Öhrnen

I stridens hetta

Allt som jag skriver nu är helt sant, det har ni mitt ord på för den här kvällen en kväll i april när jag och Maja gick längs med sjökanten i blåsten hände allt verkligen på en och samma gång pga en fisk!

Hade fått lite fisk av Stig och den här kvällen ville jag testa att få ner en havsörn på en fisk. Gick längs med sjökanten i kvällsljuset, vinden var hård och med lite tur så skulle jag få se en havsörn då jag vet att de gillar blåst, de gillar att vindsurfa som jag kallar det, i vinden. Har sett det så många gånger genom de sista åren. Det var därför som jag valde just denna kvällen.

Men sen, chansen att få se en havsörn just där man är, är ändå inte så stor om jag ska vara ärlig. Och det är här som nästa steg kommer in som fågelfotograf. Tålamod.

Vi satte oss på berget, tog lite fika och här fick jag besök av en ormvråk en kort stund senare, som låg och vindsurfade ovanför trädtopparna, men som nästan direkt blev bortjagad av en gråkråka.  Kom ihåg kråkan nu om ni läser denna text.

Tror att vi satt i över 2h om jag inte minns fel. Turligt nog så var Maja trött, vi hade vandrat långt denna kväll samtidigt som vi vart uppe sedan kl 05:45. Hon sov medans jag spanade med kikaren... 

Jag såg tillslut en havsörn därute och den seglade runt i stora cirklar, allt medans den närmade sig oss. Nu blev det riktigt spännande, skulle detta lyckas?

Jag avvaktade tills den var en bit ifrån oss, (jag hade vinden bakom ryggen) när jag viftade med braxen i ena handen samtidigt som jag visslade och slängde ut den med all kraft.

Havsörnen visade mycket tydligt ett intresse, och såg så gott som ut att göra sig redo för att dra ner och plocka upp den när en fiskgjuse dök upp från precis ingenstans........

Nu Peter kommer bloggen om örnen och gjusen :)

1.

Den här ormvråken som vindsurfade blev snabbt bortkörd av kråkan.

2.

Havsörnen kom tillslut mot alla odds och visade ett intresse för fisken som låg i vattnet en bit ut.

3.

Riktigt snyggt "satt" den nästan där uppe.

4.

5.

Nu var den ju som gott redo att dyka ner mot fisken och hjärtat mitt gick i en väldig snabb frekvens!

6.

Sen från precis ingenstans dök den här fiskgjusen upp. Hörde gjusens varningsläte och så fick jag se den när den riktigt for fram emot örnen. Flera attackdyk fick havsörnen utstå, många upp-och-ner-vändningar blev det för honom/henne. Tillslut gav örnen upp och flög mot skogs med gjusen hack i häl.

7.

Här har fiskgjusen precis gjort ett som jag kallar det "attackdyk" mot örnen som tillslut ledsnade och for därifrån med gjusse som följetåg. 

Och där låg min fisk helt orörd och flöt längre ut med vågorna. Fattas bara havstrut nu så är det klappat och klart tänkte jag.

8.

Men gjusen hade dykt upp igen och den hade sett fisken. Cirkulerade ovanför fisken där, samtidigt som den förmodligen undrade vem jag var. Och så kom denna kråka igen, den som för ett tagsedan hade jagat iväg ormvråken. Och nu var det gjusens tur att få sig en omgång. 

9.

Fiskgjusen skrek och kråkan kraxade, jag fotograferade på. Detta var ju spännande :D

10.

Medans fiskgjusen försökte ignorera kråkan för att fokusera på den stora braxen där i sjön så gick kråkan till attack.

11.

Och den höll verkligen på att trakassera gjusen....

12.

13.

Jag kan lova er att jag har aldrig sett en sådan arg fiskgjuse som den här. Den gick fullständigt till attack mot kråkan som fick göra flera undanmanövrar i följd, allt medans gjusen verkligen ville göra livet surt för gråkråkan.

14.

Gjusen var faktiskt betydligt snabbar än kråkan fick jag lära mig där jag satt.

15.

Här ser de ju ut att ha kapplöpning till fisken men så var det inte. Gjusen ville ha bort den irriterade kråkan och det fick han tillslut efter många, många jagande försök.

16.

Stunden senare, när både havsörn och gråkråka var ur spel gjorde gjusen sitt andra försök att plocka upp fisken.

17.

Braxen var en stor brax och egentligen inte ämnad för gjusen denna kväll vilket jag märkte för den orkade inte lyfta på sitt andra försök och inte heller sitt tredje.

