Vi valde att landstiga på en av dessa vackra öar på kvällskvisten. Och självklart så fick det bli en "selfie" på oss. Jonny Bergren är en utav dem som inventerar, och tillsammans med Bjarne Modig ringmärker både fiskgjusebon och havsörnsbon bland annat. 

Den här ön som vi landsteg på var verkligen fantastiskt vacker!

Passade på att fotografera Jonny i motljus innan jag på egen hand begav mig ut på upptäcksfärd runt den här ön.

Vyn var verkligen underbar. Man kunde höra ljuder från alla insekter (gräshoppor) som spelade på ön. Spillkråkan som hördes där inne i skogen. Och ljuset! Underbart. (Mobilfoto)

Jag kom fram till en liten damm (de var två st) här på ön, och genast gick tankarna till hur mycket liv som hade skapats och fötts upp här i den här lilla dammen. En dröm för en entomolog tänkte jag där och då.

Gillade stenen samt växterna där bakom så det fick bli ett foto med 35mm.

Förutom fisk skelett som jag antog var från en havsörn eller möjligtvis fiskgjuse, såg jag även bajs från en älg. Bara det var ju lite häftigt då jag fick mina frågor besvarade. Älgar kan simma långt mellan öar.

Men så var det ju den här spillkråkan som jag hade hört tidigare. Lyckades mot alla odds att hitta den sittandes i ett dött träd mellan tallarna. Kvällsljuset var så underbart med fina ljusstrimmor på trädstammen. Hann att fotografera en serie innan den flög iväg.

Dessa öar i ett kvälls sommarljus var magiskt.

Här hade vi "parkerat" och jag var nu på väg tillbaka för att återigen möta upp Jonny som hade suttit och spanat ut över horisonten.

Passade ju såklart på att ta ett foto där han satt med sin kikare och spanade ut över den vackra skärgården :)

Ute på sjöss igen.

En vacker storlom flög förbi oss. Båda såg den försent. Hade vart otroligt snyggt att få den i sökaren när den kom inflygandes.

Bakom oss på en utav öarna som är fågelskyddat visade sig regnbågen.

En annan storlom flög förbi oss där ute över små öarna i kvällsljuset.

Man blir ju inte annat än glad över att få se dessa fantastiska vackra fåglar med deras otroligt fina läte som de har.

Solen var strax ovanför horisonten när jag passade på att ta dessa bilder.

Och som en fulländad kväll, flög en fiskgjuse förbi oss med sin fångst i kvällsljuset. 

Långt långt där borta kunde man se vindkraftverken över horisonten.

Vågorna som bildades efter båten kunde ibland påminna om en liten fågel . Titta till höger ;)

Passade på att fotografera vågorna som bildades efter båtmotorn sittandes på knä i aktern från båten i det fina ljuset.

"Som en flock får följde de sin herde på väg hem för nattens intåg, följde vågorna oss in i hamn"

Hoppas att du gillade bloggen och dess innehåll :)

Tusen tack Jonny för att jag fick följa med på den här fantastiska båtturen den sista juli. Vänern visade sig från en av sina bästa sidor den här kvällen.

Postat 2023-08-01 21:50 | Läst 1231 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera