Öhrnen

Fågelfotograf möter något helt annat.....

Och även idag var ju vädret på topp, på självaste mors dag! Här måste fotas, vet ju inte vad man stöter på. Kom till en stor trädgård vid ett hus och där hittade jag ett djur eller rättare sagt två, som jag kände igen men som jag inte har dokumenterat så mycket förut. Jag tog min chansning och knäppte lite foton på dem när de höll på med sitt här ute i trädgården.....

Här står dom och gör något...

Pussas heter det tydligen... aldrig sett någon fågel som pussas.....

Hö han såg mig, bäst att vara still nu..... den andra? ja den håller på med "pussas"....

Nu ska vi se, nu hamnade de i en sirenbuske tror jag att den kallas, men vad gör dom?

Gömmer hon sig??

Ja de e klart, täcka för, för att pussas.......

Åh den ler :)

Ja men se på, det blev ju bra här :) 

Nu fick de tag på en metall sak, tydligen något fordon liknande pryl.....

Jag följer, kör ni :))

Nämen vad nu, ska du följa med Maja?

Va änna in i glödhetta? Nu fick jag en chock!! Va gör du Maja??!!

Nä detta trodde jag aldrig om dig Majsis =(........

Nu är du lycklig va? Knycka min Maja.......

Tillslut kom de iväg i vart fall.....

Bra då kan vi fortsätta Maja att kika in gärdsmygen som kommer i en annan blogg framöver där vi träffade herr & fru gärdsmyg med juveniler :)

Postat 2020-05-31 19:44 | Läst 2039 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

En mycket fin upplevelse ute i skog och natur

Skulle nog kunna säga som Håkan Eklund har sagt, " Att sitta på första parkett och uppleva naturen nära det är fint det"

Något sådant har jag för mig hehe.

Och visst är det en fin upplevelse att få se djur/fåglar integrera, göra sitt ute i naturen och inte bara se sånthär på en skärm. 

Detta hände igår kväll på väg till sjön för att njuta av solens varma strålar och att låta vovven få bada igen.  Hann parkera och gå kanske hundra-hundrafemtio meter ifrån bilen då jag får syn på en mycket intressant fågel som sitter på en elledning, nämligen en törnskata hannen då. Han sitter och spanar upp och ner, tittar på oss och sen ner igen. Området är som så att här är det mycket sly, och lite öppet på sina ställen, flera enbuskar och en och en annan rotvälta.

Jag tar några foton på honom och av ren händelse så tittar jag ner på en rotvälta och där sitter honan och äter på en ödla som jag tror att hannen har fångat och spetsat på en liten vass gren från rotvältan. Här tänker jag igen på Håkans blogg angående duvhöken och rotvältan. Jag ler för mig själv, kanske ingen duvhök här men väl ett mycket vackert törnskator par, inte illa för att bara ha sett törnskatan en endaste gång tidigare som jag nämnde för Peter i hans blogg tidigare.

Jag sätter mig ner på huk men håller avstånd, Maja får hållas i koppel tätt intill. Får se en fin scen där honan tar lite bitar från den redan sargade ödlan och hannen förflyttar sig från elledningen till ett träd där den spanar och putsar sin näbb mot grenen.

Tror att jag fick tillbaka från naturen här från tidigare på morgonen då jag flyttade rådjurskidet från vägen :)

Fint minne det här :)

Var tvungen att grotta ner mig i fågelboken och läsa om just törnskatan, den är en av dem som kommer sist till Sverige och börjar häcka nästan direkt. Är väldigt beroende av varmt väder pga äter helst insekter. Den kan bygga ett matförråd om det skulle bli kallare klimat och då spetsar den  sina byten på vassa kvistar/grenar som den senare kan återvända till. Men är det en mycket regnig vår/sommar eller kall så kan de överge häckningen.

Törnskatan är vad jag läste nu precis inte på uppgång utan snarare nedgång.. tråkig läsning....

Sticker till Afrika i augusti redan! Vi får ta hand om våra djur och natur nu! :) 

Postat 2020-05-29 07:20 | Läst 2231 ggr. | Permalink | Kommentarer (14) | Kommentera

Rådjurskid

På väg till jobbet precis idag såg jag detta lilla rådjurskid liggandes mitt på vägen.

Trodde att stackaren blivit påkörd så stannade och tog upp mobilen för att snabbt kunna ringa ifall det behövdes. 

Nu levde den och såg hel ut :) Jag lyfte upp den och bar iväg den till åkern där jag placerade den. Fint djur hoppas att mamman hittar den snarast :)

Tog lite mobilfoton för dokumentation. 

Här låg den först. 

Här placerade jag den bort från den farliga bilvägen. 

Postat 2020-05-28 07:14 | Läst 1957 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Närkontakt med kärrhöken

Å de var verkligen något som jag längtat efter! 

Nu blev det inte som jag hade tänkt mig, genom att spendera en dag vid vassen eller något sådant utan denna gång satt jag faktiskt kvar i bilen med sidorutan nere. Hände i måndags på vägen hem från jobbet till sjön där vi skulle ta en promenad och låta Maja få bada lite nu när det äntligen har blivit varmare ute. Då såg jag den när den svepte över åkern.

Körde intill dikeskanten och stängde av motorn. Väntade där och hoppades att den skulle svepa förbi. Det gjorde han så småningom, hyfsat nära :)

Grym upplevelse! Särskilt efter första bilden :)

På vägen ut så såg jag lärkfalken komma flygandes över grantopparna men den var alldeles för långt upp för att få något bra foto på, såg även fiskgjusen som ryttlade över sjön men här fanns ingen tid att stanna kvar och vänta, Maja ville till sjön så vi fortsatte till sjön så hon fick sitt dopp också :)

Den blicken han ger :)

Ryttlar nästan lite grann medans han spanar in vad som finns där i åkern.

Sveper förbi vägen och bilen med blicken mot kameran tills nästa åker där den gör samma procedur igen fast en längre bit bort denna gång.

Exakt samma bild som första men mindre beskuren, visste inte vilken jag gillade bättre av de två.

Hon fick bada och hon hittade en fin liten spegel också ;)

Postat 2020-05-27 19:45 | Läst 1367 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Kungsfågeln

Kände att jag får avsluta helgen med en lite finare/mysigare blogg. Stötte nämligen på kungsfågeln när vi tog våran "lilla" eftermiddags promenad idag. Hade först tänkt och inte ta med kameran, bara gå ut och gå men så ändrade jag mig i sista sekund vid ytterdörren :)

Och det var på vägen hem som jag fick en hel svärm av fåglar som flög ovanför mig och som hoppade mellan träd och grenar. Denna svärm visade sig att vara två stycken kungsfåglar som rörde sig konstant. Jag stannade kvar där jag stod och försökte att få fokus på en utav dem. och det gick, de stod stilla i minst 1,5-2 sekunder ibland och de kom nära ganska så frekvent :)

Vad roligt, jag började att få lite bilder på dem och de var inte de minsta skygga. Nej de sjöng och hoppade fram och tillbaka. Trodde ett tag att en utav dem skulle sätta sig på objektivet då den flög väldigt nära några gånger :)

Blev stående här så länge att danskarna hann inta Sverige och denna skog. ( kanske pluggade i Sverige? för gränserna är väl stängda?) Det kom nämligen ett ungt par ( förmodligen runt min ålder) som frågade vad jag fotograferade när de väl kommit fram. Fattade det inte då, så fick växla om till engelska.

Min språkförståelse för danska är lika med noll.  För mig lät det som,

( om du läser denna blogg nu Dansken så får du ha förståelse för en okunnig skaraborgare :)....) 

- Vaaaee dächten dach do fotografääreeen dhaeär?!!!

Maja förstod danska så hon gick fram och hälsade och blev väl mottagen.

- Honsch jattäääe finEE!

Vi fick gå över till engelska!

Jag sade att jag fotograferade Sveriges minsta fågelart, Kungsfågeln.

De frågade om den bara fanns just här och jag svarade på engelska,

- Nej den finns i nästan hela Sverige och även i Danmark. ( ingen aning om den fanns i Danmark men det lät bättre att säga det)

Sen tog de farväl och vi fortsatte mot bilen :)

Här kommer lite bilder på dessa vackra små kungar :)

Här har den fångat en spindel :)

Fort gick det också att svälja den :)

Sen hoppade den vidare

Kvittrade lite också.

Den blev nog väldigt nyfiken eller fundersam på den stora svarta saken som riktades emot den då och då, men aldrig rädd så att den flög iväg långt bort :)

Istället så sjöng den :) eller ja, här ser den ju faktiskt riktigt arg ut!

Det blev lite bilder här men vilket fantastiskt möte jag fick denna sena eftermiddag med två stycken oskygga väldigt trevliga kungsfåglar :) 

Postat 2020-05-24 19:56 | Läst 1929 ggr. | Permalink | Kommentarer (13) | Kommentera
1 2 3 Nästa