Öhrnen

Haliaeetus albicilla

Känsliga läsare bör ej läsa denna blogg.

Vaknar kl 04:45 i en soffa i Simrishamn, Konstigt nog så är jag inte alls morgontrött denna tidiga morgon utan pigg och alert. Jag sätter mig i bilen och puttrar iväg mot mitt mål. Regnet duggar lite lätt och dimman ligger tätt med en sikt på några få meter framför bilen. Jag är på väg mot Göran Frisks örngömsle nere i Skåne. Hoppas att det blir lite bättre väder idag sitter jag och tänker medans jag kör. Strax innan klockan 06:00 är jag framme och möts av Göran på hans gård. Jag får ett varmt mottagande av både honom och hans vackra morgonpigga hund. Vi beger oss ut mot gömslet i gryningen då allt är becksvart. Pannlampan och ficklampan är vår ledsagare. Väl framme vid gömslet visar han mig platsen där rovfåglarna kommer att vara (förhoppningsvis) , han visar även hur man startar gasolvärmaren ( om jag skrev fel nu Göran så får du skicka ett sms så ändrar jag). Sedan sitter jag där ensam i becksvart mörker och lyssnar. Och det dröjer inte länge förrän jag hör korpens kraxande utanför men det är för mörkt för att se.

Kl 07:45 ser jag en ensam havsörn sitta ute på en gren och spanar, jag tar en test bild men kameran visar ett Iso värde på 12800 så jag avvaktar...

Kl 08:30 har det börjat ljusna ganska så bra men vädret är fortfarande dimmigt och grått så detta kommer att bli en dag med höga iso tal slår jag fast. Men vad jag nu ser är för mig en stor dröm. Ett tjugotal havsörnar är på åtel platsen och jag ser att två av dem är fullvuxna havsörnar, resten är allt från juveniler till 4k.

Kl 09:15 Nu är det hyfsat bra ljus så nu kan jag ligga på iso runt 800-3200 för att få snabba slutartider på bländare 5,6 med min Nikon D7200.

Regnet duggar lite lätt denna tidiga morgon när jag ser denna ståtliga unga havsörn sitta och spana ut över åtel platsen.

Korparna käbblar lite mot varandra och nu har regnet blivit mer intensivt.

Havsörnen lämnar grenen för lite mat :)

Så ståtliga fåglar. Att höra deras flaxande vingar gav mig gåshud :)

Denna havsörn hade fått lite fjädrar som hade fastnat i näsborren på den. Jag såg den flera gånger nämligen.

Gott med and :) Den andra örnen fick lugnt titta på när denna åt även fast det fast fanns fler "byten" på platsen.

Mäktiga rovfåglar!

Denna satte sig ganska så nära gömslet och den hörde min kamera mycket väl. Ser du blodfläcken på näbben ;)

Just denna bild här ovan blev jag otroligt nöjd med trots lite seg slutartid pga ljuset men ögat blev hyfsat skarpt och bytet den har i sina klor gör denna bild i mitt tycke! Wow säger jag bara att man får uppleva sådant här, tack Göran!

Den blå skölden som jag brukar kalla det som de flesta, kanske alla rovfåglar har för att skydda sina ögon gjorde denna bild :)

Här satt tre utav dem och den i mitten var den med fjädrar i sin näsborre som den här försökte att få bort.

Denna havsörn var och är otroligt vacker, fjäderdräkten var riktigt grann.

Fullvuxen havsörn, de var mycket skygga och var bara framme vid åtel platsen på morgonen för att sedan sitta i ett avlägset träd i många timmar.

Vissa kanske tycker att det ser brutalt ut detta men alla måste ju äta och det är en del av livscirkeln. Själv så är jag bara så oerhört glad att människor matar örnarna höst och vintertid.

  

Tre havsörnar i olika åldrar men den i mitten är fullvuxen och de övriga ungfåglar

Det var ett sant nöje att få sitta i detta gömsle och få uppleva detta en grådisig fredag. Jag fick besök utav ormvråken och glador också men det får komma i nästa blogg. Jag kan verkligen rekommendera er som är intresserade utav rovfåglar att prova på örn gömsle för detta var en riktigt fantastisk upplevelse. Att inte bara få se så många örnar utan även höra deras läten på nära håll, hur de bråkade med varandra om maten ibland och även höra deras mäktiga vingslag på nära håll. Sen kan jag säga att en havsörn är otroligt skygg och lättskrämd. De hörde min kamera hela tiden och var på alerten samt så fort korparna flög så stack alla örnar med en gång. Jag vet inte om korparna gjorde så med flit för att bli väck örnarna och kunna få äta ifred, för ibland så verkade det som så hehe :)

Och sen den röda gladan vilken cool rovfågel den gjorde inte som de övriga fåglarna vid åtel platsen men det tar vi i nästa blogg.

Detta var en liten födelsedags present från mig till mig då jag fyllde år igår och vad passar bättre än att Öhrn får fotografera Havsörn :)

Tack för ditt arbete med denna nya åtel plats och ditt mottagande samt bra gömsle Göran på Friskens Gömsle i Skåne :)

Tack för mig så länge mvh Joakim Öhrn 

Postat 2019-10-20 13:07 | Läst 3191 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Lite oktober bilder med olika motiv

Ah njuter ute med husse :)

Men vad nu?! Mat!!

Å den är min :)

Kom till Maja!

Så ja!

Mmm ost,skinka...

Måste ha en så stor bit jag bara kan!

Det går bra detta, gott!

Detta lilla kryp kröp på benet så passade på att ta den och inspektera genom macrot :) Och japp jag släppte den, inga insekter kom till skada :)

Denna trollslända var riktigt slö så jag kunde komma den riktigt nära :)

Utsikt vid Källstorp

Ett gäng med starar landade i trädet utanför fönstret för någon vecka sedan

Hej på dig du :)

Imse vimse spindel klättar ner för.......

Under ytan :)

Postat 2019-10-12 17:34 | Läst 2419 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

En hundblogg med inslag av träd!

Oktober betyder höst och höst betyder mycket vackra färger i naturen. Särskilt om solen tittar fram. Vi har spenderat mycket promenader ( vandringar runt 4-5h med stopp ute i skogen) Inga fågelbilder i denna blogg men en massa bilder på min vovve och några träd :) Men detta får bli min bildblogg där bilderna talar för sig :)

Postat 2019-10-05 18:30 | Läst 2250 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera