Öhrnen

Min vän Stig

En regnig dag som denna var ju perfekt att sätta ihop lite bilder inför min blogg om Stig. Mannen som hjälpte mig stenhårt med att få fisk till mitt projekt med havsörnen höst & vintertid. Bonusen blev ju även att jag lade ner mycket tid på fiskgjusarna också under de kommande åren.

Mötte Stig första gången för några år sedan när jag flyttade ut till ett litet hus som jag hyrde. Väl där så lärde jag känna honom väldigt fort. Vi båda gillade naturen extremt mycket. Han jakten, men samtidigt värnade han om naturen och dess invånare på ett fantastiskt sätt.  Runt hans gård sitter det fågelholkar till både blåmes,talgoxe, tornseglare, tornfalk och flera holkar för knipor. Vi båda gillade även fisket. Kommer ihåg en eftermiddag i april när vi satt på ljugarbänken och pratade om en fiskgjuse som alltid anlände till honom då han vittjade nät. Det var Stigs fiskgjuse det. Fick följa med ut på sjön och få se detta fantastiska skådespel några dagar senare en tidig morgon och det var otroligt mäktigt. Första semestern vid detta stället spenderades mycket tillsammans med Stig och hans hund Cilla. Kommer ihåg en kväll, vi satt och grillade, tog en kall öl ute på altanen, när en av hans grannar ringer och säger att en kalv har fastnat nere i vassen vid sjön. Vi gick ner till hans hamn där han hade en liten båt som vi åkte ut med mot hagen en bit bort. Väl framme så hör vi hur mamma ko ropar frenetiskt på sin kalv. Kalven svarar där djupt inne i vassen. Vi fick stänga av båtmotorn och dra oss in mellan vassen med båten tills vi hittade kalven. Väl där så ringde Stig sin vän som kom från hagen och fick vada ut i sjön bland all vass. Den historien slutade lyckligt.

Ett annat mycket fint minne som jag har var när jag, Maja, Cilla & Stig åkte ut på sjön en sen septemberdag. Hela sjön var helt spegelblank och vi skulle ut och fiska abborre. Vi fick några riktigt fina abborrar som Stig fileade när vi kom hem. Stekte dem i smör och ströbröd bland annat. Lade dem på rostade mackor och tog varsin öl till detta. Underbar dag & kväll. Maja vare mer än lycklig över att få lite abborre till kvällsmat.

Detta är bara två av många härliga minnen som jag kommer på just nu.

Men nu tänkte jag att vi spolar fram lite till hur det kan se ut när jag besöker och är med Stig några dagar :)

En tidig juni morgon. Jag och Stig är på väg ut för att vittja nät. Tror att klockan var ungefär 07:30. Sommaren var i sitt essé.

Stig tar på sig sin "fiskedräkt". Att vittja nät blir både slemmigt och skitigt ;)

Nu är vi på väg ut mot hans ställe.

Så här kan det se ut. Stig vittjar och jag sitter lugnt i akten och håller span på både havsörnar och fiskgjusar :) Samt hoppas på en och annan fisk.

Nåväl jag har också haft en sådan dräkt på mig och hjälpt till att vittja. Särskilt när det blåser här ute då det kan vara bra att vara två.

"Cigarren" du ser i munnen är Stigs hjälpreda för att lossa fisken ur nätet.

Fantastisk vy, underbar plats, särskilt på kvällskvisten när solen ligger lågt.

Maja får inte följa med ut när vi vittjar näten. Så hon får stanna hemma i Stigs hus så länge. Men så glad hon blir när vi kommer tillbaka. Och Stig har alltid något att bjuda henne på :)

Efter att vi har vittjat nät och om Stig fick matfisk som han fileat, så var det dags för lunch. Tog ett smygfoto när han plockar dill i sin trädgård.

Hemma hos Stig bodde den här sommaren en rödstjärt. Det blev ett nytt X för mig, även om jag egentligen inte håller på med X fåglar så var det fint att få se och fotografera den.

Han var fin måste jag säga :)

Har dekorerat Stigs hus, (läs påtvingat honom) med en massa tavlor från mina foto äventyr. Nu senast kattuggleungarna som Stig hjälpte mig med att bygga en holk till.

En kväll tog jag återigen ett litet smygfoto när han steker ägg. Vi åt stekt potatis med stekt ägg. Gott :)

Maja ligger inte långt borta ifrån köket. Och särskilt inte långt bort ifrån Stig när han lagar mat ;)

Stig är även Majas favorit, vilket märks tydligt när vi kommer på besök :)

En annan morgon när vi är på väg ut för att vittja nät.

Nu är Stig koncentrerad när han håller på med näten.

Fick besök av en ung havsörn. Kunde inte hålla mig så slängde ut en panka i all hast. Drömmen vore ju om havsörnen gick ner. Men det gjorde den inte. Den såg men flög förbi tätt följ av en fisktärna.

Det dröjde dock inte länge förrän Stigs fiskgjuse, som också heter Stig (jag döpte honom) dök på den utslängda fisken :)

Fiskmåsarna följde gjusen med sina skrik.

Fiskgjusen flög lugnt förbi oss med sin frukost.

- Kul att gjusen tog fisken, men att örnarna ska vara så himla skygga. Kommer jag ihåg att jag sa.

Stig svarade, och det skrattar jag åt nu när jag skriver.

- Ja men du sitter ju med en bössa och siktar på den, klart han inte går ner då :)

Och det kan mycket möjligt vara sant. Stig har fått ner både en å annan örn när han vittjat sina nät själv.

En kväll när vi vittjade fick jag se en rödglada som passerade mot månen. Väntade tills den var under och där fick det bli en bild på den.

Kvällsljuset lyste vackert över landskapet. Stig här i arbete med att ta loss en panka.

En annan kväll tog vi bara en båttur då sjön låg så gott som stilla med solen som värmde så som en varm sommardag ska vara. Passerade den här skulpturen, en havsörn. Skulpterad med en motorsåg. Bra gjort säger jag. Vill ha en sådan hemma på tomten.

Rödhaken fanns kvar under hela juni med sin välkomnande närvaro.

Här håller Stig på att lära Maja att säga Nöff-nöff såsom vildsvinen grymtar lite försiktigt. Det har gått förvånansvärt bra måste jag säga :D

Avslutar den här bloggen från en eftermiddag efter en god måltid. Vi sitter ute på altanen och njuter av sommaren under juni. Att ha fått förmånen att få lära känna Stig och blivit så himla bra vän att jag nu kallar honom för "farsan" (Ja jag har en far också hehe) säger ganska mycket om hur roligt vi har det med alla projekt och stunder vi har haft ihop. Alla borde ha en vän som Stig, det är få förunnat :)

Postat 2023-07-24 21:44 | Läst 829 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Fiskgjusen <3

3 år!

Tre år tog det mig att få dessa fiskgjusar att "lita" på mig. Och en sak är säker, jag gav aldrig upp då jag visste att det tillslut skulle fungera. Kan folk mata en havsörn från båt i Norge så ska jag sannerligen lyckas att få ner en gjuse! Men det tog tid, tid som man fick offra. Tid som många inte har idag. Samt en hel del fisk såklart.

Och då menar jag mina underbara fiskgjusar Victor & Stig. Nåväl Stig var väl redan "halvtam" efter att ha fått fisk från Stig (fiskaren, därav namnet) när han var ute och vittjade sina nät på vårkanten. Men han var inte alls van vid att någon "idiot" stod på ett berg ute vid sjön nästan varje kväll under april och maj för att försöka locka ner honom ;) 

Men så tillslut så vann jag hans förtroende och likaså Victors förtroende. Valde att döpa dem och Stig fick det ju självklart bli efter min fina vän Stig, det var ju trots allt hans gjuse. Victor å andra sidan kommer från namnet Victor som betyder "segrare" vilket jag tyckte passande då jag lyckades att "tämja" denna gjuse på sätt och vis. Så skam den som ger sig med andra ord.

Dessa bilder här under är fotograferat på både Stig & Victor under Maj och Juni.  Har vart ute med Stig och vittjat nät nu det senaste men det har ekat tomt i näten (för varmt i vattnet) så möjligtvis kan detta bli de sista bilderna som jag visar i en blogg om inget "mirakel" händer framöver. De fiskar som ligger i min frysbox är på tok för stora för en gjuse att kämpa med. Tänkta för en havsörn till vintern om allt går som det ska.