18.

Men med ett sista krafttag på det fjärde försöket drog gjusen upp braxen från sjön, och då såklart anländer havstruten för att jaga den slutkörda gjusen...

19.

Fiskgjusen klarade både örnen, kråkan och truten som efter sitt jagande själv fick sig en omgång av en mås eller mindre trut :D

Precis allt detta hände så som jag har lagt upp bilderna, fotograferade över 300 bilder på just denna galna/häftiga naturupplevelse men har bantat ner kraftigt här. 

Efteråt kom jag på mig själv med att allt detta hände pga en utslängd fisk i sjön i kraftig blåst.

Gjusen förtjänade verkligen fisken efter den kvällens kamp. Även om fisken var ämnad för havsörnen som kom i början :)

Postat 2021-07-28 19:17 | Läst 2177 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Soluppgången 04:25

Hade ett mål denna semester som jag gärna ville göra. Det var att befinna mig med min hund vid sjön innan solen gick upp och få fotografera själva soluppgången där borta när den reste sig ovanför horisonten.

Det blev den första dagen på semestern som vi gick upp 03:30 eftersom man ändå var van vid att gå upp tidigt från veckan som varit.

Ungefär 04:24 skulle solen gå upp så vi befann oss på plats runt 04:00.

Text under bilderna;

Parkerat hemma hos familjen tog vi vårt pick och pack för att bege oss ut mot sjön. En ensam älgko stod i veteåkern framför Läckö Slott med dimman tätt liggandes ovanför fältet. Fick stanna och förgylla detta ögonblick.

Ute på plats runt 03:57 fick det bli ett dokumentfoto på fotografen och hans kompanjon, där vi förberedde oss inför soluppgången :)

Hela sjön var helt vindstilla och det var redan 17 grader varmt denna tidiga morgon.

Lite landskaps foto på Majas "pöl" innan soluppgången. Köpte ett begagnat Samyang 35mm 1,4 för en bra peng för ett tagsedan som fick luftas lite här.

Där borta reser den sig sakta upp ovanför horisonten.

Ville få en bild på oss två med solen i mitten av bilden. Och det funkade ju med 200-600 tycker jag.

I mitt tycke en väldigt vacker siluhettbild :-)

Utzoomad ett snäpp.

Ett annat mål var att försöka få ner gjusen på en fisk och få silhuettbilder på honom framför soluppgången. Dömt att misslyckas kanske och särskilt när han själv dök på en fisk där borta. Hann att se det men inte fotografera det. Hann dock att ta en liten serie på honom när han flyger förbi solen bort mot skogen. Så detta var ju en fantastisk bonus denna morgon :)

När väl solen befann sig ovanför horisonten så gick det fort måste jag säga.

Ytterligare en bild på Majas "pöl" vilken hon badade i direkt på morgonen när vi kom ut.

Sen strax efter kl 8 när solen stod högt och ljuset var hårt så anlände han. Victor i full fart och han var varken blyg eller rädd för havstruten som redan hade parkerat vid den utslängda fisken.

Jag tror inte havstruten trodde sina ögon här, fisken var ju så gott som hans.

Men Victor är Victor!

Ett försök och fisken var hans.

Jag kommer ihåg att just under detta ögonblick när gjusen dök och man var så fokuserad på just fotograferingen hörde jag trutens tjutande.

-Det är inte sant! Måste havstruten ha sagt om man förstod vad trutar sa.

Elegant dyk, snyggt fångat och fin avfärd. Mållös havstrut!

Riktigt hårt ljus så gjorde himlen helt vit.

Havstruten tog upp kampen för en liten stund.

En förbannad havstrut vill jag lova.

Fiskgjusen flög ifrån och truten gav upp. Satte sig en bit bort och väntade på att jag skulle slänga ut ytterligare en fisk men tyvärr hade bara en med mig denna gång...

Ja men visst kan en mås vara fin :)

Postat 2021-07-25 09:35 | Läst 1562 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Får fotograf!

Ingen seriös blogg, inga seriösa foton, bara lite kul umgänge med en del av familjen och några får, där kameran råkade vara med  :)

Hemma hos far & Stina där det blir några familjeträffar under sommaren då syster och hennes man kommer på besök från GBG finns det nu några får som går på bete.

Och det har ju inte undgått syrran som blivit storförtjust i dessa, vilket jag tror är ömsesidigt från deras sida också då hon ger dem lite extra gott att tugga på. (har till och med hänt att de "bäar" eller vad man säger när hon inte är hemma där, vilket inte har hänt förut)

Jag hängde med in i hagen denna fina sommarkväll för att säga hej till fåren.

Mitt i smeten ja där satt hon, lillasystern med gravidmage och kelade med fåren.

Lite småprat med mamma får måste man ju ha, för att få reda på hur dagen har varit.

Vid sidan om fåren satt den här musikern tillika syrrans "gubbe" nöjt och tittade på.

Gott med rönnbärsblad :)

En riktig livsnjutare :)

Hon bjöd mig på ett porträtt i kvällsljuset, ja men det får jag tacka för.

Men sen hände något, alla blev oerhört vaksamma och på sin vakt. Pulsen steg och jag kände att nu är det allvar. Varg! Nu kommer vargen!

Syrrans favorit stod på sin vakt!

Ledarhonan/mamma fårtacka kanske man säger, hade en sträng blick. Jag följde händelsen med stor spänning!!! Vart är vargen?!

Ja men där var hon ju, lilla Maja som fått sådant uppståndelse/uppseende eller vad tusan man säger.

Alla blev på sin vakt, till och med jag :)

Men....

- Hon är ingen varg, hon är ju lilla Maja sa ja till fåren.

Maja blev tillsagd att lägga sig ner utanför hagen av den äldste....

Bäst att lyda då antar jag.

Njae de var fortfarande osäkra på den där utanför...

Mamma fårtacka var extra vaksam eller kanske rent ut av nyfiken må tro :)

Men sen lite massage på huvudet och under hakan så var allt cool lugnt, i och för sig så hade det ju vart lugnt hela tiden här. Bara husse som ville ha lite spänning och action....

Favoriten, med lite kli på "magen"

- Ja nu e de såhär att hon där borta..... 

Åsså spolar vi framåt!

Trött och helt ointresserad av får och allt vad det innebär, Somnade hon nästan i gräset, den "farliga" vargen :)

Men vad vore en blogg från Öhrn utan en rovfågel? Så jag får ju ta med min lokala mycket folkkära  flygande lilla varg. Ormvråken Jake!

Och så fortsatte kvällen med god mat och dricka ute vid kvällssolen, och för kännedom inga får slaktades eller skall slaktas här ;)

Postat 2021-07-22 19:34 | Läst 1236 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Fiskgjusen möter motstånd

Har spelat in en video istället för fotografering när jag slängde ut en fisk till Victor. 

I första sekvensen gör han ett dyk men avbryter, tror att jag satt för nära bergskanten. Jag backade medans han flög bort och satte sig i ett träd.

I andra sekvensen så har havstruten tagit sin chans och snott fisken. Gjusen gör ett försök att ta den tillbaka.

I tredje sekvensen har havstruten flygit iväg med fisken till ett litet berg där den kunde äta i lugn och ro. Gjusen försökte än en gång att försöka ta tillbaka fisken.

Sekvensen efter gjusen försökte ta fisken från truten på berget är inspelat en annan dag.

Allt är inspelat i slowmotion med Sonyn + 200-600 handhållet vilket kan synas lite då det är svårt att hålla fokusen exakt.

Som jag sade tidigare, havstruten är min fiende ;)

Postat 2021-07-20 08:56 | Läst 1639 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Tornseglare svepandes ovanför fälten

Att fotografera tornseglare är svårt (de är extremt kvicka i svängarna), att försöka att få dem i fokus när de flyger ovanför ett fält med skog i bakgrunden var betydligt svårare... Det blev ett test både för mig och Sony kameran.

Men det har varit ett av mina mål att få i alla fall en skarp bild på en tornseglare ovanför något fält ända sedan Jan här på fotosidan visade dessa vackra fåglar för något år sedan.

Jag vet inte om jag lyckades den här gången men det är ett steg närmare mitt mål :-)

Fick se ett gäng som var ute på jakt under kvällskvisten.

Iso från 1600 upp till 10 000 plus en slutkörd vänsterarm...

Det blir många bilder nu men blev så nöjd att ha fått några bra iaf :)

1.

2.

3.

4.

Här bakom tornseglare sitter en av tornfalksholkarna, tyvärr ingen häckning i år.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

13.

14.

15.

16.

17.

18.

19.

Har ljusat upp fågeln på dessa två bilder. Häftigt att få se deras små "tassar" :)

20.

21.

22.

23.

 Avslutar med en ladusvala som svepte över fältet också den här ljuvliga vackra sommarkvällen samt en annan svala nere vid hamnen vid ett annat tillfälle :)

24.

Postat 2021-07-17 19:34 | Läst 1463 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
1 2 Nästa