Fotona är fotograferat med både A7iii & A7r3 :)

Rise of the Phoenix

Har även fått vara med och sett/fotograferat nya havsörnsungar i ett bo på en hemlig plats :). Underbart med friska unga havsörnar <3

Nästa blogg som kan komma i Juli eller augusti kommer att bli ett litet reportage om min kära vän Stig. Skål :)

Postat 2023-07-02 22:19 | Läst 1101 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

April och små flygande vänner

1 April bjöd på strålande solsken & plusgrader. Vårens ankomst känns mycket nära nu, om den inte redan har börjat. Passade på att fotografera fågelgästerna efter att jag hällt ut lite solrosfrön, knäckebrödsmulor och tallgbollar. De var ju vana vid min närvaro då jag gått ut och fyllt på stup i kvarten. En av rödhakarna satt nästan vid mina fötter när jag fyllde på det lilla fågelhuset med solrosfrön :)

Lade mig på magen några meter ifrån fågelstationen.  

Koltrast hanen var först att gå ner för att inspektera.

Han hade sällskap av andra koltrastar och en hel del rödhakar som har kommit nu :)

Rödhaken poserade fint på mitt avhuggna björksly.

Blåmesarna och talgoxarna fanns ju såklart också på plats under förmiddagen. Men valde att fokusera på de nya gästerna lite mer.

Rödhake & koltrast

Talgbollarna verkade rödhakarna extra förtjusta i. 

Även en bergfink valde att ansluta sig då den kanske insåg att människan som låg där inte var så farlig trots allt.

Likaså gjorde en gulsparv.

Den stora bonusen var staren som kom från ingenstans. Och den stannade kvar en bra stund och åt.

Först inspektera vad som gick att äta.

Riktigt läcker fjäderdräkt!!

Staren & koltrasten

Avslutar med koltrasten som poserar fint :)

Postat 2023-04-02 20:23 | Läst 1207 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Sista Augusti

Den här bloggen får bjuda på lite landskapsbilder från slutet på Augusti. Höstkänslan var tydlig dessa två dagar. 

Dag 1. En tidig morgon på väg till jobbet. I skogen bröt solens strålar vackert igenom den dimmiga skogen. 

1.

2.

3.

4.

"Svensk Amazonskog"  

5.

6.

Dag 2, Söndag. Det blåste 8-9 m/s. Perfekt för lite våg-fotografering.

Fotograferade vågorna med telezoomen.

7.

8.

9.

10.

Stötte på Vänerns sjöodjur också där ute.

11.

Men så har det ju varit några riktigt varma eftermiddagar också. Har vart hos Stig några gånger där han har hjälpt mig med att bygga fågelholkar :-)

Fågelholk för tornseglare :)

Fågelholk för kattuggla.

Postat 2022-08-31 08:06 | Läst 1373 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Lars Winnerbäck

Fick ett uppdrag av Stiftelsen Läckö slott i lördags, att fotografera Lars Winnerbäck som spelade på slottsvallen.

Det var stora kontraster mot att sitta ensam gömd i buskaget och spana rovfågel måste jag säga :)

Men nog skulle jag väl klara det här också tänkte jag.

Fick ett "pressfotograf" klistermärke att sätta fast på jackan. Ställde mig tillsammans med de övriga pressfotograferna framför staketet, mellan scenen och publik.

Jag frågade scenchefen hur länge jag fick stå här framme och fotografera.

- De tre första låtarna som spelas får ni gå runt här framme och fota, sen slänger jag ut er härifrån. Sade han med ett leende.

Jag blev kvar där framme under första låten och en bit in i andra innan jag kände mig nöjd (hade glömt öronproppar) och lämnade fronten för att inta nästa position, uppe i klocktornet för en överblick över konserten.

Här kommer ett litet urval med några bilder från konserten.

  

Uppe i klocktornet hade jag en fin blick över publikhavet.

Månen lyste fint bakom scenen. Teleobjektivet var ju med så några foton på den också fick bli ett fint avslut. 

Tack för uppdraget Jan :-)

Postat 2022-08-10 10:34 | Läst 2111 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
1 2 3 ... 33 Nästa